Vasút – Szombattól jön a balatoni turisztikai szezonhoz igazodó nyári menetrend

Nyáron egyszerűbb lesz a Balatonra vonatozni - Fotó: Győrffy Árpád

Június 16. és augusztus 26. között nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok a Balatonra és a Balatonnál. A MÁV június 13-án kiadott közleményében részletesen leírják, hogy milyen lehetőségekkel, illetve változásokkal számolhatunk.

 

Ahogy egy hónappal ezelőtt egyik vasút közeli olvasónk információi alapján már megírtuk, A nyáron jobb lesz vonattal a Balatonra jönni. Most a MÁV is rövid összefoglalót készített  Balatonra tartó és a tó mellett közlekedő járatokról.

A Balaton északi partjának vonatközlekedése

A Balaton északi partjára vonattal utazók idén is számos eljutási lehetőség közül válogathatnak. Munkanapokon 38, hétvégenként napi 43 közvetlen járattal juthatnak el az utasok az északi parti állomásokra és vissza. Székesfehérvári átszállással ezen kívül még további 6 vonat közlekedik.

A korábbi években megismert Kék Hullám, Tekergő és Katica vonatokkal idén nyáron is utazhatnak a Balaton északi partjára nyaralni indulók. A Tekergő gyorsvonatok továbbra is gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe, illetve valamennyi Katica vonat naponta igénybe vehető átszállás nélkül Budapest és Balatonfüred között.

Budapestről Tapolcáig – naponta kétóránként – hét pár Kék Hullám sebesvonat közlekedik, Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A vonatokhoz légkondicionált InterCity- és 16 darab bicikli szállítására alkalmas kerékpáros kocsit is kapcsolnak. Ez utóbbi igénybevételéhez kerékpárhelyjegyet is váltani kell. A Kék Hullámmal lehet a leggyorsabban Balatonfüredre eljutni, az út 1 óra 52 perc Kelenföldről.

A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg, a nyaralni indulók felújított, kényelmes kocsikban utazhatnak. A vonat nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít, amelyben 16-47 kerékpár elhelyezésére lesz lehetőség, kifejezetten ez ajánlható a kerékpárral utazóknak. A vonat idén is gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehető igénybe, így ez biztosítja a legkedvezőbb árú eljutást a Balaton északi partjára.

Budapest és Balatonfüred között Katica sebesvonatok közlekednek, melyek a hét minden napján kétóránként indulnak, a Balatonra 6:25 és 18:25 között, Balatonfüredről a fővárosba 9:11 és 21:11 között. Székesfehérvár és Balatonfüred között mindenhol megállnak, és ezen a szakaszon felármentes. A Desiro típusú motorvonatok a babakocsival utazók számára is kényelmesebb közlekedést biztosítanak. A Katicákon 4-12 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy váltásával.

Vasárnaponként 16:21-kor, Balatonfüredről Budapest-Délibe Fecske elnevezésű sebesvonat közlekedik, az utána induló Katica sebesvonat zsúfoltságának csökkentése érdekében.

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról az északi partra

Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Záhonyból, valamint Szombathelyről közvetlen vonat indul az északi parti üdülőhelyekre. A Záhonyból induló vonaton 35-40, Szombathelyről pedig 16 darab bicikli szállítható, kerékpárhelyjegy váltásával.

Balatonról az Adriára
A Veszprém–Ajka vonalszakaszon zajló pályaépítési munkák miatt az ISTRIA nemzetközi gyorsvonatpár a nyári menetrendi időszakban a Balaton északi partján fog közlekedni, Budapest-Keleti és Tapolca között csak Kelenföld, Székesfehérvár, Balatonfüred állomásokon áll meg és belföldi forgalomban kötelező helyjegyváltással vehető igénybe. A vonat Budapest-Keletiből indul 19:50-kor, Tapolcára 22:47-kor érkezik, ellenkező irányba Tapolcáról indul 5:41-kor és 08:44-kor érkezik a Keleti pályaudvarra.

A Balaton déli partjának vasúti közlekedése

A Balaton déli partjára vonattal utazók idén is megtalálják a számukra legkedvezőbb eljutási lehetőséget, munkanapokon 30, hétvégenként napi 38 vonattal juthatnak el az utasok a déli parti állomásokra.

A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely, a Tópart expresszvonatok Budapest-Déli és Nagykanizsa között két-kétóránként közlekednek. A nagyobb forgalmú településekre óránkénti eljutást biztosítva, csak a jelentősebb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A menetidő mindössze 73 perc Kelenföld és Siófok között. A vonat fedélzetén mindenkinek garantált ülőhelyet biztosítanak, akár a légkondicionált, kényelmes InterCity-kocsik egyikében. A helybiztosítási kötelezettség a kerékpárokra is vonatkozik, az expresszvonaton 16 bicikli szállítható – kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával. A kocsik várható megállási helyét a legtöbb állomáson, a peronon is jelzik, így az utazók gyorsabban és könnyebben megtalálhatják azt a kocsit, ahová jegyet váltottak.

Budapestről a Balatonra kétóránként eljuthatnak az utasok a változó végállomású (Fonyód, Balatonszentgyörgy, Nagykanizsa) Déli›Parti sebesvonatokkal is, melyek a magyar tenger partján, az útvonalon érintett valamennyi állomáson és megállóhelyen megállnak, ezáltal a déli part valamennyi üdülőhelye könnyedén elérhetővé válik. Ez a vonattípus csoportos utazásra és kerékpáros utasoknak is ajánlott, mert a vonatok nagy befogadóképességű, 28 helyes kerékpárszállító kocsival közlekednek.

A hétvégén közlekedő Siófoki FLIRT vonatok a Déli›Parti sebesvonatoknál gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítanak a Balatonhoz utazóknak. Siófokra és az Aranypartra a leggyorsabban a Siófoki FLIRT sebesvonatokkal lehet eljutni. A Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 6 perc. A vonatokból egy pár Budapest–Fonyód, két pár Budapest–Balatonszentgyörgy között közlekedik; Balatonszárszóig csak Kelenföldön, Balatonaligán, Szabadifürdőn és Siófokon, Balatonszárszótól minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A vonat másik része Siófoktól Balatonszemesig közlekedik, és minden állomáson megáll. A vonatok Budapestről 7:05-kor, 9:05-kor és 11:05-kor indulnak, Budapestre 16:54-kor, 19:04-kor és 20:54-kor érkeznek vissza. Siófok és Balatonszentgyörgy között felár nélkül, Budapestről utazva gyorsvonati pótjegy váltásával vehetők igénybe. A légkondicionált, alacsonypadlós motorvonatokat kényelmesebben használhatják a babakocsival utazók vagy a kerekes székes utasok is.

Az utasok a déli parton új megállóhelyet is igénybe vehetnek, Máriaszőlőtelepen 2018. március 15. óta állnak meg a személy- és sebesvonatok, Balatonmáriafürdő alsó megállóhely megnevezése pedig Máriahullámtelep a menetrendváltás óta.

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról a déli partra

Az Ezüstpart expresszel Miskolcról Siófokon át Keszthely irányába lehet utazni a hét minden napján. A vonaton 44 kerékpár szállítható, kerékpárhelyjegy megváltása szükséges.
Az Aranyhíd expressz Szeged és Keszthely között – Kecskemét és Kiskunfélegyháza érintésével – hétvégén és ünnepnapokon közlekedik, az idei szezontól megújult járművekkel. A vonaton 25 bicikli vihető, kerékpárhelyjegy váltásával.
Az Aranypart expresszen Záhonyból Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon át Keszthelyre lehet eljutni. A vonaton 44 bicikli szállítható, kerékpárhelyjeggyel.
Győrből Keszthelyre közvetlen eljutást kínál a Tanúhegy expressz, kényelmes, felújított kocsikkal és 4 kerékpárhellyel – kerékpárhelyjegy váltása kötelező!
A Kaposvárról Fonyódon át Szombathelyre közlekedő vonaton 16, a Pécsről Kaposváron és Fonyódon át Siófokra, illetve Tapolcára közlekedő sebesvonaton 8-8 kerékpár szállítható.

A balatoni járatok egy része kelet-magyarországi pályafelújítások és átépítések által érintett szakaszokon közlekedik, ezért bizonyos időszakokban eltérhet a menetrendjük. Utazás előtt érdemes tájékozódni az adott napi menetrendről a menetrendi keresőben és a Vonatinfó alkalmazásban.

Bagolyvonatok

Június 16-tól augusztus 26-ig csütörtökön, pénteken és szombaton késő este és éjjel is közlekednek vonatok a Balatonra. Ezeken vasútőr és esetenként rendőri járőrszolgálat is felügyeli a rendet.

Menetrendek:
Budapest-Déli: 2:15, Siófok: 4:20, Fonyód 5:28, Balatonszentgyörgy 5:57, Nagykanizsa 6:43
Budapest-Déli: 22:40, Siófok: 0:33, Fonyód: 1:28
Budapest-Déli: 23:40, Siófok: 1:25, Fonyód: 2:20, Keszthely 3:02
Fonyód: 2:21, Siófok: 3:09, Budapest-Déli: 4:59
Nagykanizsa: 21:20, Balatonszentgyörgy 22:02, Fonyód 22:31, Siófok 23:30, Budapest-Déli: 1:09
Keszthely: 23:48, Fonyód: 0:34, Siófok: 1:27, Budapest-Déli: 3:14

Kerékpárszállítás

A Balaton északi partjára utazó kerékpárosok számára a MÁV-START a Tekergő gyorsvonatokat ajánlja, melyek gyorsvonati pótjegy és kerékpárhelyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A Tekergőkön nagy kapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, melyekben 16-47 darab bicikli szállítható. A Kék Hullám és a Katica sebesvonatokat kerékpárhelyjeggyel lehet igénybe venni.

A déli parton a Balaton, a Tópart, az Aranypart, az Ezüstpart és az Aranyhíd expresszvonatokat, a gyorsvonatokat és a Siófoki FLIRT vonatokat is csak kerékpárhelyjegy megváltásával lehet igénybe venni. A Déliaparti sebesvonat kerékpárhelyjegy-váltási kötelezettség nélkül, nagy befogadóképességű bicikliszállító kocsival (28 darab kerékpár) közlekedik, a tavalyi megoldáshoz hasonlóan.

A kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről – a megtett távolságtól függetlenül – egységesen 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem a tavak körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A túrajegy érvénytartamán belül korlátlan számú kerékpárszállítást biztosít (oda és vissza irányban is) a Balaton-parton. Az utasnak természetesen rendelkeznie kell a megfelelő menetjeggyel, és esetenként a kerékpárhelyjeggyel is (www.mavcsoport.hu/kerekpar).

 

Kerékpárszállító kocsi a földvári állomáson – Fotó: Győrffy Árpád

Jegyvásárlási lehetőségek

A menetjegyek, de akár az IC pót- és helyjegyek is megvásárolhatók az egyre több helyen megtalálható jegyértékesítő automatákból. Budapest és a Balaton között a Déliben, a Keletiben, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Baracskán, Kápolnásnyéken, Velencén, Velencefürdőn, Gárdonyban, Agárdon, Siófokon, Zamárdiban, illetve Balatonfüreden található jegyértékesítő automata. Automatából történő vásárlás esetén a menetjegyek 5%-kal olcsóbbak, mint pénztárból vásárolva. (A teljes lista elérhető a www.mavcsoport.hu oldalon.)

Az interneten is megvásárolhatja belföldi vasúti menetjegyét vagy bérletét, aki szeretné elkerülni a pénztári sorban állást vagy attól tart, hogy az indulás előtt már nem lesz helye az IC-vonatokon. Az online vásárolt jegy a jegykiadó kioszkokból vagy automatákból is átvehető 5%-os kedvezménnyel, míg az okostelefonon, laptopon, mobileszközön bemutatható e-vonatjegy használatáért 10 százalékos kedvezmény jár a pénztári árhoz képest.

A Vonatinfó alkalmazás – androidos készülékeken – a jegyvásárlási funkcióval frissíthető. Az alkalmazásból 10%-os kedvezménnyel vásárolhatók e-vonatjegyek, és itt is érvényes a @ jellel jelölt vonatokra igénybe vehető 20%-os árengedmény. A Google Play áruházon keresztül a Google fokozatosan bővülő számú felhasználó részére kínálja fel a frissítés lehetőségét, ami július közepére ér el az összes androidos felhasználóhoz. (A jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó várhatóan augusztusban az iOS készülékekre is letölthetővé válik.)

Kedvezmények a Balatonhoz utazóknak

A MÁV-START a tavaly nyáron már népszerűnek bizonyult kedvezményekből állította össze ajánlatát a nyári szezonra. A kedvezménycsomag öt elemből áll: Balaton-bérlet, Vakáció bérlet, peremidős kedvezmények a nyári balatoni vonatok egy részére, Balaton Card kedvezménykártyába foglalt vasúti kedvezmény és a dolgozói bérlet mellé váltható 33%-os kedvezményű menetjegy.

Vonatjegyet az internetről – akár 20% kedvezménnyel!
A Balatonhoz a menetrendi keresőben @ jellel jelölt vonatokra az online váltott, e-vonatjegyek esetében a már megszokott, peremidős (csúcsidőn kívüli) kedvezmény keretében 20%-os kedvezményt biztosít a vasúttársaság a pénztári árhoz képest. A kedvezménnyel a vasúttársaság célja, hogy a frekventált vonatokról a szabad kapacitással rendelkező vonatokra terelje az utasok egy részét, ezzel csökkentve a zsúfoltságot. Emiatt ezek a jegyek csak meghatározott (a menetrendben @ jellel jelölt) vonatokon vehetők igénybe. Az általános peremidős szabályoknak megfelelően az utazási távolságnak el kell érnie legalább a 100 kilométert.

Balaton-bérlet
Budapestről a Balatonra korlátlan számú utazást biztosít a 30, 60, illetve 90 napra váltható Balaton-bérlet, mely legkorábban június 1-jétől érvényes. Újdonság, hogy 2017-hez képest 2018-ban jelentősen csökkent a bérlet ára, így még több embernek biztosíthat kedvezményes eljutási lehetőséget a Balaton partjára. A Balaton 30 ára 14 900 Ft, és augusztus 15-ig vásárolható meg, a Balaton 60-at 25 900 forintért augusztus 1-jéig lehet megvenni, míg a Balaton 90-et július 1-jéig árusítják a jegypénztárak, az ára 36 900 Ft.

Vakáció bérlet a diákoknak
A 2015-ben bevezetett Vakáció bérlet főleg a fiataloknak szól. Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. A Vakáció bérlet további előnye, hogy a bérlet mellé gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, viszont fontos tudni, hogy a többi feláras vonat esetén (pl. InterCity) a pót- és helyjegyek megváltása alól nem ad mentességet. A köz- vagy felsőoktatásban részt vevő, érvényes magyar vagy nemzetközi nappali és esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkező tanulók, hallgatók június 12-étől válthatnak Vakáció bérletet (érvényes leghamarabb június 16-tól). Ez a bérlet vasúti személypénztárban, jegyértékesítő automatából és interneten (automatás átvétellel) is megváltható. A 15 és 30 napos bérlet szeptember 15-ig, a 60 és 90 napos szeptember 30-ig használható fel; az érvényesség kezdetét az utas választhatja meg (https://www.mavcsoport.hu/vakacio).

A 15 napos bérlet ára 9900 forint, augusztus 31-ig vásárolható meg; a 30 napos 15 900 forintért augusztus 15-ig, a 60 napos 24 900 forintért augusztus 1-jéig, a 90 napos pedig 34 900 forintért július 1-jéig váltható.

33%-os kedvezmény a dolgozói bérlet mellé
Szeptember 30-ig 33 százalékos kedvezménnyel utazhat a MÁV-START és a GYSEV belföldi hálózatán, aki utazása megkezdésekor érvényes dolgozói vasúti bérlettel rendelkezik. A vasúttársaság nyári akciója lehetőséget ad a naponta vagy rendszeresen ingázóknak arra, hogy nyáron az ország egyéb pontjaira is – legyen az a Balaton, a Velencei-tó, a Mátra vagy más úti cél – kedvezményesen vonatozzanak (https://www.mavcsoport.hu/dolgozoi33). A 33%-os kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a kedvezményes jegy érvénytartamának első napján a vonattal utazó személy rendelkezik érvényes, tetszőleges viszonylatra szóló, saját részre (igazolványszámra) kiállított dolgozói vasúti bérlettel.

Diákmunkások az utasokért

A nyári időszakban diákok, hoszteszek segítik az utasokat a budapesti pályaudvarokon az egysoros sorban állásnál, illetve menetrendi információk nyújtásával számos Balaton-parti állomáson, de fiatalok segítenek a kocsiknál a bicikliseknek a kerékpárok fel- és leadásában is.

Siófok, Fonyód, Keszthely, Badacsony, Révfülöp, Balatonfüred és Balatonfenyves állomásokon angolul és/vagy németül is beszélő diákok segítenek az utasoknak. A siófoki, a keszthelyi és a balatonfüredi állomáson naponta, Badacsony és Révfülöp állomásokon pedig hétvégén a kerékpárok vonatra történő fel- és leadásának megkönnyítése érdekében szintén diákok segítenek. Erről többször is pozitív visszajelzéseket adtak az utasok. A diákmunkások a Balaton parti vonatokon a fedélzeti hangos utastájékoztatás nyújtásában is aktívan részt vesznek.

Forrás: Magyar Államvasutak Zrt.

A balatoni nyári menetrendet ide kattintva lehet letölteni pdf formátumban

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár