Újévtől már a Nagy Testvér társaságában pihenhetünk a hazai szálláshelyeken – Frissítve!

Hotel Auróra AlmádiBárhol is szállunk meg, adataink azonnal felkerülnek a "Tárhelybe" - Hotel Auróra Balatonalmádi 1969 - Fotó: Fortepan-Bauer Sándor

Többszöri halasztás után 2021. január 1-én lép hatályba a “turizmus törvénynek” az a szakasza, amely szerint a vendégek illetve okmányaik alapvető adatai azonnal bekerülnek egy központi tárhelybe, ami összekapcsolódik más adatbázisokkal, és átjárható lesz más rendszerekből.

A Nagy Testvér működéséhez is technikai lehetőséget biztosító Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a múlt év tavaszán kezdett kiépülni, ahhoz fokozatosan és kötelezően kapcsolódtak a hotelek, panziók, kempingek, majd az idén januárban a magánszálláshelyeket értékesítők, a klasszikus zimmer freiek is.
A Magyar Turisztikai Ügynökség működtetésében lévő NTAK maga nem használ személyes adatokat, kizárólag statisztikai célú információkat gyűjt. A Nagy Testvér szolgálat afféle digitális trójai falóként épül be abba a szoftverbe, amit az NTAK miatt kellett telepíteni, és kell használni a vendég érkezése utáni azonnali adatszolgáltatásra a szálláskiadónak. A “szálláshelykezelő szoftver” a statisztikához szükséges adatokat automatikusan küldi az NTAK-ba, a törvényben meghatározott személyes adatokat pedig feltölti a központi “Tárhelybe”, amit ugyancsak a Magyar Turisztikai Ügynökség üzemeltet.

Duna Szálló recepció 1959

Telefonálni sem kell, az adatok automatikusan a helyükre kerülnek – Duna Szálló recepció 1959 – Fotó: Fortepan-Bauer Sándor

Ahogy korábban megírtuk, a Nagy Testvért eredetileg 2019. szeptember 1-én akarták feléleszteni, de később 2020. szeptember 1-ére halasztották az aktiválását. Talán a technikai háttér készületlensége miatt az idén júliusban egy költségvetési törvényben újabb négy hónap haladékot adtak az inkognitónknak, 2021. január 1-ében határozták meg a szálláshelyi totális személykövetés indításának időpontját.

A turizmus törvény január 1-én hatályba lépő 9/H. paragrafusa szerint a szállásadó a szálláshelykezelő szoftver útján a tárhelyszolgáltató által biztosított tárhelyen rögzíti a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, állampolgárságát valamint anyja születési családi és utónevét; a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve útiokmányának azonosító adatait, harmadik országbeli állampolgár esetében a vízum vagy tartózkodási engedély számát, a beutazás időpontját és helyét, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható, valamint tényleges befejező időpontját.
A dolgot nem lehet megúszni, mert a törvény kimondja azt is, hogy a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő a fenti okmányt a szálláshely-szolgáltatónak az adatok rögzítése céljából bemutatja. Ha a vendég nem hajlandó az okmányának bemutatására, akkor a szállást meg kell tagadni tőle.

A törvény rögzíti, hogy a rendőrség a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, és a körözési eljárás lefolytatása érdekében a tárhelyszolgáltatónál tárolt adatokban informatikai eszköz útján keresést végezhet és a keresés eredményeként azt az információt ismerheti meg, hogy az általa megadott keresési feltételek szerinti személy mely szálláshely-szolgáltatónál szerepel igénybe vevőként, továbbá az adatkérés céljának megjelölésével – a szálláshely-szolgáltató által kezelt adat továbbítását kérheti, amelyet a szálláshely-szolgáltató térítésmentesen teljesít.

A rendőrség a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság… a tárhelyszolgáltatónál tárolt adatokban informatikai eszköz útján keresést végezhet – Igazoltatás 1982 – Fotó: Fortepan-Magyar Rendőr

A fentiek élesítéséhez kapcsolódva a kormány augusztus elején módosította a NTAK, illetve a “Tárhely” technikai működését szabályozó tavalyi rendeletét. A szállásadók szempontjából a legfontosabb változás, hogy 2021. január 1-étől a szoftverhasználat mellé előírták az okmányolvasó készülék használatát is.
A rendelet szerint a szálláshely-szolgáltató a tárhelybe feltöltésre kerülő személyes adatokat a “szálláshelykezelő szoftver okmányolvasó részén keresztül köteles rögzíteni. Azokat az adatokat, amelyek rögzítése a szálláshelykezelő szoftver okmányolvasóján keresztül nem lehetséges, a szálláshely-szolgáltató manuális adatbevitel útján rögzíti a szálláshelykezelő szoftverben.” A rendelet azt is kimondja, hogy a “turisztikai tárhelyszolgáltató a titkosítás paramétereit, valamint az okmányolvasók listáját az elektronikus felületen közzéteszi.”

Okmányolvasó

Így néz ki egy okmányolvasó, amelyik az igazolvány összes adatát – köztük a chipben tároltakat is – automatikusan kiolvassa, rögzíti, továbbítja – Forrás: Budapest Mikroelektronika Zrt.

A fentiek alapján november 25-én az alábbi kérdésekkel kerestük meg a Magyar Turisztikai Ügynökséget és az NTAK-ot:
kértük, írják meg,

– hogyan áll az okmányolvasók kötelező használatának ügye,
– az érintettek mikor kapnak információt az okmányolvasók beszerzésének, bekapcsolásának módjáról,
– nekik kell-e finanszírozni ezeket a berendezéseket,
– kapnak-e a vásárláshoz támogatást, ha igen, hogyan
– mit csinálhatnak azok, akik technikai vagy más okok miatt nem tudják üzembe állítani a készülékeket a kötelező használatra előírt időre,
– amennyiben valakitől emiatt megvonnák az NTAK regisztrációját illetve a szállásadói engedélyét, hogyan érinti ez a szálláshely fejlesztési pályázaton esetlegesen általa nyert támogatást

Kérdéseinkre mostanáig nem érkezett válasz, ahogy az érintett szervezetek internetes oldalain sem találtunk információt, készülék listát az ügyben, s a szálláshelyeknél sem tudunk az okmányolvasók nagy tömegű beszerzéséről.
Ez persze nem jelenti azt, hogy Nagy Testvér visszavonult volna, hisz az idézett rendelet szerint más lehetőség híján kézzel kell rögzíteni az előírt adatokat.

Az augusztusi rendelet módosítás egy kicsit még csiszolt a Nagy Testvér lehetőségein is. Kimondta, hogy a “tárhelyszolgáltató által kezelt adatok tekintetében szükséges biztosítani az egyes adatbázisok és rendszerek közötti átjárhatóságot és kapcsolódást a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezések maradéktalan betartása mellett.”

- Gellért Szálló Budapest 1963 - Fotó: Fortepan-Bauer Sándor

Az adatainkat tartalmazó tárhely, összekapcsolható, átjárható lesz – Gellért Szálló Budapest 1963 – Fotó: Fortepan-Bauer Sándor

Jó pihenést a jövőben a hazai szállodákban, panziókban, kempingekben, magánszálláshelyeken! Töltsön el mindenkit örömmel a tudat, hogy ennyire figyelnek rá.

Győrffy Árpád

Három nappal cikkünk megjelenése után a Magyar Turisztikai Ügynökség az alábbi közleményben jelentette be honlapján, hogy az okmányolvasók használatának bevezetését április 1-ére halasztják. A közlemény nem szól arról, hogyan tehetik ezt meg, ha közben nem változott sem az érintett kormányrendelet sem a turizmus törvény. Arról sem írnak, hogy mi lesz addig a Nagy Testvérnek szóló adatok kezelésével – amit ők az eddigi “Tárhely” helyett “Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA)” néven említenek.

Mint írják: “Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is egyaránt használnak okmányolvasót a szálláshely-szolgáltatók, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezés néha hosszadalmas és nehézkes procedúráját” – teljesen jó a meglátásuk, az okmányolvasó valóban leegyszerűsíti a becsekkolást. A különbség csak annyi, hogy az említett országokban a szálláshelyek a saját rendszerük számára gyűjtik a vendégek szükséges adatait, nem egy központi rendőrségi adatbázisba.  (gyá)

“Jövőre egyszerűsödik a szálláshelyeken a bejelentkezés
A szálláshely-szolgáltatói szektor digitalizálása tovább folytatódik, ennek eredményeképpen jövőre a szálláshelyekre történő bejelentkezés sokkal egyszerűbbé válik. Az úti okmányok okmányolvasóval történő digitális beolvasásával pillanatok alatt elvégezhető a vendégadatok rögzítése a szálláshelyek által használt szálláshelykezelő szoftverekbe, így a vendégek az érkezés után néhány perccel máris megkezdhetik pihenésüket. A vendégadatok a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) is továbbításra kerülnek, amely egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett rendszer, és a rendvédelmi szervek hatékony bűnüldözési tevékenységének támogatásán keresztül mindannyiunk biztonságát szolgálja.
202023December15:00    
A Kormány a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában különös hangsúlyt fektet a szálláshely-szolgáltatói szektor digitalizálására, amelynek első lépcsője a szálláshelykezelő szoftverek általános használatának bevezetése volt. Ma már minden szálláshely szoftverben kezeli az érkezéseket és távozásokat, a foglalásokat és a költéseket, így jelentősen leegyszerűsödött és gyorsult a szálláshelyek adminisztrációja. A jövőre hatályba lépő intézkedéssel a digitalizáció tovább folytatódik, és a szálláshelyekre történő bejelentkezés is sokkal egyszerűbbé válik, mert az úti okmányok digitális beolvasásával történik majd. A szálláshelykezelő szoftverbe berögzített vendégadatok a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) is bekerülnek. A jogszabályok szerint a rendőrség a VIZA rendszert a bűnüldözés és a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, valamint körözési eljárások lefolytatása érdekében, kizárólag konkrét adat keresésére használhatja majd.

A VIZA rendszer mindannyiunk közös érdekét és biztonságát szolgáló, szigorúan zárt és védett adattár, amelyre a jogszabályok által elrendelt, különlegesen szigorú biztonsági előírások vonatkoznak.  A VIZA rendszer kizárólag titkosított adatot képes befogadni. Az adatállományban kizárólag a jogszabályban meghatározott esetekben és módon végezhet keresést az erre feljogosított rendvédelmi szerv. Európa számos, évente több tíz millió turistát fogadó országában szintén hasonló a bejelentkezés módja. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is egyaránt használnak okmányolvasót a szálláshely-szolgáltatók, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezés néha hosszadalmas és nehézkes procedúráját egy gyakran hosszú és fárasztó utazást követően.  Magyarország az elmúlt években sikeresen őrizte meg biztonságos úticél státuszát, többek között ennek is volt köszönhető a tavalyi turisztikai rekord, amikor 16,5 millió vendég szállt meg hazai szálláshelyeken. Mivel a koronavírus okozta világjárvány utáni időkben a célunk az, hogy tíz hónap alatt újra Európa vezető desztinációi közé tartozzunk, ezért a jövőre bevezetésre kerülő digitális érkeztetés újabb eszköz a szálláshely-szolgáltatók számára a minőségi szolgáltatásnyújtáshoz, és mindannyiunk biztonságának megőrzéséhez.

A Magyar Turisztikai Ügynökség hamarosan információs honlapot indít, amelyen a VIZA rendszerhez való csatlakozásról a szálláshely-szolgáltatók számára minden információt közzé fog tenni annak érdekében, hogy a szolgáltatók egyszerűen és gyorsan tudjanak majd belépni a rendszerbe. A kötelező adatszolgáltatás 2021. április 1-jei indulása előtt minden érintett meg fog kapni minden szükséges tájékoztatást a csatlakozás folyamatához.”
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Írásaink a Nagy Testvérről

Felemás balatoni szezonkezdet védettségi igazolvánnyal és Nagy Testvérrel – 2021.04.30.

Újévtől már a Nagy Testvér társaságában pihenhetünk a hazai szálláshelyeken – 2020.12.20.

Akár a pénzt is bukják, de nem mernek reszkírozni egyes balatoni szálláshelyek – 2020.05.13.

Nem figyeli meg az állam a turistákat – Becsapósan cáfolják cikkünk állításait az illetékesek – 2019.01.23.

Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára – 2019.01.19.

Jogszabályi háttér a részletesebben érdeklődőknek

Itt olvasható a “turizmus törvény” 2019. szeptember 1-től hatályos változata, aminek II. fejezete rendelkezik a  fentiekről a 9/A§-tól a 9/I§-ig

Ez pedig a NeTAK-os rézletszabályokat tartalmazó 237/2018. számú kormányrendelet

A parlamentben a fenti szabályokat beillesztő módosításokról 2018. november 27-én tartott szavazás listája pártonként és képviselőnként innen érhető el

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár