A kilencedik alkalommal megtartott tihanyi forralt bor főző verseny az idén is rendkívül családias hangulatban, egy kellemes szeretetvendégségként zajlott a község főterén.
A korábbi versenyeken kialakult szokás szerint a versenyző csapatok a finom italok mellett most is pogácsákkal, zsíros kenyérrel, süteményekkel vendégelték meg az érdeklődőket és egymást. S ami igazán különlegessé teszi a programot, valódi megvendégelésről volt szó, hisz ingyenesen kínálták az ételeket és italokat is.
A versenyre tíz csapat nevezett többségében megszokott összetétellel, tihanyi tagokkal. A recepteket megismerve elmondható, hogy néhány próbálkozást leszámítva a többség a hagyományos ízeket keresve próbálta elkészíteni a borát. Bár volt olyan csapat, amelyik narancslikőrt, egy másik konyakot is használt az ízesítéshez, egy helyen pedig a levendula tüzeléses sparhelt füstjétől várták a különleges hatást.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/Zsuri-Salanki-KissJ-RozsaE-punkF-VarroJ-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A borokat a helyi borrend tagjaiból álló zsűri minősítette – Salánki Sándor elnök (balról), Kiss József, Rózsa Éva, a rendezvény főszervezője, Punk Ferenc és Varró János
Salánki Sándor összegzése szerint a csapatok nagyon kiváló borokat főztek az idén is. Egynél sem találtak olyan hibát, ami nagyon lerontotta volna a minőséget, miközben volt néhány egészen kiválóra sikerült. A döntésük szerint az első helyen a Borbarátok csapat végzett, a második a Mikulás Tündérek, a harmadik a Csak Csajok csapat lett. A többi csapat oklevelet kapott az ajándék bögre mellé.
Borbarátok csapat győztes italát Kántás József főzte Othello borból. A főzés előtt néhány órával hidegen bepácolta a fűszereket, kiegészítőket. A hagyományos fűszerek és egy kevés cukor mellett reszelt gyömbért, narancsot, jonagold almát tett bele. A narancsot héjastól használta, de csak rövid ideig főzte a lében, hogy ne keseredjen meg tőle az ital, ahogy a szegfűszeg mennyiségére is nagyon kell figyelni ezért. Az italt nem forralta fel, csak hevítette, hogy az alkohol el ne párologjon. Fogyasztás előtt megszűrte
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/kantas_jozsi-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
Az eredetileg kétszemélyes csapat egy kis esztétikai feljavítással (balról a mester) – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/Asszonykorus-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Tihanyi Asszonykórus tagjaiból alakult Mikulás Tündérek csapat – a második helyezett italnak tihanyi vörösbort főztek hagyományos fűszerezéssel, almaszeletekkel, hámozott naranccsal és citrommal – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/csak-csajok-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Csak Csajok csapat – (a főzésbe besegített Tósoki Imre polgármester is, de nem illett a névhez, így a képen nem szerepel) – a harmadik díj elnyeréséhez Cabernet franc bort főztek. A hagyományos fűszerek mellett Cointreau narancslikőrrel bolondították meg egy kicsit – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/Levendulaklub-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Levendula Klub csapat – háromféle tihanyi vörösborból készítették az italt hagyományos fűszerekkel, almával és héj nélküli naranccsal – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/horgaszegyesulet-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Tihanyi Horgászegyesület csapata – ők is hazai vörösbort használtak, de a korábban bemutatott csapatokkal ellentétben nem hámozták meg a narancsot és a citromot a főzéshez – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/navai-csapat-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Návai Csapat – aszófői Cabernet sauvignont főztek hagyományos fűszerezéssel, naranccsal, citrommal és csipkebogyóval – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/garda-csapat-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Garda Team – Merlot főztek a hagyományos fűszerek mellett csillagánizzsal ízesítve – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/Vamos-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Vamos a’la főtér csapat – Olaszrizlinget főztek a szokásos fűszerezéssel, pluszként áfonyát és egy kis konyakot tettek bele. Nem akartak édes bort készíteni, inkább egy kis fanyar íz volt a cél. Sikerült – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/csillagos-otos-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Csillagos Ötös csapat – a Kiserdőben termelt Olaszrizlinget főztek hagyományos fűszerezéssel – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/tundersziget-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Tündérsziget csapat – saját Olaszrizling bort főztek a boltjukban kapható saját fűszerkeverékkel, amiben a hagyományos elemeken kívül csipkebogyó is van. Almával, naranccsal ízesítették a bort, amibe a garantáltan vegyszermentes narancs héját is belefőzték. A főzéshez száraz levendulával fűtötték a sparheltet, így a helyszíni fogyasztók a levendula illatú füstben élvezhették az italt – Fotó: Győrffy Árpád
Nem csak a zsűri, a közönség is kiválóra értékelte az italokat. Több csapatnál is nagyon rövid idő alatt elfogyott a készlet.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/adventi-foter2-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
Az eredményhirdetés után még sokáig borozgattak, beszélgettek a főtéren – Fotó: Győrffy Árpád
A szombati program része volt még a Mikulás érkezése, és a művelődési ház tetőterében megnyílt a Mikulás bütykölde gyerekeknek és a felnőtteknek, ahol karácsonyi díszeket, dekorációt készíthettek a szervezők által biztosított anyagokból.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/Mikulas-krampusz-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A tihanyi Mikulás krampusz kísérettel érkezett – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/mezeskalcs-diszites-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
A Mikulás bütyköldében kapott anyagokból mézeskalácsdíszeket lehetett készíteni – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/ajandekkeszites-forraltbor-fozo-tihany-balatontipp-gyorffya.jpg)
Szövetből, papírból is készültek díszek, ajándékok – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2018/12/Tihany-ortorony-kilato-alkony-balatontipp-gyorffya.jpg)
Ráadásnak a természet adventi ajándéka – az Őrtorony-kilátó alkonyi fényben a művelődési ház teraszáról a borfőző verseny kezdetén – Fotó: Győrffy Árpád
A tihanyi karácsonyi programok december 16-án, vasárnap folytatódnak. Az adventi koszorú harmadik gyertyáját Petróczi Orsolya, a Tihanyi Legenda Kft. ügyvezetője gyújtja meg 18 órakor, és a Visszhang Óvoda ovisai adnak műsort. A további programokról itt olvashatnak.
Győrffy Árpád
Utóirat: Ha valaki nem akar egy évet várni, hogy a tihanyihoz hasonló hangulatú borfőző versenyen részt vegyen versenyzőként, vagy vendégként, akkor már most beírhatja a naptárába január 26-ára a balatonakali Fék Étterem hagyományos borfőző versenyét, amit fánkbállal koronáznak meg.
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)