Balatonszárszó – Csukás-birodalom versvonattal és turisztikai fejlesztésekkel

Előadás a Csukás Színházban - a színház megalapítása óta eltelt hat év bizonyítja, hogy jó irány gyermek- és családközpontú turizmus fejlesztése

Balatonszárszónak gyerek- és családbarát üdülőhelyként egyre inkább afféle magyar Disneylanddé, illetve Csukásfölddé, Csukás-birodalommá kell válnia határozta meg a nagyközség fejlődési irányát Dorogi Sándor, amikor az elmúlt nyárról és a tervezett fejlesztésekről beszélgettünk.

 

Bár még nincs vége az évnek, a polgármester szerint már most azt mondhatjuk, hogy az idei a rekordok éve volt Balatonszárszó turizmusában. Arról már a Balatontipp nem rég közölt elemzésében is olvashattak, hogy a KSH adatai szerint a szárszói kereskedelmi szálláshelyeken az év első nyolc hónapjában 47 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami 29 százalékkal több az egy évvel korábbi hasonló időszak eredményénél. Az idei nyolc hónapos forgalom 28 százalékkal haladta meg az utolsó “békeévnek” tekinthető 2008-ast és 82 százalékkal magasabb, tehát közel duplája volt a két évvel ezelőttinek. Az idei balatoni trendekkel ellentétben a forgalom bővülését kizárólag a hazai vendégek biztosították.
Dorogi Sándor szerint ez is visszaigazolja azt, hogy a programokkal, szolgáltatásokkal elsősorban a hazai gyerekes családokat célozták meg. Mint mondta, hasonló változás zajlott a magászállásadók forgalmában is, bár erre még csak kurtaxa befizetések alapján lehet következtetni.

– Soha ennyi idegenforgalmi adót még nem fizettek be, mint az év eddigi részében. A korábbi összegeket ötven százalékkal meghaladó harmincmilliós összeg talán régiós összehasonlításban nem egy nagy tétel, de a mi viszonyaink között óriási. Hisz Szárszó speciális helyzetben van, viszonylag kevés a szálloda, miközben rengeteg villa és nyaraló épült az utóbbi évtizedekben, így a vendégkörünk többségében gyerekes családokból áll. Nekünk ehhez kell alkalmazkodni, és meg is tesszük, amit lehet. Hét évvel ezelőtt ezért hoztuk például létre az egykori kertmoziból a Csukás Színházat, ahol júniustól szeptemberig zajlanak a gyerekműsorok, családoknak való rendezvények. Az idei szezonban a színházban, a József Attila Emlékházban, a strandon és a község más intézményeiben, helyszínein közel száz programot tartottunk, hogy az itt élőket, ide látogatókat kiszolgáljuk.

 

Dorogi Sándor polgármester szerint az idei a rekordok éve volt Balatonszárszón

A megszokottnak tekinthető programok közül a polgármester kiemelte a szeptemberben 10 ország versenyzőivel lebonyolított Sakk Mitropa Kupát.

A magyar sakkszövetség keresett meg bennünket azzal, hogy itt szeretnék megrendezni az évente más-más országban zajló kupát. Prága után rendkívüli megtiszteltetés, hogy Szárszóra esett a választásuk. Kicsit meg is ijedtünk a feladattól, de olyan szinten sikerült lebonyolítani, hogy azóta is köszöntgetik. Mi pedig kihasználtuk az alkalmat, hogy a községet népszerűsítsük.

Ugyancsak ilyen, a turizmushoz szorosan kapcsolódó különleges ügynek tekinti a reformáció 500 éves évfordulóját, ami szerinte Balatonszárszó életében jóval többet jelent, mint sok más helyen, ahol kapcsolódnak a központi ünnepségsorozathoz. Szárszón valódi tartalmat ad neki, hogy a község már a huszadik század elején és később is nagyon komoly centruma volt a református egyháznak. A rendszeresen tartott konferenciák és más rendezvények közül kiemelkedik az 1943-as tanácskozás, amin írók, költők, politikusok és mások egy héten át azt tárgyalták, hogy a háború után milyen lesz, milyen lehet az ország sorsa.

– A ma is aktívan működő református konferenciaközponton kívül van egy jelentős evangélikus centrum is községben. Így nálunk nem csak beszélünk az egyházi turizmusról, hanem a valóságban is működik. A konferenciákon, találkozókon túl még olyan programok is vannak, mint az evangélikus centrumban októberben tartott Lutherfeszt, az evangélikus sörfesztivál koncertekkel, előadásokkal, színdarabbal és persze sörökkel. Ez a komoly protestáns jelenlét adta az indíttatást arra, hogy a reformáció évfordulóját egy a témához kapcsolódó fejlesztéssel, egy tematikus sétány, a Megújulás Útja kialakításával köszöntsük. A község turisztikai központjából induló, a falu jelentős részét behálózó három kilométeres útvonalon 10 táblán mutatjuk be a reformáció kultúrára, társadalomra, családra, kisebb-nagyobb közösségekre gyakorolt hatását. Alapvetően nem vallási információkról szól, hanem olyan ügyekről, amik mindannyiunkat érintenek, amikről szívesen olvasunk egy kellemes séta közben. A sétányt november 8-án avattuk fel. 

 

Reformáció sétaút állomás avatás az evangélikus centrum előtt – A szalagot átvágó dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos a háttérben Dorogi Sándorral – Fotó: Daria Narbutt

A sétány ügyéhez kapcsolódva Dorogi Sándor azt mondja, egyszer talán majd kerül valahonnan arra is pénz, hogy a József Attila Emlékház utcáját igazi versutcává alakítsák. A majd megfelelő színvonalú burkolattal, padokkal, világítással kialakított utcán a magyar költészet legkiemelkedőbb verseit, azok részleteit a költőről szóló információkkal kiegészítve olvashatnák az arra sétálók, hogy ezzel becsábítsák őket a múzeumba.

 

A József Attila Emlékház  – versutcává szeretnék alakítani a múzeum környékét, hogy ezzel is becsábítsák a sétálókat

Ez a terv megfelelő forrás hiányában pillanatnyilag még az álmok között marad, de enélkül is zajlik az élet a múzeum körül. Balatonszárszó a főváros IX. kerületével, a Ferencváros önkormányzatával és neves művészekkel összefogva egy különleges rendezvénnyel emlékezik József Attila halálának 80-dik évfordulójára december 3-án.
Kicsit talán meghökkentőnek tűnhet, hogy a program egyik központi eleme a Ferencváros állomásról induló “József Attila Versvonat”. A várhatóan mintegy 350 utasnak a Budapest és Szárszó, majd Szárszó és Budapest útvonalon Jordán Tamás, Farkas Ádám, Posta Victor, Hobo, a Sebő Együttes, a Kávészünet Zenekar és az Ostinato együttes idézi meg József Attilát műveivel.

 

Sebő Ferenc egy József Attila születésének centenáriumán tartott műsorban Taliándörögdön

A József Attila Versvonat délben érkezik Balatonszárszóra, ahol több programmal kapcsolódnak a rendezvényhez. Felkeresik a Balaton-parti parkban álló József Attila emlékművet, Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek emlékező műsort adnak a költő első sírhelyénél a Régi temetőben. A versvonattal érkező művészek “Kész a leltár” címmel adnak közös zenés irodalmi műsort a József Attila Művelődési Házban. A református templomban a József Attila Általános Iskola énekkara és hittanos csoportjai lépnek fel. A rendezvényt kiegészíti Hősök terén erre a napra időzített adventi vásár, és ezen a napon nyitják meg a Kremlben is kiállító Anna Ivanova orosz festőművész akvarellkiállítását a Községházán.

A szárszói programokon való részvétel ingyenes, és ezen a napon a József Attila Emlékház is ingyenesen látogatható. A “Kész a leltár” cím műsoron a művelődési ház korlátozott befogadóképessége miatt csak regisztrációval lehet részt venni. Regisztrálni a szarszomuvhaz@gmail.com címen lehet.

 

Az ünnepség egyik állomás a Balaton-parti parkban álló József Attila-emlékmű lesz

 

December 3-án ingyenesen várják a látogatókat a József Attila Emlékházba

A turisztikai forgalomra visszatérve Dorogi Sándor elmondta, hogy jelentősen nőtt a vendégek száma a tavaly óta belépődíjas Központi strandon és a Móricz utcai, illetve a Bendegúz téri szabadstrandon is. A Központi strandon tapasztalt létszámnövekedés azonban nem eredményezte a bevételek ugyanilyen bővülését, mert közben olyan kedvezményeket vezettek be, amik visszafogták az emelkedést. Mivel a belépődíj önmagában is jelentősen elmarad a Balatonnál kialakult mértéktől, fontolgatják az emelést, de döntés még nem született – mondta a polgármester, aki beszélt a fejlesztésekről is.

– Az idei szezonra a legnagyobb munka a Móricz utcai szabadstrandon elvégzett medertisztítás és a gyereköböl kialakítása volt. Más munkákkal együtt mintegy 20 millió forintot költöttünk a strandra, hogy a mai igényeknek megfeleljünk. A Bendegúz téri szabadstrandon két játékot szereltünk fel, és a játszótér mellé kerítést állítottunk, hogy az esetleg arra közlekedő járművektől megóvjuk a gyerekeket. A Központi strand fejlesztésére kapott 38 milliós támogatásból mostanra elkészült az öbölfelújítás. A strandon egy modern, minden igényt kielégítő sportpályát és egy Pom Pom játszóteret is kialakítottunk. A név természetesen Csukás István meséjére utal egy újabb adalékként ahhoz, hogy nekünk gyerek- és családbarát üdülőhelyként egyre inkább afféle “Disneylanddé”, illetve Csukásfölddé, Csukás-birodalommá kell válnunk.

 

A Móricz utcai szabadstrand idei szezonra megtisztított, kibővített gyereköble

 

Az idei szezon után készült el a Pom Pom játszótér a Központi strandon

Dorogi Sándor beszélt arról is, hogy a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán 100 millió forintot nyert az önkormányzat turisztikai célokra. A pénzből kerékpáros létesítményeket építenek és több más mellett megfelelő szociális helyiségekkel, öltözőkkel bővítik a Csukás Színházat. Az erre használt helyiséget megszüntetik, a helyét a színpadhoz csatolják, így a megnövelt színpadon olyan darabokat is fogadhatnak, amikre eddig nem volt lehetőség.

 

Korszerű öltözőket, szociális helyiségeket kap a Csukás Színház, és a színpadot is kibővítik

 


Csukás István a Nemzet Művésze lett

November elején a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki Csukás István írót, költőt, Balatonszárszó díszpolgárát, Süsü és sok más mesealak megalkotóját. Az indoklása szerint Csukás István sok műfajú életművéért, valamint az ifjúsági irodalom kiemelkedő és értékteremtő gyarapításáért kapta a kitüntetést. Rajta kívül Kiss Anna költő, drámaíró és Dévényi Sándor építész nyerte el a címet, amit egyszerre legfeljebb 70, Kossuth-díjjal már kitüntetett művész birtokolhat.

 

A képen Dévényi Sándor (balról), Kiss Anna és Csukás István a díj átvétele után – MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár