Balatonvilágos – A parti sétánynak lőttek, és a Kádár-villát is kezdhetjük siratni

Club Aliga, Aliga II.A Club Aliga Aliga II. néven ismert része a kormány által betiltott sétány nyomvonalával és a két védett épülettel - Illusztráció: Google Earth - Balatontipp

Magasabb fokozatba kapcsoltak az egykori balatonaligai pártüdülő, a mai Club Aliga fejlesztői. A gyakorlatban is megkezdték a kiaknázását a kormánytól tavaly augusztusban rendelettel kapott kivételes lehetőségeknek. Ehhez desszertként a napokban még egy újabb milliárdos ajándékcsomag is érkezett nekik a közös kasszánkból.

Az úttörőtábori lakópark kapcsán írtam arról tíz napja, hogy egyes kedvezményezettek a kerítésen kívül már elkezdték beváltani azokat a bónuszokat, amiket közvetlenül a kormánytól kaptak a tavaly augusztusi rendelettel. A történet most a kerítésén belül folytatódik, a Club Aligában szintén elkezdődött a bónuszok beváltása az Aliga II néven ismert rész parti sávjának felosztásával.

Az ingatlan-nyilvántartásban 294-es helyrajzi számon szereplő terület nagyon fontos része volt annak a településrendezési szerződésnek, amelyik a Club Aligát birtokló Pro-Mot Kft. előző tulajdonosai és balatonvilágosi önkormányzat között 2013-ban létrejött. A megállapodás kimondta, hogy a közvetlenül a Balaton mellett mintegy 700 méter hosszan elnyúló terület parti sávjának túlnyomórészét önálló helyrajzi számra kell venni, és Aliga II sétány néven meg kell nyitni mindenki előtt.

Az Aliga II sétány tervezett parti szakasA Aliga II sétány tervezett parti szakaszaza - Fotó: Győrffy Árpád

Az Aliga II sétány tervezett parti szakasza – Fotó: Győrffy Árpád

A telek fentiek szerinti megosztására azóta sem került sor. A Pro-Mot Kft. új tulajdonosának, az akkor még Tiborcz-Mészáros érdekeltségű Appeninn Nyrt. 2018-as megjelenése óta esély sem látszott erre, tavaly augusztustól pedig már jogszabály is kizárta a lehetőséget. “A telken, illetve az abból telekalakítással létrejövő telkeken parti sétány, közhasználat céljára szolgáló terület, közhasználat elől el nem zárható terület nem alakítható ki, illetve nem állhat fenn”mondta ki az Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet. A kormány megtiltotta annak érvényesítését, amit a falu lakóinak és nekünk is kiharcolt a tulajdonossal folytatott több éves tárgyalás alatt.

Club Aliga Kádár-félsziget

Az Aliga II sétány része lett volna a Kádár-szigetként ismert félsziget is – Fotó: Győrffy Árpád

Nem rég végrehajtották a telek megosztását. Persze nem hosszában, hanem keresztben, összesen 16 részre bontva a kormányrendeletben kapott lehetőségeknek megfelelően. A kormány tavaly augusztusban ennél a területnél is szállodafejlesztéssel indokolta az itt zajló ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű kezelésének elrendelését. Ezzel a kiemelt jelentőséggel magyarázták, miért rúgták fel a korábbi építési, telekalakítási előírásokat, miért lehet az elfogadottnál kevesebb zöldterület, nagyobb beépítettség és épületmagasság, miért lehet akár közvetlenül a Balaton-partra is építkezni a máshol érvényes 30 méteres távolságtartás semmibe vételével.

Megtisztított terület az Aliga II részen

Megtisztított terület az Aliga II részen – Fotó: Győrffy Árpád

A terület megtisztításának tavaly februári indulásánál az Appeninn Nyrt. közleményt adott ki, amiből kiderül, eszében sincs erre a területre szállodát építeni. “Az üdülőterület északi részén, az úgynevezett Aliga2 részterületen több, régóta elhanyagolt, védettséget nem élvező, és esetenként balesetveszélyes, korábban elzárt épület lebontása, valamint a körülöttük lévő elburjánzott növényzet rendbetétele is megindult. A fejlesztés ezen szakasza olyan vonzó építési telkek kialakítását célozza, amelyeknek az értékesítése segíti a teljes komplexum átfogó felújításának finanszírozását – írták 2020. február 18-án. (kiemelés gyá.)

A 294-es helyrajzi számú terület megosztása után készült térképmásolat

A 294-es helyrajzi számú terület megosztása után készült térképmásolat – Forrás: Földhivatal

A régi épületek többségének akkori ledarálásakor még egyértelműnek tűnt, hogy az itt álló Kádár-villa és a Castro nevével is emlegetett Elnöki-villa megmarad. Ma már erről is más híreket hallani. A két épület fennmaradását elvileg garantálná az önkormányzat településkép védelméről hozott 2017-es rendelete, ami helyi védettség alá helyezte ezeket. Kérdés, hogy ezt a tervezett értékesítés utáni későbbi tulajdonosok mennyire veszik majd komolyan.

A Kádár-villa nyugatról, a Balaton irányából

A Kádár-villa nyugatról, a Balaton irányából a Club Aliga Aliga II részé – Fotó: Győrffy Árpád

A Zöldy Emil által tervezett Elnöki - vagy Castro - villa Balaton felől

A Zöldy Emil által tervezett Elnöki – vagy Castro – villa Balaton felől – A védetté nyilvánítási javaslat szerint az épület a Club Aliga szocialista periódusára kiválóan jellemző szocialista-realista építészeti és egyben társadalomtörténeti emlék – Fotó: Győrffy Árpád

A védettséget 2015 előtt még kötelezően be kellett jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba, hogy a telek tulajdonosa véletlenül se mondhassa azt, nem szóltak neki. A bejegyzést előíró FVM rendelet 2015-ös módosítása, majd 2016-os hatályon kívül helyezése eltörölte ezt a kötelezettséget, s a településkép védelméről 2016-ban megalkotott törvény sem hozta vissza.  A már említett helyi rendelet ugyan rögzíti, hogy a helyi védettségre vonatkozó ingatlan-nyilvántartási bejegyzésnek mit kell tartalmaznia, de azt nem, hogy ezt a bejegyzést meg is kell csinálni. Az érintett telekrészek új tulajdoni lapjai nem tartalmaznak ilyen bejegyzést. Az önkormányzatnak ezzel kapcsolatban küldött levelem pedig eddig válasz nélkül maradt.

Tulajdoni lap a Kádár-villának helyet adó 294/7-es számú telekről

Tulajdoni lap a Kádár-villának helyet adó 294/7-es számú telekről – Forrás: Földhivatal

Ugyanígy nem találtam a helyi rendeletben előírt védettségről tájékoztató táblát sem a két épületen. És a Kádár-villa esetében az önkormányzat arra se szorította rá a tulajdonost, hogy a jogszabályában előírtaknak megfelelően karbantartsa, megóvja a védelem alatt álló ingatlant. Mintha csak arra játszanának, hogy majd életveszélyes állapotra hivatkozva elbontsák az épületet.

A Kádár-villa előszobája az egykori aligai pártüdülőben

A Kádár-villa előszobája az egykori aligai pártüdülőben – Fotó: Győrffy Árpád

A Kádár-villa nappalija egy ledöntött térelválasztó elemmel az egykori aligai pártüdülőben

A Kádár-villa nappalija egy ledöntött térelválasztó elemmel az egykori aligai pártüdülőben – Fotó: Győrffy Árpád

A Kádár-villa délről az egykori aligai pártüdülőben – Fotó: Győrffy Árpád

Az 1974-ben épített, Ács Tamás által tervezett épület a védetté nyilvánítási javaslat szerint a 60-as, 70-es évekre jellemző kiemelkedő építészeti és egyben társadalomtörténeti emlék.* Ha így megy tovább, valóban csak emlék marad.

A fentiekhez kapcsolódó eheti hír, hogy a Pro-Mot Kft. újabb 1300 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a közös pénzünkből. A turisztikai attrakció és szolgáltatás fejlesztés a Club Aligában című projekt célja, hogy “olyan új közösségi teret létesítsen a Club Aliga területén az ún. agóra fejlesztésével, amely jó eséllyel betöltheti a település főterének funkcióját köztéri bútorok és látványelemek elhelyezésével” – írják többek között az Appeninn Nyrt. közleményében.

Ha ez a települési főtér funkció itt megvalósul, az még nagyobb varázslat lehet, mint a Balatontól több száz méterre épített parti sétány Balatonfüreden. Hisz a Club Aliga érintett részét és a falu állandó lakosokkal sűrűn lakott területét nem csak nagy távolság, hanem a Club Aliga fölé tornyosuló magaspart is elválasztja egymástól. A kettő között több kilométeres kerülőre kényszerítve a közlekedőket.

Kilátás Balatonvilágos központja felől a Millenniumi-emlékművel – a távolban, a magaspart alatt látható kikötő környékén zajlana az “ún. agóra fejlesztés” – Fotó: Győrffy Árpád

A főtéri funkcióhoz szükséges szerves kapcsolat legfeljebb akkor alakulhatna ki a település érintett részei között, ha állandó helikopterjáratot működtetnének. Természetesen ez a lehetőség sem zárható ki, mert a most kapott támogatással együtt már 10.000 millióhoz közelítő ajándékból akár erre is telne.

Mint korábban írtuk, a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül tavaly áprilisban 1000 millió forinttal segítette a céget a “kikötő fejlesztése a Club Aligában projekt” megvalósításában, májusban pedig további 7.400 millió forintot kaptak a közös pénzünkből a “Balatonvilágos Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztésre”.
Ennyiből akár helikopterezni is lehet.

Győrffy Árpád

*Jelzem, hogy a Kádár-villa védettségéhez politikai alapon közelítő hozzászólásokat nem tekintem védettnek, és törlöm azokat – gyá.

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

4 Comments on "Balatonvilágos – A parti sétánynak lőttek, és a Kádár-villát is kezdhetjük siratni"

 1. Kedves Farkas Valéria!
  A legbiztosabb, ha idézem a vonatkozó jogszabály fontosabb részeit.
  “Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény vonatkozó részeit
  71. § (1) A Balaton vízparti területein új beépítésre szánt terület nem jelölhető ki.
  (3) Vízparton a vegyes terület kijelölésével egyidejűleg biztosítani kell a partmenti 30 méter széles közhasználat elől el nem zárható sávot, és azon a parti sétány kialakítását.
  (4) A Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül – a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével – épület nem helyezhető el, kivéve, ha különleges terület- és településrendezési ok vagy kialakult állapot miatt a Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználása tárgyában e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet ettől eltérően rendelkezik. Jogszerűen épített épület a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül felújítható.
  46. Természetes partszakasz és közhasználatú parti sétány

  74. § (3) A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet valamennyi parti településén a belterülethez csatlakozó partszakasz legkevesebb 30%-án legalább 5 m szélességű közhasználatú parti sétány helye biztosítandó a településrendezési eszközökben, kivéve, ha a kijelölés természetvédelmi érdeket sért, vagy állami feladatellátást akadályoz. Belterülethez csatlakozó partszakasznak tekinthető az a külterületi partszakasz is, amely az e törvény felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendeletben rögzített szabályozási partvonal és a belterület között legfeljebb 50 m szélességben húzódik.”

 2. Farkas Valéria | 2021.03.23. at 10:20 |

  Én ezt az egészet, soha sem értettem. Kötelező, vagy nem kötelező 30 m partot a köz számára szabadon hagyni?

 3. Csaba Réti | 2021.03.22. at 15:55 |

  Gátlástalan területrablás folyik! Kik választották ezt az önkormányzatot? A kormány milliárdjaiból csordogálhat másokhoz is?…

 4. Bottyán Vilma | 2021.03.21. at 17:28 |

  Újabb döbbenet! Sok évvel korábban a Tópart hotel melletti értékes területet osztották fel telkekre úgy, hogy a parti 10 m-s sáv megközelíthető maradt mindenki számára. Még padokat is kirakott az önkormányzat. Majd eltűnt a lejáró és a telkeket meghosszabbították a partig. Ma már luxus nyaralók sora áll rajtuk! Hány méter partot vesztett itt a település? Ez folytatódik most is!

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár