Balatoni halételek – A végén csak a hekk maradhat – 2014.03.20.

Sült fogas egy balatoni büfében - régen még ez is balatoni halból készülhetett

A halászati tilalom 2013 decemberi elrendelése óta balatoni hal nélkül maradtak a tó környéki éttermek. Ezzel nem csak egy ízes alapanyagot vesztettek el, hanem azt a plusz élményt is, amit egy helyi alapanyagból készült étel elfogyasztása nyújt a vendégeknek. A balatoni vendéglősök érthetetlennek tartják a kialakult helyzetet.

 

Hogyan magyarázzam el a vendégnek, hogy itt van ez a hatalmas tó, hal is van benne, de én nem adhatok neki olyan ételt, ami balatoni halból készül?! – fakadt ki az egyik vendéglős a balatoni általános halászati tilalom elrendelése után. A kérdés egyre égetőbbé kezd válni a közeledő szezon miatt.

A probléma nem teljesen új, hisz az utóbbi években már nagyon megnehezült a beszerzés, de most már teljesen megoldhatatlanná vált a kérdés – mondja Tóth Béla, az akali Fék Étterem tulajdonosa. – Korábban, ha sikerült hozzájutni, akkor kiírtam a táblára, hogy most balatoni halból készítjük az ételt. Ilyenkor érezhetően többen kértek belőle. Most azt kell elmondani, az is nagyon jó, amit helyette adunk. Ha így is van, nem biztos, hogy elhiszik, s ha el is hiszik, mégsem ugyanaz az érzés a vendégnek, mintha balatonit enne.

 

Keszegek - inkább ne kérjünk róluk származási bizonyítványt

 

Nagyon szomorú, hogy ilyen helyzet alakult ki, mert a balatoni hal nem csak azért jó, mert ehhez a tájhoz kötődik, hanem emellett finom is – mondta Mezőssy Zoltán badacsonylábdi vendéglős. Véleménye szerint az itt nevelkedett halakból nagyon finom ételeket lehet, illetve sajnos csak lehetne készíteni.

Punk Ferenc tihanyi vendéglős kétszeresen is érintett a halászat leállításában, mert nem csak vendéglőben kínálnák a balatoni halból készített ételeket, hanem a néhány éve indított feldolgozóüzemüknek is egyik fontos terméke a füstölt balatoni busa és angolna.
Egyszerűen szégyen, ami itt kialakult. Tudom én is, hogy rendet kell tenni, de máshol működik rendesen az élet. Ha az ember átmegy a Fertő-tó másik partjára, a vendéglőben még az is megvan, hogy melyik halásztól veszik a helyi halakat, nálunk meg még az állami cégtől sem lehet, mert tilos halászni.

Pressing Zsolt, a balatonalmádi Határ étterem vezetője is lehetetlen helyzetnek tartja, ami halügyben kialakult.
Ha a tengerparton nyaralok, természetes, hogy ott fogott friss tengeri halból készült ételeket szeretnék enni. A mi vendégeink is ugyanígy keresik a helyi borokat, pálinkákat, halakat. Ha ilyent fogyaszt, már ettől a tudattól jobban ízlik neki, és szívesebben vissza is jön ezekért az ízekért hozzánk – mondja.

Balatoni süllő az almádi Határ étteremből - nem mindegy milyen halból készül

Balatoni süllő az almádi Határ étteremből – nem mindegy milyen halból készül

 

Persze nem csak a vendéglősök lesznek gondban, a halsütő büféknek, a halas ételekre épülő fesztiváloknak is le kell mondani arról, hogy a Balaton mellett balatoni halat adjanak a vendégeknek. Miközben a halak továbbra is itt vannak. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. napokban hozta nyilvánosságra a tavalyi fogási naplók egy részéről készített összesítését.

A cég becslése szerint a mintegy negyvenezer balatoni jegyet váltott horgász több mint 700 ezer kilogramm halat fogott. A legtöbbet fogó horgász eredménye 707 kilogrammos volt, amiből 476 kilogramm ponty. A 10 ezer horgász összesen 116 ezer kilogramm pontyot fogott 2013-ban, süllőből az összes fogás 18 ezer kilogramm volt.

Persze, hiába ezek a számok, a vendéglősök nem vehetik meg a halakat a horgászoktól. Tudjuk, hogy a balatoni halhoz korábban nem csak a hivatalos csatornákon lehetett hozzájutni, rabsicok és horgászismerősök itt-ott segítettek a nyersanyag ellátásban.

Az általános tilalom bevezetése óta semmi értelme a kockázat vállalásának, mert az így készült ételt legfeljebb titokban lehetne balatoniként értékesíteni. Hisz mihelyt kiírná egy vendéglős, azzal aláírná a saját vallomását arról, hogy jogsértő módon szerezte be az alapanyagot.

Lassan kezdődik a szezon, az állandó vendéglők mellett a büfék is megnyílnak, de a balatoni szót legfeljebb már csak a borlapon hagyhatják fenn. Miközben egy a Balatont népszerűsíteni akaró társaság külön védjegyet szeretne kialakítani a garantáltan balatoni halakat kínáló éttermek részére.

 

A végén csak a hekk maradhat
A végén csak a hekk maradhat

Az egyik tréfás kedvű vendéglős azzal nyugtatott, lesz hely a tábláknak, egy igazán helyi hal továbbra is marad, a balatoni hekk. Igaz, hogy a tengerben fogják, de hát a Balatont is szoktuk magyar tengernek nevezni – mondta szomorkásan nevetve.

Kép és szöveg Győrffy Árpád –  – 2014.03.20.

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár