Balatoni bicikliút – bringakörút részletesen térképpel, alternatív útvonalakkal

A balatoni kerékpárkörút részben kimondottan bicikliseknek épített utakon, máshol kis forgalmú közutakon, vagy települések vegyes használatú utcáin halad.

 

A tervezett nyomvonalból az északi parton még hiányzik Balatonrendes előtt néhány száz méternyi rész. Helyette a 71-es főúton vagy Pálköve csendes utcáin lehet közlekedni. A déli parton Szántód és Zamárdi között kell várni egy néhány kilométer hosszú út megépítésére. Addig itt is marad a kicsit forgalmasabb közút.

Így szerezhetsz oklevelet, bizonyítványt a Balaton körbebiciklizéséről

 2016-os teljesítők2015-ös teljesítők  2014-es teljesítők2013-as teljesítők 

Kis-balatoni bicikliút  –  Káli8-as bicikliút – a Csodakunkor  –  Letölthető logók bringakörös pólóhoz

Az itt kezdődő és innen nyíló írásokban röviden összefoglaltam a talán legfontosabb tudnivalókat. Az alábbi térkép és szintrajzok elkészítéséhez azokat a GPS-adatokat használtam, amiket az útvonal többszöri bejárása során rögzítettem. A GPS adatokra építve elkészítettem a “főútvonal” szintrajzát is, ami az edzetlenebb bicikliseknek talán segítség lehet az egyes szakaszok megtervezésénél.

Az alábbi térképen a + – jelekre kattintva vagy egérrel megfogva mozgatva nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, olvasás közben pontosan megnézhetjük rajta az érintett szakaszt.

 


A térkép – és a leírás is – felújítás alatt

 

Arra mindenképpen készüljünk fel, hogy a burkolat sem az önálló bicikliutakon, sem a biciklizésre kijelölt közutakon nem tökéletes. A bicikliutaknál sok helyen szinte közvetlenül a hatalmas nyárfák gyökereire öntötték a vékony aszfaltot, így néhány év után össze-vissza repedezett, felpúposodott. Ha nagy fákat látunk az út mellett, akkor különösen figyeljünk arra, nem lesz-e nagyobb zökkenő. Ha feltűnik egy töredezett, púposodó rész, lassítsunk egy kicsit és markoljuk meg a kormányt. A biciklizésre kijelölt közutak sem tökéletesek, a közművek kiépítése, javítása okozott maradandó nyomokat a burkolatukban.

Az út egyenetlenségei miatt keményre fújt kerékkel sok helyen kicsit rázós lehet a bicikli. A puhábbra állított kerekek megnehezítenék a tekerést, ezért inkább kényelmes, lehetőség szerint megfelelően rugózó nyereggel, teleszkóppal próbáljuk csökkenteni a rázkódást. A legfontosabb persze, hogy a nagyobb zökkenők előtt lassítsunk.

Ilyen volt a legrosszabb szakasz 2010-ben Balatonszepezd nyugati határánál. Szerencsére azóta már kijavították a hibás részeket

Ennyi ijesztgetés után talán nem árt leszögezni, hogy a burkolati hibák, a jelzések hiányosságai ellenére a balatoni biciklikörút ma is a legjobb lehetőség a hosszabb távú  kerékpáros túrázásra Magyarországon. Ha megfelelően felkészített gépekkel, az úthibákra  mindig figyelve biciklizünk, akkor nagyon kellemes élményekben lehet részünk.

A körút egyik legszebb szakasza Zala és Veszprém megye határánál, a Bece-hegy alatt – a valóságban ma már ennél is szebb a látvány, mert a fotó készítése óta részben elkészült a bicikliút és a Balaton között húzódó golfpálya

Az alábbi teljes körtúra a legrövidebb verzióban kb. 206 kilométer. Ha bejárjuk Tihanyt és Szigligetet is, akkor 220 kilométerre is felmehet a hossza.  Vannak, akik egyetlen nap – sőt 7-8 óra alatt megteszik  a teljes távolságot. Aki túrázni akar, három napnál ne tervezzen rövidebb időt, de igazán akkor lehet kellemes a kirándulás, ha 4-5 napot is eltöltünk a Balaton körül.
Egy napos távnak az erőnlétünktől, a széltől, a nap erejétől, hangulatunktól, a reggeli felkelés idejétől függően 40-70 kilométert tervezzünk. A legmelegebb időszakban délelőtt 11 és délután 4 óra között lehetőleg ne biciklizzünk. Ha nincs más lehetőség, akkor mindenképpen védjük fejünket, testünket, mert tekerés közben észre sem vesszük, mennyire leégünk.
Ha biztos az szállásunk, vacsoránk és nem készülünk valamilyen esti programra, akkor nagyon kellemes a késő délutáni, esti biciklizés. (A hajnali is biztosan nagyon jó lehet, de azt eddig még nem próbáltam. 🙂
Fontos, hogy mindig legyen B-terv. Ha kitör egy vihar, ha kilyukad egy kerék, fogjuk rövidebbre a napi adagot. Ha ez nem megy, tegyük meg az út egy részét vonattal. Amit így kihagyunk, azt a következő napi erősebb tempóval vagy a jövő évi túrával bepótolhatjuk.

A szállást akkor találunk a legegyszerűbben, ha sátrat viszünk magunkkal (persze, ez plusz 5-10 kiló a hálózsákkal és más kellékekkel együtt.) Több bungalós, lakókocsis, fixsátras kempinget is találunk a tó körül, de kiadó házakban, panziókban, szállodákban is megszállhatunk. Igaz, nem mindenhol szeretik az egyéjszakás vendégeket.

A hosszú bevezető után jöjjön az útvonal

A képzeletbeli kirándulás kiindulópontja legyen a balatonaligai világosi vasútállomás, ahová a főváros felől érkezők vonattal is érkezhetnek.

A szintrajzon a Siófok és Balatonvilágos határán kezdődő, Balatonalmádi szélénél végződő szakasz látható. A szintek a valóságban 5-10 méterrel eltérhetnek a rajzon láthatótól, de talán így is segít a nehézségek felmérésében. ( A közel 200 méteres csúcs az akarattyai Árpád utca.)

A Siófok felől jövőknek Balatonvilágoson le kell küzdeni a parton végigfutó utca és a magaspart teteje közötti, közel 50 méteres szintkülönbség nagyobbik felét.
Ott kell felkanyarodni jobbra, ahol a Rákóczi utca Zrínyi utcaként folytatódna tovább. Az emelkedő a balatonvilágosi vasútállomás mellett elhaladva felvezet a magaspartra. (Önmagában nem nagy az emelkedés, de a mintegy 200 méteres szakaszon jóval nagyobbnak tűnik. Az edzetlenebbeknek a kerékpárt tolva egyszerűbb a feljutás.

 

Ehhez hasonlóan nagy “kihívásra”  legközelebb Akarattyán és Tihanyban kell számítanunk. Akarattyán az Árpád utca legmagasabb pontja 190 méter környékén van, Tihany közepe pedig 160 méteren – tehát 50-60 méteres emelkedő a 104 méter körüli Balaton-szinthez képest.)

A Balatont körbebiciklizők előtt kezdetektől nagy dilemma, hogy a bringakörút hivatalos vonalát követve felmenjenek-e Balatonvilágosnál a magaspartra, vagy a Club Aligán keresztül vágva lerövidítsék az utat. Dönteni nem akarok senki helyett, de néhány alapvető információval segíteném a jó választást.

 

A magaspart mellett szól, hogy tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik róla az egész keleti medencére – különösen a délelőtti órákban, amikor hátulról süt a nap -, alkonyatkor pedig a lenyugvó nap látványa adhat csodálatos élményt.

 

Vitorlások Balatonkenese előtt - a világosi magaspartról

Vitorlások Balatonkenese előtt – a világosi magaspartról

A Culb Aliga a világosi magaspartról

A Club Aliga a világosi magaspartról

Naplemente a balatonvilágosi magaspartról

Naplemente a balatonvilágosi magaspartról

 

Az alsó úton maradás mellett szól, hogy így megspórolhatjuk azt a jelentős emelkedőt, amit le kell küzdeni a balatonvilágosi vasútállomás alatt, vagy a másik irányból érkezve Balatonakarattyán. Persze így sem teljesen sík az útvonal, mert a Gumirádli strand előtt és után van néhány nagyobb kaptató, de a magaspart emelkedőjével nem igazán hasonlíthatók össze.

 

A bringakörút egyik emlékezetes szakasza a parti út és a világosi vasútállomás közötti emelkedő. A felfelé jövőknek sok erő kell hozzá, a lefelé gurulóknak nagyon kell figyelni, hogy a nagy lejtő alján lévő elágazóban idejébe meg tudjanak állni

A bringakörút egyik emlékezetes szakasza a parti út és a világosi vasútállomás közötti emelkedő. A felfelé jövőknek sok erő kell hozzá, a lefelé gurulóknak nagyon kell figyelni, hogy a nagy lejtő alján lévő elágazóban idejébe meg tudjanak állni

 

Ha a lenti útvonal mellett döntünk, akkor át kell kelnünk a Club Aliga Üdülőközponton, ahol erre 2016-ban is a korábbi feltételek szerint van lehetőség.

A két sorompós kapu – az aligai oldalon lévő főbejárat és az alsó úton Siófok irányában lévő “világosi” kapu – napi 24 órában nyitva tart. Itt bármikor keresztül lehet kerékpározni. Az alsó úton Akarattya irányában lévő kapu 08-20 óra között van nyitva, tehát ezen ebben az időintervallumban lehet keresztültekerni és a másik kettő valamelyikén kimenni.

 A díjmentes áthaladásra 15 perc áll a kerékpárosok rendelkezésére (ami több mint elegendő egy áthaladásra).

 

Club Aliga - az aligai főkapu

Club Aliga – az aligai főkapu

 

Club Aliga - a "világosi kapu" a Siófok felé vezető alsó úton

Club Aliga – a “világosi kapu” a Siófok felé vezető alsó úton

Club Aliga - az akarattyai kapu az alsó úton

Club Aliga – az akarattyai kapu az alsó úton a Gumirádli strand felől

Ha valaki a strand 9-19-ig tartó nyitvatartási idejében nem ér át időben az üdülőn, tehát  15 percnél hosszabb idő alatt teszi meg az 1,5 kilométeres távot, annak kilépéskor meg kell fizetni a strandbelépő árát. (2016-ban felnőtteknek 800 forintot.)

Cub Aliga - áthaladási jogosítvány bicikliseknek

Club Aliga – áthaladási jogosítvány bicikliseknek

A lenti térképen zöld színnel látható a bringakörút “hivatalos” nyomvonala, sárgával a két alsó kapu közötti szakasz, a piros pedig az aligai főbejárathoz vezet. Mivel a gazdaságosabb helykihasználás miatt a  térképet 70-80 fokkal elfordítottam jobbra, a bal oldal néz déli irányba, a lenti rész pedig keletre.

 

A fentiek szerint a sárga színnel jelzett alsó útvonalat – a bal oldalon lévő világosi és a jobbra lévő akarattyai alsó kapu között reggel nyolc és este 8 között használhatjuk

Az akarattyai oldalon a Club Aligából kiérve a Bercsényi strandig kötött az utunk – közben fürödhetünk a Gumirádli szabadstrandon -, a Bercsényi strandtól a parti sávban található Koppány soron mehetünk tovább, majd a vasutat egy egy alagúttal keresztezve visszatérhetünk a bringakörút 71-es főút melletti szakaszához.
Kenese felől érkezve a Koppány soron kell lemennünk a parti útra, majd a Club Aligát elhagyva a Zrínyi utcán haladhatunk egyenesen Siófok felé.

Ha megkésünk – vagy nagyon korán érkezünk – akkor a világosi kaputól indulva a piros vonal szerint kell folytatni az utunkat, és az aligai főbejáraton jöhetünk ki, és itt fordulhatunk rá a bicikliútra. Vagy fordítva is erre mehetünk este nyolc és reggel nyolc között. Ezzel az útvonallal Balatonakarattya déli szélén, a községet Aligával összekötő  Sirály utcában, illetve a Kisfaludy sétányon lévő Tengerlátóról gyönyörködhetünk a magasparti panorámában.

Vitorlasok-afenyfoltos-Balatonon-Balatonakarattya-magaspart-balatontipp-gyorffya

Fények és vitorlások a Balatonon – napba nézés a balatonakarattyai magaspartról

Ha a hivatalos útvonalon megyünk, túránk első szakasza a magasparton húzódó sétányon halad végig, ahonnan több helyen is szép kilátás nyílik a tóra és a túlsó partra.  Többek között elhaladunk a koronát tartó millenniumi emlékoszlop és egy sóhajok hídja mellett.

A magaspart után egy rövid szakaszon érintjük a község főutcáját, majd a vasút alatt átkelve elhaladunk a Club Aliga főbejárata előtt. A hely szelleme úgy tűnik még nem költözött el, mert több régen divatos utcanév is feltűnik. Köztük a Felszabadulás utca is, amiről mi balra fordulunk, hogy a magaspart folytatásán futó vegyes használatú utat használva Akarattyára jussunk.

Itt már fák, házak takarják a balatoni kilátást, de így is nagyon kellemes ez a szakasz

Balatonakarattyát (Balatonkenese korábbi településrészét) egy csendes üdülőnegyednél, a Gáspár-telepnél érjük el. A 71-es út körforgalmú csomópontjánál a kijelölt bicikliút átvisz bennünket a főút jobb oldalára. A hivatalosan ajánlott bicikliút a vasútállomás előtti kisebb körforgalmú csomóponttól a 71-es főúttal párhuzamosan futó Árpád utcában halad tovább.

Az Árpád utcában önálló bicikliutat alakítottak ki – pontosabban ezzel a jelszóval szereztek hajdan pénzt a járda megépítésére. Amikor legutóbb ott jártunk, több helyen kőzúzalék borította, ami a fékezésnél nagyon veszélyes lehet, és alattomos gödrök is tarkították. Ha közben nem változott meg az állapota, biztonságosabb a kis forgalmú közúton menni, ahogy a lenti képen látható biciklisek is teszik.

Az Árpád utca – jobbról a az állítólagos bicikliút, balról a biciklisek

Nálam az Árpád utca ellen szól az is, hogy az előbbi szintrajzon már említett csúcs, a balatoni bicikliút legmagasabb – 190 méteres – pontja valahol az Árpád utca közepén található. Különösen a Balatonfüred felől érkezőknek jelenthet komolyabb kihívást, ha korábban nem szokták az ilyen dombokat biciklivel. Persze, le is lehet szállni, ha valaki nem bírná.

Az Árpád utca vége előtt nem sokkal visszatérünk a 71-es számú főút mellé. A nagy lejtő miatt óvatosan közelítsük meg ezt a részt, mert egy hirtelen kanyarral kell elfordulnunk. A bicikliút folytatását a főút másik oldalán találjuk. Keskeny is, igazán nem is jó, de csak 200 méter.

Ha valaki el szeretné kerülni az ingerszegény Árpád utcai kaptatót, akkor több alternatívát is ajánlok.

1. mehet a parti úton. Ehhez a 71-es főút nagy körforgalmú csomópontjánál nem kell átmenni a főút másik oldalára, hanem a bal oldalon maradva, száz méter után rá kell fordulni a Bercsényi lejáróra, és azon át le kell gurulni a strandig. Onnan Koppány soron lehet végig menni a parti úton, majd a vasút alatti szűk alagúton térünk vissza a 71-es mellé, ahol a kijelölt bicikliúton mehetünk tovább.  (a térképen a piros vonal)
A Bercsényi lejáró alján lévő Bercsényi strandon, vagy az utána következő Lidó strandon, de akár a Koppány sor közepénél található Bezerédj strandon meg is fürödhetünk. Az utóbbinak a büféi kint vannak a bicikliút mellett. Igaz, találkoztam már olcsóbb helyekkel is.
Az alagútnál figyeljünk, nem jön-e éppen autó szembe, mert nagyon hirtelen kell bekanyarodni a szűk nyílás elé. A legjobb, ha leszállunk, és a jobb oldali fal mellett toljuk a bringát.
Természetesen ezzel a parti egérúttal sem úszhatjuk meg az emelkedőt, de kisebb lesz – igaz, meredekebb.

A Koppány sor átszeli az egykori MÁV Gyermeküdülőt, ahol nem rég még őrök ültek a két kapunál, de szabadon lehetett akkor is közlekedni.

A vasút alatti alagút a Koppány sor nyugati végén. A túlsó oldalon van egy rövid, de drasztikus emelkedő a 71-es főútig, ahol a hivatalos bicikliút folytatódik. Itt megint jó alternatíva lehet a gyalogbiciklizés – Húzódjunk teljesen a fal mellé, és reménykedjünk, hogy az esetleg arra járó autós is észnél van

2. Akinek sietős az útja, egy 350 méteres szakasz kivételével végigmehet a 71-es főúton is – azt a keveset meg az út mellett haladó bicikliúton teheti meg (a térképen a sárga vonal) 

 

3. Ha valaki igazán szépet akar látni, az válassza a magasparton végigmenő Kisfaludy sétányt, a Tengerlátópartot. (a térképen a kék vonal jelzi)  Erről részletesen egy külön oldalon olvashattok, ahová több képet is feltettem a látványról.
Balatonakarattya – Panoráma bicikliút a magasparton 

Egy kép ízelítőnek

Balatonakarattya panoráma Fűzfői-öböl

Már csak ezért a gyönyörű kilátásért is érdemes útba ejteni a Tengerlátópartot

A térképen a zöld vonal a hivatalosan kijelölt bicikliút. A piros a parton megy végig. az elején és végén hirtelen szintkülönbséggel. A sárga a 71-es főútnak az a szakasza, ahol már szabad biciklizni. (Aki siet, választhatja ezt.) A kék vonal jelzi az alábbiakban részletesen is tárgyalt panorámautat.

Balatoni bicikliút útvonaltervező térképen

A balatonakarattyai alternatív lehetőségek. A kék vonal jelzi a legszebb útvonalat

Balatonkenese  keleti részén választhatunk a 71-es főúttól először eltávolodó,  majd visszatérő hivatalosan kijelölt bicikliút és a parttal párhuzamosan haladó, a Vak Bottyán strand előtt sétánnyá alakuló csendes utca között. Ez utóbbihoz a két település határánál a Tompa utcán át le kell mennünk a part irányába.

Balatonkenese és Balatonfűzfő között az út erdős részen vezet. Az 1980-as években leöntött aszfalt viszonylag jól tartja magát, de a fák alatt a felfagyások miatt érdemes figyelni a burkolat egyenetlenségeire.
A balatonfűzfői “ófalun” átvezető részen a Föveny strand környékén és a vitorláskikötőnél ügyeljünk nagyon a gépkocsikra, mert osztoznunk kell velük az úttesten. A vasútállomás melletti szakaszon önálló bicikliúton mehetünk tovább, amiről még a robogókat is kitiltották, ennek ellenére egyes autósok a bicikliúton közelítik meg a víz mellett lévő horgásztanyákat.

A fűzfői Föveny strand előtt lévő büfék tavasztól őszig nyitva tartanak, így a pihenés mellett akár elhasználódott energiáinkat is pótolhatjuk. A strand nyugati oldalán található pecsételő helyünk a Szirén Büfé, aminek kifelé is van kiszolgáló ablaka és terasza.

Ha bővebben van időnk, tehetünk egy kitérőt a város gyártelepi lakótelepére, ahol a hangulatos és  olcsó Fűzfa Vendéglőben   kérhetünk pecsétet, sőt még a wifit is ingyenesen használhatjuk.

A balatonfűzfői ófalut a “tobruki” városrésszel összekötő szakasz néhány éve szinte járhatatlan volt a felfagyások és a mocsaras talaj mozgása miatt. Később szépen megcsinálták, 2016-ban pedig egy teljesen új szakaszt építettek. z erről szóló információkat rövidesen bedolgozom ide is, addig itt a link az új fűzfői szakasz részletes bemutatásáról, és idemásolom a térképet.

A most átadott partifejlesztések térképen

A 2016 júniusában átadott balatonfűzfői partifejlesztések térképen

Természetesen a régi útvonalon is szabad menni, de nincs értelme. 🙂

Tobruk-Balatonfüred

A Balatonfűzfő és Balatonfüred közötti szakasz szinttérképe- “jelentősebb” emelkedőre a Fűzfő Tobruk nevű városrésze és az Almádihoz tartozó Vörösberény előtt, majd Csopak és Füred között számíthatunk.

A Tobruk melletti szakasz

Az előző szakasz másik vége Balatonalmádi – Vörösberény – alatt

Balatonalmádiban néhol az autókkal, vagy éppen a gyalogosokkal kell osztozni az úton. Ne lepődjünk meg, ha a teniszpályára tartó elegáns sportemberek autóikkal leakarnak szorítani az Öregparkot északon határoló útvonalról. Mérgelődés helyett inkább álljunk meg egy rövid pihenőre a park fái alatt, sétáljunk ki a mólóra. Nagyon kellemes lenne egy kitérő a város központjába isKerékpáros Miniszerviz Csináld magad! Yacht Kemping Balatonalmádi, de ehhez vagy a nehezen használható aluljárón, vagy csak nagyobb kerülővel, közúti átjárón át van lehetőségünk. (Balatonalmádiról ide kattintva olvashat bővebben.)

Közben elhaladunk egyik pecsételő helyünk, a Yacht kemping előtt, ahol előre telepített sátrakban is kaphatunk helyet akár egy-egy éjszakára is.  A kempingben “működik” egy “Csináld magad, kerékpáros miniszervíz”. Ahogy a jobb oldali képen is látszik, valójában egy szerszámkészletről van szó, amit a kerékpárok futó javításánál leginkább használt eszközökből, anyagokból állítottak össze. Nagy segítség lehet azoknak, akik nem hordanak magukkal komplett műhelyt.  Van kompresszoruk is, ha fújatni kell a kerekeket.
A készletet, kompresszort bárki igénybe veheti. Ha kell, tanácsokkal is segítenek. Nem lenne baj, ha máshol is követnék a példájukat.

Almádi nyugati szélén lévő káptalanfüredi strand után a néhány éve épült önálló kerékpárúton folytathatjuk az utat Alsóörs felé. A szebb kilátást, vagy a keményebb terepet igénylők a káptalanfüredi strand után, a 71-es számú főutat keresztezve a hegyoldalban végigfutó felső úton – amit római útként ismer a köznyelv – folytathatják a túrát akár Aszófőig. Így megismerkedhetnek az alsóörsi, csopaki ófaluval, Lovassal, Paloznakkal, Aráccsal.

Bicikliút avatás Káptalanfürednél valamikor az ezredfordulón

A part közelében futó kijelölt úton maradunk, akkor érinthetjük a strandokat, hajóállomásokat, a települések üdülőtelepeit.
Alsóörsig a vasút és a 71-es főút között futó önálló bicikliúton haladunk. A tíz éves kora ellenére ez még mindig a legjobb minőségű részek közé tartozik.
A strand főbejáratával egy vonalba érve balra átkelünk a vasúton és Aszófőig maradunk is a sínek és a Balaton között.

A Káptalanfüred és Alsóörs közötti szakasz egy részlete

Alsóörsön pecsételő helyünk a község keleti szélén lévő Riviéra kemping. (Itt adják a legszebb pecsétet!)

Az alsóörsi strandtól először kis forgalmú közutakon, majd a paloznaki elágazótól a csopaki kikötőig önálló bicikliúton vezet a túránk. Igaz, néhány apró gondra nem árt felkészülni. Például a három hídra, amik közül kettőt a paloznaki önkormányzat 2013-ban megcsináltatott, de az eredeti kialakítás miatt így is jókora zökkenőre számíthatunk. Még nem jelent közvetlen veszélyt, de sajnos nem kell már sokáig várnunk, hogy az aszfalton hosszában kialakuló repedések problémát okozhatnak a közlekedésben.

A bicikliút így érkezik meg Paloznak, illetve Alsóörs felől a csopaki Sport utcához. Ahogy a 2013 áprilisában készült fotón is látható, semmi jelzés arról, hogy két évvel korábban elkészült a folytatás, az autókon innen látható szürke betonsáv, ami járda és bicikliút egyben.

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

Mivel a bátortalan zöld vonalon kívül nincs igazi jelzés, sokan kimennek a rossz állapotú közútra, és azon haladnak tovább. Ne tegyük, folytassuk az utat nyugodtan a “járdán”, azért van.

Az Sport utca végéhez közeledve találjuk a biciklisek autóinak kialakított parkolót, mellette egy nagyon hangulatos pihenőhelyet, és nem sokkal arrébb egy játszótér és egy madárles is található.

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

A parkoló

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

A csopaki biciklis pihenő

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

Ez itt már a strand előtt futó Örkény sétány, ahol ismét a gyalogosokkal kell osztoznunk. Ne lepődjünk meg, ha többnyire a bicikliseknek szánt szélesebb sávot érzik a magukénak.

A hajóállomásnál jobbra fordulva ismét két kis forgalmú utca következik – közben egy bal kanyarral, majd tarthatunk egy kellemes pihenőt a Szent József savanyúvíz forrásnál. A két közúti szakaszon figyeljünk az esetleges gödrökre, buckákra. 

 

Szent József savanyúvíz forrás

 

A három hal gombnyomásra kezdi spriccelni a vizet. A buboréktartalom alapján az alacsonyabb kategóriában lenne, ha palackból innánk 🙂

Csopak végétől ismét önálló bicikliúton folytatjuk a túrát egy erdős részen átvágva, majd párhuzamosan követjük a csopaki – “nosztori” – elágazónál négysávosra váltó 71-es főutat. Kicsit gyorsan emelkedik, kicsit zajos, kicsit füstös az autóktól, de nagyon szép a kilátás a Füred és Csopak közötti Bozsai-öbölre.

Balatonfüred  határát elérve egy széles közút két oldalán kijelölt biciklisávokon haladhatunk. Ha pontosan követjük a nekünk szánt részt, akkor szétrázatjuk magunkat a csapadékvíz aknák rácsaival. Menjünk inkább a sáv szélét jelző sárga vonalon, így is marad elég az autósoknak.

A partot elérve először a Kisfaludy strand kerítése mellett haladunk, az Esterházy strand főbejáratától a Tagore sétányon külön a bicikliseknek épített sávon mehetünk tovább.

Figyeljünk a gyalogosokra – mivel ők nem nagyon figyelnek ránk.  Augusztusban, amikor a kerékpárútra telepítik a borhét házikóit, inkább nem is kísérletezzünk a biciklivel, menjünk gyalog. Persze, ebben is van valami jó, csak túlzásba ne vigyük a rizlingek, szürkebarátok, zweigeltek, chardonnay-k kóstolgatását.

Egy átlagos pillanat a Tagore sétány mellé épített kerékpárútról

Amíg korábban csak a borhetek idején kellett biztosan leszállni a biciklikről,  2010-től jelentős változás állt be a füredi önkormányzat kerékpárúttal kapcsolatos hozzáállásában, most már a nyár jelentős részén tele van a bicikliút kereskedőkkel, büfésekkel.

 

A türelem a megoldás

 

A szórakozott gyalogosokon kívül egy új veszélyforrás is felbukkant az utóbbi időben a bicikliút jelentős részét elfoglaló gokartosok formájában. A pedállal hajtott járművel sokan még Sajkodra is átmennek. A Tihany és Balatonfüred közötti keskeny bicikliúton már valóban nem lehet normálisan elmenni mellettük.

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

A sofőrre váró járművek a sétány mellett

 

Egyébként csodálatos ez a rész, főleg, ha jókor érkezünk.

Ha nehezen vennénk az akadályokat, tegyünk egy rövid pihenőt a város végén a bicikliút mellett található Berzsenyi emlékforrásnál. A vize is kiváló. Talán kicsit túlságosan sok vas van benne, de állítólag fogyasztószernek is jó.

Ajánlott szálláshely:  Balatontourist Füred kemping – Balatonfüred, Széchenyi u 24.

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

A Berzsenyi emlékforrásnál érdemes megtölteni a kulacsot

 

Balatonfüred után a bicikliút első szakasza a 71-es főúttal párhuzamos szerviz úton halad, majd egy közel harminc éves építésű önálló bicikliút kezdődik Tihanyig. Nagyon keskeny, sok helyen keresztirányú repedések, kitüremkedések vannak az aszfalton, és a hidaknál is érdemes vigyázni, mert a zökkenő akár nyolcast is okozhat.

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

Figyeljünk a hidaknál

 

Balatoni bicikliút bringakörút útvonaltervező térképen kerékpárút

Keskeny is, kanyargós is, göröngyös is – de a miénk

 

A tihanyi bicikliút nem része a Balatoni bringakörnek, de érdemes egy kitérőt tenni legalább a mólóig. A Balatonfüred és Fövenyes (Balatonudvari) közötti szakaszt ábrázoló szintrajzunk is a tihanyi teljes kitérővel együtt készült. Jól látható, hogy igazi emelkedőre csak akkor kell számítanunk, ha végigjárjuk  a félszigetet is.

 

A Füred és Fövenyes közötti szakasz szintrajza tihanyi betérővel

 

Balatoni bicikliút útvonaltervező térképen

Tihanyi kerékpáros útvonalak – zölddel az önálló kerékpárutak

Én annak ellenére javaslom a kitérőt, hogy a félsziget keleti oldalán a hajóállomástól egy rövid szakaszon az autókkal kell osztoznunk a nem túl széles úton. Szerintem a félsziget délkeleti sarkáról nyíló látvány minden gondért kárpótol bennünket.

A diósi elágazótól a hajóállomásig önálló bicikliúton mehetünk. (itt olvasható egy külön anyag: Új bicikliúton a Tihanyi-félszigeten )
Útközben keresztezzük a Gödrösi strandot, ahol a parkoló autók között különösen óvatosan közlekedjünk.

A félsziget bejárata és a hajóállomás között egy külön pihenő is van a bicikliút mellett. Innen lehet felmenni a sziklába vájt egykori barátlakásokhoz

 

A bicikliút utolsó része a strandépület fölött halad át. Mindkét oldalon hirtelen emelkedővel illetve lejtővel – itt éppen Korzenszky Richárd atya, a bencés apátság perjele (vezetője) érkezik a mólóhoz még az első, nagyon meredek rámpán. 2014-ben ezt átalakították egy hosszabb, jóval enyhébb lejtésű szakaszra


A móló után a forgalmas közúton mehetünk tovább a rév felé. Az első szakaszon, a “szerpentin elágazójáig” azt ajánlják, hogy menjünk a Váralja utcán. Én lebeszélnék mindenkit erről, mert borzalmas a minősége, plusz kb. 15 métert emelkedik 2-300 méter alatt és rendkívül veszélyes a vége, ahol egy erős lejtő és egy nagy kanyar után hirtelen újra összetalálkozunk a főúttal.
Visszafelé azért sem ajánlom, mert ez egy olyan egyirányú utca, amiben a biciklisek szembe mehetnek a forgalommal. A kanyar, a rossz és keskeny út miatt nem igazán lenne szerencsés egy találkozó egy autóval.

A parti közúton nagyobb a forgalom, ott is van egy kis emelkedő, de az egyenes haladás akár gyerekekkel is sokkal biztonságosabb, mint a rossz kereszteződések használata.

(Mindenkinek megvan a maga taktikája a forgalmas utakra. Én soha nem megyek az út legszélén, mert akkor az autósok megpróbálnak elsurranni mellettem akkor is, ha ehhez nem lenne elég hely Ezt nemcsak biciklisként, autósként is így tapasztalom. Általában az ilyen kicentizett helyzetekből következik aztán a baj. Várják csak ki azt, amikor már nyugodtan elkerülhetnek bennünket. Ezt néha nehezen viselik, de könnyebb elviselni, mint egy ütközést, vagy árokba esést. Persze egy jó láthatósági mellény legyen rajtunk, hogy feltűnőbbek legyünk.)

A Váralja utcával ellentétben érdemes viszont a parkon átvezető utat használni, amivel 2-300 métert megspórolhatunk a főútból.

A szerpentin elágazójától Újra kiépített bicikliúton haladhatunk egészen a révig. A jachtkikötőnél jobbra bevezet bennünket egy erdőbe. Ne féljünk tőle, pontosan akkora kerülő, mintha a közúton mennénk. Ráadásul biztonságosabb, kellemesebb.

Az igazán nehéz szakasz Tihanyban a révtől a falu felé haladó rész, Mintegy másfél kilométeren 55 méter a szintkülönbség. Persze, ez csak annak sok, aki nem bírja, de én azt tapasztalom, hogy jelentős többségben vagyunk azok, akik azért erre nem készültek fel rendesen. Gyalog-biciklizve persze ez sem lehet akadály senkinek. Az úton igazán csak akkor van nagy forgalom, éppen befutott egy komp. A szakasz jelentős részén a járdást is használhatjuk.
A faluhoz érve a tábla leirányítana bennünket a Belső-tóhoz. Ha az apátság a célunk, ne hagyjuk magunkat félrevezetni. (A másik irányból érkezve ugyanezt a kísérletet csinálják meg velünk.)

A faluból kifelé már önállóan kiépített bicikliút vezet vissza  a félsziget kijáratánál a balatoni bicikliúthoz.

Biciklisek Tihanyban az ófalu és a 71-es főút között, a Külső-tó közelében

 

Kilátás Aszófőre a Tihanyt elkerülő bicikliútról

Kilátás Aszófőre a Tihanyt elkerülő bicikliútról

Tihanyból Zánkáig többnyire kiépített kerékpárúton haladhatunk, amit csak néha szakít meg egy-egy kis forgalmú közút. Érdemes megpihenni az örvényesi vízimalomnál, a közelben lévő templom oldalában friss vizű forrásból ihatunk. Balatonudvariban a bicikliút melletti temető szív alakú sírkövei csábítanak megállásra mindenkit.

Pecsételő helyek  

Aszófő

Salánki Borgazdaság  Tihanyi út 1.   N 46.92585 K  17.83646 (közvetlenül a bringaút mellett)

 

Örvényes

Huszár Vendéglő és Vendégház – a bicikliút mellett   46.9157 E 17.8178 (közvetlenül a bringaút mellett)

 

 

 

Különleges formájú bicikliparkoló az örvényesi Huszár Vendéglő előtt

 

 

Örvényesi vízimalom

Az örvényesi vízimalom

 

 

A Balatonudvari és Ábrahámhegy szakasz domborzata

 

Balatonudvari temető szívalakú sírkövek

A balatonudvari temető egy részlete a különleges sírkövekkel

 

A Balatonudvarit Fövenyessel összekötő út egyik része

 

A bicikliút Balatonakali előtt, a Mandulás-dombon. Kicsit a hullámvasútra emlékeztet

 

 

Balatonakali belterületén kis forgalmú közúton halad a bicikliút

 

Ajánlott szálláshely Balatonakaliban:   Balatontourist Strand-Holiday Kemping

Pecsételőhely Zánkán

Fészek – Étel és Hotel –  Vérkúti u.2. – közvetlenül a bicikliút mellett – pecsét

Zánkától Balatonszepezdig kis forgalmú parti utcában haladunk, majd Szepezd kezdeténél a Virius utcán át a 71-es főúttól északra elterülő falun vezetnek tovább bennünket. Akik nem szeretik a felesleges emelkedőket, a 71-es főúton is mehetnek, Ehhez azonban nappal is vegyünk láthatósági mellényt, hogy a belterületi szakaszon is 70 kilométerrel közlekedő autósok időben észrevehessenek bennünket.

Ha a hivatalos útvonalon haladtunk, akkor Balatonszepezd nyugati szélén visszatérünk a 71-es út mellé, s az északi oldalon közvetlenül mellette haladó kerékpárúton folytatjuk a biciklizést Révfülöpig. A Révfülöp előtti utolsó kilométeren – az “úttörőtáborok” mellett – különösen figyelmesen közlekedjünk, mert a bicikliút magasabban van, mint a mellett haladó főút. S a tervezők bevált gyakorlata szerint odaépítettek korlátot, ahol nem igazán kell.

Ha valóban túrázni akarunk, ha szeretnénk valami szépet látni, s nem ragaszkodunk a parti sávhoz, akkor már Zánkánál, vagy később Révfülöpön kitérhetünk a Káli-medencébe – a Zánka-Tapolca úton. A balatoni körúthoz Révfülöpnél, Ábrahámhegynél, vagy akár Badacsonytomajnál lehet visszatérni.

Ha maradunk a kijelölt úton, akkor Révfülöpön néhány cikket, majd cakkot kell tennünk – először is a falu elején átkelünk a 71-es déli oldalára, majd hol kijelölt úton, hol önálló kerékpárúton haladunk tovább. A hajóállomás után nagyon figyeljünk a strand felől érkező gyalogosokra, mert a fák között vezető keskeny aszfalton nehezen lehet elférni.

Ajánlott szálláshely Révfülöpön: Balatontourist Napfény Kemping

A Révfülöp után elhaladunk egy benzinkút mellett – az esetleg szükséges pumpáláshoz és az egyéb technikai, biológiai szükségletek elvégzéséhez kihasználhatjuk a kínálkozó lehetőséget.

A bicikliút északról elhalad Pálköve mellett (Kővágóörs üdülőrésze). Ha nem sietünk érdemes benézni csendes strandjára, s akár a Bajcsy-Zsilinszky emlékházba is bekukkanthatunk, ha éppen nincsen zárva.  Az eredeti terv szerint a település utcáin vezetett volna végig az útvonal. Ám az itt élők tiltakoztak a biciklisek ellen. Így az önálló bicikliút a 71-es főút mellé került. Hadd élvezzük a zajt és füstöt.

Balatonrendes előtt néhány száz méterrel véget ér a kiépített út, mert állítólag még mindig nem tudtak megegyezni az ingatlanok tulajdonosaival. A falu másik szélétől ismét bicikliúton haladhatunk tovább Ábrahámhegy felé. Itt figyeljünk arra, hogy a közúton nem jelzi semmi a bicikliút folytatását, de könnyen meglátjuk a község végét jelző táblánál a vasút túlsó oldalán.

A Badacsonytomaj és Keszthely közötti szakasz szintrajza

A falu belső útjait leszámítva innen önálló bicikliút vezet a főút Balaton felőli oldalán a badacsonytomaji vasútállomásig. Badacsonytomajtól a római úton haladhatunk tovább. Hiába hagytuk el a főutat, itt is nagyon kell vigyázni a szűk úthoz képest gyorsan haladó autók miatt. Különösen a forgalmas badacsonyi részen figyeljünk a kanyarok előtt.
Sokan a Római út helyett a 71-es főutat választják, ahol nincsenek emelkedők.

 

Badacsonytördemicen a falu közepén, már a hivatalosan jelölt elágazó előtt egy utcával, a Zöldfa utcánál forduljunk balra, mert így kikerülhetjük a bicikliket szétrázó macskaköves szakasz háromnegyedét. Ellenkező irányban is ez lenne az elviselhetőbb megoldás, de a helyi illetékesek évek óta képtelenek arra, hogy a bicikliseknek engedélyezzék a behajtást az egyirányú utca tiltott végén. Tördemic szélén keresztezzük a síneket, meg a 71-es főutat  Innen a túra egyik szép szakasza következik akkor is ha körbejárjuk Szigligetet és akkor is, ha a Szigligetet északról elkerülő hivatalos bicikliúton megyünk.  Kisebb és nagyobb emelkedőkre mindkét útvonalon számíthatunk.

A Szigligetet északról elkerülő útról a Szent György-hegy látványa biztosan emlékezetes marad

Szigliget észak-nyugati oldalától a 71-es főút mellett futó önálló kerékpárúton haladunk a 84-es számú főút balatonedericsi elágazójáig.  A Szigliget-Balatonederics közötti részen figyeljünk a fahidaknál. Némelyik elég rozoga állapotban van, bár egy 2015-ös beszakadás után a komolyabb gondokat elhárították.

Balatonedericsi után átérünk Zala megyébe.

 

Egy golfpályát észak felől kerülő szakaszról nyílik a legszebb kilátás a tanúhegyekre

 

 A Bece-hegyi buszmegállótól egy 2014-ben épített új szakaszon mehetünk tovább a Balatongyörök délkeleti határában lévő kempingig.

 

Bicikliut-balatongyoroknel-balatontipp-gyorffía

Szinte autópálya a régi szakaszokhoz képest

 

Balatongyörökön a strand bejáratánál és a horgászkikötő előtt is kora tavasztól késő őszig ingyenesen használható mosdót találunk.

 

Egy garantált hely

A balatoni No 1 mosdó – télen-nyáron és ingyenesen

 

Balatongyöröktől a vonyarcvashegyi strandig tart a bicikliút egyik legszebb szakasza. Főleg akkor szép, ha a késő délutáni órákban Keszthely felől érkezünk. Ilyenkor a már hosszú árnyékokat rajzoló nap gyönyörűen megvilágítja a szigligeti hegyeket és a Badacsonyt. Különösen szép a Vonyarcvashegy előtt lévő Szent Mihály-domb környéke. Érdemes egy rövid pihenő erejéig felszaladni rá.

 

Vonyarcvashegy-Balatongyorok-balatontipp-gyorffya

Egy kellemes szakasz Balatongyörök és Vonyarcvashegy között

 

Ajánlott szálláshely

Balatontourist Park Kemping – Szent Mihály-domb 46.75181 17.33219    – 2015.04.17-10.04.

A vonyarci strand előtt, a Gyenesdiáson a strand felé vezető utca keresztezésénél és a keszthelyi parti sáv szinte teljes hosszában vigyázzunk a nagy forgalom miatt. A veszélyeket leszámítva ez a szakasz is a biciklikörút legszebb részeihez tartozik.

 

2016-tól egy rendkívül szép új szakaszt is használhatunk Vonyarcvashegyen. Erről bővebben egy külön írás szól részletesen, de ide szúrom a térképet a könnyebb eligazodáshoz.

 

Az új szakaszt piros, a Balatoni Bringakörút eredeti útvonalát zöld színnel jeleztem

Az új szakaszt a piros vonallal jelöltem, a zöld a régi. Mindkét végén a két vasúti átjárónál kell eltérni az eredeti útvonaltól.

 

 

És itt egy kép is az új szakasz egyik részéről

 

Keszthely-kerekparos-infopont-balatontipp-gyorffya

Keszthelyen a 2015-ben átadott biciklis infópontnál is tavasztól őszig ingyenes mosdóval, vízcsappal várnak mindenkit

Ajánlott szálláshely Keszthelyen: Balatontourist Zala Kemping & Üdülőfalu
Keszthely-Deli-szabadstrand-balatontipp-gyorffya

Akár a keszthelyi Déli szabadstrandnál is megpihenhetünk – a képen a 2016-os szezonra felújított mosdók

után néhány kilométerre lévő Fenékpusztánál a kerékpárút egyik ága elhagyja a Balatont. A végpontja mintegy 1 kilométerre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Vönöcki Schenk Jakabról elnevezett kutatóházánál van. Sajnos ez az irány zsákutca, mert a végénél kezdődő Kis-Balatont sem gyalog, sem kerékpárral nem lehet bejárni. A nemzeti park munkatársai csak a busszal közlekedő, vagy gyalogos csoportként vezetést kérő turistákat fogadják. Állítólag a madarak így szeretik.
A kis-balatoni külön körtúra leírása itt olvasható: Kis-balatoni biciklikörút   
.

A Zala-folyó balatoni torkolata Zala és Somogy megye határán

A Keszthely és Balatonfenyves közötti szakasz szintrajza

Ha Fenékpusztánál maradtunk a körúton, akkor egészen Balatonkeresztúrig ismét önálló kerékpárúton haladhatunk. Innen Fonyód-Bélatelepig csendes utcákba irányítanak a biciklikörút táblái. Fonyód után bickliúttá szélesített járdán, illetve a járda mellett kiépített önálló bicikliúton haladhatunk Balatonlelléig, majd tovább Siófokon át vissza az északi partra. Különösen szép kilátás nyílik a tóra és a túlsó partra a boglári, balatonszemesi parti sávon átvezető szakaszon.
Pecsételő helyeink
 

Balatonberény

Beach Cafe –  Balaton u. 6. (központi strand)  N 46.7143 E 17.3193 (közvetlenül a bringaút mellett)

Fonyódon ajánlott szálláshely: Balatontourist Napsugár Kemping & Üdülőfalu

 

A Fonyód-Bélatelep és Balatonlelle közötti szakasz szintrajza

 

Egy emlékezetes híd Fonyódliget és Balatonboglár határán

Fonyód-Bélatelep és Balatonlelle között nincs nagyobb emelkedő – egyedül a Bélatelep és Fonyód közötti szakaszon van néhány méter, de az inkább csak vizuálisan érdekes.

A Balatonlelle és a szántódi rév közötti szakasz szintrajza

Balatonlelle és Szántód között egy jelentősebb emelkedő van Balatonszemesen. Ez sem túlságosan nagy, de viszonylag rövid szakaszon van, ezért lehet, hogy néhányan szuszogósra fogják a tekerést.
A déli parton az egyik kedvenc szakaszom Balatonszemes nyugati szélénél, a Hullám strandnál kezdődik. Az itteni viszonyokhoz képest ez  egy nagyon hangulatos, változatos vidék, ahol akár hosszabb pihenőre, nézelődésre, fürdésre is érdemes megállni.

 

 

Balatonszemes Hullám utcai strand

A Hullám utcai szabadstrand szépen gondozott területe – büfé, WC, zuhanyzó, játszótér, minden, ami egy megállásnál hasznos lehet

A bicikliút ezen a részen végig a part közelében halad. Néhol nádas, vagy kisebb erdős rész zárja el a Balatont, de bőven látjuk a vizet is. Ha a Hullám utcai strandnál romantikusabb helyre vágyunk, akkor elég néhány száz métert biciklizni a Berzsenyi utcáig, ahol az üdülőtulajdonosok által épített napozó stégek, bejárók tarkítják a part melletti területet. Egy kis hely biztosan jut nekünk is.

 

Balatonszemes tetvespatak

A Hullám utcát a falu többi részétől elválasztó Tetves-patak medre. Csak nagy szárasság idején ilyen riasztó, egyébként nagyon szépen csillog a vize

 

Balatonszemes Semmelweis utca

A Semmelweis utca eleje

 

Balatonszemes Berzsenyi utca

Ez már a Berzsenyi utca – kell ennél romantikusabb hely?!

 

Balatonszemes Berzsenyi utca szárazon

Még akkor is nagyon érdekes, ha éppen ki van száradva a Balaton

 

 

Balatonszemes Berzsenyi utca - Fráterutca

Ez is egy nagyon kellemes rész a Fráter utcai elágazónál

 

A bőségesebb szolgáltatásokat keresőknek sem kell messze menni. Az utca másik végén, a község közepén találjuk a Berzsenyi utcai szabadstrandot.

 

Balatonszemes Berzsenyi utca szárazon

Berzsenyi utcai szabadstrand

 

Amióta biciklivel járom körbe a Balatont, azóta keresek egy jobb útvonalat annál, mint amit Balatonszemes közepe és Balatonőszöd túlsó széle, tehát Balatonszárszó kezdete között kijelöltek.
Ennek egyik oka, hogy a balatonőszödi szakasz, amit valamikor évtizedekkel ezelőtt építettek ki a 7-es főút mellett, 2014-ig borzalmas állapotban volt – képet erről majd, ha odaértünk. Ugyancsak rossz a Bagolyvár utca és az említett szakasz közötti rész is, ami egy kápolna mellett halad el. (Az már a magán problémám, hogy a fölösleges emelkedőket nem kedvelem.)

Az egész helyzet okozója a kormányüdülő, ami Balatonőszöd majdnem teljes parti sávját elfoglalja a vasút és a víz között. Itt csak a madarak mehetnek át. A vasút déli oldalán pedig egy hatalmas homokdomb magasodik, ami miatt egy szakaszon nem építettek közutat a vasúttal párhuzamosan.

A fentiek miatt a biciklizésre kijelölt útvonal a kikötő előtt felkanyarodik a partról a vasútállomás felé, onnan mintegy ötven méteren át az állomással szemben lévő Szabadság utcán tovább indul dél felé, majd balra fordulva, egy szép gyalogos híd alatt áthaladva a Bagolyvár utcában visz tovább a falu délkeleti széle felé.

 

Balatonszemes Bagolyvár utca gyaloghid

A gyaloghíd a Bagolyvár utca alsó végén

 

 

Balatonszemes Bagolyvár utca Kápolna

Egy kis kápolna a Bagolyvár utca közepén

 

Eleinte a Bagolyvár utca helyett a kikötő bejáratától induló Ady utcával próbálkoztam. Ezen csak a kormányüdülő kerítéséig lehet menni, ott jobbra kell fordulni, és a vasúton át kell tolni a biciklit.  Ha csomag is van rajta, nem igazán kellemes a szűkre szabott terelőkorlátok között.

 

 

Balatonszemes Ady utca

Az Ady utca bejárata

 

Balatonszemes Ady utca vasúti átjáró

Átkelési kísérlet a vasúton

 

A lenti térképen jól látható a két útvonal is. A harmadikat, amit az utóbbi időben kezdtem használni, külön is jelöltem.

 

Balatonszemesi alternatív bicikliút

A balatonszemesi alternatív lehetőségek

 

A harmadik megoldásra nem rég találtam rá egy helyi bringást követve, amint az Ady utcát megcélozva a vasút déli oldalán bicikliztem a Tompa utcában. Ahol én át szoktam tolni a gépet a vasúton, ő maradt a déli oldalon, és ment tovább egy erdei ösvényen. Ekkor derült ki számomra, hogy mégis van átkelési lehetőség a magaspart alatt. Először egy 100-150 méteren nagy fák alatt, a vasút mellett mentünk, majd egy kis  parkba értünk, A Fenyves park gyöngykaviccsal borított sétánya  nem a legideálisabb a biciklizéshez, de a száz méteres szakasz akár gyalog is megtehető.  A park másik végén a vasútállomás előtt értünk ki.

De most visszatérnénk az eredeti irányhoz. Tehát Berzsenyi utcától a vasútállomásig a kijelölt útvonalat kell követni, de az állomás előtt nem jobbra, hanem balra kell fordulni.

 

Balatonszemes egérút bejárat

Itt kell balra fordulni, majd a hirdetőoszlop után jobbra

 

Balatonszemes-alternetív bicikliút

Ez a gyöngykavicsos szakasz

Balatonszemes-alternetív bicikliút

A magaspart és a vasút által közrezárt ösvény – biztonságosan járható biciklivel

Balatonszemes-alternetív bicikliút

Az erdei szakasz kijárata – visszafordulva. Jobbról látható az a korlát, ami mellett az Ady utcából korábban átjöttünk a vasúton

 

Balatonszemes Tompa Mihály utca

Innen mindkét alternatív útvonal a Tompa Mihály utcán vezet tovább, majd 30 métert sasszézva a Hárs utcán a Március 15. utcán, és a Tündér utcán tett újabb 30 méteres kitérő után a Gyöngyvirág utcáig megyünk, amíg tudunk.

 

Balatonőszöd egérút kijárat

Itt a vége a Gyöngyvirág utcának. A kerítés melletti keskeny ösvényen kell kimennünk a 7-es főút mellett folytatódó eredeti bicikliút utolsó 400 méteres szakaszára. Ezt sajnos nem lehet kikerülni a lezárt településrész miatt. Gyalogosan felpakolt biciklikkel is biztonságosan használható a kerítés melletti ösvény, de a szűk hely és a mély árok miatt midenképp szálljunk le a nyeregből.

 

Balatonőszöd egérút

Amikor Balatonszárszó felől jövünk, a 7-es főút első körforgalmú kereszteződésénél tudunk besurranni a Gyöngyvirág utcai egérútra

 

Balatonőszöd rosszút

Ilyen szakaszok voltak a a megmaradt rossz szakaszon. Szerencsére ezeket 2014 nyarán kijavították. Persze nem lett tükörsima, de már nem rántja ki a kormányt a kezünkből egy-egy gödör vagy feltüremkedett aszfaltcsík

 

A következő elágazó után még száz métert kell gurulni a Balaton felé az egyenetlen Kaza utcában. Utána jobbra fordulva Balatonszárszón örömmel tapasztaltuk, hogy a korábban a legrosszabb szakasz címért versenyző Berzsenyi utcát két kilométer hosszan leaszfaltozták. Kis üröm az örömben, hogy olvadékony, ragadós aszfaltot használtak, és néhol el lehet botlani a kiálló csatornatetőkön.

Balatonszárszó Berzsenyi utca Balatoni bicikliút bringakörút

Balatonszárszó – a Berzsenyi utca a javítás után

 

A balatonszárszói József Attila emlékmű

Balatonszárszó keleti felén nem javult a bicikliút, inkább romlott, pedig korábban sem volt jó. Felüdülésként hat, amikor elérjük Balatonföldvár határát, ahol egy rövid szakasz kivételével most már kiválóak a biciklizési lehetőségek.

Balatonföldvár bicikliút

Biciklis sávok Balatonföldvár nyugati oldalán

Balatonföldvártól már egyenesen a szántódi kompig mentünk, vagy Zamárdi felé folytathatjuk az utat.

A szántódi rév és Balatonvilágos közötti szakasz szintrajza

A körút Balatonvilágosig tartó szakaszán a szántódi rév után van még egy rövid rész, amely forgalmasabb úton visz bennünket, néhány alkalommal találkozunk önálló bicikliúttal, de többnyire csendesebb utcákat vontak be a kijelölt útvonalba. Különösen szép kilátás nyílik a tóra, a Tihanyi-félszigetre és a túlsó partra Zamárdi szabadstrandjairól, a Siófok nyugati szélén lévő parti sétányról és a világosi magaspartról.

Ajánlott szálláshely Zamárdiban: Balatontourist Mirabella Kemping 

Ajánlott szálláshelyek Siófokon: Balatontourist Aranypart Kemping & Üdülőfalu

Balatontourist Ifjúság Kemping

Esti panoráma Zamárdiból

Gyors elsősegély egy 206 kilométeres körtúra után

 

Más útvonalakról részletesen

Kis-balatoni bicikliút – Matulaland

Káli8-as bicikliút – A Csodakunkor

Letölthető logók bringakörös pólóhoz

Akik már letekerték 

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Ráadásnak egy rövid kedvcsináló mozi az Apertitől Máté javaslatára

 

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

17 Comments on "Balatoni bicikliút – bringakörút részletesen térképpel, alternatív útvonalakkal"

 1. Kedves Dani!
  Nagyon köszönöm a javaslatokat. Én is hasonló forma kialakításán gondolkodom. Ha valami látható eredménye lesz, jelentkezek.
  Üdv.
  Győrffy Árpád

 2. Kedves Árpád!

  Én a felosztásra szavaznék – esetleg valahány falus etapokra felosztva az útvonalat lenne a legjobban kezelhető. Ezen belüli alternatív útvonalak mehetnének külön lapra, illetve az egyes alternatív útvonalak is kaphatnak külön aloldalt, ha van annyi szöveg hozzájuk. Pl.

  Siófok – Balatonalmádi aloldal
  – Balatonakarattya alternatív útvonalai (itt kifejtve, melyik miért jó)
  – (esetleg) az egyes alternatív útvonalaknak külön aloldal

  Aki előre eldönti, melyik alternatív útvonalon megy, az ki tudja választani melyiken megy, és a többit áttekeri / nem látja. Hasonlóképp, pl. ha az ember eldönti előre, mit csinál Aligán, akkor csak az egyik változat érdekli.

  Az egyes etapokhoz akár lehetne valamilyen fix sematikus térkép (rajz), mert a legutóbbi tapasztalataim azt mutatták, hogy a google maps-et kényelmetlen telefonon használni, ha weblapba van ágyazva (két ujjal kell mozgatni, ami biciklis tokon keresztül kisebb művészet). Persze térképfájllal lehet más lett volna a dolog, bár azzal meg az lehet a baj, hogy akkor meg a leírást nem látja az ember. Saját rajzolt térképen az egyes nevezetességeket is egyszerűbben be lehetne jelölni.

  Ami még jól jöhet, bár ezt én is egyelőre csak tervezem összeírni, hogy hol vannak a nem triviális “kanyarok”, amikor hirtelen nem tudni merre megy tovább a bicikliút, ezek is elférnének egy képben. (ami pl. idén megzavart, Badacsonytomajnál mikor belefut az autóútba a bicikliút, és az út túloldalán jobbra kell menni a templom felé a római út felé – hát ezt igen könnyű benézni; de vannak ennél egyszerűbb esetek is, T elágazás, sehol egy tábla, hogy merre is menjünk).

  (Ha már így benne vagyok, a bicikliszervízeket is jó lenne összegyűjteni – bár szezonban azért könnyen talál az ember, de szeptemberben már neccesebb volt).

  Az őszödi üdülő felé vezető úton van jópár “csavarfej” a betonban (talán mintavételezési pontok?), egy osrszágúti guminak nem feltétlen túl barátságos, ráadásul nem az út szélén, ahogy pl. Balatonfenyvesen láttuk, érdemes erre odafigyelni.

  Amin én még gondolkodom, hogy hogy lehetne az anyag évről-évre történő bővüléseit/változásait követni. Talán évszámokkal jelezni a változásokat, tehát pl egy adott rész után írni, hogy (2017), hogy kiszúrja az ember, vagy akár egy wikipedia jellegű rendszerbe tenni, ami tudja mutatni a szerkesztési differenciákat…

 3. Kedves Dani!
  Köszönöm az észrevételeket, jogos mindegyik. A sok tervezgetés ígérgetés után most már valóban lassan elkészülök a felújított anyaggal, amiben leírom azt is, miért érdemes, miért nem érdemes egy-egy alternatív javaslatot választani. Már csak abban kell döntésre jutnom magammal, hogy egy írásban foglalkozzak mindennel, vagy az inkább csak vázlat legyen, a részleteket pedig külön megnyitható oldalakon rögzítsem. A kérdés azért nagyon kényes, mert fontos szerepe lehet a használhatóságban – nem igazán tudom, hogy egy mobillal mit könnyebb kezelni, a hatalmas anyagot egyben, vagy a rövid anyagból megnyíló sok kis elágazó oldalt. Az utóbbi mellett szól, hogy így egyszerűbb lenne mindkét irányból megírni az útvonalat. Örömmel venném a véleményedet és másokét is.
  A szemesi, illetve őszödi útvonal közben valóban az lett, amit én korábban egyik alternatívaként javasoltam, illetve nem teljesen, mert én csak a Gyöngyvirág utca végénél jöttem vissza a még mindig borzalmas állapotú ősbicikliútra.
  Augusztus végi kerülésünk közben láttam, milyen szuper vasúti átjárókat csináltak, amiken simán át lehet tekerni. Ezért arra jutottam, hogy legalább alternatív javaslatként visszateszem majd az Ady és a Kodály utcán át a kormányüdülőig, majd onnan a vasúton át a Tompa utcáig vezető szakaszt, mert szép ez a rész is, és ott van a szinte titkos Vigadó szabadstrand és Vasvári utcai szabadstrand.
  Üdv.
  Győrffy Árpád

 4. Kedves Árpád!

  Idén nyáron ismét végigtekertünk a leírás alapján, köszönjük!

  Két apróság jutott eszembe:

  – a Balatonőszödi cselre már nincs szükség, ugye a Fenyves-parkon visz már át a bicikliút. A térképen jól szerepel, de a szövegben még nem lett frissítve.
  Remélhetőleg a kormányüdülőn is áthajthatunk egyszer, szép résznek tűnik.

  – bár a Fonyódi panoráma út csak a térképen szerepel, lehet jobb lenne a szövegbe is beleírni, hogy ott azért akad szintkülönbség a déli parttól szokatlan módon (jól megpakolt biciklivel nem is olyan könnyű). Bár kétségkívül megéri a látvány 🙂

 5. Győrffy Árpád | 2017.08.26. at 22:26 |

  Kedves Kósa Judit!
  Nagyon köszönöm a figyelmeztetést. Évekkel ezelőtt egyszer végigmentem a Kató utcán is, és úgy tűnik tévedésből ezt hagytam az útvonalban. Azért nem vettem észre, mert azóta mindig a parti, illetve a parthoz közeli utcákat használom. Javítottam.
  Üdvözlettel Győrffy Árpád

 6. Kósa Judit | 2017.08.26. at 11:54 |

  Balatonszéplakon, a vasútsoron lakom, és naponta többször látok csalódott biciklistákat, akik a Kató utca nem szilárd burkolatú részére érve a murván zötykölődnek. Most találtam meg ezt a térképet, valószínűleg ez viszi félre a tömeget: a kerékpárút Széplak-Felső és Széplak-Alsó között nem a vasút mellett, hanem eggyel lejjebb, a Klára utcán vezet végig!

 7. Kedves Zoltán!
  Az oldal első részét kiegészítettem a alábbi szöveggel. A kml állomány már pontosan tartalmazza a tihanyi lehetőségeket, a siófoki parti sétány biciklizhető részeit, sőt egy rövidítési lehetőséget is feltettem Fövenyes és Akali között. Igaz, nehéz tereppel.
  Üdv
  Győrffy Árpád

  “Ha valaki kéri, szívesen elküldöm az útvonal GPS állományát kml formátumban. Navigációs készülékek mellett jól használható androidos és Iphone okostelefonon. Mindegyikre lehet hozzá ingyenes offline térképet tölteni. Az állományt csak saját biciklizéshez adom. A kérőnek a neve mellett meg kell adni a telefonszámát, vagy a Facebook címét – természetesen az én titkom marad -, vállalnia kell azt is, hogy a jövőben fogadja a Balatontipp.hu heti hírleveleit.” (Ez közben lejárt)

 8. Zoltán | 2017.05.21. at 10:59 |

  Üdvözlöm

  Érdeklődnék hogy az kostelefonos térképekkel használható GPS-állomány elérhető -e már? Ha nem el tudná -e küldeni? Nagyon nagy hasznát vennénk!
  köszönjük előre is a kedves segítséget!
  Üdv

 9. Kóta Julcsi | 2017.05.11. at 13:35 |

  Sziasztok!
  Azt szeretnénk kérdezni, hogy a Bringakörúthoz honnan tudnánk letölteni a 2017-es bizonyítványt? Most hétvégére (05. 13.) tervezzük az indulást.
  Segítségeteket előre is köszönjük!

 10. Nagyon hasznos oldal. Köszönöm szépen, végre egy részletes leírás, térképpel együtt. Tavaly láttam egy videót, ami a Balaton körbebiciklizésről szólt. Nagyon megtetszett, viszont a tervezés nem úgy sikerült, mint ahogy azt elképzeltük. Míg nem rátaláltam erre a cikkre. Végre idén megvalósíthatjuk a párommal a régóta eltervezett biciklitúrát. Egy kis kedv csináló azoknak, akik még hezitálnak. https://www.youtube.com/watch?v=C-gectGv8q8

 11. Kedves Dani!
  Jövő tavaszra már valóban felteszem a GPS-szel használható fájlként az útvonalakat, és akkor okostelefonnal “méterre pontosan” lehet majd tudni, merre érdemes indulni. A tihanyi gyökerek valóban durvák. Nem vigasztalásként, de tavaly még rosszabb volt a helyzet a nagyobb buckák lemarása előtt. A megoldás döccenőiről itt írtam utoljára júniusban: http://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/tihany-lemarattak-a-veszelye-buckakat-a-bicikliuton/
  A badacsonyi becsapós elágazó sokak kedvence. A problémát az okozza, hogy a jó irányba mutató jelzés túlságosan korán és túlságosan magasan van. Ezért az előre, vagy inkább lefelé néző biciklisek helyette a patika előtt lévő táblát veszik észre, amit még a mai hálózat kialakulása előtt tettek ki, amikor a Balatoni Bringakörút hivatalosan még a Káli-medencén át vezetett.
  Jó tekerést legközelebb is!
  Győrffy Árpád

 12. Köszönjük idén is a frissítéseket, ismét a leírás alapján mentünk 🙂

  Egy-két apróság:
  Tihanynál: “A jachtkikötőnél jobbra bevezet bennünket egy erdőbe. Ne féljünk tőle, pontosan akkora kerülő, mintha a közúton mennénk. Ráadásul biztonságosabb, kellemesebb.”

  Ez a google térképes útvonalon nincs jelölve, gondolom azért, mert ha jól sejtem a Kenderföld útról van szó, az meg nincs rajta végig. Mindenesetre jó lenne a leírásba beleírni, hogy pontosan melyik utcáról van szó. Mi elindultunk arra (tábla is volt, hogy jobbra megy a bringaút), de túl sok későbbi megerősítés nem lévén inkább visszamentünk a közútra (a leírásra nem emlékeztem).

  Sajnos Tihanynál, legalábbis a könnyebb úton befelé a révig nagyon sok helyen felnyomta a fák gyökere a bicikliutat, gyorsabb haladás (pl. rohanás a következő kompig) eléggé rázós 🙁

  Pálkövénél a 71-est mi úgy minimalizáltuk, hogy Pálkövei utca – Kökény utca – Kéktó utca – Strand utca (ha emlékeim nem csalnak, a spray-s felfestés is erre terel :), majd Ibolya utca – Berek utca, majd a vasútállomáson át is lehet tekerni. Bár ahogy most a térképen nézem, lehetne menni a Tölgyfa utca – Kökény utca vonalon is eleve, és akkor kevesebbet kell menni a 71-es mellett is. Jövőre kipróbáljuk 🙂

  Egy csapdába sikerült belefutnunk Badacsonytomajnál a leírttal ellentétes irányban haladva: a Hősök terénél a hajtűkanyart nem jelzi semmi (vagy legalábbis nem vettük észre), továbbhaladva egyenesen viszont vannak táblák, még a Fő utcai körforgalomnál is, ami a Káptalantóti útra visz tovább, egyenesen Káptalantótiba. Érdemes figyelni, mert elég forgalmas és rossz az az út, legalábbis amíg vissza nem fordultunk :), célszerűbb nagyon figyelni és a leírásban is megjelölt úton haladni.

 13. Győrffy Árpád | 2016.08.30. at 15:06 |

  Kedves Zoli!
  Nagyon köszönöm a jelzést. Közben már én is tapasztaltam, csak még nem volt időm a frissítésre. Az ősszel mindenképpen megcsinálom és felteszem a teljes útvonalhoz az okostelefonos térképekkel használható GPS-állományt is. Beleértve az alternatív javaslatokat.
  Jó tekerést legközelebb is!
  Győrffy Árpád

 14. nagyon jó leírás. idénre az itt leírt szemesi ‘alternatív’ útvonal lett a hivatalos: a a vasúton átkelve balra lehet fordulni és a rózsa parkon keresztül, az állomás mellett egyenesen haladva a fenyves park is le lett kövezve (viacolorral), ahogy az erdei út is. a tompa mihály utca végén ki lehet menni a 7-es út mellé a bicikliútra, de érdemesebb az itt leírt kis utcákon haladni a körforgalomig.

 15. A teljesítés bizonyításához szükséges feladatok között azért növeltük a fotózást és csökkentettük a pecsételést, mert szeretnénk, ha a túrázók sok fotós emléket őriznének a túráról, ha a “száguldás” közben többször megállnának körülnézni. Sokan persze ezt külön feladat nélkül is csinálják, de másoknál jót tesz egy kis ösztönzés.
  Jó tekerést!
  Győrffy Árpád

 16. Bozókiné Hefkó Erzsébet | 2016.07.24. at 23:15 |

  Tavaly vágtunk bele először, a 9 éves kisfiam, és én. Megcsináltuk! Nagyon nagy segítséget jelentett a részletes ismertető, köszönjük!! Idén újra megyünk, 30-án indulunk, csak van egy kérdésem (talán sokakat érint): A pecsételő helyek között idén nincsenek benne a Balatontourist – kempingek? Tavaly nagyon pórul jártam a vadonatúj okostelefonommal, eltűnt az összes fénykép, nem sokkal hazaérkezésünk után, szerencsére volt elég pecsét a teljesítéshez. Várjuk válaszát!

 17. Knecht Andor | 2016.04.06. at 09:00 |

  Nagyon szép, részletes leírás amely sokat segít. Köszönöm a szerzőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár