Rendkívül érdeklődés mellett és nagy sikerrel zajlott a negyedik alkalommal megrendezett Tihanyi Kolbászgyúró Mulatság szombaton, de az igazán hazai ízek, a Balaton-felvidéki parasztkolbászok az idén is csak a második helyig jutottak.
A tavalyi tizenkettővel szemben az idén 22 csapat versenyzett kolbászával az első helyért a Garda Vendéglő 2016-ban elindított rendezvényén. Az érdeklődés növekedését jelzi, hogy a kezdeti vendéglői terasz helyett tavaly a község főterén, az idén pedig már az Akasztó-dombi piacon kellett szervezni a programot, hogy csapatok, érdeklődők, kóstolók kényelmesen elférjenek. Egyúttal így vásár is kapcsolódott a rendezvényhez.
A csapatok egy része sátor alatt dolgozhatott, és itt zajlottak a szórakoztató programok is – Fotó: Győrffy Árpád
A feltételek az idén is a korábbiak szerint alakultak, a csapatok a nevezési díjért alapból munkaasztalt és bort kaptak. A bort persze nem a kolbászba, hanem a jó hangulathoz. Dupla díjért kérhettek húst is, de azt akár maguk is beszerezhették.
A szakértőkből álló zsűri a kolbászok íze, minősége, megjelenése mellett a csapatok megjelenését is számításba vette az összképnél. A meghatározó persze a kolbász volt. A helyi és környékbeli szakértők mellett a zsűri tagja volt a 2018-as Csabai Kolbászfesztivál Kolbász Királya, dr. Vincze Gábor, aki mellesleg két kolbászgyúrás között pszichiáterként dolgozik.
A zsűri tagjai az asztalnál Varró János (balról), id Ricza János, Vincze Gábor, Kántás József és Tóth Béla. Középen az egyik szervező, Vajda Balázs – Fotó: Győrffy Árpád
A kóstolás és szemrevételezés után a zsűri az 1. díjjal a békéscsabai Csabai Erősek csapatát jutalmazta. (Csak emlékeztetőül, tavaly szegediek, tavalyelőtt paksiak nyertek.)
A zsűri a 2. díjat a helyiekből álló Ulti Teamnek ítélte, a 3. a nemesvámosi ADA-niszokcsapat lett. Különdíjjal jutalmazták a Gántnevű csapatot Gántról, a Fasírt díjat az idén Tihanyi Horgász Egyesület érdemelte ki, a Dizájn díjat pedig az Ilinyi Hagyományőrzők kapták.
Képek és néhány szó a csapatokról
Csabai Erősek – természetesen csabai módra készítették a kolbászt: tavaszi fokhagyma, köménymag, só, édes- és erős paprika – bors nélkül, mert Napóleon idején nem volt – Fotó: Győrffy Árpád
Ulti Team – csütörtök esti ultitársaság békéscsabai módra, bors nélkül. 10 kilóra 25 deka paprikával, fokhagymából a korábbi 15-16 deka helyett csak 7 dekát használnak – Ha valaki nagyon figyel, még a kolbászüzenetet is megérheti – Fotó: Győrffy Árpád
Ada-niszok – Veszprémből adai gyökerekkel. Ennek megfelelően vajdasági recept alapján készítették a kolbászt, onnan hozták a paprikát éa a sót is. A hús persze itteni volt – Fotó: Győrffy Árpád
Gánti Gánt csapat – marokkal mérnek és ízleléssel adagolnak borsot, sót, pirospaprikát, fokhagymát – Fotó: Győrffy Árpád
A Tihanyi Horgászegyesület – halkolbászt készítettek harcsából, pontyból, süllőből, busából fekete borssal, köménnyel, paprikával, szerecsendióval – kiérdemelték a Fasírt-díjat – Fotó: Győrffy Árpád
Ilinyi Hagyományőrzők – Nógrád megyéből, Balassagyarmat mellől jöttek – egyikük unokája egy tihanyi vendéglőbe dolgozik, ő hívta őket – jó palócok módjára – só, bors, köménymag, paprika, fokhagyma. Igazán profik a túrós, lekváros, mákos derelye készítésében – Fotó: Győrffy Árpád
Gyúrtak még
Fonti Five Atom team – Paksi csapat pécsi erősítéssel – negyedszer indultak, egy győzelmük volt, tavaly harmadikak lettek. Hagyományos kolbász – a titok a cecei paprika – Fotó: Győrffy Árpád
Kolbászolók – Veszprém, Eplény, Vörösberény, Nemesvámos – első alkalommal vesznek részt. A sertéshús mellett egy kis marhát is tettek a masszába – Fotó: Győrffy Árpád
Balatonfüredi Töltikék – állandó résztvevők, békéscsabai recept alapján, tehát bors nélkül gyúrták a kolbászt – Fotó: Győrffy Árpád
Szegedi Pick – szegedi paprikával, rozéval – Fotó: Győrffy Árpád
Aszófő csapat – csabai módra bors nélkül, kis lóhússal dúsítva – ők is állandó résztvevők – Fotó: Győrffy Árpád
Koppány Népe csapat mangalicadisznó húsából, 60-40 százalékos hús-zsír aránnyal borssal, paprikával. Egyszer próbálkoztak a levendulával is, de azt mondták, a kóstolók kiröhögték őket. Így maradtak a hagyományos ízeknél. (Tudósítói különdíj a legfinomabb pezsgőért!) – Fotó: Győrffy Árpád
Az Antalfai Savállók borssal, egész- és őrölt köménnyel szentantalfai házi módra gyúrták a kolbászt – Fotó: Győrffy Árpád
A tihanyi Varró Klán borssal, paprikával, fokhagymával, kömény nélkül – tihanyiasan – ízesített – Fotó: Győrffy Árpád
A balatonfüredi Volxwagányok nem árultak el semmit a nagy műről, de nagyon jól érezték magukat – Fotó: Győrffy Árpád
Gánti Méznerék vértesi sváb recept alapján borssal, fokhagymával, csemege paprikával gyúrtak – Fotó: Győrffy Árpád
Balogh Pince csapata Pécselyről inkább gyulai jellegű, borssal, őrölt köménnyel, paprikával ízesített kolbászt készített – saját borokkal tuningolva – Fotó: Győrffy Árpád
A balatonfüredi Kék Balaton Nyugdíjas Klub tagjai borssal, paprikával, fokhagymával ízesítettek – Fotó: Győrffy Árpád
Veszprémi fradiKolbász Ultrák kevés köménnyel, borssal, fokhagymával, csemege paprikával, bors pótlásként egy kis csípős paprikával gyúrtak – Fotó: Győrffy Árpád
Jász Kolbász csapat a paprika, fokhagyma, bors, fokhagyma mellett ízesített, érlelt házi sajttal, rókagombával bolondította a kormányt – Fotó: Győrffy Árpád
Szalontai Attila füredi baráti társasága receptje: 8 deka fokhagyma, 4 deka kömény, 4 deka bors együtt ledarálva, 18 deka só, 20 deka paprika – mindez 10 kilóhoz, ami 70 százalék combból, 30 százalék zsírszalonnából állt – Fotó: Győrffy Árpád
Tihanyi Csiszka Team só, bors, fokhagyma, kömény, paprika ízesítéssel dolgozott. Fogyasztásra 3 milliméteres, a zsűrinek 6 milliméteres lyukon darálták a húst – Fotó: Győrffy Árpád
A kolbászgyúrás kóstolás mellé Polgár Csabi játszott örökzöld slágereket – Fotó: Győrffy Árpád
A rendezvények az idén a sváb hagyományokat ápoló Fejér megyei község, Gánt volt a díszvendége a Vértesből. A kolbászkészítés mellett zenével, énekkel, turisztikai információkkal és borokkal is bemutatkoztak.
Fellépett a Gánti Német Nemzetiségi Dalkör – Fotó: Győrffy Árpád
Játszott a Gánti Sváb zenekar – Fotó: Győrffy Árpád
A gántiak bemutatkozó sátra kiadványokkal és Othello borral – Fotó: Győrffy Árpád
Két zsűritag, Tóth Béla és Kántás József a szervezőkkel, Vajda Balázzsal, Ricza Lajossal és segítőikkel – Fotó: Győrffy Árpád
Végül egy kóstolótál mindenkinek – Fotó: Győrffy Árpád
A mulatság az idén is bállal zárult, amin hagyományosan a Búgó Csiga zenekar játszott este 11-ig.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ
Cookie szabályzat
Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek.
Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat.
A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak.
Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni.
Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!