Zalakaros – A balatoni régió titkos kincse

Lőrincz Gyula fogata éppúgy beleillik a karosi hétköznapokba, ahogy a különleges izgalmakat kínáló csúszdák és a kényeztető fürdők

Igazi beetetésre hívtak többünket február végén Zalakarosra. A szó nem túlzás, hisz az újságírókat vendégül látó Aphrodite Hotel egyik jelmondata: érezze jól magát a vendég, egye egészségesre magát!

 

Zalakaros amolyan igazi titkos kincse a magyar turisztikai kínálatnak. Vannak nagy rajongói, ugyanakkor sokan nem igazán ismerik, pedig itt van a Balaton délnyugati sarkától 30 kilométerre. Ha Vörs község 10 éve 160 ezer forintért nem védeti le a Kis-Balaton fővárosa címet magának, hívhatnánk így Zalakarost is, hisz ott van a Hídvégi-tó déli végénél.

Terkep

Zalakaros és közvetlen környéke a Google térképén

Persze nem is a címeken múlik az igazi tekintély, hanem a teljesítményen. Az ötven éve termálhelykét számon tartott település úgy ért el komoly eredményeket a turizmusban, hogy miközben folyamatosan fejlesztette szolgáltatásait, megőrizte a szinte falusiasnak mondható békés jellegét. Talán ennek harmonikus kettősségnek is köszönhető, hogy a vidéki úticélok versenyében tavaly már Sárvárt is lenyomta, és Hévíz, Hajdúszoboszló, Siófok, Bük, Balatonfüred után megszerezte a hatodik helyet a kereskedelmi szálláshelyek forgalma alapján.
A városban 2015-ben eltöltött 462 ezer vendégéjszaka ráadásul 7,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál és több mint 22 százalékkal haladja meg a 2008-as eredményt. Talán csak annyi fájdalmuk van, hogy a külföldiek a forgalomnak alig negyedét adják. Volt ennél jobb arány is, de most épp egy generáció váltással együttjáró hullámvölgyet kell leküzdeni.

Az Aphrodite Hotelt létrehozó, működtető Virág család tizenöt évvel ezelőtt kapcsolódott be komolyabban a város turizmusába. Az állatkórházat működtető dr. Virág Ernő és pedagógus felesége akkor nyitotta meg 14 szobával a háromcsillagos Venus Hotelt, amit 2004-ben 40 szobásra bővítettek. Majd öt évvel ezelőtt elkészült a négycsillagos, 30 szobás ikerszállodájuk, az Aphrodite Hotel is.

Az Aphrodite Hotel, ahol a paleo és más diéták helyet az egészséges ételekre esküsznek

A szállodákat a feleség, Virágné Bálint Mária igazgatja, az értékesítési és marketing munkát irányító menyével, dr. Virágné dr. Németh Eszterrel, aki jogászi diplomája mellé turisztikait is szerzett a feladathoz. A “Doktor úr” az állatkórházat közben a szintén állatorvos fiának adta át, de ő sem maradt munka nélkül, mert 2013-ban vezetésével megnyitották a 7 Vezér Történelmi Kalandparkot és Garabonciás Farmot az egykori garabonci téeszmajorban. Azt mondták, semmit sem bíznak a véletlenre, megtermelik maguk a vendégek ellátásához szükséges élelmiszereket, és programokat is adnak nekik.

– Ez nem egy állatsimogató, hanem egy termelő farm – súlyozza a feladatokat a Doktor úr, amikor Garaboncon megkezdtük az ismerkedést.

Persze nem az állatsimogatást akarta leértékelni, csak mint mondta: itt nincs minden élére állítva, meg ha trágyadombot látunk, az sem csak díszletnek került oda.

 

A “Doktor úr” – ahogy mindenki emlegeti – egy marha nagy marhakolomppal

 

Persze lehetne ő is tisztább, de a bundáját tekinthetjük munkaruhának is

A farmon 20 tehenet, 20 hízóbikát, 15 lovat, 40 anyakocát, sok malacot, süldőt, közel 200 birkát és kecskét, no meg csirkéket, tyúkokat tartanak.

Kecske és birkák egy karámban

 

Persze az állatsimogatás sem maradhat el a legkisebb gidával

 

Malacok változatos színekkel 

 

Már-már bájosnak mondható mangalica anyakoca

A tejfeldolgozó üzem mellett saját vágóhídat, illetve vágópontot működtetnek.
Kolbászt, hurkát, füstölt sonkát, disznósajtot, sajtokat készítenek. A húsárú, a tejtermékek mellett saját kertből vannak a zöldségek, és éppen most fordulnak termőre a gyümölfák is. Körte, alma, szilva, csersznye, meggy, barack, füge frissen, lekvárnak, aszalva, szörpöknek és más üdítőitaloknak. Harminc diófájuk is van, sőt gesztenyéket is nevelnek – leltározza házigazdánk a birtokot.
– Annyit termelünk, amennyit a két szálloda 180 vendége elfogyaszt és amennyit még helyben el tudunk adni.

De nem csak a saját termékeiket értékesítik a farmon működő boltban, más helyi, környékbeli termelők borai, méze, kézműves termékei is ott vannak a polcokon.

Koller Gyula disznót hasít – turisztikai látványosságként is ajánlják a disznóvágást, de az alap cél a szálloda ellátása hússal, húsfélékkel

 

Egy tányérnyi az eredményből körtepálinkás gyorsítóval

 

Az ötletesen eltett házi savanyúságot akár meg is vásárolhatják a vendégek

A farmmal szervesen összekapcsolódva működik a 7 vezér történelmi kalandpark, ahol egy jurtavárosban kialakított múzeumban ismerkedhetünk meg az ősmagyarok életével, vándorlásával, kalandozásaival és az államalapítás korával.

Egykori viseletbe öltöztetett bábukkal, szöveges, rajzos tablókkal, különböző eszközökkel mutatják be őseink világát

A szállodavendégek mellett sok gyerekcsoport is látogatja, még rendhagyó órákat is tartanak a különleges környezetben. Ráadásul nem csak látnivaló akad, valódi pónin, lovon lehet lovagolni, íjászatot, dárdavetést lehet tanulni. S ha valakinek kevés az izgalomhoz állatsimogatás és az ősi múlt, akkor elektromos quadokkal is száguldozhat.

A kalandparkhoz egy díszletvár is tartozik, ahol szezonban több százan szórakozhatnak a lovasbemutatókon, lovagi tornákon.

A majorból stílszerűen lovaskocsival mentünk vissza a szállodához. A kocsis, Lőrincz Gyula kis városnézésre is elvitt bennünket és segített a fogyó dohánykészletek feltöltésében is.

Virágné Németh Eszter azt mondja, hogy a szálloda és a hozzákapcsolódó egységek működésénél alapvető szempont, hogy megőrizzék a családi jelleget, a minőség mellett a szívüket, lelküket is adni kell minden szolgáltatásukhoz. És nem elég csak a jó szállás, a megfelelő wellness-szolgáltatás, az egészet bele kell építeni a környezetébe.

A hotel egyik különlegessége az a 10 lakosztály, amelyikben a körágy mellett saját jakuzzi is van a szobában. Persze a többi vendégnek sem kell lemondani az ilyen kényeztetésről, mert az alagsori “Római fürdőben” több, különböző szolgáltatású beltéri medence, feszített tükrű pezsgőfürdő, szaunák és más wellness-szolgáltatások várják őket. Nekem különösen bejött, hogy a jakuzzinál nem egy automatára kellett várni, hogy végre bekapcsolja a fúvókákat, hanem a vendég maga indíthatja el bármikor.

A látogatás közben a helyi turizmus meghatározó irányítói rövid sajtótájékoztatón beszéltek terveikről. Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. új ügyvezetője szerint a gyógyászat az alaptermékük, az egészségturizmus vonalán szeretnének elindulni, de mellette az aktív turistákra is építeni szeretnének. A legsürgetőbb feladatok között a komplex szolgáltatáshalmazon alapuló garantált programok, tematikus csomagajánlatok kidolgozását, megfelelő módon való tálalását, valós információk folyamatos és fogyasztható biztosítását sorolta.

Czirákiné Pakulár Judit, Zalakaros turizmusért felelős alpolgármestere arról szólt, hogy az utóbbi években folyamatosan fejlesztették a fürdőt és a várost. Az idei szezonban a fürdő melletti területen kialakított termáltó lesz az igazi újdonság. Régi álom volt, hogy valamit kezdjenek az elfolyó termálvízzel. A maradék hő hasznosítását akadályozta a magas, könnyen kiváló ásványi anyag tartalom. A megoldás végül egy meleg vizű tó kialakítása lett, ami a beültetett növényekkel, köztük tavirózsákkal nagyon látványos színfoltja lehet a városnak. Tanösvényt, játszóteret is kialakítottak mellé, valamint egy kerékpárutat átadtak.

A termáltó megközelítőleg 12900 négyzetméteres vízfelülettel rendelkezik, legmélyebb pontja 1,8 m

A tó és környezete is arról szól, jöjjenek ide az emberek megnyugodni, kikapcsolódni, lassuljunk le, üljünk le egy kicsit a víz mellé, hallgassuk a természetet – magyarázta.

Zalakaros egy olyan hely, ahol minden alapinfrastruktúra megvan a kényelmes pihenéshez, gyönyörű szállodák kiváló gasztronómiával, egy szép fürdő a gyógyulni vágyóknak és kikapcsolódni, felfrissülni akaróknak is megfelelő szolgáltatásokkal, mellette megmaradt a nyugodt környezet különleges természeti értékekkel – határozta meg az erősségeiket.

 

A termáltó környezetének egyik eleme egy 21 méter magas torony, amiből két szárazcsúszda indul. A “turbó” 21 méter magas és közel 75 méter hosszú, a “kamikazén” 12 méter magasból 36 méteren át lehet száguldani.

 

Ami még hiányzik, egy nagy fedett közösségi tér, ahol kulturális programokat, színházi előadásokat, konferenciákat és más programokat lehet rendezni. Dolgoznak rajta, hogy megfelelő pályázati források esetén mielőbb megvalósuljon, mondta az alpolgármester.

Virágné Németh Eszter, Czirákiné Pakulár Judit, Ódor László zalamerenyei polgármester és Kovács Szabolcs

A bevezetőben idézett “egye egészségesre magát!” jelszóhoz persze az ivás is hozzátartozik. A pálinkákat már a disznótoros kóstoló mellé megismerhettük, este pedig a környék boraiból is mutatott egy kis ízelítőt a Cezar Pincészettől Mink Károly.
A svéd tulajdonban lévő pincészet 2000-2006 között közel 100 hektár területen telepített új szőlőket a Zalakarostól alig 10 kilométere, Nagyrada határában lévő birtokán. Az ültetvényből öt hektár fehér, a többi kékszőlő, az összes 60 százalékát Merlot és Cabernet Sauvignon adja.

A boraikkal elsősorban a vendéglátóhelyeket célozták meg. Ehhez szabták a 10 literes “bag in box” kiszerelést, a papírdobozba épített, csapra verhető műanyagzsákokat, amik praktikusan szállíthatók, tárolhatók, könnyen kezelhetők és a légmentes kivitel miatt hosszú időn át megőrzik a minőséget. És ami szintén fontos, nagyon olcsók. Hisz amíg egy palackos kiszerelés több száz, akár közel ezer forintot is rátehet egy liter bor árára, addig ez literenként legfeljebb egy huszassal növeli a költségeket.

Az előételhez egy Zöld Veltelíni alapú könnyű küvét kínáltak, ami a rizlinges zamatok mellett a cserszegi fűszeres illatát adta. Utána egy Cézár rozé küvé – Sirah, Merlot, Cabernet Sauvignon házasítással – kicsit testesebb stílusban a ma talán divatosnál, majd egy könnyedebb, nem igazán testes 2014-es Cabernet Sauvignon következett. A vörössort egy vaskosabb 2013-as Cabernet Franc zárta, aminek 11 hónapos hordós érleléssel gazdagították a zamatait. A desszertként kapott palacsintához egy 2015-ös félédes, könnyű fehér Irsai Olivért ajánlottak.

Előétel Aphrodite módra – sonkarózsa rukkolával és házi szilvalekvárral

Jutott idő  a város turizmusát megalapozó termálfürdő megismerésére is, amit fél évszázada nyitottak meg. Az eredetileg 96 fokos víz ásványi anyag tartalma miatt elsősorban mozgásszervi betegségek kezelésére és a nőgyógyászat körébe tartozó bajokra ajánlják. Az utóbbi időszak fejlesztéseinél a gyógyászati lehetőségek mellett kiemelten kezelték a wellness-szolgáltatások és az élményelemek bővítését. Különösen a legkisebbek találnak rendkívül jó lehetőségeket.

Tavaly ünnepelték az első termálfürdő megnyitásának ötvenedik évfordulóját

 

A fedett élményfürdő egyik részlete

 

Az élményfürdőben rendszeresen tartanak víziaerobic foglalkozásokat is

 

A február végi hűvösebb időben is sokan a külső medencét választották

 

A gyerekek igazán elégedettek lehetnek a karosi fürdő piciknek kialakított csarnokával

A strand területén most is zajlik egy csúszdapark építése, ami inkább a fiatalokat és idősebbeket célozza meg. Várhatóan már az strandszezonra elkészül az az öt új elemből álló csúszda együttes, amiben lesz egy varázsalagútnak nevezett 133 méteres zárt csúszda különleges fényeffektekkel. Zárt és nyitott részek váltakoznak majd a 106 méteres UFO-csúszdán, és lesz egy 48 méteres kamikaze csúszda és egy 68 méteres turbócsúszda is.

A kirándulás programja a helyszínen bővült ki a zalamernyei Pálos-malom meglátogatásával. A tavaly felújított ipari emlékről Ódor László, az egykor ezres lakosságú, ma 202 lélekszámú zsákfalú polgármestere beszélt a sajtótájékoztatón. Az érdeklődő újságírói kérdések után elég volt egy gyors telefon a malom tulajdonosához a másnapi látogatás megbeszéléséhez.

A vélhetően a középkor óta dolgozó, az utóbbi időben már összedőlőfélben lévő malmot egy tehetős zalakarosi vállalkozó, Szabadics Attila vásárolta meg, hogy saját költségén felújítsa. A munkát irányító Józsa Attilával azt a célt tűzték ki, hogy abban az 1903-as állapotban állítják vissza, amikor még vízimalomként működött.

Szabadics Attila (balról) és Józsa Attila a felújított vízimalom bejáratánál

 

Megőrizték az épület formáját, nagyságát, egyetlen nyílászárót raktak máshová. A malom műszaki berendezéseit a 18. század végi, 19. századi technológia szerint állították helyre. Ehhez az eszközöket, alkatrészeket az ország különböző részeiből és Erdélyből gyűjtötték össze. Csak egyes kisebb dolgokat kellett utólag legyártani.

A két felülcsapó kereket a Garabonci-malomárok vize forgatja

 

19. századi berendezések ma is működőképes állapotban

 

A magyar ipar egyik hajdani sikerterméke, a hengerszék

A malom ma is képes liszt őrlésére, de az is fontos, hogy működésközben be lehessen mutatni egy hengerszéket és egy malomkő járatást.

Még az elektromos szerelékek is a villamosítás első évtizedeit idézik

Az épület alsó szintjén kis kiállítást rendeztek be a molnár egykori szerszámaiból, amivel javította a gépet. A malom múltját bemutató dokumentumok mellett az itt őrölt gabonafajtákat és a belőlük készült lisztet, korpát játékos feladat segítségével ismerhetik meg a látogatók. És ha ki nem is próbálhatják, megnézhetik, milyen volt egy hagyományos budi a vízöblítéses vécék előtti korokban.

Egy igazi budiülőke az elválaszthatatlan megyei lappal

A malom földszintjére építettek be egy hivatalosan hobbi célú családi pálinkafőző berendezést. Hogy biztos legyen a siker, a gazda elvégezte a Corvinus Egyetem pálinkamesteri szakmérnöki képzését.

A malomhoz egy ilyen pálinkafőző illik

Az emeleti teremben már eddig is több közösségi program volt az adventi műsortól a pálinka mesterek találkozójáig. Most éppen a polgármesterrel közösen egy bérletes irodalmi, zenei műsorsorozatot akarnak elindítani.

Szabados Attila azt mondta, hogy egyeztetés alapján szívesen megmutatja másoknak is a malmot, így ha valaki erre jár, érdemes ezzel is számolni.

Búcsúzóul egy kép a malom felső szintjéről. Tavasszal még szebb lesz a kilátás

A Pálos-malom környezete már egy kis ízelítőt adott abból a gazdag, sokszínű természeti környezetből, ami Zalakarost körbeveszi. Ennek felfedezésére persze igazán a tavasz kínál majd jó lehetőséget.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Légy te az első hozzászóló a(z) "Zalakaros – A balatoni régió titkos kincse" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár