Visszanéző – A fortélyos félelem éve után, egy hasonlóan bizonytalan év előtt

Legyen ilyen szép a kilátása mindenkinek a jövő évre! - Fotó: Győrffy Árpád

Kedves Olvasók!

Ma még nehéz eldönteni, hogy csak egy rendhagyó éven vagyunk túl, vagy igazi korszakhatárhoz érkeztünk. Annyi talán biztos, hogy fogadalmak nélkül is kicsit másképp kell élnünk a jövőben. Ehhez kívánok sok erőt, empátiát, szerencsét és jó egészséget mindenkinek!

Győrffy Árpád

Az alábbiakban a 2020-ban megjelent írásokból válogattunk össze egy színes csokrot.

2020.01.16

Félmilliárdos halbölcsődét építenek 10 ezer köbméter kőből a Tihanyi-félsziget partjainál

Valami hatalmas építkezés zajlik a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán a Sajkodi sorként ismert sétaút előtt. Nagy uszályokról markolóval követ pakolnak a Balatonba, írta egyik olvasónk. Mint kiderült, mintegy 10 ezer köbméter kőből mesterséges zátonyokat, “akadókat” építenek ívóhelynek a halaknak.

Zátony – akadó – építés a Tihanyi-félsziget sajkodi oldalán – Fotó: Győrffy Árpád

2020.01.30

Vonyarcvashegy – Egyértelmű nem a györöki kőberakóra és a kikötőre is

Gyakorlatilag zátonyra futott az előzetes egyeztetés a Balatongyörök határába tervezett ipari kikötőről. Miközben a Vízügy folyamatosan kurtította elképzeléseit, bizonyítva kompromisszumkészségét, a helyi megszólalók elutasították a terveket. Legfeljebb a zagylerakó használatát tudnák elfogadni, de ahhoz sem engednék a megfelelő közúti kapcsolat kialakítását.

Az ipari – újabb nevén szolgálati – kikötő helyszíne a borealisz.hu légi fotóján – Balról fenn a Szent Mihály-kápolna, alatta a Park kemping, jobbra mellett egy vitorláskikötő, majd sárga kerettel a kikötő valószínűsíthető helye – Borealisz.hu-Balatontipp

2020.02.07

Hévíz lett a 12. legjobb európai úti cél a napokban lezárult szavazáson

Február 5-én lezárult a 20 napon át tartó szavazás, amellyel 20 indulóból kiválasztották, melyik település viselhesse a “European Best Destination” címet 2020-ban. Az interneten leadott több mint 600 ezer szavazat eredményeként a francia Colmar lett a győztes. Hévíz egyetlen magyar indulóként a 12. helyen végzett.

A Hévízi-tó északnyugati irányból – Fotó: Győrffy Árpád

2020.02.13

Révfülöpi kilátó katasztrófa – Badacsonyból és Földvárról is égő fáklyaként látszott

Egy villámácsapás miatt katasztrofális állapotba került a Révfülöp felett magasodó Fülöp-hegyi kilátó szerdán a késő esti órákban. A fából készült részei szinte teljesen elégtek, és a kőből épített alsó szinteket is károsíthatta a hatalmas tűz. Videón a borzalmas esemény.

A Fülöp-hegyi kilátó története négy képen – Fotó: Kondor Géza-Győrffy Árpád

2020.02.20

Balatoni turizmus – Hévíz, Füred, Siófok végzett az élen a tavalyi versenyben

Jelentős különbségekkel pörgött a turizmus 2019-ben a balatoni régió településeinek kereskedelmi szálláshelyein, derül ki a KSH-nál gyűjtött adatokból.

Siófok Víztorony esti kivilágítással

Esti vendégek a siófoki kilátóban – Fotó: Győrffy Árpád

2020.02.28

Strandfejlesztések – Hatvanhét balatoni strand kapott kisebb-nagyobb összeget – itt a lista

Kettőmilliárd-nyolcvanmillió forintból fejleszthetik az idén azt a 67 balatoni önkormányzati strandot, amelyiket támogatásra érdemesnek találtak Kisfaludy2030 Zrt. strandfejlesztési programjának harmadik leosztásánál. Egyedül a balatonalmádi, balatonfűzfői és siófoki strandok nem kaptak a pénzből.

A balatonboglári Sziget szabadstrand a Jankovich-, a Bólya-közi és a Fiumei utcai szabadstranddal egy csomagban 28 millió forintot kapott. A korábbi fázisban ugyanezekre a strandokra 250 millió osztottak – Fotó: Győrffy Árpád

2020.03.20

A vírusturizmus, amit nem sokan kívánnának a Balatonnak

A balatoni régióban élők különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek a koronavírus járvány esetleges bedurvulása esetén, mert az egyébként is korlátozott kapacitású egészségügyi és más humán szolgáltatásokkal a valódi állandó lakosok mellett másokat is ki kell szolgálni.

Áprilisi dekoráció a halász és pákász szobrán a füredi Rózsakertben – A vendégek megfogadták a kérést, otthon maradtak – Fotó: Győrffy Árpád

2020.03.22

Vészhelyzeti intézkedések vírusjárvány idején egyes balatoni településeken

A balatoni települések vezetői a helyi adottságok, lehetőségek szerint sok eltérő döntést hoztak a helyzet kezelésére a vírusjárvány miatt az országosan elrendelt intézkedéseken túl.

A polgármesterek településenként eltérő módon éltek az önálló szabályozás lehetőségével – Here-We_Go – Balatontipp

2020.04.06.

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról értékes nyereményekért 1/1.

Egy hetente jelentkező játékot indítunk balatoni szálláshelyek, strandok, vendéglátóhelyek, hajós vállalkozások és más szolgáltatók támogatásával. A feladat minden alkalommal csak annyi, hogy a lehetőségből választva meg kell adni, hogy az épp bemutatott tíz kép hol készült, vagy mit ábrázol.

Három-három lehetőségből választva meg kell adni, hogy a képek hol készültek, vagy mit ábrázolnak – Balatontipp

2020.04.07

Az idegenforgalmi adó felfüggesztése nem segít, de a településeket veszélyezteti

Miközben Ausztriában Kurz kancellár hétfői bejelentése szerint májusban a szállodák újranyitását tervezik, a magyar kormány adó felfüggesztő döntése alapján a turizmussal foglalkozó hazai önkormányzatok nem csak a tavaszt, a nyarat, az egész évet törölhetik a költségvetésük bevételi oldalán.

2020.04.17

Tilalmak vírus idején a Balatonnál – A teljes lezárástól az önkorlátozásig

Közel húsz balatoni település polgármesterének aktuális intézkedéseiből emeltük ki a talán fontosabb részeket. A skála a település teljes vagy részleges lezárásától, az emberek önkorlátozásában bízó, inkább segítő, mint tiltó magatartásig terjed.

Badacsonytomaj teljesen elszigetelte magát a külvilágtól a húsvéti ünnep idejére – Fotó: Győrffy Árpád

2020.04.18

Hat balatoni csúszda újulhat meg legkésőbb a 2021-es szezonra a Balatonnál

Hat balatoni csúszda felújítására összesen 396 millió forintot osztott szét a Magyar Turisztikai Ügynökség a december közepén meghirdetett 700 milliós pályázati keretből. A maximálisan adható 100 milliós támogatást egyedül a balatonfenyvesi önkormányzat kapta meg.

2020.04.26

Elindították a balatoni személyhajózás Trianonját

Százhetvennégy évvel ezelőtt nemes szívű magyar emberek Hertelendy Károly és Széchenyi István vezetésével megteremtették a menetrend szerinti balatoni hajózást. Most egyesek az államot képviselve ennek a hajózásnak a leépítésére készülnek.

Balatonkenesén a Széchenyi parkban oszlop és tábla emlékeztet arra, 1846. október 18-án ezen a területen között ki a Kisfaludy gőzös, hogy a Füredről rajta érkező Széchenyi István felavassa a település első kikötőjét. Most a Bahart ezt a kikötőt is eladásra hirdetné – Fotó: Győrffy Árpád

2020.04.27

A kormányé mellé a fal adja a másik pofont az önkormányzatoknak

Április elején írtunk arról, hogy milyen nehéz helyzetbe hozhatja a balatoni önkormányzatokat az idegenforgalmi adó tervezett felfüggesztése. Mostanra kiderült, hogy az akkor gondoltnál is durvább a helyzet.

Kijárási korlátozás idején – Fotó: Győrffy Árpád

2020.04.29

Hévíz – Másfél milliárdot buknak a víruson, de azt ígérik, a vendégek nem érzik meg

Jelenlegi számításaik alapján másfél milliárd forintnyi veszteséget okoz a hévízi önkormányzatnak a koronavírus járvány, de ennek ellenére is folytatják a tervezett fejlesztéseket, és a várost folyamatosan vendégfogadásra alkalmas állapotban tartják – hangzott el egy hétfői sajtótájékoztatón.

Az üres nagyparkoló Hévízen áprilisban -

Az üres nagyparkoló Hévízen áprilisban – Fotó: Győrffy Árpád

2020.04.29

Északi part – Megkezdődött a Veszprém déli elkerülő út négysávossá bővítése

A beruházás keretében a Veszprém déli elkerülő szakaszt a Litéri és Füredi csomópontok között végig négysávossá bővítik, a lámpás csomópontok helyett külön szintű csomópontokat alakítanak ki, a meglévő burkolatot felújítják, korszerűsítik.

A 8-as számú főút veszprémi elkerülő szakasza az almádi csomópontnál

A 8-as számú főút veszprémi elkerülő szakasza az almádi csomópontnál a szeptember végi állapot szerint – Fotó: Győrffy Árpád

2020.04.30

Észak-balatoni vasút – A terveknek megfelelően haladnak a villamosítási munkák

A koronavírus okozta járványhelyzet jelen pillanatban nem befolyásolja a Szabadbattyán-Balatonfüred közötti vasútvonalon zajló villamosítási munkákat – írják a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében.

Októberben a vonatok, utasok helyét bontási anyagok foglalják el az 1909 óta működő alsóörsi állomáson – Fotó: Győrffy Árpád

2020.04.30

Balatoni határzárak – Május 1-én a húsvétihoz hasonló korlátozások a településeken

A települések többségén maradnak a korábbi hétvégén megszokott korlátozások, de Füreden lazítottak egy kicsit, már lehet sétálni a Kisfaludy strandon. Másik újdonság, hogy a badacsonyi régió hat települése közös közleményben kéri a máshol élőket, hogy látogatásukkal most ne veszélyeztessék őket.

A települések többségén élnek a kormánytól kapott felhatalmazással, és a hétvégére lezárják a forgalmasabb részeket – Fotó: Győrffy Árpád

2020.05.02.

A karantén idején is talpon maradt balatoni vendéglátóhelyek

Március 20-ától gyűjtöttük és adtuk közre ingyenesen az információkat azokról a balatoni vendéglátóhelyekről, amelyek a korlátozások alatt elvitelre és kiszállításra is főztek. A korlátozások lazítása után a teraszok nyitását, nyitva tartását is közöltük, de ettől kezdve leálltunk az oldal frissítésével, így az itt olvasható adatokat fogadja fenntartásokkal.

A térképen zölddel jelöltük a teraszukat megnyitó üzleteket és pirossal a továbbra is csak elvitelre, kiszállításra főzőket – Google-Balatontipp

2020.05.05

Másfél méteres orrtávolságot ír elő a vendéglősöknek készített központi ajánlás, a strandokon 20 négyzetméter kell egy vendégre

A vendéglői személyzetnél kötelező kesztyű és maszkviselést, a strandokon megfelezett befogadó kapacitást, a vizesblokkokban kötelező papucsviselést javasol többek mellett az a központi ajánlás, amit a turizmus területén működő szolgáltatásoknak készítettek.

Bikinis csúcskísérlet a siófoki Coca Cola Beachen egykor. No, ilyenre mostanában ne számítsunk – Fotó: Győrffy Árpád

2020.05.08

Nyitnak a balatoni települések, és ha óvatosan is, de már várják a vendégeket

A megkérdezett balatoni polgármesterek többnyire nem örülnek a fővárosiak szabad utazásával kapcsolatos álláspont megváltozásának, de ha már így alakult, azt mondják, mindenkit szívesen látnak, aki betartja az érvényben lévő szabályokat.

Ha hiányzott is sokakról, vásárolni a piacon is lehetett maszkot, kézfertőtlenítőt – Fotó: Győrffy Árpád

2020.05.09

Balatoni Bringakör – Több kritikus szakaszt rendbe hoznak már az idei főszezonra

Az elmúlt hetekben a Balatoni Bringakörút több, korábban nagyon kritikus lakott területen kívüli szakaszán találkozhattunk felújítási munkákkal az északi oldalon, a délnyugati régióban pedig egyes települések bicikliútként kijelölt utcáiban zajlik a burkolat javítása.

A bicikliút gyökerek miatt időről-időre hullámvasúttá váló balatonedericsi szakaszán kivágták az elöregedett, többségében beteg fákat – Fotó: Győrffy Árpád

2020.06.02

Eredményt hozó valódi összefogás a Balaton népszerűsítésére a vírusos időkben is

Tizenhét vállalkozás és önkormányzat több mint 350 ezer forint értékű ajándékot adott össze a Balatontipp két programjának támogatására, hogy Balaton a kijárási korlátozások idején is visszatérő témája, gondolata legyen sokaknak.

2020.06.10

Balatoni SOS – A végső pofon a kurtaxa kiegészítés teljes elvonása lehet

Levélben könyörög méltányosabb eljárásért, és kér személyes meghallgatást a balatoni régió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség a kormánytól, mert az egyre súlyosabb elvonások miatt sok település kilátástalan helyzetbe kerülhet.

Tihanyi panoráma

Miközben zajlott az önkormányzatok lenullázása, hatalmas tájalakító beruházások zajlottak a Balaton körül. Volt, amelyik engedélyel, volt amelyik anélkül – Tihanyi panoráma – Fotó: Győrffy Árpád

2020.06.11

Ha óvatosan is, de végre elkezdődött a nyár a Balatonnál – beszámoló sok képpel

A kellemes idővel érkező első júniusi hétvége sok embert csalt a Balatonhoz, de kicsit más volt a szezonindulás, mint a korábbiak. Az emberek óvatossága egyszerre szólt a járványhelyzetnek és a még csak 18 fokos víznek. Bár a levegő sem ment nagyon 25 fok fölé, sokan mégis megpróbálták a fürdést, és megteltek a vendéglátóhelyek teraszai is.

Tihanyban a Gödrösi szabadstrandon is csak néhányan próbálkoztak a fürdéssel. Voltak, akik inkább szörfdeszkán élvezték az enyhe hullámokat – Fotó: Győrffy Árpád

2020.07.04

Eladás helyett 25 évre használatba kapja három balatoni település a Bahart-kikötőjét

Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari bizonyos feltételekkel 25 évre ingyenes használatba kapta a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonában lévő közforgalmú kikötőjét – közölte Koncz Imre, Balatonakali polgármestere az MTI-vel szombaton.

A polgármester szerint a “nagyon retró”, több mint 40 éves jegyárusító bódé helyére egy vizesblokkot kellene építeni a hajósok, sétálók, horgászok számra – Fotó: Győrffy Árpád

2020.07.15

Balatoni strandok – A gyenesdiási Diási Játék strand lett a legjobb az idei minősítésen

Néhány kisebb eltéréssel a tavalyihoz hasonlóan alakult a balatoni strandok versenye, derült ki a harmincöt strand részvételével megtartott minősítés szerdán Zamárdiban tartott eredményhirdetésén. A kapott pontok alapján a legjobb a gyenesdiási Diási Játék strand lett, amelyik egyben a járvány elleni felkészülésben is az első helyen végzett.

Az ötcsillagos zászlót kapó strandok képviselői – Fotó: Győrffy Árpád

2020.07.22

A Balaton nyugati részén tömegesen megjelentek a kékalgák a vízfelszínen

A Balaton nyugati részén már tömegesen megjelentek a cianobaktériumok (kékalgák) a vízfelszínen – tájékoztatta a mintavételezések eredményét az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete (BLI) az MTI-vel szerdán.

Nem csak nyugaton volt gond, a spenóthoz hasonlított a Balaton vize Balatonszárszón is a Kond utca végén – Fotó: Szongoth Gábor

2020.07.24

Balatoni mederkotrás – Harc az algák megfékezéséért, vagy sima szemfényvesztés?

Ahogy a Balatontippen is hírt adtunk róla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság utasítására megkezdődött az iszap kotrása, hogy ezzel elejét vegyék a Balaton további algásodásnak. A lépéssel kapcsolatban több kérdésre kaptunk választ az illetékesektől, egyúttal egy három évtizedes visszatekintéssel szeretnénk árnyaltabbá tenni a képet.

Zagykazetták Balatongyörök határában

Algás zagykazetta Balatongyörök határában. Ebbe továbbították csövön a fenékről leszívott vizes anyagot – Fotó: Győrffy Árpád

2020.07.28

A balatoni régió rendkívül gyengén szerepelt a magánszálláshely támogatáson

Nem stimmelnek a számok az elmúlt évtizedek legnagyobb szálláshely pályázatán megítélt pénzekkel kapcsolatban. A Kisfaludy2030 program magánszállás-fejlesztési pályázatáról megjelent nyilatkozatok és a közzétett támogatási lista között óriási eltérés van.

2020.07.31

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról – az utolsó megfejtések

Képrejtvényünk utolsó, 15. részének eredményével jelentkezünk, s egyben közreadjuk azoknak a tippelőknek a nevét, akik bekerülnek a fődíj kisorsolásába.

1. Balatonszárszó, 2. Révfülöp, 3. Balatonőszöd, 4. Balatonberény, 5. Vonyarcvashegy, 6. Balatongyörök, 7. Alsóörs, 8., Balatonfűzfő, 9. Balatonakali

2020.08.19

Balatongyörök – Titokban épített kikötő, ami a Vízügy szerint csak beállóhely

A korábbi ígéretek ellenére megkezdődött az ipari kikötő építése a Szent Mihály-domb mellett, riasztottak bennünket balatongyöröki és vonyarcvashegyi olvasóink. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) cáfolja, hogy kikötő építéséről lenne szó, szerintük ez csak egy beállóhely.

A Vízügy szerint szó sincs kikötőről, csak egy beállóhelyet alakítottak ki a rossz minőségű nádas kivágásával – Fotó: Győrffy Árpád

2020.08.21.

Keszthely – Ünnepi és nyár végi programcsúcs a Helikon Kastélymúzeumban

Csütörtökön az ingyenes belépési lehetőséget kihasználva mintegy négyezren nézték meg a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításait. A hosszú hétvége további napjaira, sőt egészen augusztus végéig hasonlóan nagy érdeklődésre számítanak az érdekes programok miatt.

Mintegy négyezren nézték meg a Helikon Kastélymúzeum kiállításait augusztus 20-án – Fotó: Győrffy Árpád

2020.08.26

Club Aliga – Luxus-gettó lehet a balatonvilágosi hajdani pártüdülőből

Megkezdődött az egykori pártüdülő visszavétele a falu és az ország népétől – derült ki az Aligai Fürdő Egyesület szombati fórumán Balatonvilágoson. Egy augusztus eleji kormányrendelet ugyanis megsemmisítette azoknak a tájat, környezetet, közösséget védő szabályoknak a többségét, amit a helyiek az elmúlt másfél évtizedben a tulajdonossal és az állammal szemben kiharcoltak.

Egy augusztus eleji kormányrendelet drasztikusan felülírta az eddigi szabályokat a Club Aliga fejlesztésénél, használatánál – Fotó: Győrffy Árpád

2020.08.31

Strandtámogatás – A szabadstrandoknak legalább három évig szabadnak kell maradni

Továbbra is a családbarát vécék és a baba-mama szobák kialakítása a legfontosabb cél a strandfejlesztések újabb központi támogatásánál. Újdonság, hogy a fizetős strandokon a jövőben figyelni kell, hogy a használók milyen ország polgárai, a szabadstrandokat pedig a fenntartási időszak végéig nem lehet fizetőssé tenni.

A fonyódi Városi strand, amit a szezon előtt fizetőssé akartak alakítani, de a különböző tiltakozások végül visszalépett ettől az önkormányzat – korábbi kép – Fotó: Győrffy Árpád

2020.09.02

Cserszegtomaj – A házi cincér és a fenyőgomba teljesen ledöntheti a Margitot

Továbbra is válságos állapotban van a Balaton északnyugati régiójának egyik különleges látványossága, a cserszegtomaji Margit-kilátó. A hírek szerint nem is nagyon számíthatunk helyzetének javulására.

Margit-kilátó - Cserszegtomaj

A teljesen fából készült kilátóba liftet is szereltek – Fotó: Győrffy Árpád

2020.09.04.

Siófok – Jó nyári kulturális szezon után az őszre is érdekes programokkal készülnek

A járványhelyzet ellenére is rendkívül színes volt a Kálmán Imre Kulturális Központ nyári műsorkínálata, miközben a biztonságos feltételeket is megfelelően garantálni tudták a nézőknek, közreműködőknek.

Nézők a Molnár Dixieland és Szulák Andrea koncertjén a belső udvarban a járványhelyzethez igazítva – Fotó: Győrffy Árpád

2020.09.10

Balatongyörök – 800 ezer köbméter iszapot szállítanának nyirádi bányákba

Hiába kérték a januári fórumokon a balatongyörökiek és a vonyarcvashegyiek, hogy csak a közvetlenül előttük kikotort iszapot rakják a Szent Mihály-domb alatti zagytérre, az egész Balaton összes iszapját hosszú távon hozzájuk akarják tölteni.

Az erdővel borított területről és a már megtisztított részekről szállítanák el a 800 ezer köbméter anyagot – Fotó: Győrffy Árpád

2020.09.16

Hévíz – A jelentős bevételkiesés miatt újabb drasztikus megszorításokról döntöttek

Az idegenforgalmi adó és más bevételek kiesése vagy jelentős csökkenése miatt a korábban bevezetett megszorításoknál is keményebbek jönnek Hévízen az önkormányzat tájékoztatója szerint.

A Hévízi Tófürdő napozóterasza a karantén idején – Fotó: Győrffy Árpád

2020.09.30

Új balatoni száguldási rekord! Másfél óra alatt Keszthelytől Keneséig a szelek szárnyán

Új időrekord született a Keszthely-Balatonkenese távon kiírt gyorsasági versenyben a Balatonon. Bors Máté szörfös 1 óra 36 perc alatt teljesítette a légvonalban mintegy 76 kilométeres vízi utat, az előző rekordon 19 percet javítva.

Bors Máté egy repülő szörffel, úgynevezett iQFOiL-al vágott neki a rekord kísérletnek (korábbi felvétel) – Fotó: Szűcs Ábel

2020.10.08.

A civilek együtt követelik nagy tavaink természeti örökségének óvását a kormánytól

Több mint hetven civil szervezet közös nyilatkozatban szólítja fel az illetékes állami szerveket: minden lehetséges eszközzel akadályozzák meg, hogy a Balaton, Fertőtó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén a természeti örökségünket károsító beruházások történjenek.

Középen az a Csopakhoz tartozó terület, aminek beépítését a képviselő-testület támogathatónak tartotta volna, ha egy hatóság nem lép közbe. Háttérben a védett Kerekedi-öböl – Fotó: Győrffy Árpád

2020.10.09

Balatoni közlekedés – Útfejlesztések, új éjszakai vonatok, talán javuló bicikliszállítás

Jelentősen átalakíthatja az északi parti kisebb településeinek turisztikai lehetőségeit a MÁV terve az éjszakai bagolyvonatok beindításáról. A déli parton már eddig is jártak ilyenek, ott sűrítenék a járatokat.

A Tihanyi Bencés Apátság

A Tihanyi Bencés Apátság őszi fényekben – Fotó: Győrffy Árpád

2020.10.22

Csopak – Eszméletlenül magas áron, közepén fehér folttal kelt el a község kikötője

Az október 21-én éjjel lezárult licitálás szerint rendkívüli összegért, 890 millió forintért adott túl Magyarország Kormánya a csopaki hajó- és vitorláskikötőn. A hivatalos eladó persze a Bahart Zrt. volt, de a döntést a kormány képviselői hozták meg a kisebbségben lévő önkormányzatokkal szemben.

Csopak vitorláskikötő és hajóállomás

890 millió forintért, 317 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kelt el a község eddigi közforgalmú hajóállomás és egyben vitorláskikötője – A mólószáron 1 hajó számára van kikötési lehetőség, a vitorláskikötő 10 kishajó kikötésére alkalmas – Fotó: Győrffy Árpád

2020.10.30

Balatonakali – Az ügyészség szabadságvesztést kér a nádirtókra

Akár elrettentő ítélet is születhet a 2019 elején nagy port kavaró balatonakali nádirtás ügyében. Igaz, a jelek szerint csak a közvetlen végrehajtók üthetik meg a bokájukat, a környezetkárosítás valódi nyerteseinek megtámadhatatlan alibije van.

A nádas területe a vádlottak tevékenységének következtében közel másfél hektárral csökkent – Egy későbbi kép a már kialakult helyzetről – Fotó: Győrffy Árpád

2020.11.01

Újraosztják a szerepeket a Balatonnál – Bóka vezetői helye is kérdésessé válhat

Egy, az Országgyűlés honlapján olvasható friss előterjesztés szerint társelnöki rendszert vezetnek be a Balaton Fejlesztési Tanácsnál, amit eddig dr. Bóka István vezetett. Ráadásul az új társelnök helye biztosabbnak tűnik, mivel őt gyakorlatilag kinevezik erre, amíg a másikat továbbra is választják.

Őszi hangulatban a Tagore sétányon – Fotó: Győrffy Árpád

2020.11.09

Balatoni hajózás – A vitorláskikötők még nem úsztak el, az egyéb vagyon is lassan fogy

Nem rég írtunk a csopaki kikötő eladásáról, most ugyancsak licitálással talált új tulajdonosra Siófok egyik reprezentatív helye, a móló melletti dísztér. Hogy valójában ki lesz majd a gazda, ahhoz a városnak is lehet szava.

A balatonboglári Sellő kemping

A balatonboglári Sellő kemping az örök panorámás oldalról, háttérben a vitorláskikötővel – Fotó: Győrffy Árpád

2020.11.26

Dupla aranytojást tojó tyúk – Sittlerakással kezelik a tájsebet a Balaton-felvidék szívében

Negyven éven át hordhatják a sittet a világörökség várományos terület központjában lévő hegy gyomrába. Egy évtizedek alatt kialakult rend borul fel azzal, hogy a Mészkő-Polgár Kft. hulladékkal töltheti fel a Rendesi-hegy tetején működő vöröshomokkő bányájának kivájt gödrét. A Veszprém Megyei Kormányhivatal határozata a hulladék lerakását hivatalosan hasznosításként értelmezi.

A balatonrendesi vöröshomokkő bány és sittlerakó

A balatonrendesi vöröshomokkő bánya és sittlerakó a háttérben Pálkövével, Balatonrendessel, Ábrahámheggyel és a Balatonnal – Fotó: Győrffy Árpád

2020.11.28

Bahart – Eladott ingatlanok, új kompok, katamaránok és távozó vezérigazgató

Nagyon pörgősen teltek az utóbbi hetek a Balatoni Hajózási Zrt.-nél. Miközben zajlik szálláshelyek és más ingatlanok árverése, és eredménytelenül zárult a vitorláskikötők kiszervezése, távozott a cég vezetője, és tenderfelhívást adtak ki új kompok, katamaránok vásárlására.

Kompterv MTÜ

A Magyar Turisztikai Ügynökség már májusban tudta, ki fog sikeresen pályázni a most kiírt tenderen. Legalábbis akkor azt írták: ““megérkeztek a BAHART új hajóflottájának prototípus tervei, elkészült a műszaki dokumentáció, és láthatjuk, hogyan fog kinézni az új komp, az új katamaránok” – Forrás: MTÜ

2020.11.29

Balatoni strandfejlesztési támogatás – Többségében a maximumot kapták

Huszonnyolc balatoni település 61 strandjának jutott 10-30 millió forint közötti támogatás a Kisfaludy Program 4. strandfejlesztési pályázatán egy, a napokban nyilvánosságra hozott lista szerint. Kilenc település nem szerepel a támogatottak között.

Balatongyörök Szépkilátói strand

Újdonság a nyertes balatoni fürdőhelyek között a balatongyöröki Szépkilátói strand – Fotó: Győrffy Árpád

2020.12.01

Rendhagyó adventi rendezvények több balatoni településen is a járvány idején

A máskor nagy rendezvényeket hozó advent az idén csendesen kezdődött a Balatonnál is november utolsó vasárnapján. Több településen a járvány ellenére is megtartották a gyertyagyújtó programokat, de azokon csak a szertartást végzők és az arról tudósítók vettek részt.

Keszthelyi Festetics-kastély adventkor

A keszthelyi Festetics-kastély advent idején – bár a múzeum zárva van. az idén is ünnepi fényekbe öltöztették a kastély látogatható parkját – Fotó: Győrffy Árpád

2020.12.04

A badacsonyi Borbély Tamás nyerte az „Év Bortermelője Magyarországon 2020” címet

A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2020” cím idei díjazottjának nevét december 4-én délben online sajtótájékoztató jelentették be. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Borbély Tamás újbort csapol egy korábbi Márton-napi Vigasságon Badacsonyban – Fotó: Győrffy Árpád

2020.12.10

Bahart – Új vezető, megismételt kikötő kiszervezés, tartózkodó önkormányzatok

A szavazati arányok szerint a Balatoni Hajózási Zrt.-ben (Bahart) tulajdonnal rendelkező tóparti települések jelentős része tartózkodással vagy távolmaradással jelezte, hogy nem támogatja a többségi tulajdonos állam képviseletében eljáró Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) javaslatait – tudtuk meg önkormányzati forrásokból.

Kollár József vezérigazgató Bahart

A végleg lelépő Kollár József, a Bahart eddig vezérigazgatója egy szezonindító ünnepségen – Fotó: Győrffy Árpád

2020.12.12

Balatonföldvár – Volt strand, nincs strand, vagy mégis? – Barba-trükkök az új kikötővel

Barbapapa is megirigyelhetné azt a kreativitást, ahogy a balatonföldvári Nyugati strand elé vitorláskikötőt terveznek. Miközben az eddig használt partszakaszt túlnyomórészét elzárják a fürdőzők elől, azt ígérik, a strand ugyanúgy megmarad. Az üggyel kapcsolatos dokumentumok alapján nem zárható ki ez a lehetőség sem, de a sok elvarratlan szál, tisztázatlan kérdés és a nem eléggé megnyugtatóan rögzített vállalások miatt akár többen is vesztesen kerülhetnek ki az ügyből.

Balatonföldvár Nyugati Kikötő

Megvalósítják a part nélküli strandot – A balatonföldvári Nyugati Kikötő a Google Earth térképére illesztve a Junglas Nigra Kft. ábrájának felhasználásával

2020.12.20.

Újévtől már a Nagy Testvér társaságában pihenhetünk a hazai szálláshelyeken – Frissítve!

Többszöri halasztás után 2021. január 1-én lép hatályba a “turizmus törvénynek” az a szakasza, amely szerint a vendégek illetve okmányaik alapvető adatai azonnal bekerülnek egy központi tárhelybe, ami összekapcsolódik más adatbázisokkal, és átjárható lesz más rendszerekből.

Gellért Szálló Budapest 1963

Ha a vendég nem mutatja be a szükséges okmányt, nem kaphat szállást – Gellért Szálló Budapest 1963 – Fotó: Fortepan-Bauer Sándor

2020.12.21.

Hévíz – Az Év Turisztikai Települése és az Év Szállása cím is a városba került 2020-ban

Kiemelkedően szerepelt a nyugat-balatoni gyógyhely a szallas.hu portál hagyományos turisztikai versenyén, amin a turisták véleménye mellett szakértőket is megkérdeznek a díjak odaítéléséhez.

Hévíz együttesen és több szolgáltatójával is jól szerepelt a versenyben – Fotó: Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Visszanéző – A fortélyos félelem éve után, egy hasonlóan bizonytalan év előtt" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár