Paloznak – Erdélyi halleves, egy halpaprikás és egy halászlé nyerte a versenyt

Az emléklappal díjazott Hal-farok csapat hagyományos balatoni halászlével versenyzett. A helyszínen paszírozott alaplét balatoni keszegből és pontyfejből készítették, ebbe főzték bele a pontyszeleteket

A hétvégén rendezték a hagyományos Hal- és borünnepet, aminek keretében az idén megtartották a halétel főző versenyt és bemutatták a Paloznaki Etalon 2016 bort.

 

A program pénteken este kezdődött Horányi László színművész zenés irodalmi estjével. Szombaton délelőtt a gyereknek tartottak kézműves foglalkozást. A halételek főzőversenyére délután háromkor, a legnagyobb forróság idején gyűltek össze a csapatok a Tájház udvarán. A hat induló csapat és a néhány érdeklődő láttán úgy tűnt, hogy nagyon családias lesz a rendezvény. Az esti órákra azonban megtelt az udvar, hogy az ételeket elfogyasszák, a Falu borát megkóstolják, és borozgatás mellett meghallgassák a PG Csoport koncertjét.

Mint a főzőverseny eredményének kihirdetésénél kiderült, a zsűri három megosztott első helyezést adott ki, a többi csapatot pedig emléklappal díjazta.

Az első helyezettek

 

A Paloznaki Ho-Ho csapat a helyi horgászegyesület tagjaiból állt össze. Hagyományos balatoni pontyhalászlét főztek. Az alaplét saját fogású pontyból, gardából, keszegből, bodorkából készítették. A passzírozás illetve a szálkák eltávolítása után fűszerezték, majd belefőzték a pontyszeleteket. A csapatot Papp Gábor vezette (balról)

 

Halmágus csapat egy saját kreációval, Erdélyi tárkonyos savanyú hallevessel versenyzett. Mint Kamondy László (középen) elmondta, készítettek egy zöldségleves alapot – hagymával, fokhagymával, sok zöldséggel, ecetes tárkonnyal bolondítva -, majd ebbe belefőzték a pontyszeleteket

 

Az asztal túlsó végén helyet foglaló kéttagú  Paradicsom csapat a korábbi években halászlével versenyzett, de azt tapasztalták, hogy a zsűri nem mindig fogékony a különleges minőségre. Az idén ezért halpaprikást készítettek rövid lével, szalonnával és túrós csuszával, monda a duót vezető Bartl Csaba (balról)

Emléklaposok

 

A Vegyiparosok is a helyi horgászegyesület tagjaiból verbuválódtak. Balatoni paleo halászlét főztek. Mint elmondták, csak halból, zöldségekből, fűszerekből – liszt és más nem paleo dolog mellőzve. Az alaplét gardából, keszegből készítették és ebbe főzték bele a szervezőktől kapott pontyszeleteket

A verseny hatodik indulója az önkormányzati vendégházban alkotó tábort tartó, egyben az esti koncertet adó PG Csoport tagjaiból alakult. A csapat annyira titkosan készítette a halászlét, hogy nem sikerült bővebb információt szerezni róla és a kép sem készülhetett a főzésről. A zsűri oklevéllel ismerte el az erőfeszítéseiket.

Az utóbbi években a Hal- és bornapok hagyományos programja a Falu idei borának, a Paloznaki Etalon 2016 bemutatása. Mint Englert Dezső, a Paloznaki Borklub vezetője, a helyi borverseny szervezője elmondta, a Falu bora projektet három évvel ezelőtt indították el az egyik képviselő, Árvai Attila kezdeményezésére. A bor a Paloznaki Etalon nevet kapta, mert azt szeretnék vele megmutatni, hogy a paloznaki bornak – ami alatt itt szigorúan Olaszrizlinget kell érteni – ilyennek kell lenni.
A szabályok szerint a Paloznaki Etalont a falu szőlőterületein termelt borok hivatalos versenyén arany éremmel jutalmazott Olaszrizling borokból állítják össze. Azért esett erre a fajtára a választás, mert a mintegy 40 hektáros szőlőterület 70 százalékát az Olaszrizlingek adják.
Az idén négy termelő, Papp Miklós, Straszner József (Papa), Velencei Tamás és a Homola Pince 2016-os Olaszrizlingjének egyenlő arányú házasításával készítették a Paloznaki Etalon 2016 bort. A mintegy 150 litert lepalackozzák, egy részét a falu programjain fogyasztják el, a többi az önkormányzat reprezentációs céljaira használják fel.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre

Légy te az első hozzászóló a(z) "Paloznak – Erdélyi halleves, egy halpaprikás és egy halászlé nyerte a versenyt" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár