Nagyon bejött az új helyszín és a jól megválasztott időpont a Vonyarcvashegyi Disznótorost szervező helyi turisztikai egyesületnek és Tourinform irodának, hisz a korábbinál jobb körülmények között minden eddiginél többen versenyeztek, szórakoztak szombaton a rendezvénytéren kialakított sátorvárosban.
A kilencedik alkalommal megrendezett egész napos program már korán reggel elkezdődött a hagyományos disznóvágással, illetve feldolgozással. Kinyitottak a vásározók, bor- és pecsenyeházak. A délelőtti órákban a nagysátor színpadán Kiss Tamás dirigálásával fellépett a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a kolbásztöltők és falatozók között a Móger Péter-Markó Krisztián harmonikaduó. Délután olyan mulatós bulibárók, mint Polgár Peti és Kis Grofó, este pedig Kalapos Pisti, majd a Fregatt Bárban az Arizóna Bulizenekar szórakoztatta a legedzettebb résztvevőket.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar régi és mai slágerekkel, filmzenékkel szórakoztatta a résztvevőket

A Móger Péter és Markó Krisztián harmonikaduó is tovább emelte a hangulatot
A fő attrakció persze az idén is a kolbászkészítő, -töltő, -sütő verseny volt, amin a tavalyi 23 csapattal szemben az idén 26 baráti társaság, munkahelyi közösség vagy más alkalmi csoportosulás nevezett. Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az ország minden részéből, hisz Szombathelyről, Szegedről, Győrből, Zalaegerszegről és persze a közvetlen környékről is sok versenyző érkezett.

Az idén is a résztvevők között voltak az Egervári Gasztroördögök

A keszthelyi Irodasöröző az idén is hozta a vendégeit is

A helyiek is több csapatot indítottak, köztük voltak a polgárőrök is

A Kolbászkák Nemesapátiból

A keszthelyi rendőrök “Lágler Róbert baráti köre” csapata
A feladat a korábbi években kialakult rend szerint alakult: a csapatoknak a szervezőktől kapott öt kilogramm kolbászhúsból sütni való kolbászt kellett készíteni, amiből egy párat – két 20-25 centis darabot – le kellett adni a zsűrizéshez. A pár egyik felét nyersen, a másikat sütve.

A kolbásztöltés egyik legkritikusabb mozzanata maga a töltés

A sütés fontos kelléke volt a grill-lap és a pálinka

Nyugodt lelkiismerettel tanúsíthatom, hogy nagyon finom volt a tányéron látható kolbász
A zsűrit az idén is a rendkívüli népszerűségnek örvendő Benke László, avagy Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács vezette. Zsűritag volt még Somogyi Zoltán Max gasztroblogger, Tóth Kálmán hentes, valamint Miskolczi Dávid okleveles élelmiszermérnök.
Bár a kiírás elég szoros volt, no és azt is tudta mindenki, hogy Benke Laci bácsi a hagyományos receptek szerint készült kolbászok rajongója, így is készültek elég érdekes ízköltemények. Hisz volt mogyorós, paprikaszegény, borssal dúsított, sőt libából készített kolbász is. Persze némelyik csak a csapat irodalmi, illetve gasztronómiai munkásságának részeként, mert versenyműként többnyire hagyományos kolbászokat adtak le. A zsűri nem csak a megsütött kolbász ízét értékelte, minősítette a kolbászkészítés folyamatát, a nyers kolbász esztétikai megjelenését, állagát, sőt az asztaldekorációt is.

A vonyarcvashegyi Kolb-Ászok látványos dekorációja
A zsűri végül az alábbi döntést hozta
I. helyezett: Vaddisznók és Borbarátok – Zalaszántó

A nagydíjas kolbászok a zalaszántói Vaddisznókkal
II. helyezett: Gyenesdiási Nyugdíjas Klub – Gyenesdiás

A Gyenesdiási Nyugdíjasklub – jobbról Gál Lajos polgármester, aki inkább minőségügyi szakértőként dolgozott ebben a csapatban is
III. helyezett: Mindent Bele! – Zalaegerszegi Rendőrkapitányság

A zalaegerszegi rendőrök rendesen megdolgoztak a díjért
Benke Laci bácsi két kupát is felajánlott
Nagykupa: Félnótások – Kék-Balaton Fúvós Egyesület

Nem csak a trombitát, a kolbásztöltőt is kiválóan kezelték a fúvószenekar tagjai és segítőik
Kiskupa: Nótázó Böllérek – Gyenesdiás

A Nótázó Böllérek is visszatérő résztvevője a versenynek – Gál Lajos természetesen itt is részese volt az eredménynek
Több különdíjat is kiosztottak az alábbiak szerint
Max különdíja:
Van kolbászunk hozzá! – Keszthelyi TV csapata

Nagyon szép – és finom – volt a keszthelyi tévések dekorációja is
Böllérshop.hu különdíjai
Vonyarci Kavalkád, “Aranyhíd” Horgászegyesület – Vonyarcvashegy, Vasi Tömők – Szombathely, VonyArcok

A Vonayarci Kavalkád tagjai a zsűrinek készített kóstolóval

Az Aranyhíd Horgászegyesület csapatának két tagja is a zsűrinek készített tállal

A Vasi Tömők még libakolbászt is készítettek

A VonyArcok a csapat főarcával
Végül az én virtuális különdíjammal a keszthelyi mentősök csapatának köszönöm meg a sok kóstolás túlélésében hatalmas segítséget nyújtó speciális infúziójukat.

A keszthelyi mentősök csapata – a kép előterében látható kék fecskendők tartalmazták a rendkívül finom és hasznos pálinkainfúziót

Ha valaki szépen mosolygott, garantáltan kapott kóstolót a versenyzőktől – amíg volt miből

Készül a sült szalonna a közönségnek

Nem maradt le senki a finomságokról, mert a helyi valutáért, a tallérért komplett kóstolót lehetett kapni

Péter Károly polgármester (középen) és vidám társasága is bizonyítja, hogy a jó hangulatban zajlott a program

Sokan töltötték nagyon kellemesen a szombati napot
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre