Keszthely Helikoni Ünnepségek


Helikoni Ünnepségek  – Diákfesztivál – 2012


Április 26-28.  – Több helyszínen
A dunántúli középiskolás korosztály legnagyobb kulturális seregszemléje2012. április 26. (csütörtök):


7.00-12.00        Regisztráció, szállás és étkezési jegyek elosztása  (Közgazdasági Szakközépiskola)


11.00                Gróf Festetics György szobrának megkoszorúzása  (Festetics Kastély parkja)


ezt követően     Helikoni felvonulás  (Festetics Kastély parkjától a Helikon parkig)


11.45                Ünnepélyes megnyitó, a helikoni láng meggyújtása  (Helikon park)


7.00 – 21.00      Bemutatók a helyszíneken (külön programok szerint):


                        Vers-próza  (Festetics Kastély)


                        Színjátszás  (Balaton Színház)


                        Komolyzenei kategóriák  (Festetics György Zeneiskola)


                        Kórus kategóriák  (Balatoni Múzeum)


                        Könnyűzene, mozgásművészet és egyéb kategóriák  (Csokonai Sportcsarnok)


                        Folklór kategóriák  (Nagyváthy Szakközépiskola)


10.00                „Neked mennyit ér?” a Fejér György Városi Könyvtár ajándékba kapott, valamint állományból kivont köteteinek akciós kiárusítása  (Sétálóutca)


14.00                Film és mozgókép kategória értékelése és vetítések  (Fejér György Városi Könyvtár)


15.00                Képzőművészeti kategória értékelése, kiállítás megnyitó  (Balaton Színház)


15.00                „Tiéd a színpad” versenyen kívüli programok  (Sétálóutca)


21.00                Punnany Massif élő koncert  (Balaton-part)


 


2012. április 27. (péntek):


7.00 – 21.00      Versenyprogramok folytatása – külön beosztás szerint  (adott helyszíneken)


10.00                „Neked mennyit ér?” a Fejér György Városi Könyvtár ajándékba kapott, valamint állományból kivont köteteinek akciós kiárusítása  (Sétálóutca)


15.00                Irodalmi kategória értékelése  (Balaton Színház)


15.00                „Tiéd a színpad” versenyen kívüli programok  (Sétálóutca)


19.00                Helikoni Összkar – kórusok közös éneklése  (Balatoni Múzeum)


20.00                Táncház  (Sétálóutca)


20.30                Kórushangverseny  (Fő téri plébániatemplom)


21.00                PASO élő koncert  (Balaton-part)


 


2012. április 28. (szombat):


8.00 – 12.00      Kategóriák értékelése, díjátadás:


                        Színjátszás  (Balaton Színház)


                        Komolyzenei kategóriák  (Festetics György Zeneiskola)


                        Könnyűzene, mozgásművészet és egyéb kategóriák  (Csokonai Sportcsarnok)


                        Folklór kategóriák  (Nagyváthy Szakközépiskola)


                        Vers-prózamondás  (Balatoni Színház, Simándy terem!)


                        Kórus kategóriák  (Balatoni Múzeum)


11.00                Komolyzenei gála  (Festetics Kastély)


15.00                Helikoni díjkiosztó gála  (Csokonai Sportcsarnok)


 


Kísérőprogramok:


Április 26-28.


Balaton Színház, Básti terem


A Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása


Az idei Helikon számokban: a 134 középiskola (130 dunántúli-, és 4 külföldi), mintegy 3800 résztvevője, 18 művészeti kategóriában, 720 produkcióval és alkotással mutatkozik be. Az előadásoknak 7 közintézmény ad otthont – Csány-Szendrey ÁMK tornaterme: könnyűzene-ének, moderntánc és egyéb kategóriák, Asbóth-Nagyváthy Szakközépiskola: folklór kategóriák, Balaton Színház: színjátszás, képzőművészet, Fejér György Városi Könyvtár: film-videó kategória, Balatoni Múzeum: kórus kategóriák, Festetics Kastély: vers-próza kategória, Festetics György Zeneiskola: komolyzene kategóriák.
Az egyéb programokat a Balaton-parton, és a sétálóutcán élvezheti a közönség – könnyűzenei koncertek: Balaton-part, sétálóutca: egész napos programok.


A zsűri tagjai között olyan nevek találhatók, mint pl. Bencze Ilona, Homonyik Sándor, Halmos Béla, Balázs Árpád, Daróczy Bárdos Tamás.


Az idén is lesznek “jutalomkoncertek”. Csütörtökön este a Punnany Massif, pénteken a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) zenél a színpadon.


 
Keszthely Városi strand   Keszthely Helikon strand   Keszthely Libás strand    Déli szabadstrand 


Keszthelyi Programok
Így írtak a Helikonról 2010-ben

Helikon. A klasszikus műveltségűeknek is jelent valamit, az irodalmároknak is, de mindig valami szóösszetételben. Így egyedül HELIKON; „csak annak” a sok ezer hajdani és mostani fiatalnak, akik 1958-tól megfordultak Keszthelyen. Azzal a céllal jöttek hozzánk, hogy közönségnek, zsűrinek társaiknak megmutassák milyen magas szintre jutottak el valamely művészeti ág művelésében, és persze azért is látogattak a Festeticsek városába, hogy barátságokat kössenek, szerelmeket éljenek át egy nagyszerű programsorozaton, mely bátran állíthatjuk: nagyságrendjével, fél évszázados jubileumával egyedülálló kulturális eseménye a Dunántúlnak, hazánknak, de tán Európának is.

A gondolat még korábbi, a reformkorban született. Gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg első alkalommal a keszthelyi Helikoni Ünnepségeket a helybéli gimnázium, a Georgikon (Európa első agrár-felsőoktatási intézménye), és zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével (Berzsenyi, Kisfaludy Sándor, Dukai Takács Judit, Pálóczi Horváth Ádám és mások). Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak. Felújításukra 1921-ben és 1932-ben tettek kísérletet, amikor is országos üggyé vált a keszthelyi helikon, ám jöttek a háborúk, s egy társadalmi átalakulás.


1957-ben, az ünnepségek 140. évfordulójának kapcsán három keszthelyi lokálpatrióta: Merényi Elemér kultúrház igazgató, Dr. Sági Károly múzeumigazgató és Dr. Szabolcs András közgazdász úgy döntött, megpróbálja egy sajátos társadalmi helyzetben újra indítani az ifjak kulturális nagyrendezvényét. Így született meg a következő évben, 1958-ban az újkori Helikoni Ünnepségek sorozata, amely 1963-ig évente, 1964-től kétévente került megrendezésre.


A nagyszabású rendezvénysorozatra valamennyi dunántúli középiskola meghívást kap (általában 130-150 iskola jelentkezik vissza), hogy neves zsűri előtt, 18 művészeti kategóriában, mérettessenek meg az egyes műfajokban kiemelkedő tanulók. A szervezők koncepciója az, hogy az iskolák által kiválasztott, – a kategóriában legjobb – tanulók jöhessenek Keszthelyre, hogy, rendkívül magas színvonalat képező mezőnyben mérjék össze tudásukat, képességüket. Nagy élmény a három nap. Látni, hallani a legjobbakat, felfedezni a tehetségeket. A Helikon olyan légkört teremt, amit méltán mondhatunk alkotónak.


2010-ben a meghívást 134 középiskola fogadta el, amelynek keretében 2008-ban mintegy 4000 résztvevőt fogadunk a Helikonon. Harmadik éve nemzetközi a rendezvény, hiszen produkcióikkal fogadjuk Keszthely partnervárosainak diákjait is: Hollandiából, Németországból, Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból.
A kategória-versenyek a város intézményeiben kerülnek megrendezésre, esténként kísérőrendezvények gazdagítják a programot, biztosítanak megfelelő kikapcsolódást fiataljainknak a fárasztó szereplések után. A kísérő rendezvények egyik fontos helyszíne a Balaton-parti Zenepavilonnál lévő színpad, ahová természetesen nemcsak a helikonosokat várjuk. Mivel Keszthelyen a szállások csak részben oldhatók meg, a környék üdülőiben éjszakáztatjuk a versenyzőket, kiknek mozgását,  különjáratú buszokkal biztosítjuk.
Az utolsó napon megtartott gálán osztjuk ki a díjakat. Ezek kategóriánként 1 fődíj és érem (minden Helikonra felkérünk egy művészt, hogy egyedi érmet készítsen), több arany, ezüst és bronz fokozat, különdíjak. A díjkiosztás után következett a legjobb műsorszámokból összeállított gála.


Az 50. évforduló alkalmából szeretnénk különleges programokkal is kedveskedni a résztvevőknek. Könyv készül a fél évszázados Helikoni Ünnepségekről, melyet a Balatoni Múzeumban megrendezendő jubileumi kiállítás megnyitóján, április 18.-án mutatunk be a nagyközönségnek. Ezt a könyvet minden résztvevő az ajándékcsomagban kapja meg. A kiállítás fotók, és relikviák segítségével mutatja be a nagyszabású rendezvény történetét.
A megnyitó ünnepségen, április 24.-én emlékművet avatunk az évforduló tiszteletére a Helikoni Emlékmű szomszédságában, este a volt helikoni győztesek gálájával tisztelgünk az ünnep előtt a Balaton Színházban.


Az eddigi Helikoni Ünnepségekről elmondhatjuk, hogy hibátlanul sikerültek. Szervezésükben a 20 tagú Rendező Bizottság tagjain kívül szinte az egész város valamilyen szinten részt vesz.  Közel egy éves, nagyon pontos, precíz előkészítő munka szükséges ennek a nagyszabású rendezvénynek a lebonyolításához, s természetesen szükség van még azoknak a megszállott személyeknek az önfeláldozó kitartására, akik minden juttatás nélkül megszervezik a középiskolás korosztály eme egyetlen művészeti versenyét, fesztiválját… és persze támogatókra, pályázatokra.  A versenyzők és tanáraik a legnagyobb elismeréssel szóltak a mindig gördülékenyen megszervezett rendezvényekről, az itt kapott, soha el nem felejthető élményekről.


Mondjunk neveket is. Egy vetélkedő rangját megadja, hogy kik vállalnak benne szerepet, vagy kiket tud elindítani a pályán?
A teljesség igénye nélkül. Kodály Zoltán az ötvenes-hatvanas évek fordulóján támogatóan állt a Helikon mellé, 1965-ben Mohács című művének ősbemutatóját is itt tartotta a pécsi középiskolások kórusa, Ivasivka Mátyás vezetésével, a szerző elismerő jelenlétében. Évekig vezényelte az összkarban megszólaló Kodály-Berzsenyi: Magyarokhozcímű kánonját Bárdos Lajos. Fia, Daróci Bárdos Tamás zeneszerző sok esztendeje irányítja a kórusok zsűriének munkáját. Felsorolni is lehetetlen mindenkit, aki minősítette a produkciókat hosszú évek során, mégis néhány név:
Bánffy György Kossuth-díjas színművész, Ungár Anikó Kossuth-díjas bűvész, Szörényi Levente,Kossuth-díjas zeneszerző, Takáts Gyula Kossuth- és Baumgarten- díjas költő, Szokolay Sándor, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerzők, Dobra János Liszt-díjas karnagy, Balázs Árpád Liszt-díjas zeneszerző, de említhetjük Jankovich Ferencet, Freinreisz Károlyt, Benkő Lászlót, Szilágyi Tibort, Balázsovits Lajost, Homonyik Sándort, Bakó Gábort, Jeszenszky Endrét, Tímár Sándort, Matúz Istvánt. A sor szinte végtelen.
(Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a fent említett jubileumi könyv előszavát Kodály Zoltán özvegye, Péczely Sarolta asszony vállalta.)
S persze még kisebb az esély arra, hogy leltárba vegyük azok nevét, akik első lépéseiket itt tették meg a művészi pályán.
Mégis. A zsűriben említett Balázsovits Lajos helikoni szavaló valaha, úgy mint Oszter Sándor, vagy Eördögh Csilla riporter, Vándorffy László színész-rendező-igazgató, vagy a jó nevű közgazdász Petscnig Mária Zita. Már Helikonon is zongorázott Vukán György és Lányi Péter. Fújta a kürtöt Tarjányi Ferenc, s egymás utáni alkalmakkal győzött a két tapolcai „megasztár”, Tóth Vera és Tóth Gabi.

Forrás: Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány – 2010 Keszthely Városi strand   Keszthely Helikon strand   Keszthely Libás strand    Déli szabadstrand 


Keszthelyi Programok 


Várjuk a friss tapasztalatokat és jó fotókat a szerkesztobalatontipp.hu címre, az oldalunk üzenőjébe, vagy a Facebook oldalunkra – http://www.facebook.com/balatontipp – Lájkoljátok, osszátok meg, hogy más is láthassa


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár