Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról 1/2. – és megfejtések

A Balatoni fotó totó aktuális fordulójához a húsvéti ünnepekhez kapcsolódva választottuk a képeket - Fotó: Győrffy Árpád

Április elején egy hetente jelentkező játékot indítottunk balatoni szálláshelyek, önkormányzatok, vendéglátóhelyek, hajós vállalkozások és más szolgáltatók támogatásával. Az aktuális résszel a húsvéti ünnephez is kapcsolódunk.

 

A feladat minden alkalommal csak annyi, hogy a három lehetőségből választva meg kell adni, hogy az épp bemutatott képek hol készültek, vagy mit ábrázolnak.

A rendelkezésre álló felajánlások alapján azt tervezzük, hogy négyhetente sorsolunk ajándékot az egy-egy héten legjobb választ adók között. Aki egy négyhetes ciklusban több alkalommal is a legjobbak között volt, az ennek megfelelő számú lehetőséggel kerül a sorsolásba. Amennyiben bővül a kisorsolható ajándékok mennyisége, rövidebb ciklusokban tartjuk meg a sorsolást. A fődíjat, a Balaton Ballooning Kft. által felajánlott hőlégballonos kirándulást a fordulók legjobbjai között sorsoljuk ki – várhatóan a nyári hónapokban.

Az 1. forduló 1. részének megfejtését és a legjobbak névsorát az írás végén olvashatják.

Az első forduló 2. részét április 10-én indítjuk, a válaszokat erre április 15-én 24 óráig kell megküldeni a toto2020@balatontipp.hu címre. A válasznak tartalmazni kell a beküldő nevét, települését és a megoldást a képek sorszámához írt megfelelő betűvel az alábbi formában: 1B, 2C, 3A, 4C… A megoldásokat és a legjobb megfejtők nevét, települését a következő rész meghirdetéskor közöljük.

A 2. rész képeit a húsvéti ünnephez és aktuális ügyekhez igazodva választottuk ki. A déli part most kicsit kimaradt, de legközelebb jobban törekszünk az egyensúlyra.

Az 1. forduló 2. részének feladatai

 

1. Udvardi Erzsébet oltárképe melyik balatoni templomban található?
A. Balatonakarattya, Nagyboldogasszony-templom B. Badacsonytomaj, Szent Imre-templom C. Badacsonytomaj, Szent István király-kápolna

 

2. A képen látható virágkompozíció melyik balatoni településen fogadja az érkezőket?
A. Balatonfüred B. Siófok C. Balatonlelle

 

3. Több településen ma is szokás a keresztút járás. A képen egy a Balatontól távolabb lévő, váráról nevezetes község lakói viszik felváltva a keresztet a templomig. A több más mellett a Wathay család birtokában lévő vár arról is nevezetes, hogy itt forgatták a Valahol Európában című film egy részét. Melyik településen járunk?
A. Sümeg B. Döbrönte C. Csesznek

 

4. A balatoni régióban több kereszttel is tisztelegnek a szőlőművelők védőszentje, Szent Orbán (vagy Urbán) emléke előtt. Ennek a keresztnek különös története van. Az 1950-es évek elején egy környékbeli párttitkár traktorral akarta ledöntetni. Miközben kicsit megdöntötték, letörött a kereszt felső ága. A darabot Foky Ottó, a Süsü és más animációs filmek rendezője őrizte meg a 2001-es felújításig, amikor vissza is került a helyére. Melyik hegy előtt áll a kereszt?
A. Tóti-hegy B. Hegyestű C. Hegyesd

 

5. Mintegy 800 éve áll egyik tanúhegyünk oldalában ez a gyönyörű kápolna, amit a Szent Kereszt tiszteletére emeltek. Melyik hegy szoknyáján található?
A. Csobánc B. Szent György-hegy C. Haláp

 

6. Nagycsütörtökön este találkoztam ezzel a nyulas, bárányos, tojásfás húsvéti kompozícióval a Káli-medence központi településén. Több társához hasonlóan ez a fali is Kál horkáról kapta nevét a honfoglalás idején. Korábban művészek kedvenc helye volt – itt élt például Sára Sándor filmrendező -, mostanában inkább fröccsterasszá fazonírozzák át a borászatban üzletet látók. Hol jártam?
A. Köveskál B. Mindszentkálla c. Szentbékkálla

 

7. Egyik kedvenc fasorom volt a Balaton-felvidéken. Az utóbbi évtizedekben folyamatosan ritkultak a fák mindkét oldalon, míg néhány napja gyakorlatilag teljesen elvesztették fasor jellegüket. A kivágott fák láthatóan betegek voltak, így a lépést vitatni nem nagyon lehet. Persze akkor is szomorú. Melyik úton készült a kép?
A. Pécsely-Tótvázsony B. Nemesgulács-Kisapáti C. Szigliget-Hegymagas

 

8. A “Művészetek Völgye” egyik településén a lányok a 18. század vége óta “hajliliomoznak” húsvét vasárnapján. A zöldág-járás helyi változatában a falu egyik végén lévő kereszttől énekelve, újra és újra kaput tartva egymásnak elsétálnak a község másik végén lévő templomig. Melyik településről van szó?
A. Pula B. Taliándörögd C. Vigántpetend

 

9. Egyik tanúhegyünk koronadíszeként állították fel a képen látható keresztet, aminek darabjait állítólag 40 (máshol 40 pár) bivaly vontatta fel a 400 méteres magasságba. A helyi emlékezet szerint a szomjas bivalyok közül kettő a Balatont meglátva  a mélybe zuhant a hegy tetejéről. Melyik hegyen áll a kereszt?
A. Badacsony B. Fülöp-hegy C. Becehegy

A válaszokat április 15-én 24 óráig kell megküldeni a toto2020@balatontipp.hu címre. A válasznak tartalmazni kell a beküldő nevét, települését és a megoldást a képek sorszámához írt megfelelő betűvel az alábbi formában: 1B, 2C, 3A, 4C… A megoldásokat és a legjobb megfejtők nevét, települését a következő rész meghirdetéskor közöljük.

Megfejtés az 1. forduló 1. részéhez

1. Hol látható a képen látható udvar, amiből egy cukrászda is nyílik? C. Tihany – Rege udvar
2. Melyik balatoni település kikötőjéből indulhatott a Füred katamarán? A. Balatonfüredről – b-Balról a háttérben a Flamingó Hotel
3. Hol található a képen látható Kneipp-taposómedence? C. Balatongyörökön – a parti sétányon
4. Melyik település központjában áll ez turulos millenniumi emlékmű, amit a község szülötte, Szekeres Károly készített? A. Zánkán – az iskola és községháza mellett
5. Melyik település határában alakították ki azt a kilátóhelyet, amelyikből a fotó készült? C. Alsóörsön – a
6. Melyik település Balaton-parti parkjában olvasható ez a versrészlet József Attilától? A. Balatonszárszón – a Balaton-parti parkban
7. Az alábbiak közül melyik látható a Balaton Balloning hőlégballonjából készült fenti képen? B. Keszthely, Helikon Kastélymúzeum – Pálmaház és Madárpark
8. Melyik település központjában állt ez a bánatos szurikáta-család, mielőtt a sorozatos rongálások miatt elvitték innen? A. Vonyarcvashegyen – a Kossuth utcában a rendezvénytér sarkánál
9. Melyik település kikötőjének bejáratánál látható Kisfaludy Stróbl Zsigmond képen látható Ad Astra című szobra? B. Siófokon a Bahart-szigeten
10. Melyik község templomának oldalában látható ez a díszkút, a Pán-forrás? A. Örvényesen a Szent Imre utcában

 

Az 1. forduló 1. részének 9 fotója (A tablóról az örvényesi forrás hiányzik)

A várt válaszok: 1.C., 2.A., 3.C., 4.A., 5.C., 6.A., 7.B., 8.A., 9.B., 10.A.  (Mivel a 3. kérdésnél a b-t kifelejtettem az abc-ből, a C és a B választ is elfogadtuk.)

A totóra ötvenkét megfejtést kaptunk, közülük 19 volt 100 százalékos. Nagyon sokan a 2. képen buktak el, Balatonfüred helyett Révfülöpöt vagy Badacsonyt választva megoldásként.

Az 1. forduló négy részét követő sorsolásba 100 százalékos megoldást adó alábbi személyek kerültek be.
Biermann Margit (Balatonalmádi), Bödör Beáta (Keszthely), Csima György (Balatonfüred), Czeglédy Ákos (Paloznak), Faragóné Huszár Szilvia (Budapest), Hudák Kati (Budapest), Jakab Ildikó (Veszprém), Jakab János (Veszprém), Jakabné Szényi Olga (Veszprém), Kovács Emese (Felsőrajk), Kovács Józsefné (Martonvásár), dr. Laposa József (Badacsony(tomaj)), Miklós Gábor (Felsőrajk), Nagy Zsuzsa (Márkó), Paróczi Gábor (Budapest), Reischlné Richter Erzsébet (Sopron), Szanyiné Mester Hilda (Polgárdi), Szreseny Dóra (Vác), Világi Veronika (Tét)

Kérjük, jelezzétek, ha valamit elnéztünk volna az értékelésnél.

Győrffy Árpád

Köszönjük a felajánlásokat az alábbi szolgáltatóknak

Ady Vendégház, Paloznak
1+1 db 10 ezer forint értékű szállásutalvány

Balaton Ballooning Kft., Cserszegtomaj
1+1 db ballonrepülés, darabonként 42000 Ft értékben

Balatoni Hajózási Zrt., Siófok
Egy alkalomra, 2 főre szóló menettérti hajózás a 2020-as idényben

Balatontourist Camping Kft., több balatoni településen
Három nap/2 éjszaka szállás „standard” parcellán (max. 100 m2), saját kemping felszereléssel, maximum 6 fő részére – felhasználható meghatározott kempingek egyikében

Bike Extrém Kerékpárszaküzlet, Szerviz és Kölcsönző – Balatonfüred, Örvényes
15000 forint értékű utalvány kerékpárkölcsönzéshez

Dínópark, Rezi
Egy darab családi belépő – 16-20 ezer forint értékben

Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.
2 db Tófürdőjegy utalvány

Huszár Vendéglő, Örvényes
1+1 db 10 ezer forint értékű utalvány

Jóbarátok Halsütöde, Balatonalmádi (Budatava strand)
Tízezer forint értékű utalvány

Kalóz Vitorláskölcsönző, Balatonalmádi
Kettő órás sétavitorlázás 25 ezer forint értékben maximum 6 fő részére Almádiból

Kócsag Kemping, Balatonberény
1+1 darab 2 napra (1 éjszakára) mobilházi szállás

Önkormányzati Vendégház, Paloznak
1+1 db 10 ezer forint értékű szállásutalvány

Park Kemping, Vonyarcvashegy
1+1 darab 2 éjszakára szóló szállás 2 személyes MINI bungalóban

Rév Büfé, Révfülöp
Tízezer forint értékű utalvány

Torony Csárda, Gyenesdiás
1 darab két személyre szóló ebéd vagy vacsora meghívás

Zánka Község Önkormányzata
1+1 db családi belépő egy hétvégére (péntek-vasárnap) a Községi strandra

A felajánlásokat a Balatoni fotó totó játék és az Ó, a Balaton, régi nyarakon – élménypályázat között megosztva használjuk fel. Örömmel fogadjuk más szolgáltatók, önkormányzatok felajánlásait is.

Továbbra is várjuk a képes, szöveges, videós beszámolókat az Ó, a Balaton, régi nyarakon – élménypályázatra!

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról 1/2. – és megfejtések" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár