Balatonfüred: Az önkormányzat levadásztatta a várost védő oroszlánt

A jeges teleken sokan körbejárták a hatalmas, kicsit megdőlt oroszlánt. Erre most már nincs lehetőség - Fotó: Győrffy Árpád

A múlt év vége óta üres vízfelület látványa fogadja a füredi Brázay strandon sétálókat, eltűnt a part közelében hullámok fölé magasodó kőoroszlán, ami a város délkeleti partjait őrizte csaknem két évtizeden át. Hogy kinek és miért volt útjába, nem sikerült kideríteni. Csak annyit lehet tudni, hogy az önkormányzat adott utasítást az eltakarítására.

A szobor eredetileg csak egy oszlop volt, amit a parti terület egykori tulajdonosa, Brázay Zoltán emeltetett 1944-ben, hogy majd egy Madonnát állíttasson rá. Bár a Madonna gipszmodelljét Fülöp Elemér balatonfüredi szobrászművész elkészítette, a háború miatt végül nem került ki az oszlopra.
A hatalmas betontömb évtizedeken keresztül állt magányosan a Brázay strand néven működő terület partja előtt. Csak a jég dolgozott a cementből és mészkőzúzalékból készült beton felületen, és a komolyabb jégzajlások egyre jobban megdöntötték az eredetileg függőlegesen álló oszlopot.

Hatvan év telt el így, amikor Kurutz Károly füredi szobrász 2004 karácsonyán felfedezte az oszlopban rejtőzködő oroszlánt.
– Korcsolyázás közben sokan megnézték, hogy mi lehet ez a jégből kiálló hatalmas kő. Így voltam én is, csak én vésőt is vittem magammal. Mint kiderült, nagyon jól faragható az anyaga, ezért arra gondoltam, vétek lenne így hagyni – mesélt a kővel való első találkozásáról a szobrász.

Érdeklődött, kié lehet, de a választ senki sem tudta. Néhány helyi “fontos embernek” elmondta, hogy szobrot faragna belőle. Mindenkinek tetszett az ötlet, de hivatalosan azért nem akarták felvállalni, mert nem lehetett tudni pontosan, hogy kihez tartozik a Csopak-Arács-Füred határán, de a Balaton vizében lévő terület – mesélte. Egy jóbarátjától csupán annyi bátorítást kapott, hogy: “Ha emiatt esetleg letartóztatnának, …akkor kiszabadítunk!” Ez pedig elég volt ahhoz, hogy munkához lásson.

– Az Eszterházy-strandon a korizást akkor épp leállították, mert vékonyodni kezdett a jég. Az üres strandról szánkóval húztam ki a felszerelésemet a reggeli ködben az olvadó jégre. Az első napon aggregátort és gyémántkorongos gépet is vittem, hogy gyorsan haladjak. Ezután a hagyományos spicc, fogas és lapos vésőkkel dolgoztam tovább. Az első napokban még jó páran megnézték, mit csinálok. Mindenkinek nagyon tetszett, hogy végre lesz valami ebből a csupasz oszlopból. Aztán az ötödik vagy hatodik napon oda jött két “hivatalos közeg” is, megkérdezték, hogy ki adott erre engedélyt nekem. Mondtam nekik hogy tudnak róla odafönt. Hagytak tovább dolgozni. Bátrak voltak, mert akkor a jég már elég vékony volt. Összesen hat-nyolc napon át dolgoztam a téli Balaton jegén. Nagyon élveztem, soha nem volt még ilyen szép műtermem! A befejezés is nagyon szép volt. Az utolsó munkanapom végén, amikor az oroszlán elkészült, egy hattyúpár tűnt fel a lebukó nap irányából a jég fölött. Hosszú nyakukkal egyenesen felém repültek, és körívet húzva megszemlélték a művet majd tovatűntek.

Kurutz Károly 6-8 napon át tartó munkával szabadította ki a betonoszlopból az oroszlánt – Fotó: Győrffy Árpád

– Miért pont oroszlánt faragott?

– Olyan formát kerestem, ami éppen “belefér” az oszlopba. A mintát a firenzei Mediciek városvédő oroszlánja, a Marzoccoó adta, amit Donatello is kifaragott. Én is egy címerpajzsot “adtam a kezébe”, amire egy csillagot és a “Kövesd a fénylő csillagot” feliratot véstem. Az egészet úgy formáztam meg, hogy az oroszlán Tihany irányába nézzen.

Az elkészült szobor aztán “Oroszlán a tengerben” néven élte a maga életét. Sokan a jégen, mások csónakkal, vitorlással mentek közel hozzá, hogy jobban lássák, mi is az. De a partról is szép látványt nyújtott, ahogy méltóságteljesen figyelt a messzeségbe. Éppen a 18. évét töltötte volna be, amikor egyszer csak a hűlt helye maradt.

A címerpajzsot tartó, várost védő oroszlán nem csak az embereknek, a sirályoknak is kedvenc szobra volt 18 éven át – Fotó: Győrffy Árpád

Kurutz Károly az ismerőseitől tudta meg, hogy az oroszlán eltűnt a helyéről. Előtte senki nem kérdezte meg tőle, mit szól hozzá. Igaz, jogilag talán igényt se tarthatna erre, hisz afféle gerilla szoborként készítette. Mégis nagyon sajnálja, hogy így történt, mert a part tervezett megnyitása, a móló megépítése miatt épp most lenne igazán jó helye az oroszlánnak, ha békén hagyják.

A parttól 70, a mólótól 20 méterre lévő oroszlán most lehetett volna igazi látványossága a helynek, amikor az egykori Brázay strandot nyilvános parkká alakítják – Fotó: Győrffy Árpád

Én egy január eleji sétámon észleltem az oroszlán hiányát. Az üres “tengerről” nyomban fel is tettem egy fotót a Facebookra. Egyik ismerősöm hozzászólásából tudtam meg, hogy a füredi önkormányzat kommunális üzeme, a Probio Zrt. keresett tavaly ősszel kivitelezőt a szobor elbontására. A Probio honlapján meg is találtam a felhívást. “Szobor elbontás – 2022.10.19. – A Probio Zrt. (8230 Balatonfüred, Fürdő u. 20.) vállalkozót keres a Balatonban elhelyezkedő szobor kiemelésére, továbbá a betontalpazat és kőszórás elbontására.”
Mint a cégnél megtudtam, az önkormányzat megbízásából, a Brázay strand átalakításával kapcsolatos feladatok keretében távolították el, illetve távolíttatták el a szobrot egy vállalkozóval. Ők arról nem kaptak tájékoztatást, hogy miért volt erre szükség.
Január közepén levélben kerestem meg a balatonfüredi önkormányzatot, hogy választ kapjak arra, mi indokolta a szobor eltávolítását, mi lett, mi lesz a szobor sorsa, tervezik-e visszahelyezését, vagy más helyen való felállítását. Egyáltalán van-e olyan állapotban, hogy bárhol újra felállítható legyen. Megkérdeztem azt is, hogy a kivételről és a szobor további sorsáról egyeztettek-e a készítőjével. A dr. Bóka István polgármester titkárságára és az önkormányzat központi címére január 16-án elküldött kérdésekre mostanáig nem érkezett válasz.

Nem derült ki, hogy kinek volt útjában az oroszlán – Fotó: Győrffy Árpád

Közben a Probionál annyit még megtudtam, hogy a kivitelező jelzése szerint a szobor a kivétel során kettétört egy korábbról meglévő repedés mentén, a vízvonal felett nem sokkal. Bár a Probionak adott önkormányzati megbízás csak a szobor eltávolítására vonatkozott, az oroszlán épen maradt felső részét nem dobták ki, ma is megtalálható a Probio telephelyén.

Úgy tűnik, átok ül a füredi Brázay hagyatékon. A gazdag sósborszesz-gyáros, Brázay Zoltán 1938-ban épített, korábban védettséget élvező villáját éppen négy évvel ezelőtt darálták le az önkormányzat asszisztálásával. A villa és az azt körülvevő gyümölcsös helyét mostanra lakóteleppé alakították.
A másik Brázay-örökség, Vastagh Éva szobrászművész 1941-ben készült Balatoni sellők című szobra 1997-ben került az önkormányzathoz a Brázay-villa udvarából. A svéd filmcsillag, Ingrid Bergmann arcával mintázott női aktot és a két sellőt 1998-ban állították fel a Tagore sétány mellett, majd nem sokkal később száműzték onnan. Évek óta a Vaszary-villa hátsóudvarában, szemeteszsákok és kordonoszlopok mellett várja jobb sorsát.

Vastagh Éva jobb sorsra érdemes szobra évek óta ebben a környezetben várja, hogy újra a közönség elé engedjék – A szobor 2023. január közepén – télen is pőrén, fedetlenül áll évek óta – Fotó: Győrffy Árpád

Ha nem is “szőröstől, bőröstől”, de az oroszlán is a Brázay-örökség része volt, hisz a későbbi szobrot rejtő betonoszlopot is a sósborszeszgyáros állíttatta. Ha az általa tervezett Madonna-szobor nem is valósulhatott meg, az oszlopból megformázott oroszlán igazi ékessége lehetett volna az egykori Brázay-birtok parti sávjában rövidesen megnyíló park előtti vízfelületnek.

A Tihany felé tekintő oroszlán a partról fényképezve két évvel ezelőtt. Az előtérben a horgászkikötő már megépült kőszórása – Fotó: Győrffy Árpád

Kurutz Károly gyakorlatilag már lemondott a füredi szoborról, de ennek ellenére is úgy gondolja, hogy a balatoni településeknek érdekes színfoltjai lehetnének a mólók előtt, vagy más jól látható vízfelületen elhelyezett hasonló szobrok.
Talán lesznek majd olyan balatoni települések, amelyek vezetői fantáziát látnak abban, hogy a hozzájuk vízen érkező vendégeket a mólók, kőgátak végén egy oroszlán, vagy más, a település jelképévé is váló kőalak fogadja, ahogy az sok népszerű tengeri üdülőhelyen szokás – tűnődött a szobrász.

Győrffy Árpád

Frissítés

A Füred TV február végi beszámolója szerint a Balatoni sellők sorsa rendeződik, a Vaszary Villa kertjének alsó részében kapnak helyet.

A január végén készített képen még a sellős szökőkút alapozásánál tartottak – Fotó: Győrffy Árpád

 

Ha érdekesnek találta az írásomat, segítsen azzal, hogy megosztja, ajánlja ismerőseinek is!

 

Iratkozzon fel a balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

19 Comments on "Balatonfüred: Az önkormányzat levadásztatta a várost védő oroszlánt"

 1. László | 2023.04.11. at 06:54 |

  Egyetértek egy előttem szólóval, aki azt írta, Füred elsiófokosodik. “Köszönjük meg” az egykor népszerú, jó városvezetőből elcsicskásodott, városkép rontóvá vált, betonlobby-szurkoló polgármesterünknek és pártjának.

 2. Bukovszki András | 2023.04.09. at 00:50 |

  A barbárok legalább ne törték volna ketté. A szobor készítője nem tudná újra összerakni és restaurálni?
  Árpád nélkül nem is tudnánk hasonló pusztításokról.

 3. Kósa Istvánnak
  Én is a partról készítettem a cikkben szereplő utolsó képet – igaz, a Kisfaludy strand sarkától, mert a park területére tilos volt a belépés. Onnan a megdőlés azért nem látszott, mert épp abba az irányba dőlt. A megdőlésre egyébként nem az eltávolítás a megfelelő válasz, hanem a kiegyenesítés.
  Természetesen az az Ön dolga, joga, hogy miben lát nemi szervet.
  Győrffy Árpád

 4. Kósa István | 2023.02.12. at 20:19 |

  Az eltávolíttatók mentségére mondom: Én 2022. októberében láttam először az új park stégjéről és onnan nézve, így megdőlve nem oroszlán volt, hanem sokkal inkább egy nagy nemiszervet formázott. Le is fényképeztem, kár hogy nem tudom ide csatolni. Egy új egyenes kőoroszlánnak viszont nagyon örülnék.

 5. Danyi Éva | 2023.02.06. at 08:45 |

  Én ugyan soha nem láttam a szobrot, de ez az eszement pusztítás felháborító.Senki sem tudja ezt megállítani? Mit látnak majd az utódaink beton, dísztelen uniformizált épületeket?Hol a jó izlés, a hagyatékaink őrzése?El kéne gondolkodni ezen.

 6. Appel Miklós | 2023.02.03. at 15:44 |

  T úr.ÉN lassan 40.éve járok a horgásztanyára,ott voltam akkor is amikor jött az alkotó˛Éppen csukáztunk vagy 3. a szobor körül, lékről.Tényleg kérdezte mi lenne ha csinálna valamit a kőből. Mondtuk hajrá.Ez lett a vége.No de most a lényegről.Naponta lejárok pecázni,de annyi felelőtlen gyereket szülőt nem láttam mint a szobor környékén.Mind felmászott a kőre a tetejére , a másik biztatta ugorj,és ha szóltunk, hogy a víz alatt ott a kő,válasz mi a sz…. foglalkozunk vele.Volt olyan szülő aki maga küldte fel az gyerekét a tetejébe, hogy had lássa a nagymama, nagypapa milyen ügyes.Mikor megkérdeztem ,hogy számolsz el a lelkiismereteddel ha valami baja lesz a gyereknek, csak megvonta a vállát oszt annyi.Sok gyereket felnőttet figyelmeztettünk a VESZÉLYRE,volt aki megfogadta volt aki nem.HÁR EZ MEG A MÁSIK ÓLDAL.

 7. Gerdelics Ágnes | 2023.02.02. at 11:00 |

  Füred sajnos “siófokosodik”.

 8. Tóth Attila | 2023.02.01. at 20:59 |

  Én is nagyon sajnálom, hogy eltüntették a szobrot, de a Brázay villa házat is miért bontották el. A helytörténettel foglalkozóknak minden sajnálatos, amit gyerek kora óta már a település részeként ismert. A ZsKH toldalékot sem lemezből kellett volna építeni egy óvárosi területen. Vajon mikor érhető el az is, hogy a 18.században épült házak falán is márványtáblák utaljanak létezésük ősiségére. (Családvonalam 1680 óta füredi, ami köszönhető a református anyakönyveknek.)

 9. Nagyon szomoru hogy Magyarország milyen rohamosan egyre mélyebbre süllyed.
  A képzetlen, hozzá nemértö pénzsóvár Polgàrmestereknek és önkormányzati kèpviselöknek nem érdekük a környezet szépitése, a kultura megovása és megtartása.A Balaton hamarosan igénytelen, izléstelen szállodák tömkelegével lesz tele és a pénzes semmirekelök Yacht kikötöivel. Hol vannak a barátságos homokos, ingyenes!!!! Strandok? A jólét megváltoztatta az emberek karakterét. Örülök hogy már nem vagyok fiatal és nem kell sokáig néznem a szülöhazám egyre szomorubb sorsát.

 10. Dani Szabolcs | 2023.02.01. at 20:23 |

  Balatonfüred sajnos elesett….Egy ùjabb szög a kisváros koporsójàban..Beton ,lakòpark,rombolás,èpitkezès mindenhol,hova tünt a Füredi varàzs?

 11. Szègyen hogy mások munkáját ìgy meggyalázák!!! Szègyelhetik magukat mind egytől egyig…

 12. Sótonyi Sándor | 2023.02.01. at 19:44 |

  Sokszor körbe vitorláztam, eveztem, úsztam. Ha jeges volt, arra korcsolyáztam.

 13. Szücs Zoltán | 2023.02.01. at 19:16 |

  Az Annabella előtti park szobrait és városszerte a szobrokat fólíával letakarva védik, de Balatonfüred legszebb szobra a Balatoni sellők a Vaszary Villa kertjében letakaratlanul az enyészeté.
  A kockaházak közé ne illik a művészet?! Mindent elborít a beton, zöldterület alig létezik. Azok is fizetőparkolóvá alakulnak.

 14. Olaj Imre | 2023.02.01. at 18:49 |

  Én ezt a témát már feszegettem múlt év decemberében a fb n. A Dec 19. Arácsi közmeghallgatásnál is felvetettem. Mária szobor lesz helyette, hogy hol S mikor ez talányos.
  Megítélésem szerint a pecásokat zsenirozta. Szégyen ahogyan a sittet rászórták a szép vörös köre.

 15. Jóska Pista | 2023.02.01. at 13:46 |

  A baromfitartás tiltásának furfangos megtiltása is megérne egy cikket!

 16. A szobor – illetve egyeseknek csak egy elhagyott oszlop – az állami tulajdonban lévő mederben állt. A Probiotól úgy tudom, hogy a kivitelező megkérte az “oszlop” eltávolításához szükséges vízügyi engedélyt.
  Győrffy Árpád

 17. Jogilag nem áll meg az elbirtoklás ténye?

 18. Karcsics Éva | 2023.02.01. at 06:26 |

  Ezt az alkalmat használom fel, hogy megírjam: Köszönjük Árpád az írásait, rendszeres híradását, sokan, nagyra értékeljük!

 19. Zoltai Péter | 2023.01.31. at 09:36 |

  Végtelenül szomorú vagyok.

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár