Badacsonytomaj – Kitoloncolnák a katonát a főtérről, kell a hely egy katolikus jelképnek

Hiába állították közadakozásból, hiába emlékeztet történelmünk egyik legszomorúbb időszakára, a főtérről mennie kell - Fotó: Győrffy Árpád

Trianon után 101 egy évvel egyeseknek útjába került a nemzeti múltunk egyik legszomorúbb pillanatára emlékeztető első világháborús katona szobra Badacsonytomajon. Az 1938-ban közadakozásból emelt emlékművet a főtérről az eldugottabb helyen lévő Hősi-ligetbe száműznék, hogy a helyére egy Szentháromság-oszlopot állítsanak a katolikus vallás dicsőítésére. Mindezt sok közpénzből.

Badacsonytomaj főtere 1922 és 1938 között kapta meg mai képét. Az első meghatározó elem a tér közepén 1922-ben felállított háborús emlékmű volt.1914-1918 – A világháborúban elesett hőseink kegyeletes emlékére emeltette Badacsony Tomaj Nagyközség és hegyközségei lakossága. Önfeláldozó hazaszeretetük példaként szolgáljon az utókornak. 1922” – írták az oszlop egyik tábláján, két másikon pedig a 82 akkor ismert tomaji áldozat nevét sorolták fel.

Az 1922-ben felállított emlékmű a háttérben az 1932-ben épített bazalttemplommal egy régi képeslapon – Forrás: Manda – Balatoni Múzeum

Az oszlopon elhelyezett halott katonát tartó arkangyal afféle “futószalagon” készülő mű lehetett. Ahogy később írták róla: “részint művészi, részint minőségi tekintetben nem bizonyult elégé megfelelőnek”. De átmeneti időre így is lehetőséget adott az emlékezésre, és helyet biztosított a későbbi időtálló és színvonalas emlékműnek.

Az első emlékmű 1922-es felállításakor és azt megelőzően is egyetlen vallási jellegű “építmény” egy feszület állt a főtér nyugati oldalán. A keresztet 1835-ben állították a plébánia gazdasági épületének főtérre nyúló végéhez a pestisjárvány elmúlta után. A kereszt azóta is ugyanazon a helyen áll, csak közben a gazdasági épület helyére felépült az új templom.

A “Pestis-kereszt” ma is ott áll, ahová 1835-ben felállították, csak száz évvel később egy templomot építettek mögé – Fotó: Győrffy Árpád

A korábbi katolikus templom egy utcával feljebb, a temető felé, a hegyoldalban állt nagyon leromlott állapotban. Az ehhez kapcsolódó plébánia kertje, hátsó udvara nyúlt le a főtér irányába. Így amikor 1931 szeptemberében el kezdték építeni a főtéren ma álló bazalttemplomot, a plébánia gazdasági épületeit és részben a hozzá kapcsolódó lakást lebontották, hogy az új templom elférjen. A templomot alig egy év alatt építették fel. Mivel a tervezett időre nem készült el teljesen, 1932. október 9-én csak megáldották, majd 1934-ben szentelték fel Szent Imre tiszteletére.

A “fekete templomnak” nem csak a falai, hanem az alapja és a vasbeton boltozatai is kemény badacsonyi bazaltból készültek – Fotó: Győrffy Árpád

A világháborús emlékmű, a “pestis-kereszt” és a kéttornyú bazalttemplom hat éven át együtt határozta meg a tér képét. Közben vitéz Prónafalvy Albin dr. körzetiorvos kezdeményezésére gyűjtést indítottak egy színvonalasabb emlékmű felállítására. “Badacsonytomaj nagyközség régóta készült komoly művészi alkotással megörökíteni hősi halottainak emlékét. A régi emlékmű részint művészi, részint minőségi tekintetben nem bizonyult elégé megfelelőnek, ezért új emlékmű felállítását határozták el. Sok anyagi és szellemi áldozat árán az elhatározás kivitelezésre került. A régi emlékművet lebontották, helyére Damkó József nagynevű szobrászművész alkotása kerül, amely másfélszeres nagyságban dacosan álló, bal kezét ökölbe- szorító, jobbján fegyverét fenyegetően tartó honvédet ábrázol. Az ércszobor természetes színű bazalt alapzatra kerül” – írták a Zala Megyei Újságban 1938. július 26-án a július 31-ei avatást beharangozó cikkben.

A szobrot a kor egyik neves művésze, Damkó József készítette. Legismertebb alkotásai közé tartozik a budavári Kapisztrán-szobor és II. Szilveszter pápa római síremléke – Fotó: Győrffy Árpád

Az avatáson a megyei vezetők mellett részt vett több országos hírű politikus. “Szentmise után a bányász-zenekar a Magyar Hiszekegyet játszotta, Hámos Margit hadiárva szavalt, majd vitéz Somogyvári Gyula mondott gyönyörű emlékbeszédet. Vitéz Prónafalvy Albin a szobor történetét ismertette és a további adakozásra buzdított… Majd a koszorúk egész sorát helyezték el. 88 magyar ruhás lány 88 virágcsokrot helyezett el a hősök emlékére” – olvasható a Zala Megyei Újság augusztus 2-ai tudósításában. Utalva arra is, hogy a második emlékmű felavatásakor már 88 áldozatról tudtak. A település minden huszadik lakója odaveszett közvetlenül a “Nagy háborúban”, vagy utána a hadifogságban. A szobor felállításakor a korábbi emlékmű tábláit a templom bejáratának falába építették.

Badacsonytomaj főtere a bazalttemplommal, az új világháborús emlékművel valamikor 1938 után – Forrás: Hungaricana – Zempléni Múzeum

A tér kialakulásának utolsó meghatározó lépése a szobor felavatása után következett. 1938 augusztusában elkezdődött a templom melletti új plébánia felépítése is. “A templomépítés annak idején csak úgy volt lehetséges, hogy a plébánialakástól egy részt elvettek, a gazdasági épületeket pedig lebontották, s máshová helyezték át. Most a Vallásalap, mint kegyúr, kárpótlásul új plébánialakot épít mintegy 46.000 pengő költséggel” – számolt be az építkezésről a Zala megyei újság 1938. augusztus 24-én.

A katonaszobor mögött az 1939-ben épített új plébánia, jobbról a Szent Imre-templom és az 1835-ben állított feszület – Fotó: Győrffy Árpád

A szobor a Fő utca felől – Fotó: Győrffy Árpád

Az emlékállítás utolsó fejezeteként 1940-ben Hősi-ligetet avattak a Római út mellett az elhunytak nevét külön-külön feltüntető emlékkövekkel. Akkor sem merült fel, hogy a település legfontosabb pontján lévő katonaszobrot áthelyezzék oda, de nyugton hagyták a Rákosi-rendszer legvadabb időszakában is. Csak most, a világháború lezárulása után 103, az országot darabjaira szakító trianoni békeszerződés után 101 évvel jutottak egyesek arra, hogy ezen a kiemelt helyen a katonánál jobban mutatna egy katolikus Szentháromság-oszlop – illetve szobor.

Emlékkövek a Hősi-ligetben – Fotó: Győrffy Árpád

A háborús emlékmű áthelyezését abban a vitaanyagban hirdették meg, amit a Fő utca és Hősök tere rekonstrukció címmel adtak közre a város honlapján. “A templom előtt lévő katona szobra átkerülne a Hősök kertjébe, a helyére Szentháromság-szobrot helyeznénk, s a teret is átneveznénk “Szentháromság térré”” – írta Krisztin N. László polgármester a Szempontok a tervezéshez című anyagban.
Az elképzelés kapcsolódik a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (BTTF) által meghirdetett “Szakrális Tematikus út” projekthez. “A Szakrális út a badacsonytomaji Szent Imre (bazalt) templomtól indul a városi rész felújításával (út és járda fejlesztés, támfalépítés) magában foglalva a Hősök temetőjének méltóbb bemutatását. Az erdei részen Kálvária út épül összekötve a II. János Pál Pápa Emlékhelyet, a Szent István kápolnát a Pálos kolostor volt helyszínével”olvasható a BTTF honlapján.

Az I. világháborús katona szobrát a főtérről a Római út és az Iskola utca kereszteződésében lévő Hősi-ligetbe száműznék – Fotó: Győrffy Árpád

A “Szakrális Tematikus út” kialakításától azt várják, hogy egész évben tódulni fog a nép a turisták által eddig elkerült Tomajra. “Létrejöttével erősödhet a több évszakos turisztikai szezon, szélesedhet a turisztikai cél, amiért érdemes ide látogatni hosszabb időtartamra is” – fogalmaznak.

Mint korábban írtam róla, a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t 2019 nyarán hozta létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a Felső-szabolcsi, Tokaji Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. átnevezésével. A cég vezérigazgatójává 2019 őszén Székesfehérvár akkor menesztett fideszes alpolgármesterét, korábbi fideszes országgyűlési képviselőt, Brájer Évát nevezték ki évi 24 millió forintos fizetéssel (plusz cafeteria). A cég elérhetőségeként ma is egy székesfehérvári cím szerepel a BTTF honlapján.

A Szakrális Tematikus út felső szakaszát, a 17 stációból álló gigakálváriát 2022 tavaszán nyitnák meg a legutóbbi hírek szerint. A Badacsony-hegy keleti oldalán lévő fokozottan védett erdőben tervezett létesítményre 1,1 milliárd forint közpénzt költenek el. További 1,5 milliárd forintot szánnak a városközpont átalakítására – benne a világháborús emlékmű áthelyezésére – és egy “kulturális és turisztikai látogatóközpont” kialakítására Badacsony délnyugati részén.

Az elmúlt évtizedben megszokhattuk, hogy egyes jól fizetett személyek milliárdokat költhetnek a közös pénzünkből szakmailag nehezen indokolható, környezetileg káros, de általuk világmegváltónak tartott ügyekre. Most ez a jó szándékúnak beállított buzgólkodás az elődök emlékállításának súlytalanításával, kegyeletsértéssel kapcsolódna össze Badacsonytomajon.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a gyorffyarpad.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

11 Comments on "Badacsonytomaj – Kitoloncolnák a katonát a főtérről, kell a hely egy katolikus jelképnek"

 1. Szedlák Sándor Lajos | 2022.02.13. at 17:39 |

  A Szobor amivel hősi halált halt Őseinkre emlékeznek maradjon jelenlegi helyén!

 2. Rákóczi Anna | 2022.01.01. at 02:24 |

  Emberhez méltó, nem csak korlátolt érdekektől vezérelt megoldás nem jut eszébe a vezetőségnek? Annyi más mód lehetséges a főtér felvirágoztatására, akár pályázatot is lehetne kiírni a nagyközönség – bárki érdeklődő – számára.

 3. Atella Nincs | 2021.12.05. at 21:51 |

  Sok botrány Tomajon! Oda többé nem megyek! Vannak máshol normális helyek. A jó emberek még a tomajiak szerint is Tördemicen laknak.

 4. Nagy Éva | 2021.12.02. at 14:01 |

  Bocsánat – reagálnék Varga Gyula István egy megjegyzésére: én ezen az oldalon még soha nem láttam pitiáner turisztikai fejlesztés miatti hozsannázást. Sőt. Nem tudom, ugyanazt a hírlevelet olvastuk-e eddig, évek óta. István szobor-véleményével egyetértek, én is kábé ezt írtam – ha elolvassa. De ez a hírlevél igenis minden őrülettel szemben kritikus és nem hozsannáz. De szívesen fogadok példát az ellenkezőjéről, ha gondolja.Ennek hiányában ez így elég sértő volt. (Gyanakvás esetére: a hírlevélhez semmi közöm, a létrehozóit, íróit nem ismerem.)

 5. Nagy Éva | 2021.12.02. at 13:53 |

  Önmagában ebbe belegondolva a katona szobra (építészmérnök vagyok amúgy) sokkal jobb helyen lenne sztem a hősi temetőben, különösen, ha az igényesebb kialakításúvá válna. Ha ez lenne a koncepció, ezt – mondom, önmagában – kimondottan értékelném. Én azt nem értem, eleve miért nem egy helyre tették a kettőt. Az előbb készült mellé a később készültet… Ha itt megállna a dolog, szerintem senki nem háborodna fel, sőt – megkockáztatom, üdvözölné a dolgot. Vagyis nem az áthelyezés ellen kellene így önmagában tiltakozni – az nekem szintén nem rokonszenves, mert ezzel az erővel minden 70-es években készült építménynek ugyanúgy, ugyanott kellene állnia, akor is, ha logikailag rossz helyen van…..A gond az, hogy a katona egy újabb totálisan értelmetlen, a mai világban anakronisztikus ál-mélyvallásos mű-fejlesztésnek fog áldozatul esni + persze a közpénzből magánkeresetnek. EZ ellen kell tiltakozni és megakadályozni. És igen, sajnos, ha nem is tódulni fognak ezért oda az emberek, de bizony hatalmas lesz a merev-ájtatos tömegek érdeklődése. Nézzük csak meg mindenféle, kisebb-nagyobb “zarándoklatok”, vallásos túrák (immár bringára meghirdetettek is) – népszerűségét. A 3. évezredben, amikor millió más – normális, modern,haladó – dolgot művelhetnénk.

 6. Apor Ivánné | 2021.12.01. at 18:03 |

  El a kezekkel a katonától!

 7. Varga Gyula István | 2021.12.01. at 10:13 |

  Érdekes, hogy a máskor minden pitiáner turizmus-fejlesztést hozsannázva fogadó hírlevelük ezúttal milyen erősen kritikus hangot üt meg egy önmagában koncepciózus, bár vitatható fejlesztés miatt. Számomra megdöbbentő, hogy a településen még jelképes hősi temető is van. Ez igazán fantasztikus. Nem biztos, hogy rosszabb helyen lesz a gyönyörű szobor, mint az egyébként koncepciótlan főtéren. A gyanús turisztikai cég-manipulációt, -amely nem tartozik közvetlenül a lényeghez-azonban én is elutasítom,de kár volt ezzel a hangulatot korbácsolni.

 8. Kemény Zsigmond | 2021.11.30. at 22:51 |

  Az adott helytől távolabb helyezéssel, netán azt szeretnék feledtetni, hogy e feláldozott Hősök fegyverét és vérontásba küldését áldották és szentelték meg…

 9. G. Korompay Judit | 2021.11.30. at 22:15 |

  Csatlakozom Plósz Sándorhoz.
  G. Korompay Judit
  városépítész

 10. Vágó JuditMargit | 2021.11.30. at 22:14 |

  nagyon szomoru, hogy ebben a rendszerben mindent megcsinálhatnak!amit az akkori szegény emberek megcsináltattak, most “ezek” lerombolják. a HŐS katona ugyanugy elfér(NE),ott ahol van. a további “szobrok mellé tegyék. nagy baj van MAGYARORSZÁGON, mint SOPRONBAN is,

 11. Plósz Sándor | 2021.11.30. at 21:02 |

  “Az első – mai értelemben is és a nemzetközi gyakorlatnak is megfelelő – tájrendezési tervek a VÁTI-ban a 70-es évek elején készültek (Misley Károly és Plósz Sándor)”
  /Csemez Attila, TÁJTERVEZÉS – TÁJRENDEZÉS, 1996. egyetemi tankönyv, (80)./

  Mint a Badacsonyi tájvédelmi körzet táj-tervezője 1973-75., tiltakozom, hogy az I. Világháborús emlékmű hős katonáját máshová helyezzék.
  Plósz Sándor
  tájrendező, ökológus

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár