Balatoni fagyik – Négy helyen nyaltak igazán jóízűen a szakértők – 2015.07.29.
A szakértők és a laikus kollégáik összességében jóízűre értékelik azt a nagy közös nyalást, amivel a Balaton 20 népszerű fagyizóját vizsgálták végig többféle szempont alapján. Az összesített értékelés szerint a legjobb a füredi Bergmann Cukrászda lett, a legfinomabb fagyikat Szigligeten, Balatonmáriafürdőn és Fonyód-Bélatelepen találták.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendhagyó módon nem csak termékeket, hanem fagylalt előállító létesítményeket is tesztelte legújabb szupermenta akciójában. A vizsgálat szerint élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, azonban a kisebb hiányosságok miatt 9 létesítménnyel – köztük egy fagylalt alapanyag forgalmazóval – szemben összesen 800 ezer forint bírságot szabtak ki.
A vizsgálat során NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság az érzékszervi vizsgáló állomását, azaz a laborautót is bevetette, amely az egyébként nem szállítható fagylalt érzékszervi bírálatához nélkülözhetetlen volt.
Nem biztos, hogy mindenki örült neki első látásra…. 🙂
A vizsgált fagylaltozók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemeltek. A jó higiéniás állapotot támasztja alá az a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat is, melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolni valót. Igaz, a takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt.
A fogyasztók megfelelő tájékoztatása hagyott némi kívánni valót maga után. Az allergén információk és az azo-festék tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csak úgy, mint az anyaghányad nyilvántartás megfelelő vezetése.
A csokoládéfagyik érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is “átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal már nem volt ilyen kedvező, jócskán akadt “átlag alatti” termék is, amit aromaszegénység és jellegtelenség, azonosíthatatlan utóíz, és a szájban hagyott zsíros érzet jellemzett. A tesztelők – az összesített eredmények alapján – a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.
Balatoni álom a Floridából – sajnos még a múlt nyáron elnyaltam
A szakemberek mellett a NÉBIH laikus munkatársai is végigjárták a fagylaltozókat, hogy “átlagos” fogyasztói szempontok alapján is értékeljék azokat.
Legfontosabb tényezőként az összbenyomás szerepelt. Egyszerűen megfogalmazva: visszamennének-e az adott helyre vagy sem. Ehhez szorosan kapcsolódott a kiszolgálás minősége, a vendégbarát légkör, a hely felszereltsége, hogy gondolnak-e a speciális étrendűekre és nem utolsó sorban a higiénia.
Szomorú tapasztalat, hogy számos helyen a kiszolgálók udvariatlansága és tájékozatlansága legalább annyira állandó jelenség, mint a finom fagylalt. A termék allergén összetevőiről – egy-két kivételtől eltekintve – korrekt, de néha még csak éppen elégséges tájékoztatással sem tudtak szolgálni.
A fagylaltozókat a kóstolók 0 és 5 pont között értékelték.
A fenti ábrán az összesített eredményt, a kedveltséget és a finomsági vizsgálat legjobbjait is láthatjuk.
A fügés-diós fagyi a földvári Kárpáti fagyizóból tavaly díjat kapott a balatoni fagyik versenyén – a NÉBIH szakemberei most inkább fügét ítéltek neki élelmiszerbiztonsági és kedveltségi szempontból is
A kedveltségi eredmények alapján négy fagylaltozóba bármikor visszamennénk: Várkávézó (Szigliget), Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő), Nosztalgia Fagyizó (Fonyód-Bélatelep).
Tegyük hozzá, én is.
(Összeállította Győrffy Árpád – kép NÉBIH-GYÁ)
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről