Tihany – Fejlesztések és saját védjegyes levendulaolaj

A levendulának nem csak a jövője fontos, a múltját is felkutatták és bemutatják Tihanyban - Fotó: Győrffy Árpád

Eladó a balatontipp.hu internetes domain!
Ajánlatok és érdeklődés a gyokergyorffyarpad.hu címen.

Az elmúlt évben két olyan jelentős fejlesztés valósult meg Tihanyban, ami a falu lakóit és a községbe látogatókat egyaránt érinti, mondta Tósoki Imre polgármester. De mint a beszélgetés közben kiderült, ennél jóval több új dologgal is találkozhatunk.

 

A két kiemelt fejlesztés egyike az iskolai sportcsarnok felújítása illetve újraépítése. A tavaly tavasszal kezdett, az idén befejezett munkát az önkormányzat a Tihanyi Labdarúgó Klubbal közösen bonyolította le.

– A klubnak köszönhetően tudtunk TAO-s forrásokhoz jutni, a 30 százalékos önerőt pedig az önkormányzat biztosította. Az önerőhöz is kaptunk százmilliós kormányzati támogatást, de így is majdnem százmilliót kellett a községnek hozzátenni a megvalósításhoz. A teljes költség nettó 500 millió volt, de ha a kiegészítő beruházásokat, vásárlásokat is hozzáadjuk, akkor nettó 580 millióról beszélhetünk.

 

Tósoki Imre a községházánál lévő tihanyi információs tábla előtt – Fotó: Győrffy Árpád

A sportcsarnok közvetlen építésén túl nyolcvanmillió forintból felújítottuk az udvart, egy streetball pályát alakítottunk ki, felújítottuk az iskola régi öltözőit, a sportegyesület is vásárolt sok kiegészítő dolgot, labdákat, kiegészítő székeket, védőszőnyeget és mást, ami az eredeti költségvetésbe nem fért bele. A cél az volt, hogy egy minden igényt kielégítő létesítménye legyen a településnek, amit a sportolás mellett más közösségi célra is használhatunk.

 

A sportcsarnok a déli oldalról, mellette a fűtést, hűtést biztosító hőszivattyú – Fotó: Győrffy Árpád

Nagyon fontos, hogy az általános iskola diákjainak az eddiginél lényegesen jobb lehetőséget biztosítunk a tornaórákhoz és az órákon kívüli sportoláshoz, jobb körülmények között működhet a labdarúgóklub futsal szakosztálya is. De ez csak az egyik oldal, hisz egy olyan fedett közösségi tér jött létre, amilyennel eddig nem rendelkeztünk, és ez új lehetőségeket biztosít az önkormányzatnak.
Maga az épület 1400 négyzetméter alapterületű, 150 férőhelyes fix lelátót alakítottunk ki benne. Egy nagyobb rendezvény, például konferencia esetén további háromszáz személyt tudunk leültetni a megvásárolt székek segítségével. A csarnokot igény esetén egy motoros mozgatású függönnyel ketté tudjuk választani.

 

A küzdőtér a rögzített széksorokkal – Fotó: Győrffy Árpád

– A sporton kívül milyen programokat terveznek ide?

– Szeptemberben Tihany szervezi az országos főépítészi konferenciát, aminek nagyobb programjait a csarnokban rendezzük meg, és ide tervezzük a februári Bencés bált is. Ilyenről még nem volt szó, de akár nagyobb esküvők lebonyolításához is helyet tudnánk adni.

– Hogyan bírják majd finanszírozni egy ekkora épület fenntartását, a fűtést, világítást?

Ez számunkra is alapvető kérdés volt már az indulásnál, hisz egy ilyen ügy sokszor azért bukik el, mert az építésre még csak megvan a pénz, de a rezsiköltségeket már nem tudják finanszírozni. Mi azt gondoltuk, hogy egy új létesítmény tervezésénél alapvető szempont az is, hogy azt normális költséggel lehessen működtetni. Erre gondolva olyan napelemparkot alakítottunk ki, ami egy hőszivattyús rendszerrel közösen teljesen megoldja az épület világítását, fűtését és hűtését is. Olcsóbb lett volna, ha csak gázfűtést teszünk bele, nem használunk napelemeket, nem teszünk bele hűtést, nem szereljük fel a méregdrága befúvókat. De úgy gondolom, megérte vállalni a jelentős plusz kiadást, mert így gyakorlatilag nulla lett az épület ilyen jellegű fenntartási költsége. A megszokott költségekből nálunk csak a fürdéshez, mosdókhoz használt vizet kell majd finanszírozni.

– Mi volt a bevezetőben említett másik nagy beruházás?

– A sportcsarnok építéssel közel párhuzamosan zajlott az önkormányzati szolgáltatóház, a Civilek Háza kialakítása. Ez az épület több mint húsz éve üresen állt közvetlenül a Belső-tó partján. Most sikerült megújítani, és nagyon hasznos funkciókkal ellátni. Ide költözött a művelődési ház igazgatása, a TDM szervezet, a Congeria Település Üzemeltetési Kft., a kábeltévé stúdiója, a könyvtár. Ezzel lehetővé vált az is, hogy ki tudtuk költöztetni a korábban a művelődési házban működő intézményeket. A Civilek Házában kapott helyet egy levendulalepárló üzem is, amihez egy levendulatörténeti kiállítás is kapcsolódik. Ez elsősorban a levendulatermesztés, feldolgozás tihanyi vonatkozásait mutatja be, valamint egy olyan kézműves műhely, ahol meg lehet nézni a levendulából készült termékek előállítását. Még az idén kialakítunk egy kis üzletet is az értékesítéshez.

 

A könyvtárban Horváthné Tóth Ivett éppen az ovisoknak tartott foglalkozást az óvodai szünet miatt – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Civilek Házában berendezett kiállításon részletesen bemutatják a levendula hazai termesztésének, feldolgozásának történetét – itt éppen illatokat kell megkülönböztetni – Fotó: Győrffy Árpád

 

A levendulalepárló berendezéseinek egy része a kiállítótérben – Fotó: Győrffy Árpád

– Kié az üzem, kihez tartozik?

Magát a levendulaolaj lepárlót a Tihanyi Levendulaolaj Kft. hozta létre. A céghez, illetve a fejlesztéshez dr. Tóth József, a Tihany Fejlesztéséért Alapítvány elnöke több mint 180 millió forint támogatást adott, annyira szívügyének érzi ezt az ügyet. A Kft.-nek tulajdonosa az önkormányzat is. Ide kapcsolódik, hogy elindítottuk a tihanyi levendulaolaj eredetvédelmi eljárását. Amennyiben ez lezajlik, attól kezdve fellépünk azért, hogy itt Tihanyban csak megfelelő minőségű, helyben készített, védjeggyel ellátott termékeket lehessen árusítani. Hiszen most már minden adott ahhoz, hogy a levendula megtermelésétől a feldolgozásig minden munkafolyamatot kiváló minőségben el lehessen végezni helyben. Mivel a tihanyi terület kiváló adottságokkal rendelkezik a levendula termesztéshez, bízom abban, hogy az ingatlantulajdonosok a most parlagon álló, vagy nem igazán jó célra használt területeiken elkezdenek levendula termesztéssel foglalkozni. Most, hogy már itt van a működőképes levendulalepárló, már nem kell száz kilométerekre szállítani a levendulát a feldolgozáshoz. Amennyiben a megfelelő minőség párosul a helyi eredetvédelemmel, nagyon sokat lendíthet a minőségi helyi termékek előállításán más területeken is.

 

Erre a hétre már a nemzeti park levendulása is igazán virágba borult – ahol a múlthét végével lezártnak nyilvánították a szedd magad akciót  – Fotó: Győrffy Árpád (június 28.)

 

A tihanyi elágazóban lévő magán művelésű levendulás a verhetetlen színeivel – Fotó: Győrffy Árpád

A bencés apátság alapításában létrehoztuk a Tihanyi Levendulatanácsot, amiben az apátság mellett az önkormányzat, a helyi TDM szervezet és egy civil szervezet, a Levendula Klub képviselteti magát. A jövőben szeretnénk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságát is bevonni a munkába. A levendulatanács feladata lesz majd a piacra szánt termékek minősítése, a védjegyviselés jogának megadása.

Visszatérve még a vendégeinket is érintő most zajló fejlesztésekre, az idei év tavaszán elindult több útépítési pályázatunk megvalósítása. Újraaszfaltoztuk a József Attila utcát és a Völgy utca felső szakaszát, egy kerékpárút fejlesztési projekt első részeként újraaszfaltoztuk a Major utcát, mert itt lett kijelölve felfestéssel a község északi bejáratától a Belső-tó felé menő kerékpárút. A munkákat elvégeztük, a hivatalos átadásra a következő hetekben kerül sor.

– Mi lesz az eddig művelődési házként, könyvtárként használt egykori apátsági magtárból

A világörökség várományosi helyszínek fejlesztése keretében készülünk két olyan nagy programra, amikben konzorciumi partnerként veszünk részt. Az egyik fejlesztés az egykori magtár felújítása lesz, ahol egy turisztikai fogadóépületet hozunk létre. A földszintjén működik majd a Tourinform iroda egy kis kávézóval, a két emeleti szinten pedig kiállítóterek lesznek, ahol a Tihany huszadik századi történetét mutatjuk be. Ezt a részt a kiállítás mellett rendezvényhelyszínként is lehet majd használni.

A program keretében folytatjuk az Echo-domb megújítását is. Ott egy új nyilvános vécét alakítunk ki, mert az 1950-es években épült jelenlegi illemhely megfelelő modernizálására nincs lehetőség. A ma kor igényeinek megfelelő új vécét a jelenlegi épület és a parkoló között a föld alá süllyesztjük. A jelenlegi épületet is meghagyjuk, mert a hatvanas évek építészetének egyik jópofa darabja. Felújítjuk, kifestjük, és ajándékboltot alakítunk ki benne, amit bérlővel szeretnénk működtetni. A dombon lévő játszóteret is bővítjük, korszerűsítjük, és szeretnénk a légkábeleket is a föld alá vinni az Alsóvári út és a parkoló közötti szakaszon. Ezeknek a beruházásoknak folyamatban van a közbeszerzési eljárása, a munka várhatóan októberben kezdődik.

 

A visszhang-dombi vécéből ajándékbolt lesz, mert a jelenlegi funkciójában már nem lehet megfelelően korszerűsíteni – egy forgalmas pillanat a Gardafesztiválon – Fotó: Győrffy Árpád

A másik projektünk is a világörökség várományosi területeken lévő épületek, területek felújításához kapcsolódik. Ehhez az apátsággal közös pályázaton nyertünk támogatást. Az 1,9 milliárdos bruttó összegből durván 1,2 milliárdot, illetve ennek az áfával csökkenő részét tudja az önkormányzat felhasználni a Csokonai liget felújítására. A liget és az alatta lévő függőkertek teljes megújítása mellett egy nyelvemlék tanösvényt szeretnénk kialakítani.

 

Megújul az apátsághoz vezető lépcső a Csokonai ligettel és a balra látható függőkertekkel együtt – Fotó: Győrffy Árpád

Ennek a programnak lesz a része az apátságot és a Mádl Ferenc teret összekötő lépcsőnek a teljes felújítása és a Tihanyi Művészek Élményháza létrehozása. Az élményházhoz egy ingatlant vásároltunk a Visszhang utcában a Babamúzeummal szemben. A földszinti és tetőtéri résszel együttesen több mint 300 négyzetméter területű műemléki ház különleges értéke, hogy egy ekkora épületet ma már itt nem lehetne létrehozni a mai építési előírások szerint. Itt szeretnénk emléket állítani a 20. század közepén Tihanyban alkotó művészeknek, Németh Lászlónak, Illyés Gyulának, Borsos Miklósnak, Passuth Lászlónak. A tervek ehhez is készülnek, a világörökségi fejlesztésekkel párhuzamosan október-november környékén szeretnénk elindítani a munkát, hogy a következő szezonban a többségük már átadásra is kerülhessen. A magtár felújítás várhatóan hosszabb időt vesz majd időben, de a többi munkánál bízok a jövő tavaszi befejezésben.

– Több településen komoly konfliktust okoz, hogy a szabadstrandok fejlesztésére megítélt támogatást néhány hónap alatt, a szezon elejébe belenyúló munkákkal használhatják csak fel.

– Mi nagyon gyorsan le tudtuk bonyolítani a közbeszerzéseket illetve árubeszerzéseket, és ezt követően a Gödrösi és a Somosi strandon is gőzerővel megindult a munka. A Gödrösi strandon a mostani keretből a víz melletti napozóbeton egyharmadán tudjuk csak megemelni a szintet, hogy ezzel alkalmazkodjunk a Balaton megemelt vízszintjéhez. Ehhez kapcsolódva felújítottuk a partot védő kőszórást is. Hogy a gyerekeknek több lehetősége legyen, ide vásároltunk egy vízi élményparkot, amilyen már több strandon működik. Felújítjuk a nyilvános vécét is. Mivel ezt nem tudjuk akadálymentessé tenni, telepítünk mellé egy konténeres vécét, ami a mozgáskorlátozottak számára is megfelelő lesz. Ingyenesen használható wifi rendszert telepítünk, az út és a strand támfala között újraburkoljuk a járdafelület. Itt a beton megemelését jövőre szeretnénk folytatni.

 

Távolabb a Gödrösi strand már megemelt és a régi szinten lévő parti betonja. A strandolók láthatóan jobban kedvelik a megemelt részt, ahová nem csapnak ki a 125 centiméteres névleges szinten tartott Balaton hullámai – Fotó: Győrffy Árpád

 

A mostanra tervezett munkákat várhatóan a jövőhéten befejezik. A mentőmellény tartónak használt munkaterületet záró kerítés alapján normálisnak tűnik az együttélés – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az új vízi játszópark a Gödrösi strandon – Fotó: Győrffy Árpád

A Somosi strandon a teljes hosszban megemeltük a betont és felújítottuk kőszórást a part előtt. Elkészültünk a járdaépítéssel is, és egy védőkorlátot építünk ki a járda és az út közé. Élősövényt is telepítünk a korlát mellé, amihez beszereztük a növényeket, de csak az ősszel ültetjük ki, hogy biztosan megeredjenek. A következő szezonra gyalogátkelőhelyet is szeretnénk létesíteni a strand és a parkoló között.

 

A Somosi strandon végeztek a beton megemelésével, a járdát is lerakták, a korlátok is elkészültek, csak a sövény kiültetése maradt az őszre – Fotó: Győrffy Árpád

– Vécéfelújítást itt nem terveznek?

A strandnak ez a része az erdőbirtokosságé, és a pályázaton sajnos csak önkormányzati területen lévő létesítmények fejlesztéséhez lehetett forrást igényelni.

Tósoki Imre elmondta, hogy az idén is a bevált programokat tervezik. Sikeresen lezajlott a levendula fesztivál, kezdődik a Nyár esték a főtéren sorozat, több más mellett az idén is lesz Visszhangfesztivál, Szüret, Gardafesztivál. Minden olyant megtartanak, ami eddig sikeres volt, de a nagy programokat nem akarják bővíteni, mert terhes lenne már a településnek és az ott nyaralóknak is.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Eladó a balatontipp.hu internetes domain!
Ajánlatok és érdeklődés a gyokergyorffyarpad.hu címen.

Légy te az első hozzászóló a(z) "Tihany – Fejlesztések és saját védjegyes levendulaolaj" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár