Balatoni jéghelyzet – Tihanyban, Keszthelyen és a déli parton érdemes körülnézni – 2017.01.07.

Pénteken körbejártam a Balatont, hogy jég állapotáról saját szememmel meggyőződjek. Röviden annyiban összegezhetem a tapasztalatokat, hogy az északi oldalon néhány kisebb rész kivételével eltűnt a jég a part közeléből, a déli oldalon vannak olyan területek, ahol megfelelő felületű és talán a vastagság, szilárdsága is közel van a korcsolyázásra alkalmashoz. RészletekBalatoni korcsolyázás – Információk egyes településekről – Itt lehet megnézni térképen is, hol lehet majd egyes  helyeken korcsolyázni, ha megfelelő lesz a jég.

Jégen tartózkodás szabályai – A szabad vizek jegén tartózkodni akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog és az adott jégfelület egyébként nem esik tiltás alá – a további részletek a bekezdés címére kattintva.

 


Archív anyagok a múltból

 

Alsóörs – Jeges bulira készülnek a biztató vastagságú jégen – 2016.01.21.

Balatoni jéghelyzet – Csak látványnak gyönyörű, korcsolyához kevés – 2016.01.18.

A Balaton keleti medencéjében alig találtuk nyomát a jégnek, de a Tihanytól nyugatra lévő területen sem alakult ki egységes jégtakaró. De Balatonfüred, Tihany. Siófok és a tó ismét szép arcát mutatta.

 


Balatongyörök – Jégcsodák korcsolyázásra alkalmas jég helyett – 2016.01.05.

Napsütést ígértek a meteorológusok keddre a Balatonnál, ezért jó lehetőségnek tűnt egy körútra, hogy a jég állapotát megnézzem. A jó jeget még nem találtam, a nap sem bújt elő, de a györöki kikötő és a Festetics-kastély parkja kárpótolt a látványával.

Az oldalon a korábbi évekről olvashat. A térkép ikonjaira, vagy a menüben lévő településnevekre kattintva pedig megnézheti, hogy egyes településeken hol lehetett korcsolyázni akkor, amikor volt megfelelő jég

Fontos tudni, hogy  a jégen tartózkodás szabályainak a betartásával nemcsak a kijelölt területeken lehet korcsolyázni, ugyanakkor a kijelölt területeket is csak akkor szabad használni, ha mi magunk is meggyőződtünk arról, hogy adottak az előírások szerinti feltételek a biztonságos sportoláshoz.

Balatoni korcsolyázás és jéghelyzet – Csónak nélkül semmiképp se induljunk el – 2015.01.11.

 Sajnos megvan az idei tél első balatoni áldozata – jégszörfös veszett a tóba Örvényesnél 2015.01.04. 

Balatoni korcsolyázás – Az év utolsó napján már többen rámerészkedtek a  tihanyi Belső-tó jegére – 2014.12.31.  

Balatoni tél – Csak megfelelő vastagságú és szilárdságú jégen korcsolyázzunk! – 2014.12.30. 


Korábbi évek anyagai

2013 – valaki lenyúlta a jégszezont


2012

Bezártak a balatoni jégpályák – 2012. február 18. este

A Balatonon a felmelegedés miatt szombat estére az utolsó jégpályákat is bezáratta a vízirendészet, betiltotta a vasárnapra tervezett keszthelyi jégkarnevált, és senkinek sehol nem ajánlja, hogy a jégre menjen – közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-vel.
A rendőrkapitány elmondta, hogy szombaton Fonyódon még tömegek korcsolyáztak, de a meleg és az olvadás miatt már ott is tócsák alakultak ki a jégen. A jogszabály csak akkor engedi a jégre menetelt, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. Az enyhe időben nem várható a jég minőségének javulása az éjszaka folyamán sem – tette hozzá. Ezért vasárnapra a jégre menetelt tiltó táblákat helyeznek el Fonyódon is. Aki rámegy a jégre, szabálysértést követ el. Horváth László közlése szerint már szombat délutántól igyekeztek a vízirendőrök leküldeni mindenkit a Balaton jegéről. Először csak figyelmeztetnek, de ha ez nem vezet eredményre, helyszíni bírságot róhatnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tehetnek.
Forrás: MTI -btt blz – 2012. február 18., szombat 18:56

Szerencsés végű balesetek Füreden

Február 5-én, vasárnap délután öten beszakadtak a Balatonba a füredi móló közelében. Mi nem sokkal később jártunk arra. A szemtanúktól, illetve a baleset után kivonult rendőröktől tűzoltóktól annyit tudtunk meg, hogy néhányan meggondolatlanul túl közel mentek a móló délkeleti sarkánál lévő nyíltvizes területhez, ami valószínűleg a mederben lévő meleg források miatt nem fagyott be.
Összesen öten szakadtak be, közülük egyesek csak segíteni akartak másoknak. Szerencsére mindenki épségben partra jutott. Mire a rendőrök, tűzoltók megérkeztek, már el is hagyták a a helyszínt. Amikor eljöttünk, a tűzoltók akkor készültek, hogy szalaggal körbe vegyék a területet, nehogy követője legyen a beszakadt személyeknek.

Keddtől nem jár a komp a Balatonon a jég miatt! – 12.02.06

Átmenetileg szünetel a kompközlekedés február 7-től a Balatonon a tihanyi és a szántódi rév között a tó jegesedése miatt. Amennyiben a járatok újraindulnak, hírt adunk róla.


A 2012-es téli szezon jelenlegi és várható korcsolyázási lehetőségeit hópofákkal jeleztük a térképen  – kattints rá a továbblépéshez


Balatoni jégpályák, korcsolyázó helyek nagyobb térképen való megjelenítése

Ahonnan még nincs új hír, a bal oldali menüben található településnevekre vagy a térkép ikonjaiból megnyíló linkekre kattintva információ hívható be az egyes helyeken korábban kínált lehetőségekről. Mindenhol térképen bemutatjuk a korcsolyázásra kijelölt, vagy kijelölés hiányában korcsolyázásra javasolt területek pontos elhelyezkedését és hírt adtunk a tervezett téli programokról – amint mi is értesülünk róluk. Örömmel fogadjuk a segítséget.

 

 


Az alábbi képet Lőrincz Gergely készítette január 31-én a tihanyi Belső-tavon.

Lőrincz Gergely többi képét ide kattintva hívhatod be >>>  

 Örülnénk, ha itt, vagy a Facebook  oldalunkon   megosztanátok saját tapasztalataitokat, fotóitokat. (gyá)

2012. január 28.

Csopak – községi strand

Csopak – községi strand

Csopak – községi strand

Csopak – községi strand

Csopak – községi strand

Csopak – községi strand

Csopak – községi strand

Balatonfüred – Esterházy strand – még vékonyan, de a gyermeköböl teljes felületét sima jég borítja

Balatonfüred - csúszkáló kacsák és sirályok a Tagore-sétány előtt

Balatonfüred – Tagore-sétány

Balatonfüred – mólóról

Balatonfüred – távolabb a mólótól

Balatonfüred – a móló bejáratánál

Tihany – Belső-tó – távolabb kicsi fodros, de a többi nagyon sima

Tihany – Belső-tó

Tihany – Belső-tó – még nem elég vastag, de csak néhányat kell már aludni


Korábbi hírek

Egyesek már rámerészkedtek a jégre több balatoni településen – 2012.02. 01.

Tihanyban az önkormányzat az idén is a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát bízta meg a korcsolyapályák kijelölésével, felügyeletével. A VMSZ munkatársai pénteken nyilvános bejárást tartanak a Belső-tavon 11:30 órakor, talán egyúttal ki is jelölik a pályát.
Ahogy az alábbi képből is látszik, a Belső-tavon már kedden korcsolyáztak. A jég vastagsága több embert csoportosan biztosan nem bír még el.


Január 31.

Ágoston Ferenc, a füredi strandok vezetője január 31-én azt mondta, hogy azEsterházy strandon hét centis jeget mértek. Ha a tempó megmarad, a hét végén már elérheti a sportoláshoz szükséges vastagságot. Hasonló híreket kaptunk Diósi Pétertől, a balatonfűzfői városgondnokság vezetőjétől is az előző télen legtovább használhatóFöveny stranddal kapcsolatban.
Több helyen már korcsolyáztak. Szerintünk még várni kellene vele egy-két napot. Ha valaki mégis megtenné, nagyon figyeljen!

Archív hírek az előzős szezonról

Az utolsó “tavalyi” jég: 2011.  március 6. –  Több mint százan látogattak ki a szezon talán utolsó igazi korcsolyás napjára szombaton a balatonfűzfői Föveny strandra.

Balatonfűzfőn a Föveny strand előtti területen március 4-én, pénteken latyakossá vált a jég felülete a ráesett és megoldvadt hótól. Mint az egyik rendszeresen segítő olvasónk, Lőrincz Gergely fotója is mutatja, a helyiek sávosan letakarították a jégről a latyakot,
Keil Norbert, az egyik helyi büfét üzemeltető vállalkozó szombaton reggel elmondta, hogy péntek éjjel a jég rendesen visszafagyott, a tegnap megtisztított sávokon tükörsima, máshol göcsörtös, Van bőségesen terület a korcsolyázáshoz játékhoz. Mivel a part mellett gyengébb a jég, a bejutáshoz két bejárót alakíttottak ki. Az egyiket a strand közepén, a másikat jobbra a strandtól, a szörfösök területén.

Ma vidám programot is rendeznek. A részletes program a fűzfői korcsolyás oldalon, ahová több képet is feltettünk.

2011. február 28-án, hétfőn Siófokon is ismét kijelölték a siófoki jégpályát a szokott helyen. Bővebb információt ide kattintva találtok

2011.01.30.
Hiába van már napok óta éjszakánként hideg,  nem mindenhol alakult ki megfelelő jég a Balatonon. A péntek délelőtt gyűjtött információk és szombat délutáni tapasztalataink szerint csak Siófokon és Balatonfűzfőn lehetett január utolsó hetének végén biztonságosan korcsolyázni. 
Február első hetében várhatóan még  több helyen lesz korcsolyázásra alkalmas jég, derül ki a  Meteoplaza  2011. január 30-i jelentéséből, de a télies idő nem tart sokáig. A Meteoplaza hőmérsékleti és csapadék előrejelzését ide kattintva hívhatod be.
A hivatalosan kijelölt siófoki jégpálya kedd óta működik megfelelő körülmények között. A kezdeti 13 centiméteres jégvastagság péntekre egy centiméterrel nőtt. Az ingyenesen használható korcsolyázó hely a város délnyugati partszakasza előtt, a korábban megszokott helyen található, a jég felülete tükörsima. A pálya működtetői reggeltől sötétedésig állandó ügyeletet tartanak, rendelkeznek minden eszközzel, ami egy esetleges mentéshez szükséges, és folyamatosan egészségügyi szolgálatot is működtetnek. A szolgáltatásokat a parton mobil WC és büfé egészíti ki, ahol forró teát, forralt bort és némi harapnivalót is lehet vásárolni.

Szombaton és vasárnap a balatonfűzfői Föveny strandon lehetett még biztonságos korcsolyázási lehetőséget találni. A jeget néhány centis hó borítja, de nem tapadt le a jégre, így a korcsolya megfelelően siklik.
Pénteken reggel itt 10-12 centiméteres jégvastagságot mértek. Hivatalos kijelölést nem terveznek, de a hétvégén az önkormányzat dolgozói ügyeletet tartanak és itt is biztosítják a mentéshez esetlegesen szükséges eszközöket. Több büfé működik és mozgóillemhelyeket is telepítettek.

A balatonalmádi Wesselényi strandon csütörtökön még biztató volt a jéghelyzet, de a péntekre virradó reggelre a szél kihozta a jeget a partra, a helyén először nyílt vízfelület hullámzott, majd vékony jégréteg alakult ki.
Nincs megfelelő jég Alsóörsön, Balatonfüreden, Fonyódon, Keszthelyen és a többi Balaton-parti településen sem. A tihanyi Belső-tónál is több hidegebb nap kellene ahhoz, hogy a jég a tó teljes felületén megfelelő vastagságúra és szilárdságúra hízzon. (További képek és információk a fűzfői, a tihanyi és az almádi korcsolyás oldalon, valamint a következő linkkel elérhető olvasói tudósításban.)

Lőrincz Gergely tudósítása és fotói – Balatonfűzfő, Tihany – 2011.01.29-30.


Korábbi állapotok

Ahonnan még nincs új információ, a bal oldali menüben található településnevekre kattintva információ hívható be az egyes helyeken korábban kínált lehetőségekről. Mindenhol térképen bemutatjuk a korcsolyázásra kijelölt, vagy kijelölés hiányában korcsolyázásra javasolt területek pontos elhelyezkedését és hírt adtunk a tervezett téli programokról. 

Rövid összefoglaló a korábbi helyzetről  – 2010 szilveszterének délutánján gyakorlatilag a tó körül mindenhol megkezdődött a korcsolyaszezon.
A tapasztalataink szerint a korábbi változékony időjárás, a jeget feltörő szél és az olvadás utáni visszafagyás elsősorban a déli parton okozott gondokat, de ott is minden településen lehet olyan védettebb részeket találni, amelyek kiválóan alkalmasak a korcsolyázásra. Az északi parti strandokon is vannak néhol egyenetlen felületek, de ezeken többnyire a jég nagyobbik fele kiváló minőségű.

Ha a hírlevélre feliratkozol, e-mailben is figyelmeztetünk a friss hírekre. Várjuk mi is az új információkat, örömmel fogadunk jó fotókat is, hogy másokat is tájékoztatni tudjunk.

A korcsolyázás, jégen járás legfontosabb szabályait a térkép alatti részen foglaljuk össze, és ott olvasható a kapcsolódó jogszabály szövege is.

 

A fotó 2010. december 31-én készült  Balatonalmádiban a Wesselényi strandon, ahol a legjobb felületű jeget találtuk

 


A jégenjárás szabályai

Ha kellő szilárdságú a jég, ha nem olvad, illetve nem mozog, akkor a Balatonon nappal és kivilágított részen akár este is bárhol lehet korcsolyázni, ha jók a látási viszonyok. Kivételt a kikötő- és veszteglőhelyek  területe jelent, és a biztonságos munkavégzés kivételével tilos járművel a jégen tartózkodni* – rögzíti a jégen való tartózkodás lehetőségét szabályozó rendelet. (A szabad vízeken való tartózkodás feltétleiről szóló 46/2001-es BM rendelet teljes szövegét a címre kattintva hívhatod be. A kimondottan a jégre vonatkozó rész ennek az ismertetőnek a végén is olvasható.)
Tehát a jégpályák kijelölése nem feltétele a korcsolyázásnak, csak egy plusz biztonsági intézkedés, amellyel az önkormányzat segíti a korcsolyázni akarókat. Hisz a kijelöléssel gyakorlatilag felelősséget vállal azért, hogy az adott helyen biztonságos a jég, és megfelelő biztonsági eszközöket – például csáklyát, létrát, kötelet – is tartanak, sőt több esetben biztonsági személyzetről is gondoskodnak a forgalmasabb napszakokban.
Természetesen egy kijelölést csak akkor vegyünk komolyan, ha ott folyamatosan felügyelik a feltételeket és ennek látható nyomai vannak. Például a jégpálya kijelöléséről kitett hirdetményen időről-időre feltüntetik az ellenőrzés időpontját és eredményét. Változékony időben az ellenőrzésnek minimum naponta meg kell történnie ahhoz. hogy megbizhassunk benne.
Ha ilyen kijelölt jégpálya van a közelben, akkor érdemes azt használni.

Nagyon fontos, hogy a szalagokkal, náddal, botokkal vagy más módon jelölt veszélyes területeket messze kerüljük el.
Ne távolodjunk el messzire a parttól sem, mert baj esetén nem tudnak segíteni rajtunk.

Akik először próbálják a korcsolyázást, vagy ritkán csinálják, különösen óvatosan kezdjék, mert súlyos következménye is lehet egy-egy nagyobb hanyatt esésnek. A tihanyi Belső-tónál már ebben a szezonban is többször kellett mentőt hívni ilyen balesetek miatt. Az igazi védelmet valami spéci sisak adna – mint például a bokszolóké -, de kicsit tompíthatja az ütés erejét egy vastag sapka is. A lényeg az óvatosság.

Ha valakit esetleg baj érne, vagy más bajbajutottakat lát, akkor hívja a Balatoni Vízirendészeti 24 órás ügyeleti telefonját: 84/310-712 vagy az 1817-es segélyhívó számot. Ott majd eldöntik, hogyan segíthetnek a leggyorsabban – például a hosszú létrával rendelkező tűzoltók helyszínre küldésével.
Sérülés esetén a mentők 104-es telefonszámát (is) praktikus hívni, mert akkor közvetlenül olyan szakemberrel beszélhetünk, aki az elsősegélyhez tanácsokat tud adni, és riasztani tudja akár a kocsit, akár az ügyeletes orvost. A 112-es általános segélyszám a rendőrségen csörög. Ott legfeljebb közvetve tudnak segíteni.


46/2001. (XII. 27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 101. §-a (1) bekezdésének d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

5. § (1) A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

(2) A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

(3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;

b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;

c) kikötők és veszteglőhelyek területén;

d) folyóvizeken.

(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott feltételek és tilalmak nem vonatkoznak a folyókon kialakult jégtorlaszok megbontását – jégkár megelőzése vagy elhárítása céljából – végző szakszemélyzet tevékenységére.

6. § (1) Aki jégen jégkitermelést folytat, vagy a halak oxigén ellátását biztosító, 1 négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztető jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszűnésekor.

(2) Aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.

(3) Jégkitermelés vagy más jégen történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelőszolgálatot szervezni és mentő eszközöket biztosítani.

7. § (1) Ez a rendelet 2002. január 1-jén lép hatályba.


 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár