Hatalmas sikert aratott a szombaton a 10. alkalommal megrendezett Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny. A reggeltől estig tartó programon közel ezren fordultak meg a Kossuth utca végén található rendezvénytéren. A kora délutáni órákban az ötszáz főt is elérhette egy időben a résztvevők száma.
A rendezvény az idén is a hagyományos disznóvágással, illetve feldolgozással indult, amin a perzselés után több csapatban készítették a kolbászt, hurkát, pecsenyének valót, hogy aztán meg is süssék a közönségnek.

Készül a hurka tölteléke

Kicsit lassította a disznó feldolgozását, hogy időről-időre bőrkét kellett tisztítani az éhes nézőknek

Sütésre váró kolbászok
A vásárláshoz most is a megszokott helyi valutát, a tallért lehetett használni, amit a programot szervező Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület házikójában folyamatosa váltottak az érdeklődőknek.
A délelőtt 10 órától zajló kolbásztöltő versenyen az idén 26 csapat vett részt. A feladat a megszokott volt, a helyszínen kapott kolbászhúsból sütni való kolbászt kellett készíteni. Az elkészült 20-25 centiméteres kolbászokból egyet nyersen, egyet sütve kellett leadni a zsűrinek. A zsűri értékelte a kolbászkészítés folyamatát, a nyers kolbász esztétikai megjelenését, a megsütött kolbász ízét, állagát és a csapat asztalának dekorációját.

A keszthelyi mentősök csapata a finom kolbászok mellé speciális infúziót is biztosított – a vérszínű pálinka nagyon illett a fűszeres ízekhez

A kolbászok sütéséhez közös tűzhelyet is biztosítottak
A zsűrit az idén is Benke László (Laci bácsi) olimpiai bajnok mesterszakács vezette. Tagja volt még Tóth Kálmán, a helyi hentes, Miskolczi Dávid, a rendezvényt támogató bollershop.hu tulajdonosa és Somogyi Zoltán Max gasztronómiai tanácsadó.

A zsűri a verseny alatt sorra járta a csapatokat, hogy a munkát, dekorációt is megnézze. Legtöbb helyen megpróbálták lekenyerezni a szakértőket
A verseny az idén is nagyon baráti hangulatban zajlott, amihez nagyban hozzájárultak a különböző pálinkák, előre készített kolbászok, szalonnák, prések és más finomságok. Több csapat a dekorációt is eleve fogyaszthatóra készítette. A hangulatot fokozta Móger Péter és Markó Krisztián zenéje, akik fél napon át fáradhatatlanul húzták, nyomták a harmonikát, és többször is megénekeltették a résztvevőket.

Móger Péter és Markó Krisztián több órán át fáradhatatlanul szórakoztatta a résztvevőket

Még Péter Károly polgármestert is (balról) megpróbálták dalra bírni
Az ebéd utáni időszakban az Irigy Hónaljmirigy szórakoztatta az ekkor már mintegy ötszáz főnyi közönséget, majd következett az eredményhirdetés.
A versenyműveket a zsűri képviseletében Benke László értékelte. Összességében az idén is elégedettek voltak a kolbászokkal, amik általában sikeresen visszaadták a hagyományos ízvilágot. Kisebb hibáktól eltekintve mindenki kiválóan dolgozott. A beható vizsgálat után az alábbi ítéletet hozták. A díjakat Péter Károly polgármester adta át a legjobbaknak.

I. helyezett: Egervári Gasztro-Ördögök – Egervár – kiváló volt a velős kenyerük is

II. helyezett: Ízkovácsok – Keszthely

III. helyezett: Nótázó Böllérek – Gyenesdiás
Különdíjak:

VonyArcok-Vonyarcvashegy

Van kolbászunk hozzá! – Keszthelyi TV

Tripla K Újratöltve

Belesek és Falánkok – Győr – és a címképen

Diszkótoros

Jó szomszédok-Vonyarcvashegy

Félnótások- Vonyarcvashegy

Erzsébetlak – Vajdaság – erdélyi erősítéssel
A rendezvényen részt vettek Vonyarcvashegy vajdasági és erdélyi testvér-településének képviselői is. A vajdasági Nagybecskerekhez tartozó Erzsébetlakot a Pozsár család képviselte, akik egy különleges, kenyértésztából sütött tálcán tálalták a zsűrinek a disznótorost.
A Hargita megyei Homoródszentmártonról Jakab Attila polgármester érkezett – a képen középen -, aki önálló csapat indítása helyett besegített a Pozsár család munkájába.

Pozsár János a különleges tálcán kínált kóstolóval – A hagyományos összeállítást – kolbász, szalonna, préshurka – mákos kalács, házikenyér, reszelt torma őszibarack és szilva befőtt, valamint egy hat évig hordóban érlelt borpárlat egészítette ki.
A díjkiosztás után újabb pálinkákkal, borokkal áldomást ittak az eredményre. Természetesen a közönség sem marad ki a jóból, hisz reggeltől folyamatosan működtek a kolbász-, hurka-, pecsenye- és langalló sütők, de húsós káposztát, rétest is lehetett kapni, persze alkoholos és alkoholmentes melegítő italokból is bőven volt választék.

Kolbászolók a nagysátor alatt

Kolbász után sóvárgó kutyák

A gyerekeknek egy mini játszóházat is nyitottak
Az eredményhirdetés után színpadi programokkal folytatódott a rendezvény. Előbb Kasza Tibi, majd Jolly & Suzy műsora következett. A jubileumi kolbászoló Dj. Szunyog Slágerek éjszakája című műsora zárta.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
A Balatontipp további képeit vasárnap estétől megnézhetik a Vonyarcvashegyi Tourinform iroda Facebook oldalán. a https://www.facebook.com/vonyarcvashegy.a.balatoni.nyar címen.
Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!