Ezen a hétvégén sem várnak kirándulókat a balatoni településekre

A települések többségén élnek a kormánytól kapott felhatalmazással, és a hétvégére lezárják a forgalmasabb részeket - Fotó: Győrffy Árpád

A balatoni önkormányzatok többsége az utolsó áprilisi hétvégén is fenntartotta a járvánnyal kapcsolatban húsvétkor és a rá következő hétvégén meghatározott korlátozásokat. Néhol kicsit lazítottak a szabályokon, de vannak szigorítások is.

 

Huszonöt település rendelkezéseit gyűjtöttük össze. Hiányzó helyeken vagy nem alkottak külön szigorító szabályokat, vagy mi nem találtuk azokat a település honlapján, a polgármester vagy a település Facebook-oldalán.

Alsóörs

Zárva a Községi strand a látogatók, sétálók előtt, a strand előtti Sirály parkoló és a Református-templom alatti parkoló a járművek előtt. Tilos a Somlyó-hegyi kilátó és a Csere-hegyi kilátó látogatása, a Somlyó hegyi kilátó alatti és Merse parki tűzgyújtó helyen a tűzgyújtás. A vendéglátó és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kitenni. Javaslt a maszk használata a faluközpontban és a parton található üzletekben.

Badacsonytomaj

Szombaton és vasárnap a település közigazgatási területén a közterületeken tilos a szeszesital fogyasztás, lezárták a parkolókat, strandokat, a parkokat, sportpályákat, játszótereket. A helyi közutakon, közterületeken közúti járművel csak külön engedéllyel lehet megállni. Közterületen 8 óra és 20 óra között badacsonytomaji állandó lakóhellyel vagy badacsonytomaji tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy tartózkodhat.  Április 19-én a fentiekhez kapcsolódva lezárták a badacsonyi móló előtti parkot és a Rózsakőhöz, Szegedy Róza-házhoz vezető Kisfaludy utat is. Folyamatos járőrszolgálat ellenőrzi a szabályok betartását.

Balatonakali

Zárva a Községi strand és a nyaranta a Balatonakali Üdülőtulajdonosok Egyesülete által fürdésre használt, úgynevezett levendulás lejáró. A község szabad parti részén összesen 9 fő tartózkodhat egyszerre.
Április 27-én reggel 6 órától a község közigazgatási területén a lakosság ellátását szolgáló üzletekbe (élelmiszer, gazda-, autós bolt, posta stb.) csak maszkban, ennek hiányában annak rendeltetését, funkcióját betöltő egyéb textil (pld. sál) igénybevételével lehet belépni és ott tartózkodni.

Balatonalmádi

A helyi piacon 9-11 órára változott a 65 felettiek idősávja. A Szent Erzsébet liget teljes területe, Óvári kilátó és környezete, strandok és parkolóik, játszóterek és kültéri fitnesz parkok folyamatosan lezárva. A szökőkút előtti tér és parkoló, valamint a Pannónia parkoló a hétvégi napokon. Az illetéktelen használó 10 ezer – 200 ezer Ft bírságot fizet! Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező.

Balatonberény

Maradtak a korábbi korlátozások: a hétvégére lezárték a sportpálya parkolót, a sportpálya előtti parti sétányt, a Kossuth Lajos utca – piactéri parkolót, Kossuth téri parkoló és játszóteret, a községi strandot és parkolóját, a Csicsergő sétány, a kísérleti partszakaszon lévő “szabadstrand” területét a Kétfolyótól a Napfény utca végéig, a Henger parkot és az Erdért strandot. A felsorolt területeken megállni, parkolni, horgászni, sétálni, tartózkodni, a kihelyezett játszó- és sporteszközöket használni tilos Melléjük most egy figyelmeztetés: aki közterületen szeszesitalt fogyaszt, a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást valósít meg. Helyi önkormányzati rendelet alapján 100 000 Ft közigazgatási bírsággal sújtható. A rendelet különösen érvényes az élelmiszer üzletek és a trafik előtti közterületekre.

Balatonboglár

Látogatási tilalom a szabadstrandok területére, a Várdomb-parkerdőben, a Szent Erzsébet parkban, a Temető-dombon és a város valamennyi parkolójában.

Balatoncsicsó

A Zánkai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településeken – a veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt, annak visszavonásáig – a polgári házasságkötésre kizárólag a közös hivatalhoz tartozó kirendeltségek hivatali helyiségében két tanú jelenlétében kerülhet sor az anyakönyvvezető részvételével.

Balatonfenyves

Maradnak a korábbi lezárások. A község nagyobb szabadstrandjait, így a Központi strandot, a Fenyves-alsói illetve a csalogány strandot nem lehet látogatni. Ugyancsak lezárásra került a kikötő egyébként szabadon használható keleti mólószára.

Balatonföldvár

Marad a korábbi szabály, amivel lezárták a parkolókat és a strandokat.

Balatonfüred

Zárva van az Esterházy és a Kisfaludy strand. Nem lehet megállni a Huray utcai-, a Borsos Miklós utcai-, az Esterházy- illetve a Kisfaludy strandi parkolókban illetve a Zákonyi úti mélygarázsban. Tilos a behajtás a Jókai utcába, a Kerek templomtól a Süllő utcáig van zárva az út, ugyanez vonatkozik a Táncsics és a Szabadság utcákra is – ezekben az utcákban csak a célforgalommal lehet behajtani.

Balatonfűzfő

Marad az április 17-én kiadott rendelkezés: a Fövenyfürdői Strandot és a Fövenyfürdői Strand parkolóját, a Tobruki Strandot és a Tobruki Strand parkolóját, a közterületen lévő játszótéri eszközöket, a Parti sétány részét képező panoráma kilátó pontot lezárták, használatukat megtiltották.

Balatongyörök

Továbbra is érvényes a Községi strand bezárásáról hozott rendelkezés és a kisgyermekes szülőkhöz szóló kérés, hogy ne használják a játszótereket, mert a közösségi játékok használata elősegítheti a vírus terjedését.

Balatonkenese

A Széchenyi park előtti vízterületen fürödni, strandolni tilos, horgászni este 20:00 óra és reggel 06:00 óra között tilos. A Parti sétány előtti vízterületen fürödni, strandolni tilos, horgászni a térburkolattal ellátott területen tilos, a Parti sétány térburkolat nélküli területén este 20:00 óra és reggel 06:00 óra között tilos horgászni. A város tulajdonában lévő közparkokban és zöldterületeken napozni, piknikelni, alkoholt fogyasztani, kutyát póráz nélkül sétáltatni tilos.

Balatonlelle

Tilos a Móló sétány melletti, a Napospari utcai, a Hortenzia utcai, a Gyöngyvirág közi önkormányzati tulajdonú parkolók, továbbá a Nyugati feltöltésen lévő szabad strand, valamint a Csöpi közi, Szirom közi, Hullám utcai strand területére gépkocsival vagy bármilyen egyéb más járművel és gyalogosan bemenni, ott tartózkodni.

Balatonszárszó

Maradnak a korábbi korlátozások, lezárások. A strandok és a játszóterek visszavonásig zárva maradnak, azok területére továbbra is tilos belépni.

Balatonszemes

A község közigazgatási területén, a vízparton a horgászok, valamint a nem ugyanazon háztartásban élők minimum 10 méteres távolságot minden irányban kötelesek tartani egymástól.

Balatonudvari

Zárva az önkormányzati tulajdonú Balatonudvari és Fövenyesi strand. Rendelkezett arról is, hogy a fövenyesi móló területén egyidejűleg összesen 8 fő tartózkodhat kizárólag horgászás céljából.

Paloznak

A játszótereken egyszerre max. 10 fő tartózkodhat, és egy játszóeszközt csak egy gyermek használhat egyszerre. Az önkormányzat a játszótéri eszközöket naponta két alkalommal fertőtleníti.
A községben tartózkodóknak javasolják, hogy használják ki a helyi pincék elviteles szolgáltatását, illetve a Csiszár Pince és a Homola Borászat kiszállítást is vállal. Ha a vírus ellen nem is használ, de ezzel támogatjuk a helyi termelőket és a hangulatunk sokkal jobb lesz – fogalmaz a polgármesteri közlemény.

Révfülöp

Közterületeken, zöldterületeken, strandokon és partszakaszon kizárólag Révfülöpön lakóhellyel, vagy április 23-ig bejegyzett tartózkodási hellyel rendelkezők tartózkodhatnak. Ez érvényes az egész révfülöpi partszakaszon történő horgászatra is!
A településen az átmenő forgalom a 71. sz. főúton, a Káli úton, a Rétsarki úton és a kerékpárúton engedélyezett, ami megállásra nem jogosít Révfülöp belterületén. A Halász utcába csak az ott lakók vagy ingatlantulajdonnal rendelkezők, és az ott munkát végzők hajthatnak be gépjárművel.
Közterületen a szájmaszk használata kötelező. Tilos közterületen bármilyen étel, ital fogyasztása! Az ételszállítással, elvitellel rendelt étel kizárólag otthon fogyasztható.

Siófok

A város közterületein tartózkodók és a tömegközlekedési eszközökön utazók számára kötelező az egészségügyi maszk – ennek hiányában az annak rendeltetését, funkcióját betöltő textil (orrot, arcot takaró sál, kendő) – viselése. Kivételt képeznek az egyéni sportolási tevékenységet végzők, annak időtartama alatt.
Tilos az elviteles étkezés – kivéve a gépjárműből való kiszállás nélkül, és az ételt az arra szolgáló ablakon keresztül átadó személyen kívül más személlyel közvetlen érintkezés nélkül átvehető ételforgalmazást.
A járművek és a gyalogosok elől is lezárták a móló és a Petőfi sétány környékét. Változás a korábbihoz képest, hogy a Mártírok útján végig lehet menni gyalog és kocsival is a Petőfi sétány felé – de rózsakertbe, parkolóba mólóra továbbra is tilos bemenni gyalog is.
A vásárcsarnokban 9-10.30 között van a 65 felettiek idősávja. Megszüntették a városban lévő felnőtt fittnessparkok lezárását – szigorú szabályok – kizárólak 14 éve felett, csak sportra. A használó előtte és utána fertőtleníteni -kendővel, vagy fertőtlenítőszerrel- minimum 1,5 méter, kesztyű kötelező, ott maszk nem. Ha rosszak lesznek a tapasztalatok, ismét lezárják.
Felszólították a szállásadókat, hogy továbbra se fogadjanak vendégeket. Ha mégis, a kurtaxát akkor is be kell vallani, ha fizetni nem is kell.

Szántód

Kötelező az egészségügyi maszk annak hiányában a rendeltetéséi betöltő más textil (orrot, arcot takard sál. kendő) viselése a kereskedelmi, vendéglátó üzlethelyiségbe, gyógyszertárba, drogériába, önkormányzati hivatalba belépő és ott tartózkodó személyeknek.  Kötelezettség teljesítésének elmulasztása a közösségi együttélés szabályai megszegésének minősül, amely miatt
hatósági eljárás lefolytatására és közigazgatási bírság kiszabásának van helye. A hatósági eljárás során figyelmeztetés vagy 200.000.- Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

Szigliget

Továbbra is zárva a vár, az Óvár, a strand, kiállítóterek, tilos a játszóterek használata, a sportpályákon maximum 2 fő tartózkodhat egy időben. Hat főben korlátozták a személyhajó kikötőben egyszerre tartózkodó horgászok számát is.

Tihany

Maradtak az autósforgalom csökkentése érdekében korábban meghozott korlátozások. A település központjában lévő parkolókat lezárták, beleértve a Belső-tó mellet lévő parkolót is. Egyes utakat egyirányúvá alakították, és megállási tilalmat rendeltek el.

Zamárdi

Szombaton és vasárnap kortól függetlenül minden személy köteles egészségügyi maszkot viselni, – maszk hiányában arra alkalmas sálat, kendőt – a száj és orr egyidejű eltakarása érdekében Zamárdi város közigazgatási területén belül. “A maszk viselete a fentiek értelmében kötelező mindenféle közterületen (út, utca. közpark, sétány) és mindenféle tevékenység során, beleértve a sportolást, sétát, kerékpározást is. 18 év alatti személyek esetében a törvényes képviselőinek kötelezettsége és felelőssége a maszk viselésének biztosítása.

Zánka

A Zánkai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településeken – a veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt, annak visszavonásáig – a polgári házasságkötésre kizárólag a közös hivatalhoz tartozó kirendeltségek hivatali helyiségében két tanú jelenlétében kerülhet sor az anyakönyvvezető részvételével.

Összeállította Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár