Balatonakali – Mintegy négyszáz liter bort főztek és 1600 fánkot sütöttek

A finom boroknak, harapnivalóknak és a gyönyörű időnek köszönhetően a kora délutáni kezdéstől az este fél hatos eredményhirdetésig jó hangulatú beszélgető, borozó emberekkel volt tele minden szabad terület a Fék-farsangon - Fotó: Győrffy Árpád

Soha ennyi vendég nem volt még az akali Fék vendéglő hagyományos farsangi rendezvényén. A borfőző versenyen induló csapatoknak többször is be kellett gyújtani a fazekak, üstök alatt, hogy ki tudják szolgálni a szomjazókat.

 

Tóth Béla és családja, a Fék üzletközpont tulajdonosai 15 éve ünneplik együtt január végén a farsangot a falu lakóival, vásárlóikkal, vendégeikkel és más érdeklődőket. Első alkalommal még csak fánkversenyt és bált hirdettek, amihez 11 éve családias hangulatú borfőző verseny, majd nyolc évvel ezelőtt borkorcsolya készítő verseny is kapcsolódott. A korábbi népszerűség mellett valószínűleg a tavaszias idő is közrejátszott abban, hogy a február 1-én tartott idei program délutánján, majd az esti fánkbálon legalább 3-400 vendég megfordult a rendezvényen.
A borfőzőversenyen 18 itallal induló 15 csapat tagjai az idén is ingyenesen megvendégeltek mindenkit boraikkal, hozzá még zsíros kenyeret, pogácsát, kolbászos és pizza falatkákat, kiflit és más harapnivalókat is kínáltak. S ha valakinek mindez nem volt elég, vásárolhatott is a Fék Kávéház frissen sült 1600 fánkjából, amit az idén is Móró Józsefné vezetésével sütöttek. Mint Tóth Béla elárulta, a 79 éves Teri nénit a kollégái csak “teflon ujjúnak” becézik a különleges olaj hőmérséklet mérő módszeréről.

 

Ilyen volt az átlagos főzőméret. Több csapat 2-3 ilyen edénnyel is lefőzött a borából a szomjas vendégeknek – Fotó: Győrffy Árpád

A borfőzéshez az idén is fánk- és borkorcsolya készítő verseny kapcsolódott. Igaz, ezeket nem helyben sütötték, mindenki hazulról hozta a versenyműveket. A zsűri elé 10 féle fánk, 12 féle sós és 3 féle édes borkorcsolya került. A forralt borokat és süteményeket a Bene Sándor, Mayer Gyula, Perger József, Punk Ferenc és Salánki Sándor alkotta szakmai zsűri bírálta el. Értékelésük szerint nagyon finom fánkokat kóstolhattak az idén is. A készítők mind a hagyományos, mind az újszerűbb fánkok esetében nagyon jól dolgoztak. A borkorcsolyák is nagyon jók voltak, a versenyzők a megszokott sütemények mellett több egyedi ötlettel is előálltak.
A fánkkirálynő címet Sokhegyi Erikának ítélték, a édes borkorcsolyák versenyének 1. helyezettje a Harmati Pál-Honti Ilona duó lett, a sós borkorcsolyák versenyét a fánkkirálynő, Sokhegyi Erika nyerte.

 

Az idei fánkkirálynő és egyben a sós borkorcsolyák versenyének győztese, Sokhegyi Erika a rendezvény házigazdájával, Tóth Bélával – Fotó: Győrffy Árpád

Elégedett volt a zsűri a borfőzőkkel is. Mint Salánki Sándor elmondta, Szinte mindenki kiváló minőségű alapanyagot használt. Örültek, hogy a többség a klasszikus fűszerezésnél maradt, s azon belül próbált minőséget alkotni. Ugyanakkor díjazták a különleges ízeket keresőket is, ha közben a boruk megőrizte az eredeti aromákat is.

A borfőző verseny 1. helye a Fodorvin Pincészeté lett, különdíjat kapott a Balogh Pince, a közönségdíját pedig a Forralt Bor-Csi csapat nyerte el.

 

Tóth Béla (jobbról) és Salánki Sándor (középen) a süteményversenyek és a borfőzőverseny legjobbjaival – a fánkkirálynő nélkül – Fotó: Győrffy Árpád

 

Csapatok és főztjük

 

Tihanyi Levendula Klub – 20 liter tihanyi Cabernet Franc bort főztek másfél kiló cukorral, 1 kg naranccsal, 1 citrommal, 1 tasak fahéjjal, szegfűszeggel – Fotó: Győrffy Árpád

 

Fodorvin – Kékfrankost főztek fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal fűszerezve, kicsit cukrozva, citrom karikákkal, és egy kis rummal bolondították meg – Fotó: Győrffy Árpád

 

Balogh Pince – füredi termésű Kékfrankosból készített rozét főztek. A fűszerezést nem árulták el – Fotó: Győrffy Árpád

 

Örvényesi Zweigelt csapat – Először örvényesi Zweigeltet majd Olaszrizlinget is főzött – gyömbérrel, szegfűszeggel, fahéjjal, citromot, vaníliás cukrot is tettek bele – Fotó: Győrffy Árpád

 

Forralt Bor-Csi – 12. alkalommal vesznek részt a programon. Dörgicsei borokat főztek, a fehéret Zenitből, a vöröset Merlotból hagyományos fűszerezéssel – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Borulás és a Megborulás kettős csapatként két bort főzött a Szent Balázs-hegyről. A sima borulás volt a fehérbor Olaszrizlingből, amibe a hagyományos fűszerek mellett alma, narancs és citrom került. A vörösbornak csicsói Kékfrankost használtak, amit a fehérnél használt hozzávalókon túl erdei gyümölcsökkel, ribizlivel, áfonyával ízesítettek – Fotó: Győrffy Árpád

 

Borostások – Cabernet Sauvignont főztek – fahéjjal, szegfűszeggel, babérlevéllel, naranccsal, cukorral és egy csipet sóval, hogy minden íz előjöjjön – Fotó: Győrffy Árpád

 

Szekér – akali Muskotályt és Zwigeltet főzött hagyományos fűszerezéssel és almával. A vörösborhoz vaníliás cukrot is adott – Fotó: Győrffy Árpád

 

Buli Brothers Company – Egy fehérvári kertben termett szőlőből fehérbort főztek hagyományos fűszereken kívül csillagánizzsal. A helyi vörösborhoz különleges adalék volt a fogyasztás előtt egy centiliter pálinka és aszalt szilva hozzáadása az adaghoz – Fotó: Győrffy Árpád

 

Kakukk Borház – a zsűrinek vörösbort főztek akali Zweigeltből és Kékfrankosból. Mivel közben az elfogyott, még egy adag Olaszrizlinget is feltettek, hogy a közönség ne szomjazzon. Hagyományos fűszereket használtak, de azokat külön elkészítették, a bort csak a végén adták hozzá, hogy azt már ne kelljen forralni – Fotó: Győrffy Árpád

 

Vár-Kanok – A Vári-Kanizsai csapatból csak a balról álló Vári-Kovács Gábor van a képen hálás vendégekkel – barikolt Olaszrizlinget főztek hagyományos ízesítéssel citrommal, naranccsal – Fotó: Győrffy Árpád

 

Zánka és Környéke Pinceszövetkezet – Olaszrizlinget főztek hagyományos fűszerrel, citrommal, naranccsal – Fotó: Győrffy Árpád

 

Zánkai Kertbarátkör (a képen esztétikailag kicsit feljavítva) – csicsói Juhfarkból és Tagyon-hegyi Olaszrizlingből főztek hagyományos fűszerekkel, zöld almával – Fotó: Győrffy Árpád

 

KulturBorBár csapat – sajnos a receptjüket elfelejtettem megkérdezni a nagy kavarodásban, de a vendégek állandó érkezése alapján ízletes lehetett a forralt boruk – Fotó: Győrffy Árpád

 

Harmati Pál-Honti Ilona – a Szent Balázs-hegyen termelt Zweigelt-Merlot bort főztek hagyományos fűszerezéssel, nádcukorral édesítve (a süteményversenyen több kategóriában is jó helyen végeztek) – Fotó: Győrffy Árpád

A rendezvényen különböző kézműves termékeket is kínáltak. kézműves sörök is voltak többféle ízesítéssel, köztük kávéval főzve. A lengyelek téli nemzeti itala, a forralt sör még nem honosodott meg Akaliban, de valószínűleg erre se kell sokáig várni. Egész nap szolt az élő zene és a megszokott műsorvezető, játékmester, Kovács Krisztián Kiki is többször megmozgatta a bátrabbakat.

 

A képen egy gerincjavító gyógytorna döntősei a jobbról látható Kikivel. A versenyt és vele egy üveg bort végül a balról látható ajkai Novák Imre nyerte meg – Fotó: Győrffy Árpád

A finom boroknak, harapnivalóknak és a gyönyörű időnek köszönhetően a kora délutáni kezdéstől az este fél hatos eredményhirdetésig jó hangulatú, beszélgető, borozó emberekkel volt tele a kávéház és az élelmiszerüzlet közötti minden szabad terület. Ha még teát is kínáltak volna a sofőröknek, gyerekeknek, tovább már nem is lehetne fokozni a dicséretet.

A farsangi rendezvény az idén is élő zenés, telt házas fánkbállal zárult a Fék Kávéházban.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Balatonakali – Mintegy négyszáz liter bort főztek és 1600 fánkot sütöttek" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár