Balatoni hajózás – A vitorláskikötők még nem úsztak el, az egyéb vagyon is lassan fogy

A tíz másik mellett a szigligeti Bahart vitorláskikötő sem kerül idegen működtetőhöz január 1-étől - Fotó: Győrffy Árpád

Nem rég írtunk a csopaki kikötő eladásáról, most ugyancsak licitálással talált új tulajdonosra Siófok egyik reprezentatív helye, a móló melletti dísztér. Hogy valójában ki lesz majd a gazda, ahhoz a városnak is lehet szava.

A többi esetben eddig felemás eredménnyel zajlik a Bahart tavaszi reorganizációs programjában tervezett vagyonértékesítés. Mint akkor írtuk, a korábban jelentős fejlesztési támogatást ígérő kormány, az állami többség megszerzése után a mozdítható dolgok eladására kötelezte a céget. A programban több olyan ingatlan értékesítését határozták el, ami egykor valamiért a hajózási társaság vagy jogelődje tulajdonába került. A csomagba került négy halálra ítélt kikötő, több kereskedelmi szálláshelyként, szolgálati lakásként vagy akár köztérként használt ingatlan. Három kikötő végül megmenekült, az önkormányzatok ingyenes használatába adták azokat, a negyediket és a többi vagyontárgyat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. E-Árverés oldalán hirdették meg.

A Bahart számára eddig a legjobb eredménnyel az eddigi csopaki hajóállomás és a hozzákapcsolódó 10 férőhelyes vitorláskikötő árverése zárult, amit szeptember 21-én indítottak 52 millió forintos kikiáltási árral. Az árverési napló szerint az egy hónapon át zajló licitálásba tizenkilencen kapcsolódtak be, akik összesen több mint 4000 ajánlatot tettek 200 ezer forintos licitlépcsőnek megfelelően.

Csopkai vitorláskikötő és hajóállomás

Tizenkilenc licitáltak az apró vitorláskikötőre és a korábbi közforgalmú hajóállomásra – Fotó: Győrffy Árpád

A licitálás első két hete visszafogottan zajlott, miközben közeledtek a százmilliós árhoz, sorra elfogytak a licitálók. Az árverés utolsó hat órájában a 27-es és a 44-es 400 millióval emelte az árat 200 ezer forintos lépcsőkben. A 27-es, aki 140 milliótól az utolsó pillanatokig aktívan versenyben volt, tíz perccel az árverés zárása előtt kiszállt egy 889 millió 70 ezer forintos utolsó ajánlattal. Ekkor jött újra versenyben a 28-as, de 889 millió 670 ezernél ő is megállt.
A nyertes 44-es a licitálás 3. napján mutatta meg magát egy pillanatra, amikor még 67 milliónál tartottak. Aztán csak az utolsó előtti napon jelentkezett újra már egy 460 milliós összeggel. Innentől folyamatosan versenyben maradt, s végül ő tette a legmagasabb, 889 millió 870 ezer forintos ajánlatot hét perccel a licitre rendelkezésre álló időszak lezárulása előtt.
A vevő információink szerint a szomszédos vitorláskikötőhöz kapcsolódik. Levélben kerestük is az érintetteket, de nem reagáltak kérdéseinkre. A területre önkormányzati elővásárlási jog van bejegyezve.

Csopkai vitorláskikötő és hajóállomás

Információink szerint egyik szomszéd terjeszkedik, de nem kaptunk megerősítést – Fotó: Győrffy Árpá

Ugyancsak szeptember 21-én indult a tihanyi rév melletti, az utóbbi időben piacként használt terület árverése. A rendezetlen telekhatárokkal, bérleti szerződéssel komplikált egy hektáros területet 787 millió 400 ezer forintos kikiáltási áron hirdették meg. Az árverés ajánlattétel nélkül befejeződött egy hónappal később.

Tihany rév piac

A tihanyi rév mellett lévő területre nem jelentkezett senki 787 millió 400 ezer forintért – Fotó: Győrffy Árpád

Egy siófoki 13 ezer négyzetméteres iparterületi ingatlan árverése is szeptember 21-én indult. Ennek 35 millió forint volt a kikiáltási ára, de az árverés licitálás nélkül befejeződött ennél is.
Hasonlóan végződött az első csomagban legnagyobb áron, egymilliárd-tizenhatmillió forintért meghirdetett balatonszemesi Hattyú kemping árverése is. A kiírás szerint “az ingatlan Balatonszemesen a kikötő mellett a vízparton található. Teljes mértékben közművesített és részben körbekerített. A jelenlegi hasznosítási forma kemping, mely 101 parcellával rendelkezik.”
Azt még mi tennénk hozzá, hogy a kemping nem ér ki a vízig, az előtte lévő közvetlen parti sáv nyitott mindenki előtt, és ez a terület a szabályozási javaslatokban is sétányként szerepel.  Ezekre is tekintettel talán nem is annyira meglepő, hogy ilyen kikiáltási áron nem volt egyetlen licitáló sem az árverés befejeződéséig.

Balatonszemes Hattyú kemping

A balatonszemesi Hattyú kemping a víz felőli kerítéssel – Fotó: Győrffy Árpád

A későbbi meghirdetések közül eredményesen zárult a siófoki móló mellett lévő dísztér tulajdonjogára kiírt árverés is. Az október 7-én elindult licitálás egészen az utolsó előtti napig eseménytelenül zajlott, de november 6-án reggel érkezett egy ajánlat a 84 millió forintos kikiáltási árra. Végül ez is maradt az egyetlen a november 7-én este kilenckor lezárult liciten.
Mint korábban írtuk, a siófoki önkormányzat ingyenesen szerette volna megkapni ezt, a város számára rendkívül fontos területet. Júniusban írta dr. Lengyel Róbert polgármester, hogy “a siófoki hajóállomás jelenleg Bahart tulajdonban lévő Dísz-terét – valamikor még a szocializmus időszakában – Siófok városa ingyen ruházta át a hajózási cégre, viszont a jelenlegi helyzetben korrekt lépésnek tekinteném, ha a város most ugyan csak ingyen visszakapná ezen ősi siófoki területet”.

Siófok móló dísztér

A dísztér napjainkban Siófok egyik leglepukkantabb helye, ahol ennek megfelelő programokat szoktak tartani – Fotó: Győrffy Árpád

Az ingyenesség a jelek szerint már nem jön össze, de a város élhet elővásárlási jogával, és 84 millió forintért visszavásárolhatja az egykori ajándékot. Ami talán azért is időszerű lenne, mert most zajlik a szomszédos Rózsakert felújítása.

November 18-án zárul a Baross-híd közelében, közvetlenül a vasút mellett, a Vitorlás utca 2. szám alatti 1381 négyzetméteres ingatlan és a rajta lévő több szintes, szolgálati lakásokat tartalmazó épület árverése. “Az épület általános állapota felújítandó… A lakások esztétikai állapota általánosan felújítandó, de funkcionálisan nem illeszkedik a kor követelményeihez. A telek elhelyezkedése jó, negatív a vasúti sínek közelsége, pozitív a központi elhelyezkedés, könnyű megközelíthetőség, parkolási lehetőség” – írják többek között róla. Az ingatlanra 66 millió forinttal várják a legalacsonyabb ajánlatot. Eddig még nem jelentkezett senki.

Siófok Vitorlás utca 2

A Vitorlás utca 2. számú épület – leromlott, zajos, de nagyon jó helyen van és csak 66 millió – még nincs jelentkező – Fotó: Google.Map

Nincs még jelentkező a különleges adottságú balatonboglári Sellő kemping 1,6 hektáros területére se, amit a méretben hasonló, de ezzel egy lapon sem említhető Hattyú kempinggel azonos áron, egymilliárd-tizenhatmillió forintért hirdettek meg.
Ha valamire, erre mindenképp elmondható, hogy “örök panorámás”, hisz a Balaton egyik legszebb kilátását nyújtó részén, három oldalról a Balaton által kerítve terül el. (Igaz, délről társbérletben el kell viselni a vitorláskikötőt.)

A balatonboglári Sellő kemping

A balatonboglári Sellő kemping a bejárat és a vitorláskikötő felől – Fotó: Győrffy Árpád

A balatonboglári Sellő kemping

A balatonboglári Sellő kemping az örök panorámás oldalról – Fotó: Győrffy Árpád

Egy jobb világban talán fel sem merülhetne egy ilyen terület eladása, inkább azonnal megnyitnák mindenki előtt, hogy ezzel is növeljék a település vonzerejét. No, erről most nincs szó, így aki magának szeretné, az a százmilliós biztosíték utalása után máris megkezdheti a licitálást. A fejleményekről később beszámolunk.

November 11-én indul két további vagyonelem, a siófoki Hotel Móló és egy, a Yacht Hotel wellness részlegének emeletén elhelyezkedő konferencia terem árverése. A terem külön bejáraton közelíthető meg a Yacht Hotel parkolójából és egy előtér is tartozik hozzá vizesblokkokkal. Aki egy ilyenre vágynak, az a 11 milliós biztosíték utalása után megajánlhatja majd az induló 111 millió 760 ezer forintos árat. Ha netán elnyerné, arra készüljön, hogy az ingatlanon élő bérleti szerződés van még öt évig.

 

A siófoki Yacht Hotel a tetején az eladó konferenciateremmel

A siófoki Yacht Hotel a tetején jobbról az eladó konferenciateremmel – Fotó: Győrffy Árpád

A szintén szerdától licitálható Hotel Móló ára kicsit húzósabb. Annál 150 milliós biztosítékot kell letenni, hogy a jelentkező a minimálisan 1 milliárd 568 milliós ajánlatát megtehesse. A háromcsillagosnak mondható szállodánál is bérlővel kell számolni 2025 végéig, sőt a vitorláskikötő ideépített vizesblokkját határidő nélkül kell tudomásul venni. A két utóbbi esetben is egy-egy hónap lesz a licitálásra.

A siófoki Hotel Móló

A siófoki Hotel Móló – jobbról a vitorláskikötő vizesblokkjával – Fotó: Győrffy Árpád

A Bahart vitorláskikötőit már többször elsirattuk a Balatontippen.  Legutóbb külön is írtunk a talán legutoljára elkészült alsóörsiről. Most úgy tűnik, hogy egy időre mégis maradnak a cégnél.
A Bahart szeptember 18-án többek között az alábbiakkal jelentette a marina-lánc kiszervezését. “A Társaság a 2020. október 20-án lezáruló, egyfordulós, nyilvános pályázat keretében 15 éves, határozott idejű szerződés alapján kívánja használatba adni a tulajdonában álló 11 vitorláskikötőt, 2021. január 1-jei kezdettel. Az elfogadott pályázati kiírás szigorú feltételeket szab a leendő pályázók számára, amelyek garantálják a BAHART hosszú távú stratégiai érdekeinek érvényesülését. Az elfogadott pályázati feltételek – a kikötők tulajdonjogának megtartása mellett – biztosítják a BAHART számára az érintett vagyonelemek hatékonyabb hasznosítását.”

A balatonföldvári vitorláskikötő

A balatonföldvári vitorláskikötő részlete a szigettel és tihanyi panorámával- Fotó: Győrffy Árpád

Mivel a határidő közben lejárt, levéllel keretük meg a cég vezetőit, hogy megtudjuk, miként zárult a pályázat, ki illetve milyen cég lesz, amelyik “hatékonyabban hasznosítja a vagyonelemeket”, illetve mit terveznek, ha eredménytelen volt a pályázat.
Kérdéseinkre Mihalovics Dóra marketing vezető az alábbi választ küldte. “A vitorláskikötők üzemeltetésére a megadott határidőig nem érkezett pályázat, az eljárás ezzel lezárult. A továbbiakról egyelőre nem született tulajdonosi döntés.”

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár