A kilencedik alkalommal megtartott tihanyi forralt bor főző verseny az idén is rendkívül családias hangulatban, egy kellemes szeretetvendégségként zajlott a község főterén.
A korábbi versenyeken kialakult szokás szerint a versenyző csapatok a finom italok mellett most is pogácsákkal, zsíros kenyérrel, süteményekkel vendégelték meg az érdeklődőket és egymást. S ami igazán különlegessé teszi a programot, valódi megvendégelésről volt szó, hisz ingyenesen kínálták az ételeket és italokat is.
A versenyre tíz csapat nevezett többségében megszokott összetétellel, tihanyi tagokkal. A recepteket megismerve elmondható, hogy néhány próbálkozást leszámítva a többség a hagyományos ízeket keresve próbálta elkészíteni a borát. Bár volt olyan csapat, amelyik narancslikőrt, egy másik konyakot is használt az ízesítéshez, egy helyen pedig a levendula tüzeléses sparhelt füstjétől várták a különleges hatást.

A borokat a helyi borrend tagjaiból álló zsűri minősítette – Salánki Sándor elnök (balról), Kiss József, Rózsa Éva, a rendezvény főszervezője, Punk Ferenc és Varró János
Salánki Sándor összegzése szerint a csapatok nagyon kiváló borokat főztek az idén is. Egynél sem találtak olyan hibát, ami nagyon lerontotta volna a minőséget, miközben volt néhány egészen kiválóra sikerült. A döntésük szerint az első helyen a Borbarátok csapat végzett, a második a Mikulás Tündérek, a harmadik a Csak Csajok csapat lett. A többi csapat oklevelet kapott az ajándék bögre mellé.
Borbarátok csapat győztes italát Kántás József főzte Othello borból. A főzés előtt néhány órával hidegen bepácolta a fűszereket, kiegészítőket. A hagyományos fűszerek és egy kevés cukor mellett reszelt gyömbért, narancsot, jonagold almát tett bele. A narancsot héjastól használta, de csak rövid ideig főzte a lében, hogy ne keseredjen meg tőle az ital, ahogy a szegfűszeg mennyiségére is nagyon kell figyelni ezért. Az italt nem forralta fel, csak hevítette, hogy az alkohol el ne párologjon. Fogyasztás előtt megszűrte

Az eredetileg kétszemélyes csapat egy kis esztétikai feljavítással (balról a mester) – Fotó: Győrffy Árpád

A Tihanyi Asszonykórus tagjaiból alakult Mikulás Tündérek csapat – a második helyezett italnak tihanyi vörösbort főztek hagyományos fűszerezéssel, almaszeletekkel, hámozott naranccsal és citrommal – Fotó: Győrffy Árpád

A Csak Csajok csapat – (a főzésbe besegített Tósoki Imre polgármester is, de nem illett a névhez, így a képen nem szerepel) – a harmadik díj elnyeréséhez Cabernet franc bort főztek. A hagyományos fűszerek mellett Cointreau narancslikőrrel bolondították meg egy kicsit – Fotó: Győrffy Árpád

A Levendula Klub csapat – háromféle tihanyi vörösborból készítették az italt hagyományos fűszerekkel, almával és héj nélküli naranccsal – Fotó: Győrffy Árpád

A Tihanyi Horgászegyesület csapata – ők is hazai vörösbort használtak, de a korábban bemutatott csapatokkal ellentétben nem hámozták meg a narancsot és a citromot a főzéshez – Fotó: Győrffy Árpád

A Návai Csapat – aszófői Cabernet sauvignont főztek hagyományos fűszerezéssel, naranccsal, citrommal és csipkebogyóval – Fotó: Győrffy Árpád

A Garda Team – Merlot főztek a hagyományos fűszerek mellett csillagánizzsal ízesítve – Fotó: Győrffy Árpád

A Vamos a’la főtér csapat – Olaszrizlinget főztek a szokásos fűszerezéssel, pluszként áfonyát és egy kis konyakot tettek bele. Nem akartak édes bort készíteni, inkább egy kis fanyar íz volt a cél. Sikerült – Fotó: Győrffy Árpád

A Csillagos Ötös csapat – a Kiserdőben termelt Olaszrizlinget főztek hagyományos fűszerezéssel – Fotó: Győrffy Árpád

A Tündérsziget csapat – saját Olaszrizling bort főztek a boltjukban kapható saját fűszerkeverékkel, amiben a hagyományos elemeken kívül csipkebogyó is van. Almával, naranccsal ízesítették a bort, amibe a garantáltan vegyszermentes narancs héját is belefőzték. A főzéshez száraz levendulával fűtötték a sparheltet, így a helyszíni fogyasztók a levendula illatú füstben élvezhették az italt – Fotó: Győrffy Árpád
Nem csak a zsűri, a közönség is kiválóra értékelte az italokat. Több csapatnál is nagyon rövid idő alatt elfogyott a készlet.

Az eredményhirdetés után még sokáig borozgattak, beszélgettek a főtéren – Fotó: Győrffy Árpád
A szombati program része volt még a Mikulás érkezése, és a művelődési ház tetőterében megnyílt a Mikulás bütykölde gyerekeknek és a felnőtteknek, ahol karácsonyi díszeket, dekorációt készíthettek a szervezők által biztosított anyagokból.

A tihanyi Mikulás krampusz kísérettel érkezett – Fotó: Győrffy Árpád

A Mikulás bütyköldében kapott anyagokból mézeskalácsdíszeket lehetett készíteni – Fotó: Győrffy Árpád

Szövetből, papírból is készültek díszek, ajándékok – Fotó: Győrffy Árpád

Ráadásnak a természet adventi ajándéka – az Őrtorony-kilátó alkonyi fényben a művelődési ház teraszáról a borfőző verseny kezdetén – Fotó: Győrffy Árpád
A tihanyi karácsonyi programok december 16-án, vasárnap folytatódnak. Az adventi koszorú harmadik gyertyáját Petróczi Orsolya, a Tihanyi Legenda Kft. ügyvezetője gyújtja meg 18 órakor, és a Visszhang Óvoda ovisai adnak műsort. A további programokról itt olvashatnak.
Győrffy Árpád
Utóirat: Ha valaki nem akar egy évet várni, hogy a tihanyihoz hasonló hangulatú borfőző versenyen részt vegyen versenyzőként, vagy vendégként, akkor már most beírhatja a naptárába január 26-ára a balatonakali Fék Étterem hagyományos borfőző versenyét, amit fánkbállal koronáznak meg.
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)