Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról nyereményekért 2/3. + megfejtések

A második forduló harmadik részében ezeket a képeket kell felismerni

Hetente zajló játékunk második sorozatának harmadik részével jelentkezünk. Az új feladatok mellett a második sorozat második részének megoldását és a legjobban teljesítő megfejtők névsorát is megírjuk.

 

Erre a részre május 14-én, csütörtökön 24 óráig kell a válaszokat megküldeni a toto2020@balatontipp.hu címre. A feladat most is annyi, hogy a lehetőségekből választva meg kell adni, hogy az épp bemutatott képek hol készültek.
A válasznak tartalmazni kell a beküldő nevét, települését és a megoldást a képek sorszámához írt megfelelő betűvel az alábbi formában: 1B, 2C, 3A, 4C… A megoldásokat és a legjobb megfejtők nevét, települését a következő rész meghirdetéskor közöljük.

Az 2. forduló 2. részének megfejtését, a legjobbak névsorát az írás végén olvashatják.

A 2. forduló 3. részének feladatai

1. 2012-ben a Finnugor Népek Világkongresszusának tiszteletére kapta ajándékba egyik balatoni település azt a szobrot, aminek a részlete látható képünkön. Hol áll a szobor? A. Balatonfüred B. Siófok C. Balatonföldvár

 

2. A képen látható táncegyüttes az egyik balatoni településen működik. Állandó szereplői a balatoni rendezvényeknek. Egy évvel ezelőtt szervezői, résztvevői voltak annak a programnak, amelyiken beállították a zöldág-járás magyar rekordját. Hol működik a csoport?
A. Badacsonytördemic B. Csopak C. Balatonlelle

 

3. A tájházat tíz évvel ezelőtt avatták fel az egyik északi parti községről, amelynek házai a parttól kicsit távolabb állnak, de jó strandjuk van, kemping is működik a településen, sőt egy különleges barlang is található a falu határában
A. Gyenesdiás B. Balatonederics C. Pálköve

 

4. Ezt a feladatot is mementónak szánjuk, ahogy egy hete a fövenyesi fotót. A hajóállomás elődjét 1846 októberében maga Széchenyi István avatta fel, aki a Kisfaludy gőzössel érkezett. Most ezt is eladásra ítélték. Hol található?
A. Csopak B. Balatonakali C. Balatonkenese

 

5. Hol található az a kultikus vendéglátóhely, amihez ez a lépcső vezet. (A kép 9 éves, de a lényeg nem változott.)
A. Balatonalmádi B. Badacsony C. Balatonfüred

 

6. A legkisebb Balaton-parti község főutcáján áll ez a bájos, mondhatnánk a falu méretéhez illő nagyságú kétszintes harangtorony. Hol járunk?
A. Balatonrendes B. Óbudavár C. Örvényes

 

7. A C-50-es kisvasúti dízelmozdony a szocialista ipar egyik sikeres alkotása volt. A hazai gazdasági illetve kisvasutak mellett még Koreába is jutott belőle néhány példány. (Mondani sem kell, az északi oldalra.) Ahol ez a példány áll, ott több ilyen még működik is. Hol járunk?
A. Rádpuszta B. Balatonfenyves C. Somogyszentpál

 

8. Melyik balatoni településen van az a sétány, a Tengerlátópart, ahonnan ez gyönyörű kép tárul elénk?
A. Balatonvilágos B. Balatonföldvár C. Balatonakarattya

 

9. Melyik település nagy múltú csárdájának bejáratánál állították ez az emléktáblát
A. Szántód B. Tihany C. Révfülöp

A válaszokat május 14-én, csütörtökön 24 óráig kell megküldeni a toto2020@balatontipp.hu címre. A válasznak tartalmazni kell a beküldő nevét, települését és a megoldást a képek sorszámához írt megfelelő betűvel az alábbi formában: 1B, 2C, 3A, 4C… (Ha valaki a megoldásra adott időn belül arra jut, hogy hibás korábban megoldást küldött, egy alkalommal korrigálhatja tippjeit.)

A megoldásokat és a legjobb megfejtők nevét, települését egy hét múlva, a következő rész meghirdetéskor közöljük, és egyben kisorsolunk három ajándékot a legjobb megfejtők között.

Megoldás az 2. forduló 2. részéhez

1. A mobil bázisállomásra épített Bökk-hegyi kilátó Ábrahámhegyen mutat szép panorámát.
C. Ábrahámhegy

2. A Sebestyén Gyula néprajztudós irányításával székely rovásírással televésett Pogánykő Szepezdfürdőn áll a tudós egykori kastélya, az angol (vagy ír) stílusban épített Sir David Castle előtt.
A. Balatonszepezd

3. A kedves templomtér Balatonakali parti részének központjában található.
B. Balatonakali

4. A több más mellett a Jáki templomot, a Mátyás-templomot, a visegrádi Salamon-tornyot resteuráló, a budapesti Halász-bástyát, a Jánoshegyi Erzsébet-kilátót és a szegedi Fogadalmi-templomot megalkotó Schulek Frigyes szobra a ma már városi rangban lévő Balatonlellén látható a művelődési ház előtt.
C. Balatonlelle

5. A 2000 literes cserép edényt Dörgicsén állították 2010-ben trianoni emlékként.
A. Dörgicse

6. A Kő-hegyi kilátót Zamárdiban építették közadakozásból és központi támogatásból az államalapítás millenniuma előtt tisztelegve.
A. Zamárdi

7. A Bahartban többségi tulajdonos államot képviselő Magyar Turisztikai Ügynökség szavazata alapján a Balatonudvari fövenyesi településrészén lévő közforgalmú hajókikötőt akarja értékesíteni, és ezzel a hajóforgalmat megszüntetni. Több más mellett.
B. Balatonudvari

8. Wesselényi Miklós Balaton átúszásának emléket állító tábla a sétány kavicsába fektetve (volt) látható a balatonfüredi Rózsakertben a móló előtt. Tehát az A., a Rózsakert válasz lenne a helyes. Annak ellenére maradtunk ennél, hogy közben a tábla el tűnt onnan. Fürediek hívták fel rá a figyelmet, hogy nem találják a táblát, ahogy a napokban én sem találtam. A kutakodás közben elolvastam Tóth-Bencze Tamás dolgozatát a Füredi História egy 2016-os számában Wesselényi átúszásáról. A szerző szerint nincs bizonyíték arra, hogy Wesselényi valóban átúszott volna Füred és Tihany között. Sőt az általa idézett dokumentumok szerint inkább csak egy szép történetről van szó.

9. A képen látható 3.75-ös gőzmozdony a csopaki vasútállomáson várja az újraindítást. A helyszínt megerősíti a mögötte álló rózsaszín hekk is.
B. Csopak

 

A várt válaszok: 1.C, 2.A, 3.B, 4.C, 5.A, 6.A, 7.B, 8.A, 9.B

A totóra 81 megfejtést kaptunk, közülük 25 volt 100 százalékos. A hibázók többsége az ábrahámhegyi tornyot összekeverte a kenesei magasparton álló testvérével. Nagyon köszönjük a tippeket mindenkinek!

Az 2. forduló sorsolásába az alábbi személyek kerülnek be 100%-os eredményekkel.
Boda Balázs (Paloznak), Borka Bence Benjamin (Tatabánya), Borostyán Judit (Eger), Császár Beatrix (Balatonföldvár), Debreczeni Gyöngyi (Szentes), Faragóné Huszár Szilvia (Budapest), Halász Gáborné (Szántód), Horváth Adrienn (Zalaegerszeg), Horváth Tibor (Dunakeszi), Horváth Tiborné (Budapest), Hudák Kati (Budapest), Kovács Edit (Dunakeszi), Kovács Emese (Felsőrajk), Kovács Józsefné (Martonvásár), Nagy Zsuzsa (Márkó), Nógrádi Zoltán (Budapest), Ondré Vivien (Keszthely), Paróczi Gábor (Budapest), Sótonyi Erzsébet (Budapest), Stefanovitsné Sipos Mária (Nagyvázsony), Szebeni Gyuláné (Budapest), Szebeni Krisztina (Budapest), Szreseny Dóra (Vác), Dr. Varga Zsuzsanna (Tatabánya), Vida Györgyi (Budapest). (Ha valaki kimaradt, kérem, jelezze.)

A következő sorsolást várhatóan pénteken, ennek a résznek a lezárulásakor tartjuk. Aki a háromhetes ciklusban több alkalommal is a legjobbak között lesz, az ennek megfelelő számú lehetőséggel kerül a sorsolásba. A fődíjat, a Balaton Ballooning Kft. által felajánlott hőlégballonos kirándulást a fordulók legjobbjai között sorsoljuk ki – várhatóan a nyári hónapokban.

A játék és az élménypályázat teljes ideje alatt kisorolásra kerülő ajándékok és felajánlóik

(Az itt olvasható ajándékok egy részét már kisorsoltuk az első forduló után.)

Ady Vendégház, Paloznak
1+1 db 10 ezer forint értékű szállásutalvány

Alsóörs Község Önkormányzata
1 db 1 hétre szóló családi belépő az alsóörsi Községi strandra

Balaton Ballooning Kft., Cserszegtomaj
1+1 db ballonrepülés, darabonként 42000 Ft értékben

Balatoni Hajózási Zrt., Siófok
Egy alkalomra, 2 főre szóló menettérti hajózás a 2020-as idényben

Balatontourist Camping Kft., több balatoni településen
Három nap/2 éjszaka szállás „standard” parcellán (max. 100 m2), saját kemping felszereléssel, maximum 6 fő részére – felhasználható meghatározott kempingek egyikében

Bike Extrém Kerékpárszaküzlet, Szerviz és Kölcsönző – Balatonfüred, Örvényes
15000 forint értékű utalvány kerékpárkölcsönzéshez

Dínópark, Rezi
Egy darab családi belépő – 16-20 ezer forint értékben

Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.
2 db Tófürdőjegy utalvány

Huszár Vendéglő, Örvényes
1+1 db 10 ezer forint értékű utalvány

Jóbarátok Halsütöde, Balatonalmádi (Budatava strand)
Tízezer forint értékű utalvány

Kalóz Vitorláskölcsönző, Balatonalmádi
Kettő órás sétavitorlázás 25 ezer forint értékben maximum 6 fő részére Almádiból

Kócsag Kemping, Balatonberény
1+1 darab 2 napra (1 éjszakára) mobilházi szállás

Önkormányzati Vendégház, Paloznak
1+1 db 10 ezer forint értékű szállásutalvány

Park Kemping, Vonyarcvashegy
1+1 darab 2 éjszakára szóló szállás 2 személyes MINI bungalóban

Rév Büfé, Révfülöp
Tízezer forint értékű utalvány

Torony Csárda, Gyenesdiás
1 darab két személyre szóló ebéd vagy vacsora meghívás

Zánka Község Önkormányzata
1+1 db családi belépő egy hétvégére (péntek-vasárnap) a Községi strandra

Nagyon köszönjük az eddigi felajánlásokat! Azokat a Balatoni fotó totó játék és az Ó, a Balaton, régi nyarakon – élménypályázat között megosztva használjuk fel. Örömmel fogadjuk más szolgáltatók, önkormányzatok felajánlásait is.

Szöveg és képek Győrffy Árpád

A korábbi részek

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról értékes nyereményekért 1/1.

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról 1/2. – és megfejtések

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról nyereményekért 1/3. + megfejtések

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról nyereményekért 2/1. + megfejtések

Balatoni fotó totó – Képrejtvény a Balatonról nyereményekért 2/2. + megfejtések

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár