Balatonudvari – Csak a régi varázsát megőrizve szeretnék fejleszteni a jövőben is

Balatonudvariban továbbra is a strandok fejlesztése lesz a középpontban - Új parti napozóstégek az udvari strandon a múlt nyáron - Fotó: Győrffy Árpád

A strandok fejlesztése mellett a község intézményeinek, infrastruktúrájának korszerűsítése, ugyanakkor a falu hagyományos arculatának megőrzése volt a középpontban az elmúlt években, és várhatóan így lesz ez ezután is, derül ki balatonudvari polgármesterével zajlott beszélgetésünkből, amikor ciklusvégi leltárra kértük.

 

Az elmúlt években sok mindent megvalósítottak a terveikből, bár vannak olyan dolgok is, amikkel késésben vannak kicsit a korábbi elképzelésekhez képest. A mérleg azonban mindenképp pozitív, amit a községházán kialakított “dicsőségfalon” sorakozó oklevelek is bizonyítanak – mondja Szabó László polgármester.

 

Szabó László az önkormányzati hivatal virágos kerítésénél – Fotó: Győrffy Árpád

– A legfontosabb az volt, hogy a strandokat olyan szintre fejlesszük, amivel a legnagyobb kihívásoknak is meg tudunk felelni, de közben ne veszítsék el az eddigi családias jellegüket – szögezi le a polgármester. – Tavaly és tavalyelőtt sikerült teljes egészében megvalósítani az akkor eltervezett strandi fejlesztéseket. A huszonegy részfeladatból a legfontosabb a vizesblokkok olyan szintű felújítása volt, hogy akár egy három-négycsillagos szállodában is megfelelő lenne. Mindkét strandon megfelelő méretű, kapacitású, kellő számú női és férfi vécével, zuhanyzóval felszerelt, megfelelően takarítható burkolattal ellátott, jól megközelíthető vizesblokkot alakítottunk. Mindkettőben van mozgássérültvécé, családi öltöző és pelenkázó is. Tavaly jól működtek, csak minimális technikai problémánk volt velük.

 

A minden igényt kielégítő új vizesblokk az egyik strandon – Fotó: Győrffy Árpád

A polgármester a jelentősebb fejlesztések között sorolja még a napozóstégek kialakítását, az új játszótereket, a kültéri szolár-zuhanyzók és a szabadtéri sporteszköz telepítését, a wifis internet kiépítését mindegyik strandon.

– Az udvari strandon 2012-ben építettünk egy játszóházat. Az óriási sikere miatt tavaly a fövenyesi strandra is készítettünk ilyent. Ez egy fából készült, lényegében zárt helyiség, de úgy van kialakítva, hogy a levegő átjárja. Alul beton helyett egy szellőztetett faburkolatot kaptak, hogy a gyerekek fel ne fázzanak. Ugyancsak a gyerekekre gondolva mindkét strandon szép lidós részt alakítottunk ki nagy homokozó felületekkel, és az igényeknek megfelelően napvitorlás takarást teszünk.

 

Az új játszótér az udvari strandon – Fotó: Győrffy Árpád

 

Gyereköböl a napvitorlák oszlopaival a fövenyesi strandon – Fotó: Győrffy Árpád

 

Gyerekfoglalkozás a fövenyesi strandon – jobbról az új játszóház – Fotó: Győrffy Árpád

Szabó László szerint a strandok már olyan látogatottsághoz, igénybevételhez érkeztek, amikor már el kell gondolkodni azon, hogy innen ne tovább. Tavaly 12 százalékkal, tavalyelőtt 30 százalékkal nőtt a strandok forgalma.

– Ezt a szintet meg kell tartani, a minőséget fejleszteni kell, de a mennyiség, a látogatószám emelése már nem lehet cél. Esetleg időben inkább széthúzva, ahogy az időjárás engedi. De arra nem igazán van szükség, hogy egyszerre többen jöjjenek be. Nem akarunk heringstrandot csinálni.

– Ezt hogyan lehet elérni?

– Elsősorban a díjakkal. Kedvezünk azoknak, akik helyben vannak, és próbálunk olyan díjrendszert kialakítani, ami elosztja a terhelést. A két strandunk mindegyike fizetős, de szerény, nagyon kedvező áron, ötszáz forintért használhatják a felnőttek. A szabályokat igyekeztünk úgy alakítani hozzá, hogy mindenki a legoptimálisabban szervezhesse a strandolását. A jeggyel, illetve karszalaggal naponta többször is ki- és be lehet menni, hogy ha úgy gondolják, közben hazamehessenek ebédelni, vagy más miatt megszakítsák a napi fürdést. Ráadásul ugyanaz a karszalag mindkét strandunkra érvényes, így akár a nap egyik felét az egyik strandon, a másikat a másikon tölthetik. Ugyanígy alakítottuk ki a hétnapos jegyünket is, ami a megszokott gyakorlattal szemben nem egy hétre, hanem hét önálló napra szól. Tehát nincs megkötve, hogy ezeknek egymás mellett kell lenniük. Kettő, illetve három évvel ezelőtt bevezettük a kerékpáros- és a gasztrojegyet. Ezek három órás tartózkodásra adnak lehetőséget, miközben a napijegy árának felébe kerültek. Ennyi idő alatt a kerékpárosok le tudnak zuhanyozni, akár ehetnek, vagy fürödhetnek. A gasztrojegyet vásárlók is kényelmesen megebédelhetnek, és még nekik is belefér egy fürdés ebbe az időbe. Az utóbbi konstrukció főleg Fövenyesen népszerű, ahol sok nyaralótulajdonos így oldja meg az ebédet.

 

Büfék a fövenyesi strandon – sokan kihasználják a gasztrojegy kínálta lehetőséget az ebédeléshez – Fotó: Győrffy Árpád

Mint Szabó László elmondta, a jövőben szeretnének beléptetőrendszert telepíteni a strandokra, mert ezzel további olyan jegykonstrukciókat tudnának működtetni, amelyek a nyaralók speciálisabb igényeit is kezelni tudják. Most is van például délutáni jegy, ami zárás előtt két órával váltható, de a beléptetővel más ilyen konstrukciókra is lehetőség nyílna. Mivel ez strandonként 4-5 millió forintba kerülne, mindenképp szükségük van hozzá támogatásra, hogy megcsinálhassák. A nem hivatalos információkra alapozva abban bíznak, hogy a tavalyi strandfejlesztési támogatásnak lesz egy újabb fordulója. Ha valóban így lesz, akkor a beléptetőrendszer telepítése mellett a víz- és villanyhálózat modernizálásához, a parti védmű javításához, a szeméttartó eszközök korszerűsítéséhez, padok, napozó és aktív elemek bővítéséhez pályáznának támogatásra.
A strandokkal, pontosabban a fövenyesi stranddal kapcsolatos az a hír is, hogy a tavasz elején az önkormányzat jelentős területen kivágta a nádat.

– A strandok előtt engedélyezik a nád irtását, kiszedését. Sajnos a fövenyesi strandon az elmúlt húsz évben ez nem történt meg, és így a nádas a két oldalon együtt közel száz méter hosszúságban szaporodott el. A biztonságos strandolás érdekében, és hogy a strand visszanyerje a régi nagyságát, úgy döntöttünk, hogy nem várunk tovább vele. Minden szükséges engedélyt beszereztünk az illetékes hatóságoktól, szabályosan, határidőt betartva kiszedtük 800-1000 négyzetméter területen sásost, a nem térképezett, illetve egy helyen az 5/b vagy 5/a jelzésű kiszedhető nádat. Mivel a nádas közepe szerepelt a nádtérképen, azt meghagytuk. Ez elé a terület elé kerül a vízre a vízibicikli kölcsönző és egy vízi játszópark. A strand használható partszakasza a tisztításnak köszönhetően kelet felé 15, nyugati irányba húsz méterrel nőni fog.

 

A fövenyesi strand a terjeszkedő nádas kivágása után – Fotó: Győrffy Árpád

Balatonudvariban persze nem csak a stranddal foglalkoznak. Szabó László szerint a falu működtetésénél és fejlesztésénél is egyértelműen az az álláspontjuk, hogy a település minden része egyformán fontos.

– Mi azt gondoljuk, hogy “Balatonudvari”, a község szűken vett központja, Fövenyes és a Mandulás, a Madách utca és a többi terület nem csak egy közigazgatási egység, nem csak egy önkormányzata, költségvetése van, de egy egységes falu is egységes közösséggel. Ezért nekünk így is kell kezelni. Ennek megfelelően úgy gondozzuk a falut, hogy bárhová is mennénk, egyformán szépet találjunk. A fejlesztéseknél mindenképp ismerni kell a település jellegét. Kevés az állandó lakos, nagyon sok a nyaraló. Ezernégyszáz ingatlannal rendelkezik a település, miközben az állandó lakosok száma mindössze 413. Ráadásul ezek közel harmada nem is tartózkodik életvitelszerűen a faluban, valójában csak ide van bejelentve. A maradék mintegy 270-280 főből további közel száz diákként, máshol dolgozóként alig van itthon. Így az igazán aktív népesség 200 fő körül van, amiből száz nyugdíjas. Jól láthatóan egyre jobban elöregedik a falu. Ezért nekünk mindent meg kell tennünk, hogy az itt lakás, a letelepedés feltételeit javítsuk. Ehhez három dologban szeretnénk előrelépni. Évek óta nem volt jelentős csatorna fejlesztés, a 2000-es években épített csatornaszakaszoknál sajnos van még olyan rész, ami akkor állandó lakossal nem volt lefedve. Közben nőttek a csatornával kapcsolatos követelmények és igények is, mivel sok olyan nyaraló van, aki felújítaná az épületét építési engedéllyel, de nem teheti, mert nincs csatornája. Közben erős a természetvédelmi nyomás is a Balaton védelmében. Ezért az idei évben több foghíjas csatornaszakaszt pótolni fogunk, bővítjük a gerincvezetéket, elkészítjük a házi bekötéseket. Azokon a területeken, ahol rendelkezünk vízjogi engedéllyel, pótlások mellett új szakaszokat is ki szeretnénk alakítani. Mintegy 15-16 szakaszon lesz építés. A munka májusban elkezdődik, és remélhetőleg a szezon elejére végzünk is vele.
Lesz egy teljesen új települési terület is Fövenyesen a volt kemping területén. Az egyik részén magánberuházásban lakópark épül majd, a másik felén pedig az önkormányzat szeretne családi házak számára területet kialakítani. Ehhez egy 16-17 ezer négyzetméteres lakóövezeti fejlesztési területtel rendelkezünk. A tervek szerint erre 10-15 családiházas lakóingatlant lehet majd építeni ide. Pillanatnyilag tervezés és engedélyeztetés alatt van ez a program. Zajlik a szükséges területrendezés. Egy teljesen új utat, a Bartók Béla utcát jelöltük ki hozzá. A közműtervek megvannak, de beletelik még egy kis idő, amíg megvalósulhat.

 

Az egykor népszerű kemping helyére családiházas ingatlanokat terveznek – Fotó: Győrffy Árpád

A település infrastruktúrájának állapotát próbáljuk javítani azokból a “bm-es támogatásokból”, amikhez az utóbbi években lehet hozzájutni a vízelvezető csatornák, járdák és más belterületi utak felújítására és egyéb önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Már négy nagy utcával végezetünk, egy részben felújítottunk, és megcsináltuk a kultúrház központi-fűtését is ebben a programban.

 

Megújult a Kerkápoly utca járdája is – Fotó: Győrffy Árpád

A polgármester elmondta, hogy a terveik között szerepel a jelenlegi hivatali épület cseréje is, át szeretnék költöztetni a kultúrházba.

– Az épületet pályázati támogatásból és saját erőből olyan komplexummá fejlesztenénk, amiben az edzőteremtől a könyvtárig, a rendezvénytértől az önkormányzati hivatal kirendeltségéig mindent tartalmazna. Ehhez a hatalmas tetőteret építenénk be, ahol hat irodát alakítanánk ki. Új vizesblokkot kapna az alsó szint, átalakítjuk a színpadot, felújítanánk a burkolatot, a vízvezetékeket, fűtést, lecserélnénk a nyílászárókat, az északi oldalra egy irattárat építenénk. Az épülettől nyugatra egy közösségi teret szeretnénk kialakítani, ahová az összes rendezvényünket odavihetnénk. Érvényes építési engedéllyel rendelkezünk a munkához. Ha az idén nyerünk rá pénzt a magyar falufejlesztési programban, akkor az ősszel el lehetne kezdeni.
A falu érdeke, hogy mielőbb megvalósuljon, mert a jelenlegi hivatali épület nagyon elavult, drága a fenntartása, másrészt eleve célszerű lenne összevonni a funkciókat, mert úgy sokkal egyszerűbbé, hatékonyabbá és olcsóbbá válna a működtetés.

 

A kultúrház bejárati oldala – a tetőtér beépítésével itt kapna helyet az önkormányzati hivatal is – Fotó: Győrffy Árpád

Rövidesen megújul a község katolikus és református temploma és a hozzájuk kapcsolódó temető ravatalozója is. Ehhez mindkét gyülekezet támogatást nyert, és a költségekhez az önkormányzat is jelentős összeggel hozzá fog járulni.

– A református templomnál jelentős homlokzati felújításra, komplett tetőhéjazat cserére lesz szükség, a belső villanyhálózatot és a külső megvilágítást is korszerűsíteni kell. A bencés apátsághoz tartozó katolikus templomnál fel kell újítani a kerítést, a lépcsőt, a világítást. Harminc éve vár a település a ravatalozó megújítására is. Most mondhatnánk, csoda történt, mert elindult az engedélyeztetése. Hangsúlyozom, nem pusztán egy ravatalozóról van szó, ami persze önmagában is nagyon fontos, hanem a templomok és a szív alakú sírköveket tartalmazó temető által alkotott együttes fontos eleméről. Ennek megfelelően szív alakú lesz az alaprajza. Az épület maga egy csonka kúp lesz a déli oldalán egy nagy kereszt alakú üvegezett nyílással, amin keresztül a fény minden nap körbejár a kupolában. Talán pár hónapon belül rendelkezni fogunk érvényes építési engedéllyel, és akkor már joggal pályázhatunk a magyar falu programban a támogatásért. Mivel az építési költség negyvenmillió felett várható, mindenképpen szükség lesz hozzá valamilyen támogatásra.

 

A református-templom a vászolyi útról – Fotó: Győrffy Árpád

 

A katolikus-templom a bicikliútról – Fotó: Győrffy Árpád

A polgármester elmondta, hogy van két olyan sürgető feladat is, aminek megoldásához pillanatnyilag nem látnak megfelelő forrást. Az egyik a már említett temető egyedülálló szív alakú sírkövei.

– Ezek a sírkövek egy viszonylag puha, jól faragható anyagból készültek, így néhány száz év alatt elporladnak. Ráadásul ha valami sérülés éri, akkor felgyorsul a romlás, mert befolyik a víz a résekbe, majd lefagy és leesik róla egy darab. Különösen károsodik a szív alakú formának az alsó fele, ahol lecsorog a víz róla. Óhatatlanul érik mechanikai sérülések is, mert egyesek bemennek hozzájuk a temetőbe. Restaurálni kellene a sírköveket, kőtárat kellene kialakítani nekik, mert ha nem történik semmi, el fog veszni ez a különleges érték, és a következő generáció már nem fogja látni. Sajnos nekünk reményünk sincs arra, hogy a szükséges pénzt előteremtsük.

 

Lehet, hogy mi látjuk utoljára még viszonylagos épségben az udvari temető különleges szív alakú sírköveit?! – Fotó: Győrffy Árpád

 

Ennek sajnos már nem sok kell, hogy teljesen tönkremenjen – Fotó: Győrffy Árpád

A másik ilyen ügy a Vászolyt Balatonudvarival összekötő, mintegy négy kilométer hosszú út felújítása.

– Nagyon furcsa helyzet, hogy egy ilyen fontos út, ami Vászolyt a Balaton-parttal összeköti, nem a közútkezelő, hanem a két önkormányzat tulajdonában van. Mivel az út szélessége nem éri el az előírt minimális szélességet, át sem adhatjuk kezelésre. Ugyanakkor támogatást sem kapunk hozzá, mivel nem belterületi út. Afféle mostohagyerek. Minket ez a helyzet borzalmasan érint, mert közvetlenül, illetve a vonzás körzetben közvetett módon mintegy 1300 olyan zártkerti ingatlan van, aminek a megközelítéséhez ezt igénybe veszik. Pluszba még ezen az úton járnak le a vászolyiak, de sokszor még a pécselyiek is a partra. Viccből már arra is gondoltunk, hogy útpénzt szedünk Vászollyal közösen. Persze ezt sem tehetnénk meg, mert ehhez meg nem megfelelő a minősége. Pillanatnyilag nagyon megoldhatatlannak tűnik ez a kérdés számunkra.

 

A Balatonudvarit és Vászolyt összekötő út fenntartása meghaladja a két önkormányzat teherviselő képességét – Fotó: Győrffy Árpád

Szabó László zárásként arról beszélt, hogy készül a település új rendezési terve.

– Ebben igyekszünk minden igénynek megfelelni. A fő célunk, hogy Balatonudvari megtartsa vonzerejét, fejlődjön, szépüljön, de közben meg is tartsa azt miliőt, jelleget, amiért sokan szeretik. Úgy kell fejleszteni, hogy a csend és nyugalom továbbra is balatonudvari szlogenje maradjon. Ez a varázsa – mondta a polgármester.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

2 Comments on "Balatonudvari – Csak a régi varázsát megőrizve szeretnék fejleszteni a jövőben is"

 1. Tisztelt Kertész Gábor!
  A cikknek se több, se kevesebb célja nem volt, minthogy a polgármestert megkérdezzem, hogyan látja az elmúlt önkormányzati ciklus eredményeit.
  Üdvözlettel: Győrffy Árpád

 2. Kertesz Gabor | 2019.04.29. at 10:17 |

  A cikkuk nem tukrozi a valaosagot csak annak azt a reszet amit Szabo Laszlo polgarmester ur latni és láttatni szeretne. Sajnos semmilyen fórumon, lakossági meghallgatáson nem képviseli a nyaralók érdekeit akik túlnyomóan Fövenyesen laknak. Minden beruházás egyenlőre ezen a területen zajlik vagy fog elindulni de az itt lakók viselik minden terhét, de mind a mai napig nem látják előnyét. Az uj telepulestervezet aránytalan a meglévo zöld tereket teljesen átalakítja, lerombolja. Nézzék csak meg a teleülés honlapjan elérhető. Egy példa: a telepulestervezethez kotelező kikerni az ott lakok velemenyet, amire nem is valaszolt az onkkormanyzat februar ota. Ez jol tukrozi azt a hybrid állapot amiben 200 szavazo és késöbb 4 ember meghatarozza , mit csinal, hogyan eljen kozel 1200 emmber aki nem lakik ott eletvitelszerűen.
  Ez az egyetlen erv amit ezerszer lehet hallani barmilyen kritika ellen az önkormányzattól. Polgármester úr egyik bánata, hogy nincsen a községben civil szervezet.
  Igen, ez a mi bűnünk.
  Az Önök cikke nem lehet tényfeltáró vagy objektiv nem is ez volt a cel. A cikk megis probal egyensulyozni a minden happy, de vannak gondok, de megoldjuk vekony jegen ami megert egy kommentet.

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár