Balatonvilágos – Előjátéknak egy 92 lakásos társasház a Club Aliga szomszédságában

Az aligai magaspart alatti szűk helyre ilyen monstrumot álmodtak kormányzati szabadságlevéllel - Az illusztráció a látványterv felhasználásával készült - Fotó: Győrffy ÁrpádAz aligai magaspart alatti szűk helyre ilyen monstrumot álmodtak kormányzati szabadságlevéllel - Az illusztráció a látványterv felhasználásával készült - Fotó: Győrffy Árpád

Balatonvilágos egykori aligai részén elkezdődött az a gigantikus és ész nélküli természetátalakítás, amit tavaly nyár végén jósoltunk egy nem sokkal korábban megjelent kormányrendelet nyomán. Az első fecske egy kisebb falu lakosságát befogadó épület lesz a hajdani pártüdülő kerítésétől nem messze.

Az augusztusban Orbán Viktor aláírásával kiadott jogszabály elsősorban az egykori MSZMP-üdülő, a Club Aliga mai tulajdonosainak adott szinte korlátlan beavatkozási lehetőséget az addig érvényes építési és telekalakítási szabályok felülírásával. A helyiek és más egyszerű halandók jogait csorbító beruházói szabadságból jutott a kerítésen túlra is. A várhatóan elsőként elkészülő, és a mai módihoz mintát adó épületet az “úttörőtáborként” ismert, de Erzsébet táborként is működtetett vízparti üdülő helyén, az 1392-es helyrajzi számú ingatlanon húzzák fel rövidesen.

A helyi önkormányzatnak hosszú időn át csak annyi köze volt az állami tulajdonban lévő 8300 négyzetméteres területhez, hogy pénzért parkolóhelyet biztosított az éppen aktuális bérlőknek. A part közeli területek szabályozásáról közben elfogadott “TNM- rendeletben” 10 méter széles zöld sávot, parti sétányt, 30 méter széles beépíthetetlen területet jelöltek ki. Ugyanez került a helyi építési szabályzatba is.

A központi és a helyi szabályozás is 10 méteres zöld sávot, sétányt és 30 méteres beépítés nélküli területet írt elő a parti sávba – részlet a TNM-rendelet világosi mellékletéből

2016 őszén egy parlamenti tájékoztató kapcsán csillant fel a remény, hogy a falunak szorosabb köze is lehetne a területhez. Ekkor levélben fordultak az MNV Zrt-hez, hogy az ingatlant másokkal együtt adják térítésmentesen önkormányzati tulajdonba vagy vagyonkezelésbe. Mivel kérésük nem talált meghallgatásra, 2019 tavaszán újabb levelet írtak, amiben 49 évre szóló térítésmentes önkormányzati vagyonkezelési lehetőséget kértek.

Az önkormányzat 2020 januárjában kapott levelet az MNV Zrt.-től. Igaz, nagyon nem azt, amit vártak. A levélben arról tájékoztatták őket, hogy időközben az MNV Zrt. árverésen értékesítette az érintett ingatlant, és ezért most arra kéri az önkormányzatot, hogy tegye meg nyilatkozatát, akar-e élni elővásárlási jogával, mivel “az ingatlan part menti 30 méteres területsávra az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett elővásárlási jog illeti meg. Ennek megfelelően az MNV Zrt., mint a tulajdonosi joggyakorló közölte a nyertes ajánlatot teljes terjedelemben. Az ingatlanra vonatkozó nyertes vételi ajánlat összege 410.645.000 Ft”.

Az “úttörőtábor” és környéke a Google Earth téképén

A képviselők többsége nem akart erőn felüli vásárlásba ugrani, de ahhoz mindenképpen ragaszkodtak, hogy legalább a TNM-rendelet szerinti 10 méteres parti sétány továbbra is állami vagy önkormányzati tulajdonként a nemzeti vagyon része maradjon, kötelező önkormányzati fenntartási kötelezettséggel. Ennek rendezéséhez az árverés eredménytelenné nyilvánítását és tárgyalási lehetőséget kértek az MNV Zrt.-től. Kérésük megint süket fülekre talált. Válasznak legfeljebb azt tekinthették, hogy az MNV Zrt. oldalán megjelent adatok szerint május 11-én 326 millió forintos összeggel megkötötték a szerződést az árverésen nyertes Archibald Ingatlanhasznosító Szabadidő, Sport Kft.-vel.

A 2016-ban alakított vállalkozásról talán annyit érdemes tudni, hogy 2020 januárja óta két cég, a Media System Kft. és a Zétavár Szabadidő, Sport és Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában van. Ezek tulajdonosai többségében megtalálhatók a dr. Bártfai Beatrix vezetésével működő Sárhegyi és Társa ügyvédi iroda munkatársai között. Az mfor.hu gazdasági szaklap szerint az érintettek kiváló kapcsolatban vannak fontos kormányzati szereplőkkel.

Talán ezzel is magyarázható, hogy a bevezetőben már említett atomcsapás, ami 2020 augusztusában gyakorlatilag lenullázta a helyiek Club Aligával kapcsolatban kivívott jogait, erre a területre is érvényes lett. A kormányrendelet itt is elvett minden jogot és reményt.

Február végén megkezdődött az egykori úttörőtábor épületeinek bontása – Fotó: Győrffy Árpád

A jogszabály szállodafejlesztésre hivatkozva nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette az 1392-es helyrajzi számú ingatlanon tervezett munkálatokat is. Kivételes elbírálásként többek között

 • 20-ról 30%-ra emelte a beépíthetőség mértékét,
 • a legnagyobb épületmagasságot 8-ról 16,5 méterre növelte,
 • a kötelező zöld felület arányt 50-ről 40 százalékra csökkentette,
 • a terepszint alatti beépíthetőség mértékét 20-ról 50%-ra emelte. És ami igazán durva,
 • kimondta, hogy az ingatlanon parti sétány, közhasználat céljára szolgáló strandolásra alkalmas partszakasz, közhasználat céljára szolgáló strand és különleges strandterület nem alakítható ki, illetve nem állhat fenn.

Hogy magát az építési eljárás lebonyolítását is megkönnyítsék, a rendelet lerövidítette az engedélyezési határidőket, és rögzítette azt is, hogy a beruházás esetében építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, valamint településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni.

Az épület hátsó oldala az etdr.gov.hu oldalon megjelent névtelen hirdetményből

A területen álló épületek bontását február végén megkezdték, és közzétették a beépítéssel kapcsolatos terveket. Mint ebből kiderül, szó nincs a kormányrendelet indokaként használt szállodafejlesztésről. Egyszerűen csak fel akarnak építeni egy 92 lakást és egy vendéglátó egységet magába foglaló hétszintes társasházat, ami a telek szinte egészét elfoglalja. S a korábban tervezett 30 méteres védett parti sáv és a sétány helyett az épület egyik szárnya 8 méterre lesz a Balatontól.

Az épület helyszínrajza az etdr.gov.hu oldalon megjelent névtelen hirdetményből

Információink szerint a Somogy Megyei Kormányhivatal az ügy kiemelt helyzetére tekintettel már ki is adta az engedélyt az épületre, így a bontás elvégzése után azonnal kezdődhet az építkezés.

Mint a bevezetőben írtam, mindez csak előjáték ahhoz képest, ami várhatóan rövidesen a Club Aliga kerítésén belül elindul.

Győrffy Árpád

Ráadás 1.

Az Aligai Fürdőegyesület “STOP Balatonaligarcha! – Balatonvilágos úttörőtábor” címmel aláírásgyűjtő kampányt indított, amit a címre kattintva lehet elérni és aláírni

Ráadás 2. 

A Club Aligát tulajdonló Appeninn Nyrt.  súlyos fenyegetéssel nyomatékosított kérést küldött az alábbi közleményük közreadására. Mivel a nyilatkozat befejezőrészében olvasható ígéret nagyon a kedvünkre való, a fenyegetés ellenére is örömmel leközöljük, hogy könnyebben emlékeztessük őket rá a későbbiekben.

„Az Appeninn Nyrt. a cikkben megnevezett fejlesztéshez, valamint annak tulajdonosi köréhez sem közvetett, sem pedig közvetlen módon nem kapcsolódik. Ebből kifolyólag az Archibald Ingatlanhasznosító Szabadidő, Sport Kft. fejlesztése, valamint a Club Aliga területén jelenleg is zajló fejlesztések semmilyen módon nem kapcsolódnak egymáshoz, azok egymástól függetlenek. Ezen felül, fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a Club Aliga területének fejlesztése a helyi lakosok, az Önkormányzat és a Civil szervezetek igényeinek szem előtt tartásával zajlik. A jelenlegi strand területe a jövőben is elérhető lesz minden ide látogató személy részére. A fejlesztés elsődleges célja a jelenlegi Club Aliga területének integrációja Balatonvilágos község életébe. Társaságunk minden fejlesztését, különös tekintettel a Club Aligán zajló beruházásra, a környezeti értékek maximális megóvását szem előtt tartva végzi. A jogszabály által biztosított beépítési mutatók nyújtotta lehetőségekkel nem élve, a gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi szempontokat maximálisan szem előtt tartva alakítjuk település fejlesztési projektünket. Fenntarthatósági törekvéseink célja, hogy ne csupán gazdasági értékeket hozzunk létre. Fontos számunkra, a társadalmi értékek megteremtése.” (kiemelés – gyá)

Ha érdekesnek találta az írásomat, segítsen azzal, hogy megosztja, ajánlja ismerőseinek is!

 

Iratkozzon fel a balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

24 Comments on "Balatonvilágos – Előjátéknak egy 92 lakásos társasház a Club Aliga szomszédságában"

 1. Kővári Ildikó | 2021.03.25. at 15:02 |

  Ezen semmi meglepő nincs, így sajátítanak ki minden természeti szépséget. Lassan már az egyszerű ember oda se tud menni, mert nem tudja kifizetni a belépőket és az utazást. Nem kell ide Covid, amúgy se tudunk ilyen fizetésekből sehová sem elmenni. ez a cél. Egy szűk gazdag réteg meg száguldozik az utakon, és gátlástalanul joga van bármihez. A bíróság sem hoz rájuk vonatkoztatva terhelő ítéletet. Emberek, lássunk már, ne csak nézzünk!

 2. Parajdi Gábor | 2021.03.23. at 06:12 |

  Érdekes a parti sáv szabaddá tétele kérdés. Ezek szerint a Balatonaligától Siófokig terjedő partszakasz kisajátitásai magáncélra, nem zavart senkit. Pl. csak a tábortól 300 méteres távon lévő magán ill. egyesületi tulajdonban lévő telekbővítések ? Persze a betonszörny nekem sem tetszik. csak megjegyzem, Balatonaliga-világoson nincs Posta utca a jelölt szakaszon.

 3. Dr. Urbanics Rudolf | 2021.03.22. at 16:39 |

  Ne reménykedjetek! az Appenin sem fogja betartani az ígéretét, és ez a tájidegen magánberuházás is fel fog épülni.
  Mindaddig amíg ez az urizáló csürhe marad hatalmon minden így megy tovább…. pontosabban még ígyebbül… volt már amire azt mondtátok, hogy… “no ezt már úgysem merik megtenni…”… hát megtették, és megteszik, nincs semmiféle gátlásuk, erkölcsi skrupulusaik, csak a pénz, a hatalom, a csókosok számítanak.

 4. Ha sok ilyen építkezési programra ad engedélyt a kormány, ne csodálkozzon ha nő a bizonytalan szavazók tábora.

 5. Varga Judit | 2021.03.19. at 15:18 |

  A “jogvédők”, v. akárki szervezhetett volna gyűjtést, az a pénz ma nem egy nagy összeg. Ha nem akart fizetni az önkormányzat, ajándékba csak elfogadta volna, hogy a partszakasz megmaradjon. Idő is lett volna, csökkent az ár, újra indult az elővételi jog.

 6. Szőke Lajos | 2021.03.18. at 22:20 |

  Balatonvilágos partszakaszából 180 méter van önkormányzat tulajdonban. Lehetséges, hogy ez lesz az első parti település, amelynek szinte semmi partszakasza nem marad?

  Pofátlanság, én sem fogok a fideszre szavazn, ha megépítik. Bár, ez csak mínusz egy szavazat.

 7. G. Korompay Judit | 2021.03.18. at 22:08 |

  Helyesbítés: mint kiderült, előző észrevételem félreérthető volt. Természetesen nem a cikk Szerzőjének szólt a “nem igaz” kifejezés az épületmagasságot illetően (hiszen Ő is csak átvette a megváltoztatott paramétereket), hanem annak, hogy még a kiemelt beruházás megváltoztatott, jóval magasabb paraméterét sem tartja be a bemutatott épület, magassága jóval meghaladja még azt is. Így gondoltam, remélem mások is. Elnézést a Szerzőtől.

 8. G. Korompay Judit | 2021.03.18. at 20:08 |

  Rettenet! Nem igaz, hogy:
  “a legnagyobb épületmagasságot 8-ról 16,5 méterre növelte”, mert 16,5 m-es épületben lehetetlen egy 7-szintes épületet megépíteni: min. 3.0 m egy szint födémestül, a zárófödém vastagsága, és földszint belmagassága több, szóval a legnagyobb épületmagasság itt legalább (7×3)+2=23 m lenne, ami a helyi előírásoknak (8m) közel HÁROMSZOROSA! De ami a legnagyobb tragédia, az a települési önkormányzatok abszolút lenézése, semmibevétele, a sok-sok egyeztetést igénylő településfejlesztési terveik semmibevétele, rendeleteik felülírása, a település arculatának és használatának tönkretétele, értékeik pusztítása! Folyamatos, rendkívül durva visszaélés a “NEMZETGAZDASÁGI SZEMPONTBÓL KIEMELT JELENTŐSÉGŰ BERUHÁZÁS” fogalmával az ország legfrekventáltabb helyein. Hogy várjunk el jogkövető magatartást az állampolgároktól, ha az állam “példát mutat”, hogy hogyan lehet rendszeresen, előre megfontolt szándékkal visszaélni a törvényekkel, hogyan lehet teljesen nyilvánvalóan az egyén érdekét a széles közérdek, az ország érdeke elé helyezni!???

 9. Molnár Péter | 2021.03.18. at 19:37 |

  Teljesen jogos az előttem szólók felháborodása. Egyetértek velük, ez is egy újabb disznóság, még egy évig biztos mindent megtehetnek a hatalom támogatásával. Az épület látványterve szerintem tetszetős, az építész még díjat is remélhet érte: egy kanyarodó luxus óceánjáró jut róla eszembe. Csak ez nem az óceán partja, hanem a mi nemzeti kincsünk, a “Balcsi”. Sajnos meg fog épülni, de legalább azt perre kellene vinni, hogy a partszakasza látogatható legyen bárki számára. Egy társasháznak nincs joga lezárni a Balaton partját.

 10. Karcagi Veronika | 2021.03.18. at 19:06 |

  Gyalázatos, ami a Balatonnál történik, egyszerű jogszabály módosításokkal. Ez a NER korrupció újabb remekműve. Agyonnyomja a környezetet, tönkreteszi az ott élők parti sétányát, fürdési lehetőségét és a szomszédos villatulajdonosok életét. Ráadásul építészetileg kifejezetten ronda is. Egyetértek, ez egy SZÖRNY!

 11. Liliom Jánosné Györgyi Edit | 2021.03.18. at 17:51 |

  Kifejezetten ronda a tervezett épület!Abszolut nem illeszkedik a környezetbe!Felháborító,hogy a kormány a saját elképzelést helyiek erdekeit ignorálva terjeszkedik az oligarchái érdekeit átnyomva sajátitja ki a Balatonpartot és igy zárja el a nép elől a
  Balatont,teszi tönkre a természetet.

 12. Sziklai Márta | 2021.03.18. at 17:01 |

  Nagyon sajnálom,hogy mindent tönkretesznek amihez csak közük van.Nem való ez a ronda nagy épület oda.Meg fog halni a tó ennyi pusztítás miatt.

 13. Szabóné Barabás Ágnes | 2021.03.18. at 16:14 |

  Nekem se tetszik. Elég a sok tájidegen épületből. Megnézte vki, hogy mennyi a környezetre kiható terhelés? Víz/ villany/ szennyvíz/ téliesítés stb. Kell a parti sáv. A Balaton mindenkié, nem csak a befektetőké! Nem kell ez az épület. Inkább Erzsébet tábort építsenektajba illő kis bungalókkal.

 14. Zádori Ferenc | 2021.03.16. at 18:02 |

  Egyáltalán nem volt ocsmány állapotban az úttörőtábor. Nemrég újítottak fel egy csomó mindent benne. Erzsébet táborként is működött gyermekek ezreinek biztositott remek nyaralást, szép emlékekeket elérhető áron, régen is egészen a közelmúltig. Úgy tűnik ilyenre már egyre kevésbé van szükség a Balatonnál, nem lennék meglepődve, ha hasonló telkek járnának igy a közeljövőben. Nagyon szép és jó, modern ez az épület amit ide akarnak építeni, nagyon jól mutatna Monte-Carloban, de nem itt!!! Bármelyik ember, akiben van egy kis jóérzés, széperzék, azt mondja, ez egy AGYRÉM, de sajnos ezek gátlástalan pénzéhes emberek!

 15. Marosi L. | 2021.03.16. at 17:23 |

  Balatonvilágos önkormányzati tagjainak neve nyilvános. Van 4 ember akit bármikor elő lehet majd venni, évek évtizedek múlva, hogy a mostani jelenben mit és miért cselekedtek. Ez a jó a világban, minden fentmarad, az írás pedig megmarad.
  Sajnálatos ez a tájidegen kacat.

  Szomoru szociologiai kep Magyarorszagrol, sovinizmusrol, kiskiralysagrol, ertekekrol erkolcsokrol es azok hianyarol, untelligenciarol es vegtelen szervilizmusrol.

 16. Pethő Emil | 2021.03.14. at 19:48 |

  ha ezt engedik megépíteni, két szavazattal kevesebbel kalkulálhat a Fidesz 22-ben!

 17. Bukovszki András | 2021.03.14. at 07:01 |

  Az Appeninn nyilatkozza;”hogy a Club Aliga területének fejlesztése a helyi lakosok, az Önkormányzat és a Civil szervezetek igényeinek szem előtt tartásával zajlik. A jelenlegi strand területe a jövőben is elérhető lesz minden ide látogató személy részére.”
  Ezzel szemben az igazság az, hogy a fejlesztési terveket nem mutatták be a lakosságnak, így csak “látszat” egyeztetés folyik, a fürdőegyesülettel nem tárgyalnak. Az önkormányzat 7 főből áll, ebből az Appeninn 4 fővel aláíratta a “bennfentes (titoktartási) nyilatkozatot. Az önkormányzat álláspontom szerint az a 3 fő, aki nem volt hajlandó aláírni a titoktartási nyilatkozatot, ezért ki vannak zárva a tárgyalásokból. A 10 ha állami tulajdonban lévő területből, már régen meg kellett volna kapnia 7 ha kijelölt közterületet az önkormányzatnak, amely a nemzeti vagyon részeként forgalomképtelen törzsvagyon. Nem fogadható el az a szemfény vesztő állítás, hogy a strandterület még elérhető lesz. Csak a közterület fogadható el ugyanúgy mint a többi part menti településen. Az Appeninn elfelejtett nyilatkozni arról, hogy a Kormányrendelet 610 méter parti sávról tiltja ki a hazai lakosságot, bízva abban, hogy az összes az önkormányzattal szemben korábban vállalt kötelezettségétől megszabadul. Balatonvilágos 4,5 Km hosszú partszakaszából 180 méter van önkormányzat tulajdonban. Lehetséges, hogy ez lesz az első parti település, amelynek szinte semmi partszakasza nem marad?

 18. Döbbenetesen borzalmas. A léptéktelen, ner-harácsolás mintapéldája. Így tegyük tönkre a Balatont címmel.

 19. Iszonyú! Ezt mégis hogy? Hol lehet tiltakozni?
  Nem lakom ott, nincs hozzá semmi közöm, de egy ilyen profitmaximalizáló, a környezetett leszaró beruházás, tönkreteszi a Balatont. 10 millió vs. 94 ember. Nem szabad hagyni.

 20. Vértesy Gábor | 2021.03.12. at 06:56 |

  Elképesztő, pofátlan hatalmi arrogancia. Nekik mindent szabad.

 21. Imipapa | 2021.03.12. at 06:03 |

  Mondjuk, a most lebontásra kerülő épületek már ötven évvel ezelőtt is ocsmány állapotban voltak, úgyhogy nem kár értük. A helyükre kerülő építményt azonban én is túlzásnak tartom.

 22. Ungarnfan | 2021.03.11. at 11:33 |

  Es ist sehr schade, dass der Plattensee völlig verbaut wird. So etwas oder ähnliches soll auch auf dem ehemaligen Gelände des Park Campingplatzes in Vonyarcvashegy entstehen. Die Idylle und Natürlichkeit des Balaton geht immer mehr verloren

 23. Dr. Hajnal Klára PhD. | 2021.03.11. at 11:18 |

  Tájidegen képződmény” – amely semmilyen szempontból sem fogadható el ezen a helyen. Kizárólag a befektetői haszon és a mellékes jelent valamit.
  Határozottan ellenzem. (Hajnal K. PTE Urbanisztikai Tsz.)

 24. Piukovics Éva | 2021.03.11. at 09:52 |

  Elképesztő arcátlanság! Erőfitogtatás, a környék semmibe vételének, a falu vezetőségének, akiket az itt élő emberek többsége választott meg, állítólag demokratikus úton, abszolút nullába vétele!Köszönjük! Nekik mindent szabad, mindegy, hogy mibe kerül. Hajrá “Magyarország”, hajrá “magyarok”!

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár