Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról nyereményekért 2/2. + megfejtések

A második forduló második részében ezeket a képeket kell felismerni

Hetente zajló játékunk második sorozatának második részével jelentkezünk. Az új feladatok mellett a második sorozat első részének megoldását és a legjobban teljesítő megfejtők névsorát is megírjuk.

 

A második forduló 2. részére a válaszokat május 6-án, szerdán 24 óráig kell megküldeni a toto2020@balatontipp.hu címre. A feladat most is annyi, hogy a lehetőségből választva meg kell adni, hogy az épp bemutatott képek hol készültek, vagy mit ábrázolnak.
A válasznak tartalmazni kell a beküldő nevét, települését és a megoldást a képek sorszámához írt megfelelő betűvel az alábbi formában: 1B, 2C, 3A, 4C… A megoldásokat és a legjobb megfejtők nevét, települését a következő rész meghirdetéskor közöljük.

Az 2. forduló 1. részének megfejtését, a legjobbak névsorát az írás végén olvashatják.

A 2. forduló 2. részének feladatai

1. Egy északi parti település közepén áll egy alig 20 méter magas “hegy”, amire kilátóként is használható mobil bázisállomást állítottak. Hol áll a torony?
A. Balatonkenese B. Vonyarcvashegy C. Ábrahámhegy

 

2. A székely rovásírással teleírt Pogánykő egy furcsa stílusú kastély bejárati útja mellett áll néhány méterre a balatoni bicikliúttól. Hol áll a kő?
A. Balatonszepezd B. Szántód C. Balatonrendes

 

3. Egy apró evangélikus és egy hasonló nagyságú katolikus templom egyik parti község központjában. A templomokban és az előttük lévő téren minden évben gitárkoncerteket is tartanak. Hol járunk?
A. Balatonudvari B. Balatonakali C. Balatonőszöd

 

4. A szobor egy híres magyar építészt ábrázol. Középkori templomok, várak felújítása mellett több önálló neoromán és neogót stílusú épület illetve építmény fűződik nevéhez. Utolsó éveit egy balatoni településen töltötte, itt is temették el (elsőre). Hol áll a szobor?
A. Balatonfüred B. Keszthely C. Balatonlelle

 

5. A képen látható cserépből készített 2000 literes amforát, vagy talán urnát trianoni emlékműként állították 10 évvel ezelőtt az egyik községben, amit Árpád-kori templomai mellett boráról is sokan ismernek. Melyik településről van szó?
A. Dörgicse B. Lovas  C. Kővágóörs

 

6. Az érdekes formájú kilátót az ezredforduló idején építették. A délelőtti órákban különösen szép látványt nyújt róla a Tihanyi-félsziget. Melyik településen található?
A. Zamárdi B. Szántód C. Balatonföldvár

 

7. A Magyar Turisztikai Ügynökség utasítására készített tervben eladásra jelölték ki ezt a kikötőt is, ami egyik balatoni település elkülönült részén található. A településrészt egykor Páduai Szent Antalról, később egy kommunista partizánról nevezték el, mai nevét vízpartjáról kapta. Melyik településről van szó?
A. Balatonkenese B. Balatonudvari C. Zánka

 

8. Balatonfüred melyik részén található a Wesselényi Miklós Balaton átúszásának emléket állító tábla?
A. Rózsakert B. Balatonfüredi Yacht Club épülete C. Balatoni Panteon

 

9. Melyik település állomásán látható ez a 3.75-ös gőzmozdony, amilyenek egykor a Balatonnál is húzták a szerelvényeket?
A. Balatonalmádi B. Csopak C. Aszófő

A válaszokat május 6-án, szerdán 24 óráig kell megküldeni a toto2020@balatontipp.hu címre. A válasznak tartalmazni kell a beküldő nevét, települését és a megoldást a képek sorszámához írt megfelelő betűvel az alábbi formában: 1B, 2C, 3A, 4C… (Ha valaki a megoldásra adott időn belül arra jut, hogy hibás korábban megoldást küldött, egy alkalommal korrigálhatja tippjeit.)
A megoldásokat és a legjobb megfejtők nevét, települését egy hét múlva, a következő rész meghirdetéskor közöljük.

Megoldás az 1. forduló 3. részéhez

1. Gróf Széchényi Imre agrárpolitikus és sportvezető képen látható szobrának ikertestvérei megtalálhatók a fővárosban és Balatonmáriafürdőn, de ez Balatonföldváron áll – A. Balatonföldvár

2. A Margit-vonal balatoni szakaszán 1945 elején zajló harcokban elhunyt közel ötszáz német katona sírja a balatonkenesei magasparton található a református temető szomszédságában – B. Balatonkenese

3. Az Almás-forrás Aszófőtől délre található az egykori Kövesd Árpád-kori templomromja mellett. (Ugyanilyen nevű település volt egykor a mai Csopak területén is.) – B. Aszófő

4. A szelfihely a Balaton délnyugati sarkában lévő Balatonberényben a Balaton utcai parkban látható több emlékmű szomszédságában – A. Balatonberény

5. Az érdekes sírkő sok hasonló társaságában a balatonudvari temetőben látható közvetlenül a 71-es főút és a balatoni bicikliút mellett. A sírköveket szív alakúként emlegetik, bár sok közülük inkább alma formájúra sikerült. Állapotuk egyre romlik. Lassan csak korábbi képeken tudjuk elolvasni a feliratokat – C. Balatonudvari

6. A hangulatos kilátópont a balatonvilágosi magasparton, a Csók István sétány és a Táncsics utca kereszteződésénél áll. A kényelmesebb emberek különösen szeretik, mert autóval közvetlenül megközelíthető. 🙂 – A. Balatonvilágos

7. Elképzelhető, hogy a kápolnát – mások után – tévesen kereszteltem el “Nagyboldogasszonynak”. Lehet, hogy egyszerűen csak Bagolyvár utcainak kellene hívni a helye alapján. Szerencsére ez a bizonytalanság nem okozott gondot a hely megfejtésénél – A. Balatonszemes

8. A paloznaki templomdombon az akkor 92 éves Ponori Thewrewk Aurél (mai írással és kiejtéssel Ponori Török Aurél) látható, amint beállítja(!) saját tervezésű napóráját. A szerkezet természetesen felhúzás vagy akkumulátor nélkül működik – B. Paloznak

9. Szabolcs Péter Repülő szerelmesek című szobra Balatonalmádiban, az Öregparkban Veszeli Lajos ötletére kialakított Kézfogás – Európa szoborparkban látható – C. Balatonalmádi

A várt válaszok: 1.A, 2.B, 3.B, 4.A, 5.C, 6.A, 7.A, 8.B, 9.C

 

A totóra 75 megfejtést kaptunk, közülük 31 volt 100 százalékos. Nagyon köszönjük a tippeket mindenkinek!

Az 2. forduló sorsolásába az alábbi személyek kerülnek be 100%-os eredményekkel.

Alberti Réka (Budapest), Biermann Margit (Balatonalmádi), Borka Bence Benjamin (Tatabánya), Bődör Beáta (Keszthely), Császár Beatrix (Balatonföldvár) Faragóné Huszár Szilvia (Budapest), Farkasné Ferk Katalin (Balatonkenese), Halász Gáborné (Szántód), Horváth Adrienn (Zalaegerszeg),  Horváth Tibor (Dunakeszi), Horváth Tiborné (Budapest), Hudák Kati (Budapest), Jakab Ildikó (Veszprém), Jakabné Szényi Olga (Veszprém), Kaviczki Attila (Székesfehérvár), Kovács Edit (Dunakeszi), Kovács Emese (Felsőrajk), Kovács Józsefné (Martonvásár), Kovács Réka (Balatonakali), Lágler Gabriella (Keszthely), Luzics Szabina (Budapest), Nagy Zsuzsa (Márkó), Nógrádi Zoltán (Budapest), Paróczi Gábor (Budapest), Reischlné Richter Erzsébet (Sopron), Sótonyi Erzsébet (Budapest), Szarvas Károly (Budapest), Szebeni Gyuláné (Budapest), Szreseny Dóra (Vác), Dr. Varga Zsuzsanna (Tatabánya), Vida Györgyi (Budapest)  (Ha valaki kimaradt volna, várom a jelzését -gyá)

A következő sorsolást a 3. rész után tartjuk a közben legjobb választ adók között. Aki a háromhetes ciklusban több alkalommal is a legjobbak között lesz, az ennek megfelelő számú lehetőséggel kerül a sorsolásba. A fődíjat, a Balaton Ballooning Kft. által felajánlott hőlégballonos kirándulást a fordulók legjobbjai között sorsoljuk ki – várhatóan a nyári hónapokban.

A játék és az élménypályázat teljes ideje alatt kisorolásra kerülő ajándékok és felajánlóik

(Az itt olvasható ajándékok egy részét már kisorsoltuk az első forduló után.)

Ady Vendégház, Paloznak
1+1 db 10 ezer forint értékű szállásutalvány

Alsóörs Község Önkormányzata
1 db 1 hétre szóló családi belépő az alsóörsi Községi strandra

Balaton Ballooning Kft., Cserszegtomaj
1+1 db ballonrepülés, darabonként 42000 Ft értékben

Balatoni Hajózási Zrt., Siófok
Egy alkalomra, 2 főre szóló menettérti hajózás a 2020-as idényben

Balatontourist Camping Kft., több balatoni településen
Három nap/2 éjszaka szállás „standard” parcellán (max. 100 m2), saját kemping felszereléssel, maximum 6 fő részére – felhasználható meghatározott kempingek egyikében

Bike Extrém Kerékpárszaküzlet, Szerviz és Kölcsönző – Balatonfüred, Örvényes
15000 forint értékű utalvány kerékpárkölcsönzéshez

Dínópark, Rezi
Egy darab családi belépő – 16-20 ezer forint értékben

Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.
2 db Tófürdőjegy utalvány

Huszár Vendéglő, Örvényes
1+1 db 10 ezer forint értékű utalvány

Jóbarátok Halsütöde, Balatonalmádi (Budatava strand)
Tízezer forint értékű utalvány

Kalóz Vitorláskölcsönző, Balatonalmádi
Kettő órás sétavitorlázás 25 ezer forint értékben maximum 6 fő részére Almádiból

Kócsag Kemping, Balatonberény
1+1 darab 2 napra (1 éjszakára) mobilházi szállás

Önkormányzati Vendégház, Paloznak
1+1 db 10 ezer forint értékű szállásutalvány

Park Kemping, Vonyarcvashegy
1+1 darab 2 éjszakára szóló szállás 2 személyes MINI bungalóban

Rév Büfé, Révfülöp
Tízezer forint értékű utalvány

Torony Csárda, Gyenesdiás
1 darab két személyre szóló ebéd vagy vacsora meghívás

Zánka Község Önkormányzata
1+1 db családi belépő egy hétvégére (péntek-vasárnap) a Községi strandra

Nagyon köszönjük az eddigi felajánlásokat! Azokat a Balatoni fotó totó játék és az Ó, a Balaton, régi nyarakon – élménypályázat között megosztva használjuk fel. Örömmel fogadjuk más szolgáltatók, önkormányzatok felajánlásait is.

Szöveg és képek Győrffy Árpád

A korábbi részek

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról értékes nyereményekért 1/1.

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról 1/2. – és megfejtések

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról nyereményekért 1/3. + megfejtések

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról nyereményekért 2/1. + megfejtések

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár