Paloznak – Három napon át ünnepeltek és buliztak a vendégekkel

Szüreti össztánc a paloznaki főtéren - a zenét stílszerűen a Törköly zenekar adta

Paloznakon a csoda az idén is megtörtént, újra olaszrizling folyt a Sárkányos kútból a falunapok alkalmából. Igaz, a péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozaton erre szombat délutáni várni kellett.

 

Persze addig sem telt kellemes programok nélkül az idő. Erről a helyiek mellett a mikepércsi vendégek gondoskodtak. A falunapok nyitányaként is a Debrecen szomszédságában lévő település lakóinak alkotásaiból, képekből, népművészeti tárgyakból és a települést bemutató fotókból, korabeli eszközökből nyílt kiállítás pénteken délután a Szent József-házban.

 

Mikepercsi-kiallitas-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Egy öreg vaskályha, hímzések, festmények a mikepércsi kiállításon

Ezt követte a hivatalos megnyitó, amin az ugyancsak mikepércsi Főnix Néptáncegyüttes adott műsort a Törköly Zenekar és Erdős-Tóth Fruzsina énekes közreműködésével.

 

Fonix-neptancegyuttes-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

A színpadon a Főnix Néptáncegyüttes

Majd Czeglédy Ákos paloznaki és Tímár Zoltán mikepércsi polgármester, valamint Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket.

 

Megnyito-Timar_Zoltan-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Tímár Zoltán köszöntőjét mondja – a háttérben balról Árvay Attila és Kovács Emese helyi képviselők, Czeglédy Ákos, Kontrát Károly, Trokán Péter, Prazsák Józsefné alapítványi elnök, Szente Zsolt képviselő és Verrasztó Ferenc alpolgármester

 

A falunapokat az idén Trokán Péter nyitotta meg. A nyarait húsz éve Paloznakon élő Jászai Mari-díjas színművész arról beszélt, hogy két évtized alatt rengeteget nőtt a falu ázsiója. Bár az év nagyobb részében Pesten lakik, igazán itt érzi otthon magát.
Paloznak azért áll közelebb hozzám, mert azt érzem, hogy Paloznak a miénk – mondta. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy az utóbbi időszakban komoly változások indultak, zajlanak Paloznakon is. Ezeket lehet szeretni, nem szeretni, de tudomásul kell venni, hogy a fejlődésnek nem lehet ellenállni.

Hagyományosan a nyitó ünnepségen adták át az elmúlt évben, években kiváló munkát végzett személyeknek. Az önkormányzat Paloznak Díszpolgára címet adományozott Trokán Péternek a faluközösségben eltöltött évek elismeréseként, a színészi munkájáért és közéleti tevékenységéért, melyekkel hozzájárult Paloznak jó hírnevéhez.

 

Czegledy_Akos-Trokan_Peter-diszpolgar-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Czeglédy Ákos átadja Trokán Péternek a díszpolgári cím dokumentumait – a művésszel készült beszélgetésünket a jövő héten olvashatják a Balatontippen

 

A község érdekében hosszú idő óta végzett kiemelkedő munkájáért az önkormányzat Paloznakért kitüntetést adományozott Szecsődi Bélának. A résztvevők azonnal meg is ismerkedhettek a kitüntetett tevékenységének egy részével, mert hagyományosan most is az ő irányításával készült a pörkölt.

A nyitó ünnepségen adták át a “Virágos Paloznakért” verseny idei díjait is a község önkormányzata és a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány. A zsűri külön rangsorolás nélkül három pályázó házának homlokzati virágosítását, a ház előtti közterület rendezettségét, szépségét tartotta  díjazásra érdekesnek. A díjakat a polgármester és Prazsák Józsefné, a közalapítvány kuratóriumának elnöke adta át.
Díjat kapott

 

Viragos-Paloznak-Mazsa-ter

Gergyely Máté és családja (Mázsa tér) – Fotó – Paloznaki önkormányzat

 

Viragos-Paloznak-Rakoczi-utca

Verrasztó Ferenc és családja (Rákóczi utca) – Fotó – Paloznaki önkormányzat

Viragos-Paloznak-Papa-Borozoja

Straszner József és felesége a Tódi úton lévő “Papa Borozójával” – Fotó – Paloznaki önkormányzat

 

Viragositasi-verseny-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

A díjazottak: Straszner József és felesége, Gergely Máté és családja, Verrasztó Ferenc

 

A Paloznak Jövőjéért Közalapítványtól az “Alapítvány Embere” díjat az idén Steinbacné Szabó Edina kapta. A kiválóan tanuló helyi fiataloknak felajánlott ösztöndíjat a Lovassy gimnáziumban tanuló Ádám Rozáliának és a kitűnő érettségi után a Corvinus Egyetemen tanulmányait kezdő Czeglédy Borbálának ítélték meg.

 

Adam_Rozalia-Czegledy_Borbala-Prazsak_Jozsefne-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Ádám Rozália (balról), Czeglédy Borbála és Prazsák Józsefné

 

Az esti program a Paloznaki Civil Egyesület (PaCi) Pörkölt partijával folytatódott. A pörköltet az idén is Szecsődi Béla irányításával készítették az egyesület aktivistái.

 

Pauer_Lajos-Laszlo_karoly-Szecsodi_Bela-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Szecsődi Béla (jobbról), László Károly és Pauer Lajos 55 kilogramm marha lapockából készített vadpörkölt stílusú marhapörköltet

 

Boka-es-a-Klikk-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Az est zárásaként a Boka és a Klikk Zenekar játszott hangulatos rock and rollt az őskorból.

 

Szombaton délelőtt a játszótéren és környékén a gyereket várták légvár, népi játékokkal, arcfestéssel, Nők a Balatonért Egyesület (NABE) “Balaton játszóházával”, kézműves foglalkozás és valódi búcsúi körhintával, céllövöldével, árusokkal.

 

Ringlispil-korhinta-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Az idén is volt igazi ringlis

 

A Tájház udvarán közben elkezdődött a gulyásfőző verseny, valamint a Csopaki Mandulavirág Óvoda ovisai és a mikepércsi művészet csoportok, a Bazsarózsa Népdalkör, az Uccu Neki Citerakör, a Főnix Néptáncegyüttes, a Törköly Zenekar és a Fantasy Tánc-Show Művészeti Egyesület tagjai adtak műsort.

A gulyásfőző verseny zsűrijét Hernádi Péter, a PaCi elnöke vezette. Döntésük szerint a csopaki Kovács Zoltán hagyományos recept alapján készült gulyása lett a legfinomabb, de több különdíjat is kiosztottak.

 

Kovacs_Zoltan-csopaki-gulyas-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Kovács Zoltán azt mondta, a gulyása attól finom, hogy nincs benne egy gramm műanyag sem. Nem használ gyári fűszerkeverékeket, többségében a maga termelte zöldségekből, marha lábszárból, marha nyakból főzte a gulyást paloznaki vízzel, és saját készítésű csipetkét rakott bele

 

Vega-gulyas-Dudas_Laszlo-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Dudás László, a Ganesha kuktái csapat séfje egy különdíj esélyes vega-gulyást is főzött, de a zsűri végül nem is kóstolta, mert nem készült el meg időben

 

Gulyasfozok-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Jóllakott vendégek a tájház udvarán a főzőverseny után

 

Az idén is meghirdették a tortakészítő versenyt. A Szenténé Török Andreából és Czeglédy Ákosból álló zsűri Bábosik Viktória mézes, mákos, mandulás tortájának adta az első helyet. Elrettentő példaként bemutattak egy gulyástortát is.

 

Tortaverseny-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Bábosik Viktória, Szenténé Török Andrea és Czeglédy Ákos a tortás díjátadáson a győztes tortával

 

A mikepércsikek nem csak kulturális csoportjaikkal, művészeti alkotásaikkal, hanem terményeikkel és ételeikkel is bemutatkoztak.

 

Mikepercsi_Nudli-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

A gulyásfőző versenyen különdíjat is kapott a mikepércsiek káposztás, szalonnás nudlija

 

Mikepercsi-termekek-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Tahóczki Sándorné (balról), Csengeri Lajosné és Erdős-Tóth Fruzsina a mikepércsi közmunkások által termelt, az önkormányzati konyhán feldolgozott zöldségekkel, gyümölcsökkel

 

Délután fél három után jött el újra a csoda ideje, amikor Bartl Csabának és társainak köszönhetően víz helyett finom paloznaki olaszrizling kezdett el csorogni a falu közepén álló Sárkányos kútból. Sokan több pohárral is töltöttek maguknak, mert nem akarták elhinni, hogy valóban bor folyik a csapból. A csoda persze most is csak néhány órán át tartott, de addig többen megállapították, hogy nincs finomabb a paloznaki víznél.

 

Molnar_Sandor-Sarkanyos_kut-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

A füredi Molnár Sándor is megbizonyosodott a csodáról

 

Bartl_Csaba-Sarkanyos-kut-borozokkal-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Bartl Csaba (balról) és a csodáról megbizonyosodni akaró borozók

 

Mustpreseles-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Persze volt must is, igaz, csak hétköznapi módon présből

 

A víz borrá változásával egyben elkezdődött a szüreti ünnep, aminek hagyományos elemeként a lovaskocsikra és kisvonatra szállt paloznakiak átvonultak Lovason át Alsóörsre, hogy rövid közös borozás után vendégségbe hívják a szomszédokat.

 

Paloznaki-falukep-szureti-mettel-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Paloznaki falukép szüreti menettel…

 

Lanyos-fiu-loval-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

A helyi fiúk némelyike lánynak öltözve riogatta a lovakat

 

Pogacsas-lany-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Persze igazi lányok is voltak a szüreti menetben

 

Bort-kinalo-mikepercsiek-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Császár Gábor és felesége Császárné Zana Petra kínálják borukat – Verrasztó Ferencnek már csak egy kevés jutott a demizson aljáról

 

A menet visszaérkezése után a kisbíró az idén is csokorba szedte az elmúlt év legfontosabb ügyeit. A meg nem valósult hotelberuházás, a Vörsparti sor elszakadási kísérlete, az ötödik alkalommal megtartott Jazz Piknik ugyanúgy helyet kapott a hirdetményben, mint a migráncsok, akik minden pénteken lerohanják a falut a fővárosból és csak vasárnap este állnak tovább.

 

Kisbiro-polgarester-Czegledy_Akos-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Czeglédy Ákosnak nem volt elég a polgármesteri feladat, kisbíróként is eligazította faluja lakóit

 

Torkoly_zenekar-Tancos-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

A Törköly zenekar zenélt a főtéri táncházhoz

Ossztanc-azutcan2-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

Össztánc a főtéren

 

A szombati program egy rövid utcai táncház után hagyományosan a Légierő Zenekar koncertjével folytatódott. Bár a korábbihoz képest szűkösebb létszámmal, de most is nagyon kiváló műsort adtak veszprémi zenészek. A hagyományos fúvós darabok mellett filmzenék, rock és beat slágerek szerepeltek a nagy sikert arató műsorban.

 

Magyar_Legiero_Zenekar-paloznaki-szuret-falunapok-balatontipp-gyorffya

A Légierő Zenekar sok más mellett Santanát is játszott rendkívül jól

 

A szombati napot a The Crazy Rogues együttes koncertje, majd a Bulizenekar LED tánccal színesített utcabálja zárta.

Szombaton hagyományosan megünnepelték az elmúlt évben született babákat és a búcsúi szentmisén kóruskoncerttel felköszöntötték a prépost címet kapott Ajtós József esperes plébánost.
Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

1 Comment on "Paloznak – Három napon át ünnepeltek és buliztak a vendégekkel"

  1. Deli Gyorgy | 2016.10.10. at 12:27 |

    En magam is pesti vagyok ,az oreghegyen toltom a nyar nagy reszet. Buszke vagyok Paloznakra ,annak kulturalis es kozeletere. Imadom a falu hangulatat, az itt elo emberek nyiltsagat, Sok emberrel van kapcsolatom, igyekszem amit lehet itt vasarolni es igenybe venni a helyi szokasok,adottsagok adta lehetosegeket.
    Kulon kiemelem a falunapokok rendezvenyeit. A kisbiro beszede szamomra mindig elmeny, imadom a humorat s ha eppen rajtam csattan hat meg jobban nevetek….
    Mindezekert kulon graturalok a polgarmester urnak es en harcolni fogok paloznak egysegeert, paloznak foldjenek minden negyzetmetereert.Mert az enyem is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár