Balatoni Panteon – Emlékhely azoknak, akik haláluk után is itt vannak velünk

Az idén száz éve, hogy Egry József a Balatonhoz érkezett - az 1936-ban festett Visszhang című kép részlete

Halottainkra emlékezve a hozzátartozók, barátok, jó ismerősök mellett gondoljunk azokra is, akik tetteikkel, vagy csak egyszerűen létükkel fontossá váltak a Balaton vidékének és halálukkor valamelyik tó körüli temetőben találtak nyughelyet. Ezzel az írással nekik szeretnénk egy Balatoni Panteont létrehozni.

 

Halottak napjára készülve 2015 októberében jártuk először körbe a Balatont, hogy tisztelegjünk a nagy balatoniak emléke előtt, s hogy a Balatontippen felépítsük egy Balatoni Panteont. Lefényképeztük a sírokat és térképen is feltüntettük a helyüket, így talán mások is könnyebben követhetnek bennünket egy emlékező kiránduláson.

Az idén új személyekkel bővítettük a gyűjteményünket. Sajnos ketten közülük az elmúlt évben bekövetkezett haláluk miatt kerültek a panteonunkba. A Balatonfűzfőn élő Vágfalvi Ottó festőművész éppen egy évvel ezelőtt hunyt el, a Zánkán nyugalomba helyezett Szekeres Károly keramikus pedig januári halála miatt került  írásunkba.
Az egykor Zalaszántón, majd élete jelentős részében Keszthelyen élő Mikus Gyula festőművész szerepeltetésén már tavaly is gondolkodtunk, azóta többen is megerősítették, hogy itt lenne a helye.
Végül a negyedik személy, a balatoni gőzhajózásban meghatározó szerepet játszó Hertelendy Károly nagy közös adósságunk. A települési betűrendet megkerülve kezdjük is az idén vele a sort.

Lesencetomaj

Hertelendi és vindornyalaki Hertelendy Károly (Lesencetomaj, 1784 – Lesencetomaj, 1861. november 5.) országgyűlési követ, főszolgabíró, Zala vármegye alispánja, a balatoni gőzhajózás elindításának meghatározó alakja. “Régi dunántúli nemesi származású család sarjaként született. Jogot végzett és inszurgens századosként részt vett az 1809-es nemesi felkelésben. 1810-1819 között a zalaegerszegi járás főszolgabírója. Zala vármegye alispánja és – Deák Ferenc mellett – országgyűlési követe az 1832-1836-os, majd az 1839-1840-es országgyűlésen. A reformkor küzdelmeiben a konzervatív-nemesi álláspontot képviselte, a zalai konzervatívok vezetőjének tekintették” – olvasható a család internetes oldalán.

Bő egy hónappal ezelőtt (2016) a balatoni gőzhajózás megindulása kapcsán már hosszan idéztük Lichtneckert András kutatót Hertelendynek a gőzhajózás megindításával kapcsolatos érdemeiről. Mint írja, “A balatoni gőzhajózás eszméje Hertelendy Károlytól ered, aki azt először 1837-ben a füredi savanyúkút mellé kihelyezett panaszkönyvben fejtette ki. Kossuth Lajosnak a Pesti Hírlap 1842. augusztus 7-i számában közzétett írása nem hozta előbbre a balatoni gőzhajózás létrehozását, annál inkább egy Fletscher nevű bécsi vállalkozó fellépése, aki 1844-ben monopóliumot akart szerezni a Balatonon való gőzhajózásra. Ebben a helyzetben Hertelendy belevágott a szervezésbe, megkezdte a részvényesek gyűjtését. 1845. szeptember 1-jén kiadta a Gőzöst a Balatonra című röpiratát, ezzel zászlót bontott a balatoni gőzhajózásért szervezkedő Balaton-vidéki csoport.”
Lichtneckert András a kérdésről részletes előadást tartott a balatoni helytörténészek október 29-én rendezett füredi találkozóján erről november elején olvashatják majd beszámolónkat. De talán a fentiekből is kiderült, hogy hatalmas adósságunk van Hertelendy Károly felé.

Sajnos ez derül ki a lesencetomaji temetőben is, ahol a családjával közös sírban nyugszik.

hertelendy-siremlek-terkepen

A ravatalozó feletti dombon található síremlék rendezett környezetben van, de maga a sír környékének elrendezése jelzi, hogy a temető gondozói sincsenek igazán tisztába vele, hogy milyen jelentős halottjuk van. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy éppen arra az oldalra ültettek fákat az emlékoszlopok elé, ahol Hertelendy Károly emléktáblája található.

A környezet elrendezése szerint ez a Hertelendy-család síremlékének fő oldala

A környezet elrendezése szerint ez a Hertelendy-család síremlékének fő oldala, de itt nyomát sem találjuk Hertelendy Károlynak

 

A Hertelendy-síremlék északi oldalának fák takarják

A Hertelendy-síremlék nyugati oldalát fák takarják

 

Itt, a síremlék fákkal takart oldalán, a középső oszlopon található Hertelendy Károly megfakult betűkkel vésett emléktáblája

Itt, a síremlék fákkal takart oldalán, a középső oszlopon található Hertelendy Károly megfakult betűkkel vésett emléktáblája

Ha valaki nem elég célzatosan keres és nem elég elszánt, akkor meg sem találja a feliratot. GPS koordináták: É 46,852159, K 17,35705

Bővebben – Balatoni gőzhajózás – újabb tények, érvek Hertelendy Károly kiemelkedő szerepéről
Kései tisztelgés egy kiemelkedő balatoni ember előtt

Badacsonytomaj

Egry József (Zalaújlak, 1883. március 15. – Badacsonytomaj, 1951. június 19.) festőművész. A Balatonról készített egyedi stílusú, látásmódú képeivel iskolát teremtett a tájfestészetben.

Az idén centenáriumát is ünnepeljük Egry és a Balaton összetalálkozásának, mert éppen 100 éve került sebesülésével a Badacsonytomajon működő hadikórházba.

egry_jozsef-badacsony-1937-balatontipp-gyorffya

Egry József: Badacsony (1937) – a győri Xantus János Múzeum képtárából

 

Egry József: Visszhang - 1936 - a balatonfüredi Vaszary Galéria kiállításáról

Egry József: Visszhang – 1936 – a balatonfüredi Vaszary Galéria kiállításáról

 

Egry József: Horgászó - 1925 - Győr, Xantus János Múzeum

Egry József: Horgászó – 1925 – Győr, Xantus János Múzeum

 

Egry József: Kiderül - Nyári domboldal - 1937 - Győr, Xantus János Múzeum Képtára

Egry József: Kiderül – Nyári domboldal – 1937 – Győr, Xantus János Múzeum Képtára

 

Egry József sírja a badacsonytomaji temetőben - A síremléken Borsos Miklós Vízre néző című domborműve

Egry József sírja a badacsonytomaji temetőben – A síremléken Borsos Miklós Vízre néző című domborműve

 

Egy 14 évvel ezelőtti kép az Egry József Baráti Kör születésnapi emlékezéséről - Balról Bokros László festőművész és Bokros Júlia keramikusművész, szemben Udvari Erzsébet festőművész, mellette Németh István Péter költő, jobbról Kálóczi Kálmán akkori badacsonytomaji polgámester

Egy 14 évvel ezelőtti kép az Egry József Baráti Kör születésnapi emlékezéséről – Balról Bokros László festőművész és Bokros Júlia keramikusművész, szemben Udvari Erzsébet festőművész, mellette Németh István Péter költő, jobbról Kálóczi Kálmán akkori badacsonytomaji polgármester

Egry József sírja a badacsonytomaji “Alsó” temetőben található. A Síremlékét Borsos Miklós szobrászművész készítette badacsonyi bazaltból. GPS koordináták: É 46,80223, K 17,51360

Balatonfüred-Arács

Lóczy Lajos (Pozsony, 1849. november 3. – Balatonarács, 1920. május 13.) – geológus, író, szerkesztő, több más mellett a Magyar Földrajzi Társaság Balaton Bizottságának elnöke, a Balaton első átfogó kutatásának kezdeményezője, majd erre építve A Balaton földrajzi és társadalmi állapotainak leírása (1920) című könyv szerzője. Lóczy Lajos ma is rendkívül érdekes és tanulságos könyvét ide kattintva lehet behívni, illetve letölteni.

loczy_lajos-sirja-balatonaracs-fured-balatontipp-gyorffya

Lóczy Lajos sírja Balatonfüreden az arácsi református temetőben található. GPS koordináták: É 46,96956, K 17,89609

 

Dr. Zákonyi Ferenc (Romonya, 1909. augusztus 28. – Balatonfüred, 1991. május 29.) író, helytörténeti kutató, idegenforgalmi szervező, a modern Veszprém megyei turizmus megteremtésének meghatározó alakja, műemlékek helyreállításának elindítója, szervezője, útikalauzok, monográfiák szerzője, szerkesztője.

zakonyi_ferenc-sirja-balaton-aracs-fured-balatontipp-gyorffya

Zákonyi Ferenc sírja Balatonfüreden, az arácsi református temetőben található. GPS koordináták: É 46,969142, K 17,895945

 

A térképen a fekete kereszt Lóczy Lajos sírját, a fehér Zákonyi Ferenc sírját jelzi

Balatonfüred

Lipták Gábor (Budapest, 1912. június 30. – Balatonfüred – Veszprém -, 1985. május 29.) író, szerkesztő, a balatoni regék, mondák és más történetek feldolgozója, a térséget népszerűsítő könyvek írója, fotósa, a Balatonhoz kötődő hazai irodalmi, művészeti élet szervezője, kovásza.

 

liptak_gabor-sirja-balatonfured-balatontipp-gyorffya

Lipták Gábor sírja Balatonfüred nyugati részén, az Aszófő felé menő Bajcsy-Zsilinszky utca déli oldalán lévő temetőben található a városi díszsírhelyek között.

GPS koordináták: É 46,95623, K 17,86717 – a sírról egy 2012-es fotót tettünk fel, mert a 2015-ös képen növényzet már szinte teljesen eltakarta a feliratot.

Hankóczy Jenő (Veszprém, 1903. – Budapest, 1976) Benacsek Jenőként született, később édesanyja nevét használó mérnök, gazdasági vezető, a balatoni vitorlázás és hajózás fejlődésének meghatározó alakja. Több más vitorlás és személyszállító motoros hajó mellett tervei alapján és irányítása alatt készült a Kékszalag rekordját 57 éven keresztül tartó Nemere II. vitorláshajó.

A Nemere II a 2012-es Kékszalagon

A Nemere II a 2012-es Kékszalagon

Hankóczy Jenő kezdeményezésére épült fel a balatonfüredi új hajóépítő üzem, ahol már nagyobb acélhajók is épülhettek, javaslatára épült meg a siófoki hajózózsilip.

hankoczy-benacsek_jeno-siremleke-balatonfured-balatontipp-gyorffya

Hankóczy Jenő Balatonfüreden kapott végső nyughelyet 2012-ben

Hankóczy Jenő sírja a város nyugati részén, az Aszófő felé menő Bajcsy-Zsilinszky utca déli oldalán lévő temetőben található a városi díszsírhelyek között, Lipták Gábor sírjának szomszédságában. GPS koordináták: É 46,95623, K 17,86717

Lipták Gábor sírját a fekete, Hankóczy Jenőét a fehér kereszt jelöli

Balatonfűzfő

Vágfalvi Ottó (Szerencs, 1925. augusztus 30. – Balatonfűzfő, 2015. október 17.) festőművész, népművelő. 1943-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Burghardt Rezső, Berény Róbert és Bencze László voltak a mesterei. 1950-ben Balatonfűzfőn, illetve Fűzfőgyártelepen telepedett le, ahol először a Nitrokémiánál mint “propagandista”, majd a gyártelepi művelődési ház igazgatója dolgozott 1978-as nyugdíjba vonulásáig. Főleg a Balaton ezer arcú szépségét mutatja be képeivel, melyeken elsősorban a színek, fények kapnak főszerepet.

Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság perjele és a 89 éves Vágfalvi Ottó az Apátsági Galériában rendezett kiállítás megnyitóján 2014-ben

Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság perjele és a 89 éves Vágfalvi Ottó az Apátsági Galériában rendezett kiállítás megnyitóján 2014-ben

 

Vágfalvi Ottó: Jeges Balaton

Vágfalvi Ottó: Jeges Balaton

 

Vágfalvi Ottó: Virágzó fák

Vágfalvi Ottó: Virágzó fák

 

Vágfalvi Ottó: Kék szimfónia

Vágfalvi Ottó: Kék szimfónia

 

Vágfalvi Ottó sírja a balatonfűzfői temetőben - GPS koordináták: É 47.07284 K 18.04174

Vágfalvi Ottó sírja a balatonfűzfői temetőben – GPS koordináták: É 47.07284 K 18.04174

Műveit nagyon sok kollektív és önálló kiállításon mutatta be hat és fél évtized alatt.

Balatonszárszó

József Attila (Budapest, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) a XX. század egyik legjelentősebb és legmeghatározóbb magyar költője. Balatonszárszón először 1936 augusztusában, szeptemberében pihent mintegy másfél hónapon át, majd 1937. november 4-től itt töltötte életének utolsó hónapját. Tragikus halála után Balatonszárszón temették el december 5-én, de öt évvel később a budapesti Kerepesi úti temetőben újratemették. Balatonszárszón múzeum és az első sírjának helyén állított emlékmű őrzi az emlékét.
Mások mellett valószínűleg Balatonszárszón született az alábbi rövid verse nem sokkal halála előtt.

József Attila – (DRÁGA BARÁTIM…)
Drága barátim, kik gondoltok még a bolonddal
nektek írok most, innen, a tűzhely oldala mellől,
ahova húzódtam melegedni s emlékezni reátok.
Mert hiszen összevegyült a novemberi est hidegével
bennem a lassúdan s alig oldódó szomorúság.
Emlékezzetek ott ti is, és ne csupán hahotázva
rám, aki köztetek éltem s akit ti szerettetek egykor.
1937. november

 

jozsef_attila-elso-sirja-balatonszarszo-balatontipp-gyorffya

Emlékkő József Attila első sírjának helyén a szárszói temetőben

 

József Attila egy 1930-ban készült fotón – a kép forrása a Fortepan.hu oldal

 

József Attila egykori balatonszárszói sírhelye a Petőfi utcai temetőben található. GPS koordináták: É 46,82930, K 17,84079

Balatonszemes

Latinovits Zoltán (Budapest, 1931. szeptember 9. – Balatonszemes, 1976. június 4.) színművész, a XX. századi magyar színjátszás, versmondás kiemelkedő alakja. Balatonszemeshez édesanyja, született Gundel Katalin itt lévő nyaralója révén kötődött. A sírján kívül a községben múzeum is őrzi emlékét.

latinovits-zoltan-fortepan_22350

Latinovits Zoltán egy színházi olvasópróbán – fotó: Fortepan.hu

Nagy László: Gyászom a Színészkirályért – részlet
…Csönd vagy te, csönd vagy te Színészkirály,
te jajtalan immár, de bennem baj van:
belémtestáltad Mohácsod, érzem,
te holtomiglan átvérzel rajtam.
Légy forgószél, őrült Színészkirály,
az legalább, ki a nagyranőtt sírból
szél-Krisztusként ragyogva kiszáll –
bömbölj magadra, hogy vivát, vivát,
hahotázd meg a Gyászbaborúltat –
a mozdonykerék-nagy koszorúkat
gurigáld a versemen át!

latinovits-zoltan-sirja-balatonszemes-balatontipp-gyorffya

Latinovits Zoltán sírja a balatonszemesi temetőben található. GPS koordináták: 46,80972 K 17,78393

Bujtor István (szül: Frenreisz István, Budapest, 1942. május 5. – Budapest, 2009. szeptember 25.) színművész, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró, színházi vezető. Édesanyjuk, Gundel Katalin révén Latinovits Zoltán féltestvére volt. Megszállott vitorlázóként és filmesként szorosan kötődött a Balatonhoz. A tóról forgatott több mint féltucatnyi filmje révén máig a Balaton egyik legnagyobb népszerűsítője.

Bujtor István 2002-ben Siófokon a BFT ülésén, miután turisztikai célra hasznosítható szigetek építését kezdeményezte a kikotort iszapból

Bujtor István 2002-ben Siófokon a BFT ülésén, miután turisztikai célra hasznosítható szigetek építését kezdeményezte a kikotort iszapból

 

bujtor_istvan-sirja-balatonszemesen-balatontipp-gyorffya

Bujtor István sírja a balatonszemesi temetőben Latinovits Zoltánéhoz közel, édesanyjuk sírjának másik végénél található. GPS koordináták: 46,80972 K 17,78393

 

Latinovits Zoltán sírját fehér, Bujtor Istvánét fekete kereszt jelzi

Keszthely

Dr. Bakonyi Károly (Csopak, 1921. december 22. – Keszthely, 2010. május 26.) kertészmérnök, szőlőnemesítő, a borkultúra aktív ápolója, fejlesztője, terjesztője. Kiemelkedő szőlőnemesítő munkájával sikeres klónokat alkotott és több nevessé vált szőlőfajtát hozott létre, köztük a nemzetközileg is rendkívül elismert Cserszegi fűszerest.

Egy fürt Bakonyi Károly legnevesebb szőlőjéből, a cserszegi fűszeresből

Egy fürt Bakonyi Károly legnevesebb szőlőjéből, a cserszegi fűszeresből

 

Bakonyi Károly 2006-ban - csipa erő és tenniakarás

Bakonyi Károly 2006-ban – 85 évesen is csupa erő és tenni akarás jellemezte

 

Bakonyi Károly sírja Keszthelyen a Festetics úti temetőben, a városi díszsírhelyek között található. GPS koordináták: É 46.75441 K 17.24034

Bakonyi Károly sírja Keszthelyen a Festetics úti temetőben, a városi díszsírhelyek között található. GPS koordináták: É 46.75441 K 17.24034

Gróf tolnai Festetics György (Ság, 1755. január 1. – Keszthely, 1819. április 2.) földbirtokos, gazdaságszervező, iskolaalapító és fenntartó, a tudományos és művészeti élet kiemelkedő támogatója.

 

Festetics György szobra Keszthely főterén. A

Festetics György szobra Keszthely főterén. A háttérben látható Magyarok Nagyasszonya templom kriptájában talált végső nyughelyet

 

festetics-csaladi-panteon-keszthely-balatontipp-gyorffya

A Festetics család későbbi tagjai városi temetőben emeltek mauzóleumot halottaiknak

A mauzóleumot 2015 őszén eredeti formájában felújították. Mivel a templomi kripta nem látogatható, itt is tiszteleghetünk a Festetics-család elhunyt tagjai előtt. GPS koordináták: É 46.75441 K 17.24034

 

Bakonyi Károly sírját fehér, a Festetics-mauzóleumot fekete kereszt jelöli

 

Mikus Gyula festőművész (Celldömölk, 1905. október 16. – Keszthely, 1996. december 6.) Öt éves korától Tapolcán éltek szüleivel, majd innen a szegedi tanítóképzőbe került, ahol 1927-ben végzett. A következő 15 évben Zalaszántón tanítóskodott, majd a Keszthelyi polgári leány- és fiúiskolában rajztanár lett. 1952-től “főállású” festőművészként dolgozott.
Az 1930-as évek végétől sok kollektív és egyéni tárlaton szerepeltek munkái, amiket jelentős díjakkal ismertek el. Balatoni festőként különösen az 1950-es évek elejétől kezdve voltak jelentős képei. Visszatérő témája volt a Szigligeti-öböl körüli táj, a balatongyöröki Bece-hegyről feltáruló világ szépsége, sokszínűsége. Több munkája látható a www.mikusgyula.hu című oldalon.

 

A 91 éves korábban bekövetkezett haláláig Keszthelyen élt, ahol a Szent Miklós temető díszsírhelyei között kapott nyughelyet, mint a város díszpolgára.

A 91 éves korábban bekövetkezett haláláig Keszthelyen élt, ahol a Szent Miklós temető díszsírhelyei között, Bakonyi Károly sírjától nem messze kapott nyughelyet, mint a város díszpolgára.

Halála után két évvel Keszthelyen állandó kiállítás nyílt műveiből, de egy idő után anyagi okokra hivatkozva bezárták.

 

Tihany

I. András király (1013 – Zirc, 1060. december 5.) 1046-1060-ig Árpád-házi magyar király. Tettei közül számunkra máig élő hatása van a Tihanyi Bencés Apátság megalapításának.

I. András és felesége Anasztázia szobra Tihanyban az apátsági templom mellett

I. András és felesége Anasztázia szobra Tihanyban az apátsági templom mellett

 

I. András sírja a Tihanyi Bencés Apátság templomának altemplomában

I. András sírja a Tihanyi Bencés Apátság templomának altemplomában

 

I. András sírja az 1055-ben alapított bencés monostor altemplomában található. GPS koordináták É 46.91410, K 17.89001

 

Zánka

Szekeres Károly (Zánka, 1940. február 17. – Balatonfüred, 2016. január 3.) Munkácsy-díjas keramikus, iparművész, Érdemes művész. Herenden porcelánfestést tanult, majd szakmunkásként dolgozott. Közben a dolgozók levelező középiskolájába járt, majd az Magyar Iparművészeti Főiskolára felvételizett, ahol 1967-ben szerezett diplomát. Ezután tervezőként dolgozott tovább a Herendi (egy időben Városlődi) Majolikagyár elindításánál. Több használati edényegyüttest, főző-, sütőedényeket tervezett. Szobra, térplasztikái, beltéri alkotásai láthatók szülőfalujában, Zánkán, ahol az önkormányzat korábban díszpolgárrá választotta. Térplasztikáit, épületdíszeit megtalálhatjuk többek között Herenden, Veszprémben, Szekszárdon, Budapesten és Keszthelyen. Műveiből állandó kiállítás látható a zánkai Tájházban.

szekeres_karoly-eletfa-falikep-zankai-temeto-balatontipp-gyorffya

Szekeres Károly: Életfa – 2005. Zánka, temetői ravatalozó

 

szekereskaroly-sirja-zankai-temeto-balatontipp-gyorffya

Szekeres Károly a sírja a zánkai temetőben található (GPS koordináták É 46,87648 K 17,673506) – a síremléket felesége, a szintén keramikus Vásárhelyi Emese készítette

 

Szívesen fogadjuk a javaslatokat a névsor kiegészítéséhez, a segítséget a leírások bővítéséhez, csiszolásához, ha olyan személyről tudnak, aki a balatoni régió valamelyik településén nyugszik és a térség egészére kiterjedő jelentőségű volt a tevékenysége.

Győrffy Árpád – egyben a külön nem jelzett képek, reprodukciók készítője

Szerkesztői hozzászólás helyett

Nagyon köszönöm az eddigi és a további hozzászólásokat, javaslatokat. Az elsőre még válaszoltam is, de azt látom, hogy a javaslatok ismeretében lehet majd csak megfelelő módon végiggondolni a válaszokat és az anyag bővítésének irányait. Ezért várnék a további válaszokkal, reagálásokkal.
2016.11.03.  –  Győrffy Árpád

 

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

5 Comments on "Balatoni Panteon – Emlékhely azoknak, akik haláluk után is itt vannak velünk"

 1. Horváth Péter | 2016.11.03. at 15:21 |

  Tisztelt Győrffy Úr!

  Nagy érdeklődéssel olvastam Balatoni Panteon c. írását, amelyhez ezúton gratulálok Önnek. Ha megengedi, szeretném kiegészíteni a cikkben leírtakat. Azt gondolom, egy Balatoni Panteonól nem maradhat ki a fonyódi temetőben nyugvó Dr. Bacsák György földrajztudós (a Milankovic-Bacsák elmélet atyja), régész, festőművész, jogtanácsos az utolsó hazai polihisztorok egyike sem.
  Bacsák életéről részletesen is olvashat például a nevét viselő fonyódi középiskola honlapján: http://bacsak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=135&Itemid=199 , illetve a Wikipédián itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bacs%C3%A1k_Gy%C3%B6rgy (a szócikkben Bacsák sírjáról is talál fényképet)

  Tisztelettel:
  Horváth Péter, Balatonberény

 2. Kovács Piroska Alsóörs | 2016.11.02. at 19:11 |

  Kedves Árpád!
  Gratulálok ehhez a szép és nemes kezdeményezéshez!
  Ami pedig Albrecht Sándor javaslatát illeti, csak támogatni tudom. Dr. Iklódy – Szabó János kincstári főtanácsos, felsőházi képviselő a már említetteken kívül a Veszprémi Takarékpénztár, a Magyar – Holland Biztosítótársaság, a Balatoni Halászati Rt. és a Magyar Yacht Club elnöke volt, széles látókörű vezető, nagy formátumú politikus, aki megérdemelt népszerűségnek örvendett.

  Alsóörs szép temetőjében nyugszik dr.Woynarovich Elek Széchenyi-díjas halbiológus, címzetes egyetemi tanár, az ELTE, a KLTE és más egyetemek professzora, díszdoktora is, aki évekig volt a tihanyi Limnológiai Intézet igazgatója, majd a FAO halászati szakértője. Olyan halszaporítási módszereket dolgozott ki az alsóörsi halkeltető állomáson, amelyet 16 országban tanított be Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában. Ötven szakkönyvet és kétszáz szakcikket írt, szobra van Budapesten.

  Üdvözlettel: Piroska

 3. Albrecht Sándor | 2016.11.02. at 14:10 |

  Kedves Árpád,a Balatontipp munkásságában méltó és jövőt szolgáló a Balatoni Panteon.Is! Úgy vélem,méltán javasolhatom e fölöttébb rangos sorba szeretett falum,Alsóörs jeles útjelző személyiségét,dr Iklódy-Szabó Jánost.A Bakony-Balaton-i eszmék avatott szószólója volt.Mély erkölcsiség,emelkedett szellemiség,messzelátás,a helyi és országos ügyek iránti fogékonyság,elkötelezettség jellemezte.1877-ben született Veszprémben,Magas képesítéseit Budapesten,Genfben szerezte.Országgyűlési képviselőként,a Balatoni Egyesületek Szövetségének társelnökeként,a Bakony-Balaton Propaganda Bizottság elnökeként,a Balatoni Kurir főszerkesztőjeként fogyhatatlan kedvvel,eredményesen munkálkodott a térség fejlődéséért,a balatoni kultusz kiteljesítéséért.Irodalmi tevékenysége is értéket hordoz.1943-ban hunyt el,Alsóörsön nyugszik.Egykori kastélya falán emléktábla őrzi szeretettel ápolt múltját.

 4. Győrffy Árpád | 2016.11.02. at 09:54 |

  Kedves György!
  Köszönöm a javaslatokat, de még gondolkodjunk rajtuk.
  Darnay Dornyay Bélának szerintem is helye lenne az összeállításban, de úgy tudom, nem a Balatonnál van a sírja. Ezért kell kihagynom például Udvardi Erzsébet festőművészt, vagy akár Borsos Miklóst. A másik két személy pedig inkább csak egy kisebb térség szempontjából jelentős – az én ismereteim szerint. Valahol meg kellett húznom a határokat, hogy ne váljon teljesen megfoghatatlanná a dolog.
  Üdvözlettel
  Győrffy Árpád

 5. Hásfalvi György | 2016.11.02. at 09:17 |

  KEDVES ÁRPÁD!
  Javasolnám Darnay Dornyay Béla, több balatoni utikönyv szerzője, a Balatoni Múzeum egykori igazgatója felvételét a Balatoni Panteonba (ha még nincs ott?)
  Ugyancsak méltó helye lenne e kiválóságok között Jánosy Istvánnak (költő, klasszika filológus).
  Mindketten szerepelnek a mi (Gyenesdiás) “panteonunkban”.
  Kárpáti János kántortanító is megfontolásra érdemes, az ő tevékenysége – másik két balatoni településen eltöltött néhány éve mellett – különösen Gyenesdiást, illetve Keszthelyt érinti.
  Életrajzukat egy külön levélben elküldöm.
  Üdvözlettel:
  Hársfalvi györgy

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár