Tihany – Száraz levendulaszár tüzén főzték a legfinomabb bort

Nagyon kellemes hangulatban zajlott az idén is a hagyományos tihanyi forraltbor főző verseny - Fotó: Győrffy Árpád

A korábbi években megszokottnál visszafogottabb ízesítéssel készültek a forraltborok. Nem a fantázia, vagy a kreativitás hiányzott a résztvevőkből, csak komolyan vették a zsűri korábbi kilenc versenyen elmondott intelmeit. Persze így is becsúszott néhány túllevendulázott ital, hogy a bírálóknak legyen oka a morgolódásra.

 

A művelődési ház előtti Mádl Ferenc téren tartott szombati rendezvény most is egy nagy szeretetvendégség volt. A versenyen induló tizenegy csapat nem csak forralt borral kínálta az érdeklődőket és a többi csapat tagjait, többen teát, vagy valamilyen gyümölcsös forró italt is főztek, és pogácsát, zsíros kenyeret, sőt néhol finom süteményeket is bevetettek, hogy kellemesebb legyen az együttlét.

A zsűri vezetője az idén is Salánki Sándor, a tihanyi borrend nagymestere volt, akit borrend két további tagja, Kiss József és Varró János segített. Az összes versenyital végigkóstolása után a zsűri elnöke úgy látta, hogy összességében jól voltak a borok, bár a levendulát nem kellene erőltetni, mert elnyomja a bor jellegét. Azt javasolta a csapatoknak, hogy legközelebb csak olyan fűszereket használjanak, amik hagyják a bort is érvényesülni. Ilyen szerint a fahéj, szegfűszeg, sőt akár a paprika is.

 

Dolgozik a zsűri – Kiss József (balról), Salánki Sándor és Varró János – Fotó: Győrffy Árpád

A zsűri döntése szerint az első helyet a Tündérsziget csapat, a másodikat a Civilek Tihanyért csapat, a harmadikat pedig Gulyás Krisztián és csapata nyerte el. Különdíjjal jutalmazták a Tihanyi Asszonykórus tagjaiból alakult Jégvirágok csapatot.

 

A zsűri tagjai és Rózsa Éva főszervező a győztes Tündérsziget csapat képviselőivel – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Tündérsziget csapat – hagyományosan lila füstön főztek, mert az idén is egy levendulafűtésű sparhelttel települtek ki a térre – a versenyitalt tihanyi Hosszúhegyi Olaszrizlingből főzték, amit a boltjukban kapható saját Tündérsziget fűszerkeverékkel ízesítettek. A bor mellett meleg almalét készítettek a gyerekeknek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Civilek Tihanyért Egyesület csapata – Olaszrizlingből főzték hagyományos fűszerezéssel, naranccsal, citrommal és egy kis Cointreau narancs likőrrel dobták fel, ahogy két éve is. Akkor elsők lettek, most újra bejött a második helyhez. A képen Rege Cukrászda csapatával közösen láthatók. Ők villányi vörösbort főztek – Fotó: Győrffy Árpád

 

Gulyás Krisztián és csapata – Száraz fehérbort főztek állítólag erős paprikával. Többet nem tudtam kiszedni belőlük. Azt mondták, ha elmondanák meg kellene, hogy öljenek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Tihanyi Asszonykórus Jégvirágok csapata – száraz Merlot főztek víz nélkül, hagyományos fűszerekkel, egy kis cukorral, naranccsal, almával – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Levendula Klub csapata – tihanyi vörösborból hagyományos fűszerezéssel, naranccsal, almával ízesítve – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Keszeg Vendéglő csapata – Vörös- és fehérbort használtak tisztán, vizezés nélkül. Fűszert csak a leghagyományosabbak, a szegfűszeget és fahéjat használtak. Lassú főzéssel, forrási hőfok alatt. Teát is főztek a gyerekeknek és a vezetőknek – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az Ötletgazdák csapat – Középen a borfőző verseny egykori kitalálója, elindítója, Pálffy Zsolt – Egri bikavérből hagyományos fűszerekkel és valamilyen likőrrel, aminek a nevét titokban akarták tartani. Ők is forraltak teát is – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Kiserdő Hangja csapat – Kiserdei Chardonnayból és Furmintból, kevés vízzel főzték a bort. A hagyományos fűszerek mellett két apró csilipaprikát tettek bele – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Romanovok csapat – Mint elmondták, fűszeres, gyülöcsös redukcióval készítették a forralt bort, tehát először elkészítették az alapot a fűszerek és a gyümölcs forralásával egy kis vízben, borban, gyümölcslében. A leszűrt alapot felöntötték borral, és felmelegítették. Bornak a saját pincében készített Zweigeltet, Othellot és Kékrankost használtak. Az általános fűszerek között volt szegfűbors, cardamom mag, szerecsendió és babérlevél – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Horgászegyesület csapata – Többféle tihanyi vörösbort házasítottak, amit hagyományos fűszerezéssel főztek. Szerencsére hal nélkül – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Retro Pizzéria és a Garda Vendéglő csapata – Vörösbort főztek a klasszikus fűszerekkel és egy kis cardamom maggal, gyümölcsként citrommal, naranccsal. Időben levették a tűzről és leszűrték, hogy ne keseredjen bele a fűszer – Fotó: Győrffy Árpád

A borfőző versenyt a Karácsonyváró napok részeként szervezték az idén is. A programsorozat december 22-én zárul. Délután ötkor a Levendula Dalkör közreműködésével meggyújtják a negyedik adventi gyertyát a Mádl Ferenc téren. A vendégeket forralt borral, punccsal, mézeskaláccsal várják.
December 30-án délután a Tihanyi Bencés Iskola aulájába előszilveszteri mulatságot tartanak. Délután öttől Dúdoló címmel Navratil Andrea tanít újévköszöntő énekeket, este hattól az Eszterlánc zenekar ad koncertet mezőségi népzenéből, majd gyermek és felnőtt táncházat tartanak. Az egyébként ingyenes program batyus bállal zárul, amire mindenkinek magának kell vinni az elemózsiát.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Tihany – Száraz levendulaszár tüzén főzték a legfinomabb bort" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár