Paloznak – Szüreti falunapok jutalmakkal, versenyekkel, környékjáró felvonulással, bulikkal

Nyolc tortával, köztük egy pezsgős üveget formázó finomsággal indultak a versenyen a paloznaki fiatalok - Fotók: Győrffy Árpád

A szüreti ünnepen hagyományosan nem csak az idei szőlőtermést, hanem a Paloznakon élők és a településhez kötődők munkáját is értékelték az északkelet-balatoni kisközségben szeptember utolsó hetének végén.

 

A háromnapos falunapi rendezvénysorozatot a Szuper Miklósné népi iparművész vezetésével működő Paloznaki Hímzőkör 25 éves jubileumi kiállításának megnyitója indította. A Bartl Gézáné, Cziráki Endréné, Kenyeres Gyuláné, Lokody Ákosné, Róka Istvánné, Steinbach Istvánné és néhai Nagy Mihályné munkáiból összeállított anyagot Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A kiállításon a helyi hímzések mellett a Paloznakkal 20 éve testvértelepülési kapcsolatot ápoló erdélyi Korond fazekasai is bemutatkoztak kerámiáikkal.

 

A hímzőkör jubileumi kiállításának részlete a korondi kerámiákkal – a korondi delegáció késése miatt a megnyitón még csak mutatóban voltak kerámiák a korábban kapott ajándékokból, de később kibővítették az anyagot

A rendezvény hivatalos megnyitóján Czeglédy Ákos paloznaki és Katona Mihály korondi polgármester köszöntője után átadták a paloznaki önkormányzat és más szervezetek kitüntetéseit, jutalmait az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végzőknek.
A képviselő-testület döntése alapján díszpolgári címmel tüntették ki a Koronddal egy önkormányzathoz tartozó, a Paloznakkal közvetlen testvértelepülési kapcsolatot ápoló Pálpataka két meghatározó személyét, Bordi János plébánost és Csutak Attila volt pálpatakai iskolaigazgatót. Mindketten a két település kapcsolata érdekében kifejtett munkájukért kapták az elismerést.

Czeglédy Ákos (balról) átnyújtja a díszpolgári címről szóló oklevelet, plakettet Csutak Attilának. Egy eskestés miatt otthon maradó Bordi Jánosnak később adják át a kitüntetést

A képviselő-testület a Paloznakért kitüntetéssel az idén Verrasztóné Losonczy Anna munkáját ismert el, aki az idoklás szerint közösségszervező munkájával aktívan hozzájárult Paloznak pezsgő kulturális életéhez, szervezte a rendezvényeket, kiállításokat, hangversenyeket, segítette a helyi szervezetek munkáját.

Az indoklás szerint Verrasztóné Losonczy Anna aktív részese volt az erdélyi testvértelepüléssel való kapcsolattartásnak, szervezője és segítője a Pálpataki Csezege Néptáncosok paloznaki táborának

Czeglédy Ákos polgármesteri kitüntető oklevéllel köszönte meg a Vörösparti sor egyik lakójának, Prazsák Lászlónak a településrész érdekében végzett fáradhatatlan munkáját.

Prazsák László (balról) több más mellett kiemelkedő munkát végzett a Vörösparti soron a víz-, gáz- és a csatorna bevezetése, illetve a közvilágítás szervezésében és előkészítésében.

Hagyományosan most jelentették be a 15 éve minden évben meghirdetett Virágos Paloznak verseny eredményét. A rangsorolás nélkül megítélt díjjal az idén is azoknak a munkáját szeretnék honorálni, akik példamutatóan művelik, gondozzák a kertjeiket, és akiknek folyamatosan ilyen magas színvonalú a környezete. A Paloznak Község Önkormányzata és a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány által felajánlott díjakat Czeglédy Ákos és Prazsák Józsefné, a közalapítvány elnöke adta át Kristály Katalinnak és Gacza Rolandnak a Zrínyi utca 38., Molnár Annának a Balatoni utca 15., valamint Papp Orsolyának és Jekler Rudolfnak a Fő utca 21. szám alatt lévő ingatlanjuk magas színvonalú gondozásáért.

 

A Virágos Paloznakért Verseny idei legjobbjai

A “Paloznak Jövőjéért” Közalapítvány hagyományosan évek óta megajándékozza az elmúlt egy évben született babákat a nevükkel, születési dátumukkal ellátott óntállal, valamint egy vöröskőre kerülő réztáblával. Prazsák Józsefné az idén Kamondy Vilmosnak, illetve anyukájának adta át az ajándékot.
A közalapítvány ugyancsak évek óta megjutalmazza a kitűnő tanulmányi és sporteredményeket elérő és pályázó középiskolás diákokat. Az idei díjat a közben egyetemi hallgatóvá vált Leitold Dorottya kapta.

Most adták át a Paloznaki Hímzőkör 10 éve alapított Örökség Díját is. A kitüntetést a hímzőkör képviseletében a Paloznaki Civil Egyesület elnöke, Hernádi Péter adta át a 2006-ban alakult, Paloznakon is többször fellépő Pálpatakai Csezege Néptáncegyüttesnek és a paloznaki Kiss Lenkének.

Kiss Lenke a Paloznakért végzett több évtizedes lelkiismeretes tevékenysége, valamint a faluközösség érdekében végzett önzetlen, kitartó és áldozatos munkája elismeréseként kapta az Örökség-díjat

A rendkívüli díjeső után a Paloznak Civil Egyesület szervezésében elkezdődött a hagyományos pörkölt parti. Szecsődi Béla és Pauer Lajos csapata egy-egy hatalmas adag marha-, illetve vaddisznó pörköltet főzött vacsorára. A marhát az egyesület vásárolta, a vaddisznót az Újkúti Vadásztársaság ajánlotta fel. A vacsorához és a tánchoz a Boka Boogie Band muzsikált.

Kezdődik a pörköltek porciózása – Szecsődi Béla (balról), László Károly, Pauer Lajos és felesége Krisztina

Szombaton a falu központjában, játszóterén búcsúi hangulatot idéző programokkal, játszóházzal, ugrálóvárral, körhintával, kézműves foglalkozással és igazi kézműves vásárral folytatódott a program. A tájház udvarán elkezdődött a hagyományos gulyásfőző verseny, miközben a színpadon a Csopaki Mandulavirág Óvoda ovisai és a korondi fúvósok, pálpatakai néptáncosok adtak műsort.

 

A vásáron igazi korondi kézművesek is kínálták saját munkáikat

A gulyásfőző versenyen kilenc csapat indult. A helyi és környékbeli lakosok mellett magyar és külföldi nyaralótulajdósok és a községhez más módon kötődő személyek álltak össze, hogy megmutassák, szerintük milyen az igazi gulyás. A legnagyobb létszámmal, 25 fővel az idén is a község fiataljaiból és barátaikból verbuválódott Paloznaki Legkeményebbek csapat versenyzett.

A zsűri döntése szerint a győzelmet a Gulyáskrém csapat szerezte meg, akik Császár Gábor irányításával klasszikus gulyást főztek saját tenyésztésű marhából. A sikerbe valószínűleg szerepe volt annak is, hogy a főzésbe besegített Zsuzsa mama és Kati mama is.

 

A győztes Gulyáskrém csapat, akik saját marhából főzték a gulyást

A második helyezett a Jóskapistalaci csapat lett. Ők Somogyi István irányításával kicsit újragondolták a technológiát. A gulyáshoz “alaplét” borjúlábból készítették. Ebbe került az angus marha felkockázott lábszár húsa, amit a főzés előtt még egyben grillezéssel kérgesítettek.

 

A Jóskapistalaci csapat egyik kuktája éppen ellenőrzi, hol tartanak a főzéssel

A harmadik helyet a Korondi Fúvószenekar csapata szerezte meg. Ők az egyik zenekari tag, András Péter vezetésével babgulyást főztek székely módra. Olyan sűrű lesz, hogy a kanál meg kell álljon benne. Ehhez marhahúst, disznóhúst, füstölt csülköt, száraz füstölt paprikás kolbászt teszünk bele, rántással, csipetkével csináljuk – magyarázta a séf.

 

Olyan sűrű lesz, hogy a kanál meg kell álljon benne  – mondta a talán épp a rántást bekeverő András Péter

Díj nem juthatott mindenkinek, de a kóstolók véleménye szerint a többi csapat gulyása is kiválóra sikerült. Amit talán az is alátámaszt, hogy a dobogóról most lemaradók között több olyan társaság is volt, akik a korábbi években győzelmet is szereztek.

 

A Nyakleves csapat egy hét kilós marhanyakból főzte a gulyást Beliczai Csaba irányításával. A húst előre szuvidálták, hogy könnyebben puhuljon

Szögedi Betyárok Mizsik Ferenc vezetésével marhahúsból hagyományos módon készítették a gulyásukat

Öreghegyi tunkolók Újragondolt ír gulyást főztek Szendrei Mihályné irányításával, hozzá ír kenyeret adtak

A paloznaki német nyaralótulajdonosokból álló Koke Tál csapat a csopaki Kovács Zoltán vezetésével marhalábszárból főzött hagyományos gulyást

 

A Fakanál tekergetők paloznaki, csopaki vegyes csapata Keller Zsolt vezetésévek szintén hagyományos gulyást főzött. A séf szerint a siker lényege, hogy jó csapattal és sok piával csinálják

Paloznaki Legkeményebbek csapat tavaly káposztás gulyással próbálkozott, de a zsűrinek nem jött be. Az idén hagyományos marhagulyást főztek lábszárból csipetkével, répával, ahogy illik, mondta a séf, Németh Balázs

Az idén is volt közös gulyás is, hogy mindenkinek bőven jusson. Ezt Szecsődi Lászlóné Zsuzsa irányításával készítették mintegy 150 adaggal

A falunapok másik hagyományos ételét, a lángost Bartlné Ferenczy Éva és Bartl Géza sütötte

Kora délután hirdették ki az idei Tortaparádé eredményét. (A versenyműveket lásd a címképen!) A zsűrit képviselő Erdélyi Gábor szerint némelyik torta cukrászdában is megállná a helyét. Igaz volt olyan is, amelyik nem azt az ízhatást adta, amit vártak tőle. Külön is kiemelkedő teljesítménynek minősítette a pezsgősüveg torta elkészítését. Mint megtudtuk, ennek anyaga sült túrótorta volt mandulás linzertésztával és fahéjas, boros szilvaöntettel.
A zsűri az első díjat Kristály Katalin Paloznaki sütőtökös-túrós-mákos tortájának ítélte. A pezsgősüveg torta, Klimkó Emese és Németh Bence Paloznaki pezsgés nevű tortája a második lett. A harmadik díjat Rásky Patrik Diós álom tortája kapta.

 

Kristály Katalin díjnyertes sütőtökös-túrós-mákos tortája

Délután ismét bor folyt a Sárkányos-kútból, majd a hagyományos szüreti felvonulás elindult Lovas érintésével Alsóörsre. A menet visszaérkezéséig az otthon maradókat a Soul&Emotion zenekar szórakoztatta. A felvonulás zárásaként a kisbíró az idén is megemlékezett az elmúlt év eseményeiről. Korondi fúvószenekar koncertje után a Sakk Matt zenekar szüreti báljával zárták az estét.

Vasárnap hagyományosan fát ültettek a Kálvárián kialakított “Baba ligetben” az előző évben született paloznaki babáknak, majd a korondi vendégek mutatták be településeiket. A falunapokat a stockholmi Scola Cantorum koncertje zárta a katolikus templomban.

Kép és szöveg Győrffy ÁrpádHa érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár