Felemás balatoni szezonkezdet védettségi igazolvánnyal és Nagy Testvérrel

Hévíz Hotel Europa FitA hévízi Hotel Europa Fit az üzleti vendégeknek eddig is nyitva volt, május 1-étől pedig a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket is fogadják - Fotó: Győrffy Árpád

Soha ilyen különleges szezonindulás nem volt még a balatoni szálláshelyeken, mint amilyen most a május 1-ei ünnepi hétvégével kezdődik. Biztonságos felkészülési idő nélkül, rendkívül korlátozott vendég lehetőséggel kell nyitni a szálláshelyeket, miközben mostantól élesben kell működtetni a Totális Vendég Figyelő Rendszert, ami a szállásadókat is könnyen bajba keverheti.

A lépcsőzetes nyitás harmadik fokozatáról hétfőn kiadott kormányrendelet és a péntek reggeli miniszterelnöki bejelentés szerint szombattól, május 1-étől lazább szabályok lépnek életbe. Többek között a kijárási tilalom kezdetének időpontja este 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben este 11 óráig lehetséges a vásárlás, a vendéglátó üzletek 11 óráig tarthatnak nyitva, azok belső tere a koronavírus ellen védett személyeknek megnyílik. A szabadidős létesítmények – állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak és mások – a koronavírus ellen védett személyeknek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúaknak újra látogathatóak – derül ki a jogszabályból.

A Liget Kávéház az egy héttel ezelőtti terasznyitáskor április 24-én, szombaton délután Balatonalmádiban –  nem volt nagy tolongás – Fotó: Győrffy Árpád

Ami a balatoni turizmus szempontjából igazán nagy változás: “a szállodákban ismét lehetséges a pihenés a koronavírus ellen védett személyek és gyermekeik részére”.

A kormányrendelet a szálláshelyek esetében is rögzíti, hogy “a koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata”.  A szálláshely képviselője megtagadja a szálláshelyre történő bejelentkezését annak, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon nem igazolja. Kivéve a szolgálati feladatok ellátása érdekében elhelyezett katonák, rendőrök, egészségügyi dolgozók, valamint az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek esetében. Tőlük továbbra sem követelik meg a védettség igazolását.

A fentiek attól lesznek különösen érdekesek, hogy a szállásadó pillanatok alatt lebuktathatja magát, ha a fenti kivételeken túl olyan vendéget fogad, akinek nincs védettségi igazolványa. Mindez annak köszönhető, hogy széles körben az újranyitással együtt élesedik a Totális Vendég Figyelő Rendszer, röviden TVFR vagy Nagy Testvér (az elnevezés tőlem – gyá) a szálláshelyeken – hivatalosan NTAK vagy VISA.

Terasznyitó hétvége Balatonfüred

Vendégek a terasznyitás hétvégéjén, április 25-én, vasárnap délután Balatonfüreden – Fotó: Győrffy Árpád

A turizmus törvény érintett bekezdése valójában már 2021. január 1-étől hatályos, de igazán csak most terjed ki mindenkire. A törvény új paragrafusa a kíváncsi hatóságnak – és az esetleg mögötte álló hatalomnak – nem csak arra ad lehetőséget, hogy megtudja, ki mikor, hol, kivel, mennyit nyaralt, azt is megmutathatja, hol fogadtak be olyan vendéget, akinek esetleg nincs védettségi igazolványa.

A jogszabály szerint a szálláshely-szolgáltató a bejelentkezéskor a szálláshelykezelő szoftver útján a kormány rendeletében kijelölt tárhelyszolgáltató által biztosított tárhelyen rögzíti a vendég családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, állampolgárságát valamint anyja születési családi és utónevét, a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve útiokmányának azonosító adatait, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható, valamint tényleges befejező időpontját. A vendég az okmányt a szálláshely-szolgáltatónak az adatok rögzítése céljából bemutatja. Az okmány bemutatásának hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja.

Mivel a fentiek végrehajtásáról kiadott kormányrendelet szerint “A tárhelyszolgáltató által kezelt adatok tekintetében szükséges biztosítani az egyes adatbázisok és rendszerek közötti átjárhatóságot és kapcsolódást“, a másodperc tört része alatt kiderülhet, ha egy szálláshely-szolgáltató védettségi igazolvánnyal nem rendelkező vendéget fogadott be.

Hotel Füred Balatonfüred

A központi tárhelyen a jövő év végéig tárolni kell, hogy ki, mikor szállt meg például a füredi Hotel Füredben – Fotó: Győrffy Árpád

Igaz, a kormányzati elektronikus infrastruktúra pillanatnyi állapota alapján ettől nem nagyon kell tartani, de a több mint egy éves adatmegőrzési kötelezettség alapján bármikor elővehetik ezt a kartotékot, illetve adatbázist is. Tudják, ahogy József Attila írta a Levegőt! című versében:

Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.

A fenti szabályok, körülmények között kellene kinyitni a szállodákat, panziókat, kempingeket és magánszálláshelyeket május 1-ére úgy, hogy április 30-án délután még nincs igazán jogilag is komolyan vehető döntés a nyitás lehetőségéről. Így nem nagyon csodálkozhatunk, ha a szálláshelyek óvatosan indulnak neki a szezonnak. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) alelnöke, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója a hét elején úgy saccolta, hogy a szállodák 25-30 százaléka nyithat hétvégén.

A füredi Marina Hotel parkolója még autók nélkül – Fotó: Győrffy Árpád

A booking.com péntek délutáni adatai adatai szerint ennél jóval gyengébb lesz a kínálat. A szállásközvetítő portálnál található balatoni szálláshelyek 86%-a május 1-ére nem foglalható – olvasható az oldalon. Siófok esetében a régió átlagához hasonlóan 14% százalékra teszi a foglalható helyek arányát. Balatonfüreden és Balatonalmádiban 15%, Tihanyban 16%, Hévízen 21% a foglalható szálláshelyek aránya.

Hévízen több panzió, magánszálláshely és más hotel mellett már május 1-ére is lehet foglalni a címképen látható hévízi Hotel Europa Fitbe és a Hotel Fitbe, Siófokon a Mala Garden Hotelbe, a Renegade Hotelbe, a CE Plaza Hotelbe és a Hotel Yachtba, Balatonfüreden a Hotel Astoriába és az Annuska Hotelbe. Ugyancsak kinyit az ünnepi hétvégére az Aranypart kemping Siófokon és a Mirabella kemping Zamárdiban.

A zamárdi Mirabella kemping már május 1-én is fogad vendégeket – Fotó: Győrffy Árpád

A Hunguest Hotels május 7-én nyitja a zalakarosi Hotel Freya-t és a tapolcai Hotel Peliont. Május 7-én nyit Balatonfüreden az Anna Grand Hotel és a Hotel Füred, Balatongyörökön a Hotel Panoráma, Alsópáhokon a Kolping Hotel, és várhatóan május 7-én nyitnak a Balatontourist üzemeltetésében lévő balatoni kempingek is.

A balatonfüredi Danubius Hotel Marina és a hévízi Ensana Thermal Hévíz május 13-ától várja a vendégeket. A füredi Flamingó Hotel oldalán most azzal fogadják a látogatót, hogy “alig várjuk a nyitás pillanatát”, de az is kiderül, hogy erre várhatóan csak május 21-én kerül sor.

A szállodák mellett május 1-én kinyitnak egyes múzeumok és kiállítóhelyek, köztük a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum is.

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba május 1-én 10 órától várják a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtteket és a 18 év alattiakat. Mint az intézmény Facebook oldalán olvasható egyik válaszból kiderül, csak a hivatalos védettségi igazolványt fogadhatják el, az oltáskor kapott orvosi igazolás nem elég a belépéshez – Fotó: Győrffy Árpád

Ugyanakkor vannak olyanok is, ahol még adnak egy hét pihenőt maguknak, ahogy például a füredi múzeumok is csak május 5-étől várják a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket.

Jó szezont, szép balatoni nyarat mindenkinek!

Győrffy Árpád

Írásaink a Nagy Testvérről

Felemás balatoni szezonkezdet védettségi igazolvánnyal és Nagy Testvérrel – 2021.04.30.

Újévtől már a Nagy Testvér társaságában pihenhetünk a hazai szálláshelyeken – 2020.12.20.

Akár a pénzt is bukják, de nem mernek reszkírozni egyes balatoni szálláshelyek – 2020.05.13.

Nem figyeli meg az állam a turistákat – Becsapósan cáfolják cikkünk állításait az illetékesek – 2019.01.23.

Szeptembertől a Nagytestvér is beköltözik a szálláshelyek recepciójára – 2019.01.19.

Jogszabályi háttér a részletesebben érdeklődőknek

Itt olvasható a “turizmus törvény” 2019. szeptember 1-től hatályos változata, aminek II. fejezete rendelkezik a  fentiekről a 9/A§-tól a 9/I§-ig

Ez pedig a NeTAK-os rézletszabályokat tartalmazó 237/2018. számú kormányrendelet

A parlamentben a fenti szabályokat beillesztő módosításokról 2018. november 27-én tartott szavazás listája pártonként és képviselőnként innen érhető el
Ha érdekesnek találta az írásomat, segítsen azzal, hogy megosztja, ajánlja ismerőseinek is!

 

Iratkozzon fel a gyorffyarpad.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

4 Comments on "Felemás balatoni szezonkezdet védettségi igazolvánnyal és Nagy Testvérrel"

 1. Nor-bee | 2021.05.06. at 10:49 |

  Zsarolás, emberkisérlet az egész. A gyerekeinket büntetik, szégyen.

 2. Kovácsné | 2021.05.01. at 08:00 |

  Diszkrimináció! Gusztustalan. Csak oda fogunk menni ahova nem kell védettségi igazolvány, szerencsére sokan így gondolkodnak. Pedig egész nyáron június 15-augusztus 31-ig vagyunk folyamatosan a Balatonon. Gyerekekkel. De az oltást semmi
  féle kártyáért nem adatjuk be. 5 tagú család vagyunk. Eddig sokat költöttünk minden nyáron a Balatonon. Ha nem változik a törvény sok pénzünk meg marad. Hála a kormánynak

 3. Kedves Kormos Zita!
  Az én igazolványomon szerepel az egy éve lejárt útlevelem száma is, hogy biztosan elfogadják egy külföldi belépésnél a titkosan kezelt kínai vakcinámat.

 4. Kormos Zita | 2021.04.30. at 20:00 |

  “Cseppet sem” diszkriminatív, főleg annak jegyében, hogy az oltás önkéntes és nem kötelező, továbbá tudomásom szerint létezik egy 2021.01.27. Európa Tanács határozat, mely szerint semmilyen hátrány és megkülönböztetés nem érheti a nem beoltottakat. Már csak két dologra leszek kíváncsi. Egyrészt: mennyi idő alatt készül el a négy hónapra igényelhető – a négy hónap tudomásom szerint a laborlelet kiállítási napjától számít -, önköltséges – ellenanyag-vizsgálat 11.000 forint, igazolvány 3.000 forint – védettségi igazolvány, valamint, hányan esnek abba a hibába, hogy személy azonosító okmányuk érvényességét vesztette, van védettségi igazolványuk, ami viszont az új személyazonosító okmány megcsináltatása pillanatában veszíti majd érvényességét, hiszen azon annak száma is szerepel, tehát önköltséges áron igényelhetik újra. Pozitívan nézem:

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár