Jégpályák a Balaton körül – Keszthely, Hévíz, Balatonlelle, Siófok 1.1

Ha a Balaton jegén még nem is, a balatoni jégpályákon már lehet korcsolyázni - összeállításunk a december eleji helyzetről

December 1-én csütörtökön kettő működő és kettő nyitás előtt álló jégpályát találtam a Balaton körül. A hévízi, a keszthelyi és a balatonlellei valódi jéggel működik, Siófokon valami deszkaszerű anyagon lehet korcsolyázni.

 

Az írás egyes fotói még az előző télen készültek. Siófokról csak a sátor hátsó oldaláról hozhattam képet, mert a benti fotózást megakadályozta az Armada Kft. biztonsági őre.

A már működő, vagy a napokban nyitó pályákat a Google térképén a hópofákkal jelöltem. A képre kattintva másik ablakba be lehet hívni a térképet, és rá lehet nagyítani, hogy pontosan kiderüljön, hol található a jégpálya.

A már működő, vagy a napokban nyitó pályákat a Google térképén a hópofákkal jelöltem. A képre kattintva másik ablakba be lehet hívni a térképet, és rá lehet nagyítani, hogy pontosan kiderüljön, hol található a jégpálya

 

Keszthely – ingyenes siklás valódi jégen

Keszthelyen a tavaly már megismert helyen, a móló bejáratánál lévő “Energia téren” állították fel az idén is a 20 méter átmérőjű – 314 négyzetméter alapterületű – műjégpályát. Csütörtökön délutánra a Városüzemeltetési Kft. dolgozói már több centi vastagra hizlalták az épület udvarán elhelyezett fagyasztóval a jeget. Azt mondták, hogy várhatóan a hétvégére elérik az 5-6 centiméteres vastagságot, amit már használni lehet. Azt tervezem, hogy szombaton délután újra megnézem a pályát. Ha valaki biztosra akar menni, várja meg a friss híreket.

 

Csütörtöki kép a fagyasztásról

Csütörtöki kép a fagyasztásról

Friss hír! Szombaton délután fél háromkor voltam a pályánál. sajnos nem készült el. Folyamatosan engedik rá most is a vizet, és vasárnap és hétfőn is így lesz. Abban bíznak, hogy kedden már jó lesz a jég és megnyílhat a pálya.

Szombat délutáni kép - milliméterről-milliméterre haladva vastagítják a jeget a keszthelyi jégpályán

Szombat délutáni kép – milliméterről-milliméterre haladva vastagítják a jeget a keszthelyi jégpályán

A jégpályát egyszerre 45 korcsolyázó használhatja. Hétköznapokon normál esetben 16-20 óráig tartanak nyitva, amit fél órára megszakíthat egy karbantartási szünet. Hétvégén, ünnepnapokon és a téli szünet idején hétköznapokon is 10 órától 20 óráig tartanak nyitva, ilyenkor több karbantartási szünetet is tartanak az időjárástól és forgalomtól függően. Tavaly karácsonykor – december 24-26. – három napon át zárva volt a pálya, bár ezt nem kell szó szerint érteni.

A házirend szerint “a nyitva tartási időn kívül a jégpálya jégfelületét mindenki a saját felelősségére használhatja”. A pályára be- és kimenni csak a kijelölt kapun lehet. A házirend rögzíti azt is, hogy a jégpályát csak korcsolyával, kutya, cigi nélkül lehet használni. Alkoholos vagy drogos állapotban tilos a jégre menni. Korcsolyázni csak az előírt menetirány tartásával lehet, tömörülni és ezzel másokat akadályozni, veszélyeztetni tilos. A 10 éven aluliak csak felnőtt felügyeletével használhatják a pályát.

 

Korcsolyázók Keszthelyen - - tavalyi fotó

Korcsolyázók Keszthelyen – – tavalyi fotó

A pályákat használók kiszolgálását segíti a téren kialakított szolgáltató épület, ahol nyitva tartási időben vécé működik, várhatóan az idén is lesz értékmegőrző is. Tavaly mindegyik ingyenes volt. Forgalmasabb időszakokban kinyitják az épületben található büfét is.

 

A háttérben az épület vécével, melegedővel, büfével, jobbról az értékmegőrző szekrények - tavalyi fotó

A háttérben az épület vécével, melegedővel, büfével, jobbról az értékmegőrző szekrények – tavalyi fotó

Parkolni a jégpálya melletti Csík Ferenc sétányon, vagy a közeli parkolókban lehet.
További jó hír a Keszthelyre indulóknak, hogy a város díjköteles várakozóhelyein – parkolóiban – december 3-december 31-ig díjmentesen lehet parkolni.

 

Hévíz fizetni kell, de tető is van a jég felett

Hévízen a szokásos helyen, a Széchenyi utca elején, a termelői piac szomszédságában áll az a hatalmas sátor ami alatt december 5-én, hétfőn reggelre beüzemelik a 27×17 méteres, azaz 459 négyzetméteres jégpályát. A jég itt is vízből készül, ahogy Keszthelyen és Balatonlellén is.

 

A hévízi jégpálya kívülről - tavalyi fotó

A hévízi jégpálya kívülről – tavalyi fotó

Ha kocsival érkezünk, a nagyparkolóban tudunk megállni. Ide vagy a városban vezető úton, az első gyalogátkelőhely után jobbra lefordulva juthatunk el, vagy még a város előtt, a benzinkút utáni elágazónál jobbra fordulva hátulról is megközelíthetjük a parkolót.
Ha nem akarunk sokat gyalogolni, érdemes a parkoló közepén lévő, napi 24 órán át ingyenesen üzemelő vécé közelében helyet keresni, mert innen a piac hátsó kapuján át juthatunk legkönnyebben a jégpályához. Tavaly a jégpálya működése alatt folyamatosan nyitva volt a kapu, hogy a vécét könnyen meg lehessen közelíteni. Talán az idén is így lesz.

 

A jégpályán csak a kijelölt menetirány szerint lehet haladni - tavalyi fotó

A jégpályán csak a kijelölt menetirány szerint lehet haladni – tavalyi fotó

A jégpálya 2016 december 5-től 2017. február 26-ig üzemel. A jégpálya használat díja: 500 Ft/időszakasz. A belépőjegy érvényessége a megvásárlás időpontja szerinti időszakaszra vonatkozik. A következő időszakaszban jégpályára lépni csak új belépőjegy megvásárlásával lehet.
Korcsolyázási időszakok:

hétköznap az első időszakasz 14.00-16.00 óráig, a második 17.00-19.45 óráig tart.

Hétvégén az első időszakasz 10.00-13.00 óráig, a második 14.00-16.00 óráig, a harmadik 17.00-19.45 óráig tart.

A jegyet automatából lehet megvásárolni, pénzt váltani a pályafelügyelőnél lehet.
Magánszemélyek havi ötezer forintos áron bérletet is vehetnek. Hévízen lakóknak, tanulóknak és más meghatározott körhöz tartozóknak megfelelő igazolással ingyenes a jégpálya – erről részletesen a házirendben.

 

Vigyázat, csúszik! - tavalyi fotó

Vigyázat, csúszik! – tavalyi fotó

A jégpálya ünnepi nyitva tartása

2016. december 24.     10.00 – 13.00 óráig
2016. december 25. ZÁRVA
2016. december 26.     10.00 – 13.00 óráig
2016. december 31.     10.00 – 13.00 óráig
2017. január 1. ZÁRVA
A téli szünetben (2016. december 22.- 2017. január 2.) hétköznap délelőtt és délután is nyitva tart a jégpálya.

Korcsolyakölcsönzésre fényképes igazolvány ellenében, adatfelírással, vagy zálog leadással van lehetőség. A korcsolyakölcsönzés díja: 500 Ft/időszak. A bérelhető cipők mérete: 25-47.
A jégpályán a korcsolyázóknak a kijelölt menetiránynak megfelelően kell haladniuk. A jégpálya használatakor kesztyű (lehetőleg nem szövet) és sapka viselése kötelező. A jégpályát 10 éven aluli gyermek csak nagykorú felügyelete mellett használhatja. A további feltételek a házirendben.

oldalkep-jegpalya-heviz-balatontipp-gyorffya

Ahogy már említettem, a jégpályától 50 méterre van a nagyparkoló 24 órán át ingyenesen működő vécéje és ugyanott büféket is találunk kellő számban.

Hévízen november 28-tól január 1-ig a város egész területén, 2017. január 1-től február 28-ig pedig a nagyparkolóban lehet ingyenesen parkolni.

 

Balatonlelle – Jégpálya a BL YachtClub kikötőjében

Balatonlellén a város keleti részén, a Balatonlelle-felső vasútállomás közelében található BL vitorláskikötő és apartmantelepen, közvetlenül a Balaton-parton állítottak fel a saccra 10×20 méteres jégpályát. Itt is valódi, tehát vízből fagyasztott jégen lehet korcsolyázni.

 

Amikor ott jártam nem tűnt tükrösnek a jég felülete

Amikor ott jártam nem tűnt tükrösnek a jég felülete, talán egy takarítás hiányzott – persze fakutyához jó volt

A jégpálya pénteken, szombaton és ünnepeken 10-22 óráig a többi napon 10-20 óráig tart nyitva.
A belépődíj hétfőtől péntek 16 óráig 500 forint, péntek 16 órától vasárnap estig 1000 forint. Persze fejenként és naponta. A pénztárosként is működő büfés azt mondta, hogy aki pénteken 16 előtt érkezik – és 500-at fizet -, természetesen estig maradhat. Szóval ilyenkor nem a későn jövők járnak jól. Két felnőtt és két gyerek három jegy áráért mehet be.

Egy alkalomra 500 forintért lehet korcsolyát bérelni, egy pár korcsolya élezése 1000 forint. Hokiütőt 300 forintért lehet bérelni. Igaz, ezzel csak a jégen kívül lehet hokizni, mert a házirend tiltja, hogy a pályára felvigyék.  🙂

 

Forró tea, forralt bor, szendvicsek és papír zsebkendő a büfében

Forró tea, forralt bor, szendvicsek és papír zsebkendő a büfében

Van fűtött öltöző és büfé is. December 3-án karácsonyi vásárt is rendeznek.
Parkolni csak kint az út mellett, a vasút felőli oldalon lehet. (Arra persze mindenki figyeljen, hogy nincs-e tiltó tábla.)

 

Siófok – Fából műjég ingyenesen – csak piktogramot olvasó biztonságiakkal

Siófokon a Fő tér déli nyúlványában, a Kálmán Imre Kulturális Központ (KIKK) előtt állított fel egy korcsolyapályát a KIKK. A sátor alatt egy körülbelül 10×20 méteres valódi műjeges pálya található. A valódit a műre kell érteni, mivel a jéghez igazán nincs köze. A felülete és a korcsolyák kopogása alapján azt gyanítom, hogy valami préselt faforgácslap, aminek az anyagát esetleg dúsították valamilyen keményebb adalékkal. Úgy tűnt, hogy elég komoly lehet a súrlódási együtthatója, így ha valaki az NDK-s Katarina Witt, Almási Zsuzsi, vagy a szovjet Protapopov házaspár legyőzésére gyúr, de akár csak egy tripla leszúrt rittbergert dupla luccal akar csinálni, az keressen más helyet.

 

Fényképet sajnos csak kívülről készíthettem, mert Armada Vagyonvédelmi Kft. helyi biztonsági főnöke megakadályozott a belső fotózásban. Sőt még a gépemet is el akarta venni, hogy megnézze, mit fotóztam addig

Fényképet sajnos csak kívülről készíthettem, mert Armada Vagyonvédelmi Kft. helyi biztonsági főnöke megakadályozott a belső fotózásban. Sőt még a gépembe is bele akart nézni, hogy mit fotóztam addig

Szerinte a KIKK erre utasította, amit a sátoron látható áthúzott kamerával igazolt. A piktogramok mellett olvasható házirendből kiderül, hogy mindez csak magára a pálya felületére vonatkozik. A házirend csak azt kötötte ki, hogy a “jégpályára” nem lehet “felvinni” kamerát és telefont balesetveszély miatt. Erre jutott végül a kihívott két rendőr, majd két városőr is, akik a biztonsági vezetővel ellentétben végigolvasták a házirendet.

A dolog talán annyiból érinthet mást is, hogy az anyukák, apukák is könnyen összeütközésbe kerülhetnek biztonsági szolgálat piktogram szintjén gondolkodó vezetőjével, ha “jégen” korcsolyázó gyereküket a pályán kívülől le szeretnék fényképezni.

 

Kárpótlásul egy kép az adventre kivilágított víztoronyról

Kárpótlásul egy kép az adventre kivilágított víztoronyról

Az ingyenesen használható korcsolyapálya minden nap 10-20 óráig van nyitva.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár