Nyitnak a balatoni települések, és ha óvatosan is, de már várják a vendégeket

Tihany vár, de vigyázz rá! - üzenik a tihanyiak a vendégeknek - Fotó: Rőtszakállú Szabó Zsolt

A megkérdezett balatoni polgármesterek többnyire nem örülnek a fővárosiak szabad utazásával kapcsolatos álláspont megváltozásának, de ha már így alakult, azt mondják, mindenkit szívesen látnak, aki betartja az érvényben lévő szabályokat.

 

Tihany újra kinyitja kapuit – fogalmaznak a tihanyi vállalkozók az önkormányzattal közös felhívásukban, de továbbra sem szeretnék, ha a falut elözönlenék a vendégek.
Ahogy a turizmusból élő vállalkozók, úgy az önkormányzat is örül annak, hogy van egy ilyen nyitási lehetőség, hisz a mi létezésünk alapja is a turizmus. De ezzel párhuzamosan nagyon fontosnak tartjuk a helyi lakosság védelmét is. Ennek érdekében a korábban meghozott korlátozó intézkedéseknek csak egy részét oldottuk fel – tájékoztatott bennünket Tósoki Imre polgármester.
– Megnyitottuk a Kossuth utca melletti központi parkolókat, használni lehet a Visszhang-dombon lévő parkolót is. Ha már egyszer úgyis ingyenesek ezek a parkolók, arra kérjük a településre érkező vendégeket, hogy használják ezeket, s járják be ezekről a település nevezetességeit. Ugyanakkor a Kossuth utcától a Belső-tó felé eső utcákban továbbra is maradnak a megállni tilos táblák, és az ezekben lévő parkolók, így például a Belső-tónál lévő is zárva marad.
A túrázni vágyó vendégektől is azt kérjük, hogy a település szélén lévő parkolókban álljanak le, és onnan gyalogosan járják be a turisztikai látnivalókat, túraútvonalakat. Azt is kérjük mindenkitől, hogy ne nagy csoportokban, társaságokban, hanem egyénileg, családi körrel érkezzenek a településre.
Mi Még nem tartjuk időszerűnek a keveredést az itt élők és ide látogatók között. Ezért ezekkel az intézkedésekkel kicsit el szeretnénk szeparálni a turistákat a község állandó lakosaitól, egy kis védett teret szeretnénk működtetni a tihanyiak számára – mondta Tósoki Imre.

 

 

Balatonberény polgármester, Horváth László is úgy véli, hogy inkább még szigorításokra lett volna szükség. De ha már ilyen döntés született, ennek megfelelően alakítják a település életét.
Az önkormányzatunk fontos feladata, hogy a helyi lakosok és a nyaralótulajdonosok közötti jó kapcsolat elmélyítésén dolgozzunk, de ez talán nem igazán az az időszak. Bízunk abban, hogy az állandó lakosok és a nyaralótulajdonosok többsége is betartja a távolság tartással, maszkviseléssel kapcsolatos központi előírásokat, jogkövető magatartást tanúsítanak úgy, mint eddig. A strandunk továbbra is zárva marad az ott zajló munkavégzés miatt, de a strandtól keleti irányba eső partszakaszon szabadon lehet sétálni. De ismételten azt kérem, hogy mindenki tartsa be a távolságtartással kapcsolatos előírásokat. Bízunk benne, hogy így is lesz – mondta Horváth László.

 

A balatonberényi másfél kilométeres parti sáv, ami nyitva áll már a sétálók előtt – Fotó: Győrffy Árpád

Balatonszárszón is zárva van központi strand a most is zajló munkák miatt, ugyanakkor a település központján lévő parkban és a szabadstrandokon szabadon lehet sétálni, tudtuk meg Fekete János polgármestertől.
– Több vendéglátóhely terasza illetve a fagyizó is megnyitott. Ha betartja mindenki a szabályokat, akkor nem lehet semmi gond. Az elmúlt hetekben is azt tapasztaltuk, hogy mindenki betartja az előírásokat, kulturáltan viselkedik, nem volt szükség semmilyen fellépésre. Abban bízunk, hogy ez a következő időszakban is így marad – mondta a polgármester.

 

A szabadstrandokon és a képen látható Balaton-parti parkban már szabadon sétálhatunk – megfelelő távolságtartással – Fotó: Győrffy Árpád

Révfülöpön az elmúlt hétvégéken a nem helyi lakosok, illetve bejelentett tartózkodási hellyel nem rendelkezők csak áthaladtak Kondor Géza polgármester intézkedése alapján.
Azt gondolom, hogy a korábbi döntések megfelelő hatással voltak. Akkor ehhez lehetőségünk is volt, és indokolt is volt a szigor, mert korábban más települések korlátozásai miatt ideözönlött mindenki. Most nem hozunk – nem is hozhatunk – ilyen korlátozásokat, csak arra kérünk minden Révfülöpre érkezőt, hogy tartsák be a központi előírásokat – mondta.

 

A révfülöpi korzón már több vendéglátóhely megnyitotta teraszát – Fotó: Győrffy Árpád

Alsóörsön néhány korlátozást még ezen a héten is fenntartanak. Például a kilátókat továbbra sem lehet látogatni, és a játszótereket sem nyitják meg, mert a szűk tér, a korlátok, kapaszkodók és a játszótéri eszközök fokozottan terjeszthetik az esetleges fertőzést, tudtuk meg Hebling Zsolt polgármestertől.
A strandunkat közparkként megnyitjuk a sétálók előtt, és megnyitjuk a strand előtti parkolót is. Több vendéglátóegység tervezi, hogy kerthelyiségében, teraszán várja a vendégeket. A strandon lesz nyitott illemhely is, amit folyamatosan takarítani fogunk. A strandon és a Sirály parkban lévő padokat naponta egyszer permetezéssel fertőtlenítjük.
Azt szeretnénk, ha a vendégek inkább a parti sávba jönnének, és a község felső részét, az ófalut most inkább meghagynák a lakosságnak – fogalmazott Hebling Zsolt.

 

Az alsóörsi Sirály parkot és a strandot naponta fertőtlenítik – Fotó: Győrffy Árpád

A község honlapján megjelent közlemény szerint Balatonfűzfőn is megszüntették a korábbi korlátozások többségét. Megnyitották a játszóterek, parkolókat, és közparkként a strandokat, melyek fertőtlenítés után május 6-tól újra szabadon használhatóak. Az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények továbbra is zárva tartanak. A városi stadionban a rekortán pálya, futópálya, teniszpálya használható, de a füves pályán csak edzés ideje alatt lehet tartózkodni – írta többek között Lajkó Frigyes alpolgármester.

Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester Facebook oldalán adta közre, hogy a “hétvégén marad a lezárás a rózsakerti partszakaszon, ahol nincs csoportos séta, tömeges napozás a füvön, de ez a lezárás a környező üzletek nyitva tartását nem fogja érinteni. A part többi részét továbbra is szabadon hagyjuk, ezzel is elősegítve, hogy kicsit „terüljön” a nép. Más kérdés, hogy ugyan ekkor a boltokban meg tehetetlenül fogjuk nézni, miként tornyosulnak a sorok, hisz nincs eszköz a kezünkben ennek kezelésére. Nem nyitjuk meg egyelőre a játszótereket sem. Kérem a szülőket, hogy a saját és gyermekeik érdekében, legyenek még egy kis türelemmel és higgyék el, nem önös érdek, hanem épp az ő érdekük diktálja, hogy várjunk még egy kicsit a nyitással” – írta többek között a polgármester, aki a helyi lakosságot és a hétvégére ideérkezőket is arra kéri, hogy a meglévő szabályokat szigorúan tartsák be! “Úgy is mint az egymástól való távolságtartás, a maszk viselése zárt helyre való belépéskor (de nyomatékosan javaslom továbbra is a közterületen is ugyan ezt)” – írta.

Balatonfüreden a város honlapja szerint péntektől feloldják a város parti részének a forgalmi korlátozásait, de a Zákonyi utcai mélygarázs továbbra is zárva lesz. A városban igyekeznek minden zöldfelületet megnyitni, így péntektől a sétálók számára látogatható az Esterházy strand és a már korábban megnyitott Kisfaludy strand is. Május 9-étől újra lehet használni a város játszótereit is. Az eszközöket naponta fertőtlenítik majd. Balatonfüred forgalmasabb közterületeinek a fertőtlenítése az eddigiekhez hasonlóan két-három naponta zajlik a következő hetekben is – olvasható a honlapon.

 

Kinyitották az Esterházy strandot és szombattól a játszótérnél is leveszik a szalagot – Fotó: Győrffy Árpád

Papp Gábor hévízi polgármester is a Facebookon jelentette be, hogy május 9-én, szombaton 9 órakor újranyit a Hévízi Tófürdő szabadtéri strandrésze, és sorra nyitnak az éttermek, kávézók, üzletek, valamint a termelői piac. A szálláshelyek is készülnek a visszatérésre, a magánszállások valamint panziók már fogadják a vendégeket. A hotelek május második felétől folyamatosan nyitják meg kapuikat.

Balatonföldváron péntektől újra nyitva vannak a közterületi játszóterek és a szabadtéri sportpályák. Az eszközöket mindenki saját felelősségre használhatja, a város a napi fertőtlenítés biztosítja. A strandok továbbra is zárva maradnak. Azokat a szükséges hatósági engedélyek birtokában, a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, várhatóan a pünkösdi hétvégére nyitják ki. Kinyitották a piac mögötti, a Vak Bottyán utcai és a Bajcsy-Zsilinszky utcai parkolót. A Termelői piac hétfőtől várja a vásárlókat naponta 7.30 és 13.00 között.

Keszthelyen a hétvégén újra nyitva lesz a Balaton-part. Lehet sétálni, horgászni, de Nagy Bálint polgármester arra kér mindenkit, hogy viseljen arcot eltakaró textilt és tartsa be a másfél méteres szociális távolságot. A strandok egyelőre zárva maradnak, és a játszóterek, szabadtéri sporteszközök használata is tilos. “Egészségünk a legfontosabb, de a város turizmusának, gazdaságának segítése is fontos feladatunk” – írta a polgármester a Facebookon.

 

Mostantól hétvégén is ki lehet ülni a keszthelyi móló előtti parkba – ez a kép még hét közben készült – Fotó: Győrffy Árpád

A Facebookon jelentette Pali Róbert vonyarcvashegyi polgármester is, hogy négy hét után mától ismét megnyitják a Lidó strandot és a játszótereket! Az önkormányzat munkatársai minden nap fertőtlenítik a közterületeket. Ő is a másfél méteres távolság betartására kér mindenkit.

Balatonkenesén hétfőn megszűnt a Strand tér és a Parti sétány lezárása, és újra látogatható a Soós-hegyi kilátó. Péntektől 08.00-20.00 között közparkként látogatható az Alsóréti szabadstrand.

Badacsonytomaj oldalain egy május 1-ei rendeletet találtunk ami szerint még zárva tartanak a parkolók, parkok és nyilvános illemhelyek. Hétfőn délután a parkolót még valóban kerítés, a mólóra vezető sétányt szalag zárta le, de a nyilvános vécé már fogadta a vendégeket.

 

Badacsonyban hétfőn már volt hová menni szükség esetén – Fotó: Győrffy Árpád

Kedd reggeltől Balatonakaliban is könnyítések léptek életbe, bár egyes korlátozásokat fenntartottak.
A Községi strand és a Strand kemping közötti partszakaszon továbbra is, egyszerre maximum 3 fő tartózkodhat horgászás céljából, egymástól minimum 10 méter távolságra. A kikötő móló területén egyidejűleg összesen 6 fő tartózkodhat horgászat céljából. A horgászokon kívül mások rövid ideig tartózkodhatnak sétálás céljából a mólón. A horgászok egymástól minimum 10 méter távolságot kötelesek tartani, a sétálók pedig legalább 1,5 métert.
A Községi strand területén a horgászat június 15-ig az alábbi előírásokkal megengedett: a horgászállásokat csak a telepített padok előtt lévő partszakaszra lehet elhelyezni, így biztosítva egymástól a 10 méter távolságot. Egy horgászhelyen csak az igazoltan egy háztartásban élők tartózkodhatnak. A padok közti partszakaszra telepedni tilos.
A strand területén a sétálás, a futás és a kerékpározás az áthaladás idejére engedélyezett. Folyamatosan ott tartózkodni nem lehet. A játszótér használata továbbra is tilos – olvasható többek között a Koncz Imre polgármester által kiadott helyi jogszabályban.

Zánkán Filep Miklós polgármester május 4-én döntött arról, hogy május 6-ától újra lehet használni a játszótereket. Május 9-étől pedig a standot is megnyitják a sétálók előtt, de a fürdés továbbra is tilos.

Végül nem feledkezhetünk meg a vendéglátóhelyekről sem, amelyek többsége azonnal kihasználta a korábbi tilalom részleges feloldását, és már ezen a héten megnyitotta teraszát, kerthelyiségét. Ahogy az Újranyitó és elvitelre, kiszállításra főző vendéglátóhelyek a Balatonnál címmel március 20. óta folyamatosan frissített összeállításunkból kiderül, az üzletek többsége továbbra is fogadja az elvitelre, kiszállításra szóló rendeléseket is.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár