Balatoni határzárak – Május 1-én a húsvétihoz hasonló korlátozások a településeken

A badacsonyi régió hat települése közösen kéri a máshol élőket, hogy kerüljék el őket. A kérés mellé tilalmakról is döntöttek - Fotó: Győrffy Árpád

A települések többségén maradnak a korábbi hétvégén megszokott korlátozások, de Füreden lazítottak egy kicsit, már lehet sétálni a Kisfaludy strandon. Másik újdonság, hogy a badacsonyi régió hat települése közös közleményben kéri a máshol élőket, hogy látogatásukkal most ne veszélyeztessék őket.

 

Alsóörs

A hosszú hétvégén is maradnak a korábbi intézkedések: zárva a Községi strand a látogatók, sétálók előtt, a strand előtti Sirály parkoló és a Református-templom alatti parkoló a járművek előtt. Tilos a Somlyó-hegyi kilátó és a Csere-hegyi kilátó látogatása, a Somlyó hegyi kilátó alatti és Merse parki tűzgyújtó helyen a tűzgyújtás. A vendéglátó és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kitenni. Javaslt a maszk használata a faluközpontban és a parton található üzletekben.

Badacsonytomaj, Ábrahámhegy, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Nemesgulács és Szigliget

polgármestere közös közleményt adott ki az ünnepre. “A hat település ingatlantulajdonosai tisztelettel kérnek minden, a településeken ingatlannal nem rendelkező kirándulót, hogy a hétvége ideje alatt ne látogassanak el településeikre. Az éríntett településeken a lakosság jelentős része vírusfertőzés által veszélyeztetett korosztályba tartozik. A nyaralóingatlanjaikba leköltözött tulajdonosok nagy része ugyancsak 65 évnél idősebb. Megállapítható, hogy a hat településen jelenleg több mint 4 ezer fő koronavírus által veszélyeztetett személy tartózkodik. Felelősséggel tartozunk értük, ezért hoztuk meg azokat az intézkedéseket, melyeket adott helyzetben szükségesnek találtunk. Az érintett településeken lezártunk minden turisztikai célpontot. Megtiltottuk a településeken áthaladó és a településeken belüli turistaútvonalak, tanösvények használatát. A rendeletek alapján nem látogathatóak a strandok, kilátók, játszóterek, Szigligeti vár, kiállítóterek, hegyi turista útvonalak, valamint korlátoztuk a személyhajó kikötők használatát. Közterületeken a csoportosulás tilos. Sétálni, futni, kerékpározni csak kettesével lehet (kivételt jelentenek a családok). Ebben az esetben is kötelező a személyek közötti 1,5 méter távolság megtartása…”

Balatonakali

Továbbra is zárva a Községi strand és a nyaranta a Balatonakali Üdülőtulajdonosok Egyesülete által fürdésre használt, úgynevezett levendulás lejáró. A község szabad parti részén összesen 9 fő tartózkodhat egyszerre. Április 27-én reggel 6 órától a község közigazgatási területén a lakosság ellátását szolgáló üzletekbe (élelmiszer, gazda-, autós bolt, posta stb.) csak maszkban, ennek hiányában annak rendeltetését, funkcióját betöltő egyéb textil (pld. sál) igénybevételével lehet belépni és ott tartózkodni.

Balatonalmádi

A hét végi napokon ismét zárva lesz a Szent Erzsébet liget teljes területe, az Óvári kilátó és környezete, a Szökőkút előtti tér és parkoló, a Pannónia és strandok parkolói. A strandok, játszóterek és kültéri fitnesz parkok pedig a veszélyhelyzet végéig lezárva maradnak.

Balatonberény

Maradtak a korábbi korlátozások: a hétvégére lezárték a sportpálya parkolót, a sportpálya előtti parti sétányt, a Kossuth Lajos utca – piactéri parkolót, Kossuth téri parkoló és játszóteret, a községi strandot és parkolóját, a Csicsergő sétány, a kísérleti partszakaszon lévő “szabadstrand” területét a Kétfolyótól a Napfény utca végéig, a Henger parkot és az Erdért strandot. A felsorolt területeken megállni, parkolni, horgászni, sétálni, tartózkodni, a kihelyezett játszó- és sporteszközöket használni tilos.

Balatonboglár

“Most a hétvégén már ugyan nem lesznek lezárások, kordonozások Bogláron, de a korlátozó intézkedések vasárnap éjfélig még életben maradnak, így a közterületen való tartózkodás csak a rendeletben foglalt valamelyik nyomós indokkal lehetséges! Kérem ennek betartását, melyet a rendőrség ellenőrizhet is, írta a polgármester a Facebookon.

Balatonfenyves

Maradnak a korábbi lezárások. A község nagyobb szabadstrandjait, így a Központi strandot, a Fenyves-alsói illetve a csalogány strandot nem lehet látogatni. Ugyancsak lezárásra került a kikötő egyébként szabadon használható keleti mólószára.

Balatonföldvár

A hosszú hétvégére maradnak a korábban hozott döntéseket a parkolók és a strandok lezárásáról.

Balatonfüred

A város honlapja szerint a hosszú hétvégén is zárva lesz az Esterházy strand, de a Kisfaludy strandon lehet sétálni. Nem lehet megállni a Huray utcai-, a Borsos Miklós utcai-, az Esterházy- illetve a Kisfaludy strandi parkolókban illetve a Zákonyi úti mélygarázsban. Tilos a behajtás a Jókai utcába, a Kerek templomtól a Süllő utcáig van zárva az út, ugyanez vonatkozik a Táncsics és a Szabadság utcákra is – ezekben az utcákban csak a célforgalommal lehet behajtani.

Balatonfűzfő

Marad az április 17-én kiadott rendelkezés: a Fövenyfürdői Strandot és a Fövenyfürdői Strand parkolóját, a Tobruki Strandot és a Tobruki Strand parkolóját, a közterületen lévő játszótéri eszközöket, a Parti sétány részét képező panoráma kilátó pontot lezárták, használatukat megtiltották.

Balatongyörök

Továbbra is érvényes a Községi strand bezárásáról hozott rendelkezés és a kisgyermekes szülőkhöz szóló kérés, hogy ne használják a játszótereket, mert a közösségi játékok használata elősegítheti a vírus terjedését.

Balatonkenese

Zárva van a Strand tér a Vadkacsa étteremtől a Sorompó büféig terjedő szakaszon, Nádas csárda előtti parkoló, a Parti sétány parkoló része, a Fő utcai elárusító hely, a Soós-hegyi kilátó, a város közigazgatási területén található strandok, tilos a sportparkok és a játszóterek használata. A Széchenyi Park előtti vízterületen fürödni, strandolni tilos, horgászni este 20:00 óra és reggel 06:00 óra között tilos. A Parti sétány előtti vízterületen fürödni, strandolni tilos, horgászni a térburkolattal ellátott területen tilos, a Parti sétány térburkolat nélküli területén este 20:00 óra és reggel 06:00 óra között horgászni tilos.

Balatonlelle

Tilos a Móló sétány melletti, a Napos part utcai, a Hortenzia utcai, a Gyöngyvirág közi önkormányzati tulajdonú parkolók, továbbá a Nyugati feltöltésen lévő szabad strand, valamint a Csöpi közi, Szirom közi, Hullám utcai strand területére gépkocsival vagy bármilyen egyéb más járművel és gyalogosan bemenni, ott tartózkodni.

Balatonszárszó

Maradnak a korábbi korlátozások, lezárások. A strandok és a játszóterek visszavonásig zárva maradnak, azok területére továbbra is tilos belépni.

Balatonudvari

Zárva az önkormányzati tulajdonú Balatonudvari és Fövenyesi strand. Rendelkezett arról is, hogy a fövenyesi móló területén egyidejűleg összesen 8 fő tartózkodhat kizárólag horgászás céljából.

Csopak

A hétvégére lezárják a strandot.

Keszthely

A hétvégére ismét lezárásra kerül a keszthelyi Balaton-part. A játszóterek és a kültéri fitnesz parkok használata továbbra is tilos.

Paloznak

A Paloznaki Önkormányzat továbbra sem tartja indokoltnak szigorító intézkedéseket életbe léptetni a hétvégén Paloznakon. Elvárják azonban a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben foglaltak betartását. Továbbra is javasolják, hogy a faluban tartózkodók használják ki a környékbeli éttermek kiszállítási vagy elviteli szolgáltatását, fogyasszák a paloznaki borászatok kitűnő borait. Ha a vírus ellen nem is használ, de ezzel támogatjuk a helyi termelőket és a hangulatunk sokkal jobb lesz – fogalmaz a közlemény.

Révfülöp

Közterületeken, zöldterületeken, strandokon és partszakaszon kizárólag Révfülöpön lakóhellyel, vagy április 23-ig bejegyzett tartózkodási hellyel rendelkezők tartózkodhatnak. Ez érvényes az egész révfülöpi partszakaszon történő horgászatra is! A településen az átmenő forgalom a 71. sz. főúton, a Káli úton, a Rétsarki úton és a kerékpárúton engedélyezett, ami megállásra nem jogosít Révfülöp belterületén. A Halász utcába csak az ott lakók vagy ingatlantulajdonnal rendelkezők, és az ott munkát végzők hajthatnak be gépjárművel. Közterületen a szájmaszk használata kötelező. Tilos közterületen bármilyen étel, ital fogyasztása! Az ételszállítással, elvitellel rendelt étel kizárólag otthon fogyasztható.

Siófok

Lezárás a következő helyeken lesz: Hajóállomás, Hajóállomás parkolója, Rózsakert, Krúdy sétány északi (Balaton felőli) és a Petőfi sétány északi (Balaton felőli) vége. A Jókai parkot lehet használni. Egyirányú lesz a Mártírok útja a Batthyány utcai kereszteződéstől, illetve a Petőfi sétány. Maszk viselése kötelező a közterületeken és a tömegközlekedésben.

Szántód

Kötelező az egészségügyi maszk annak hiányában a rendeltetéséi betöltő más textil (orrot, arcot takard sál. kendő) viselése a kereskedelmi, vendéglátó üzlethelyiségbe, gyógyszertárba, drogériába, önkormányzati hivatalba belépő és ott tartózkodó személyeknek.

Tihany

Továbbra is zárva a Fogas parkoló, a Kobán parkoló, a Malackrumpli melletti parkoló, a Visszhang dombi parkoló és a Mádl Ferenc tér. Az utóbbinál kivételt képeznek az ott lakok és a postára menők. Zárva van a Sajkodi strand és az azon lévő játszótér is.

Zamárdi

A hétvégén kortól függetlenül minden személy köteles egészségügyi maszkot viselni, – maszk hiányában arra alkalmas sálat, kendőt – a száj és orr egyidejű eltakarása érdekében Zamárdi város közigazgatási területén belül. “A maszk viselete a fentiek értelmében kötelező mindenféle közterületen (út, utca. közpark, sétány) és mindenféle tevékenység során, beleértve a sportolást, sétát, kerékpározást is. 18 év alatti személyek esetében a törvényes képviselőinek kötelezettsége és felelőssége a maszk viselésének biztosítása.

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár