Két délutánt töltöttek ismét együtt a gyenesdiásiak családias, baráti hangulatban játékkal, beszélgetéssel, forraltbor, sütemények, sült gesztenye és halászlé kóstolásával a hétvégén.
A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület 14. alkalommal megtartott rendezvényét az idén sem terhelték túl színpadi kulturális programokkal, a hangsúly most is a kellemes együttléten volt. Mindkét nap sok érdeklődőt vonzott a Községháza előtt kialakított karácsonyi vásár, amin helyi és környékbeli kézművesek kínálták termékeiket, hozzá forralt bort, teát és harapnivalót is ajánlottak. A korábbiaknak megfelelően mindkét napra új funkciót kapott a Községháza nagyterme is, amit a Varázshangok Egyesület rendezett be játszóháznak a legkisebbek és szüleik nagy örömére.

Már délután is voltak érdeklődők a kézművesek pultjainál, de a vásárlási kedv inkább este jött meg – Fotó: Győrffy Árpád

A gyerek és szülők is imádták a különleges játszóteret – Fotó: Győrffy Árpád
Az első nap sztárvendége a sült gesztenye mellett hagyományosan a száz szeletes ünnepi torta volt, ami nem sokáig időzött a rendezvényen, mert a felszeletelés után azonnal el is fogyasztották.

A százszeletes torta még egyben – Fotó: Kenesei-bezzeg Katalin

Ketten a gesztenyesütő csapatból – Valentin Szilveszter (balról) és Kiss László – Fotó: Győrffy Árpád
A vasárnapi program sztárja a Hobár Péter vezetésével készített halászlé mellett az idén is a sütimustra és az ezt követő sütivásár volt. Iskoláskorú lányok, anyukák, nagymamák versenyeztek több kategóriában is legfinomabb karácsonyi sütemény készítő cím elnyeréséért. A zsűrit az idén is Somogyi Zoltán Max gasztronómiai szakértő és egyben a turisztikai egyesület elnöke vezette. Tagja volt még Finta Maya, Kenesei Bezzeg Katalin és László Judit. A versenyre beadott 25 sütemény mindegyikét finomnak ítélték, és találtak közöttük több kiemelkedő minőségűt is. A zsűri döntése szerint az alábbi eredmény született.
Házias finomságok kategória: 1. Egyed Diána, Narancsos csokis keksz; 2. Varga Zoltánné, Linzer karácsonyfa; 3. Menyhei Réka, Lukács Bíborka, Szeretet puszedli.

Egyed Diána Narancsos csokis keksze – Fotó: Győrffy Árpád
Szelet krémes sütemény kategória: 1. Ángyánné Döbör Szilvia, Nutellás gesztenye szelet; 2. Ángyánné Döbör Szilvia, Diós krémes; 3. Dongó Árpádné, Fagyi szelet.

Ángyánné Döbör Szilvia Nutellás gesztenye szelete – Fotó: Győrffy Árpád
Ünnepi torta kategória: 1. Kissné Sánta Éva, Havas táj; 2. Döbör Beáta, Sós mogyorós karamell; 3. Varga Eszter, Csokis-gesztenyés torta.

Kissné Sánta Éva Havas táj nevű tortája – Fotó: Győrffy Árpád
Különdíjasok:

Kiss Alexa – Különleges habcsók koszorúja – Fotó: Finta Maya

Makó-Hóbár Zorka – Zorka kedvenc muffinja (gyermek kategória) – Fotó: Győrffy Árpád

Búzási Sára, Czanka Orsolya – Sportszelet torta (gyermek kategória) – Fotó: Győrffy Árpád

Az eredményhirdetésen készült csoportképen a versenyzők a zsűri tagjaival és a rendezvényt mindkét nap magyarul és németül vezető Kovács Bea újságíróval – Fotó: Győrffy Árpád

A hivatalos zsűrizés után megnyílt a lehetőség mindenki előtt, hogy saját véleményét kialakítsa a sütikről, és akár ötletet is kapjon az ünnepi édességek elkészítéséhez – Fotó: Győrffy Árpád
Vasárnap a Pásztorházban adventi mézeskalácssütést tartottak a gyenesdiási népi kismesterségek szakkörének segítségével.

A konyhában Fábián Józsefné, Ember Lászlóné, Dongó Árpádné mézeskalács készítés közben – Fotó: Győrffy Árpád

A tisztaszobában a gyerekek és szüleik a már kisütött mézeskalácsokat díszítették – Fotó: Győrffy Árpád

Vasárnap is kinyitott a kézművesvásár, ahol az ünnepi díszeken kívül fazekas termékeket, különböző anyagból készült babákat, díszdobozokat, mandalás ajándéktárgyakat, fűszereket, lekvárokat lehetett több más mellett kapni – Fotó: Győrffy Árpád

Vincze Teodóra és Nagy Gergely folyamatosan kínálta a zsíros kenyeret, sült kolbászt, halchipset és vasárnap az ünnepi halászlét is – Fotó: Győrffy Árpád
Természetesen most is volt tombolasorsolás, és a Pásztorház melletti betlehemnél meggyújtották a harmadik adventi gyertyát is. Az idei rendezvény újdonságaként a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület csatlakozott a Gyenesdiásnak fontos környezetünk és jövőnk sorsa programhoz az ökotudatosság jegyében. Ezért már előzetesen arra buzdítottak minden vendéget, hogy az eldobható helyett vásárolják meg a rendezvényen kínált bögrénket, vagy hozzák magukkal az otthonit, hogy így is csökkentsék környezetünk terhelését.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)