Szántód – Balaland – Úgy tűnik, mégis kizárják a pórnépet a Balaton használatából

A fürdőzők és a füvön sorakozó napozóágyak is azt mutatják, hogy használatba vették a Balaland elkészült épületei előtti partszakaszt - Fotó: Győrffy Árpád

Az idei nyártól már vendégeket fogadnak a szántódi rév közelében 5,5 hektáros területen épülő Balaland luxustelep elkészült épületeiben. Megnyitották a strandot is előttük, de a külső érdeklődőket továbbra se engedik a parti sávba. Pedig nem így vállalták.

A Balaland luxustelep több egységből áll össze, ha elkészül. A Balaland Residence a leírás szerint 112 luxus apartmannal balatoni panorámával, saját stranddal már elkészült, és vendégeket fogad. 2020 tavaszi átadással tervezték a Balaland Family Hotel and Resort 109 szobás családbarát hotelt 5 családi villával, étteremmel, “felnőtt panoráma wellnesszel“. Ezt a luxust keresőknek még várni kell kicsit. A tavaly őszi nyilatkozatok szerint 2022-ben készül el a Balaland Familypark, a mintegy 10.000 m2-es, egész éves nyitvatartású családi élménypark gyermek wellnesszel.

Luxus minden mennyiségben – két évvel ezelőtti kép az épülő apartmanokról – Fotó: Győrffy Árpád

A beruházást megvalósító Appeninn Nyrt. a múlt év tavaszáig közel ötven százalékban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott. A miniszterelnök veje és barátja, illetve cégeik akkor adták el részüket, amikor ez a projekt is felértékelődött annak köszönhetően, hogy olvasóink pénzéből 6400 millió forint támogatást adtak nekik két csomagban Kisfaludy Program fedőnév alatt.

Egy évvel ezelőtt azt próbáltuk tisztázni, hogy betartja-e majd az Appeninn Nyrt. helyi építési előírásokból azt a kötelezettségét és vállalását, hogy a part 10 méteres sávját nyitva hagyja mindenki előtt. Akkor kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az érintett terület a használatbavétel után nyílhat meg. Mint írták, a terület várhatóan 2022 nyaráig építési területnek minősül.

A közösségi használat a község szabályozási terve szerint – Forrás: Szántód Község Önkormányzata – Balatontipp

Július végén Tihany és Szántód között kompozva örömmel láttam, hogy megtörtént a “használatbavétel”, fürdőzők töltik meg a Balaland keleti része előtti partszakaszt. Így arra gondoltam, hogy a partot egyúttal megnyitották a külső érdeklődők előtt is.

A kompról látottak szerint a fürdőzők használatba vették a Balaland elkészült részei előtti partszakaszt – Fotó: Győrffy Árpád

A luxustelep Zamárdi felőli oldalán meg is találtam a két kerítés között kialakított, szépen lekövezett, vízhez vezető gyalogút bejáratát. A mintegy két méter széles “strandösvény” első szakasza a Balaland Residence parkolója mögött halad el, majd következik a parti parkosított rész. A sétány egyik ága közvetlen abba a gyalogútba torkollik, amin én is haladtam, de a kerítés elzárt attól, hogy már itt bemenjek a nyitott parti részre.

A partra vezető gyalogút bejárata a Balaland keleti oldalán – Fotó: Győrffy Árpád

A sétány kerítéssel elzárt elágazója a víz felé vezető gyalogútról – Fotó: Győrffy Árpád

Se baj! Irány a part, talán majd ott lesz valami nyitott bejárat, ahol bemehetek a szépen kialakított parti részre. Találtam is egy ajtót, de ez is zárva volt. Így a Balatonból nekem csak a gyalogút két méter széles sávja maradt.

A Balaland előtti partra vezető bezárt ajtó – Fotó: Győrffy Árpád

A szabad parthasználatból csak ennyi jut az egyszerű halandónak – Fotó: Győrffy Árpád

A helyszíni szemle után levélben megkerestem Vizvári Attila szántódi polgármestert, hogy megtudjam, módosították-e az érintett parti sáv besorolását, az önkormányzat járult-e hozzá, hogy a parti sávból a valós használat megkezdése után is kizárják a külső járókelőket, érdeklődőket. Amennyiben a szabályok nem változtak, az önkormányzat mikor és hogyan lép fel amiatt, hogy a beruházó nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit, illetve a helyi szabályozás előírásait? Vizvári Attila a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseimre

Későbbi kiegészítés – a megjelenés után egy héttel, augusztus 25-én az alábbi levelet kaptam:

“Tisztelt Győrffy Árpád szerkesztő Úr!
Hivatkozással a Balatontipp régiókalauzban 2021. 08.19-én megjelent a szántódi BalaLand projekttel összefüggő cikkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:
Szántód Község Önkormányzata a község szabályozási tervének megfelelően ha kell, jogi úton érvényt szerezve ragaszkodik a 10 méteres parti sáv kinyitásához az építkezés hivatalos befejezése után (előreláthatólag, 2022. nyara).
Tisztelettel: Vizvári Attila polgármester”

A part használatát nem csak saját szemünkkel láthatjuk, erről tanúskodnak a Balaland Residence szobáit kínáló oldalak, sőt a vendégek beszámolói is. A Booking.com-ról kimásolt kép szerint Balaland Residence-ben kínált szállás “közvetlenül a vízparton, vagy annak közelében található, és ingyenes magánstrandja van.” S mindez nem csak ígéret, ahogy például “Gyöngyi” írja: “Nagyon tetszett, hogy közvetlenül a Balaton parton van. A teraszról közvetlenül bemehettünk fürdeni.”

A Booking.com oldala a Balaland Residence anyagával

Megkerestem az Appeninn Nyrt.-t is, hogy a terület használatbavétele után miért nem nyitották meg a parti sávot a külső érdeklődők előtt a vállalásuknak megfelelően. Tőlük az alábbi választ kaptam.

„A megkeresésében szereplő partszakasz jelenleg munka- és balesetvédelmi szempontból építési területnek minősül, várhatóan 2022 nyaráig, tekintettel arra, hogy a részben elkészült partszakasz és a még építés alatt levő BalaLand Hotel & Resort és BalaLand FamilyPark partszakaszai ugyanezen a telken és helyrajzi számon megvalósuló, építés alatt álló beruházások. A terület nagyközönség előtti megnyitására a használatba vételt követően lesz mód, ekkor teljesülhetnek a szabályozási tervben rögzített előírások. Amint erre sor kerül, az Appeninn Nyrt. és a fejlesztést végző Dreamland időben tájékoztatja majd az érintetteket”– írták.

Tehát az Appeninn Nyrt. szerint az azonos helyrajzi számon zajló építkezés miatt az érintett telek egésze építési területnek minősül, a szántódiak és mások emiatt nem sétálhatnak, nem fürödhetnek a parti sávban. Ha így van, akkor ez a tilalom, miért nem vonatkozik Balaland Residence lakóira, vendégeire?!

Az Appeninn Nyrt. válasza alapján a Balaland Residence képen látható vendégei egy építési területen strandolnak, miközben ugyanezt nem tehetik meg a külső érdeklődők. A kör alakú sétány kialakítása talán azt is jelzi, hogy annak keleti részét most elzáró kerítést sem gondolják hosszú távon komolynak – Fotó: Győrffy Árpád

Ha igaz, az Appeninn Nyrt. által írt szöveg az egész telekre vonatkozó korlátozással, akkor a probléma még a fentinél is nagyobb, mivel a teljes projekt, a még épülő és a már megépült részekkel együtt egyetlen helyrajzi számon van.

A kérdésben hivatalos forrásnak tekinthető Lechner Központ térképe szerint a még épülő hotel, familypark és a már elkészült, és vendégeket fogadó Balaland Residence is az 1163/3 helyrajzi számú telken található – Forrás: E-epites.hu

Ha valós az Appeninn Nyrt.állítása, akkor hogyan kaphatott használatbavételi engedélyt a Balaland Residence, hogyan fogadhat vendégeket, hogyan hirdetheti magát működő szálláshelyként?! De van további gond is. Mivel a várható vendégszám alapján egy ilyen helyen kötelezően ki kell jelöltetni a fürdőhelyet a hatósággal, kérdés, hogy az ÁNTSZ hogyan adhatott strandkijelöléshez hozzájárulást egy olyan partszakaszra, ami a tulajdonosok nyilatkozata szerint pillanatnyilag teljes egészében építési területnek minősül?!

A kötelezően megnyitandó sávban kialakított játszótér és a büfésátrak mellett jól látható az a zárt kerítés, ami a valódi építési területet a már elkészült résztől elválasztja. A parton ez lehetne a határa a külső érdeklődők előtt megnyitandó sávnak – Fotó: Győrffy Árpád

Természetesen az is elképzelhető, hogy szó nincs az Appeninn Nyrt. által írt korlátozásról, és a valóságban az építési tevékenység miatt csak a telek azzal valóban érintett részén tilos a más jellegű tevékenység. Egyszerűen csak azért írták ezt, mert hülyének néznek bennünket, s így akarnak lepattintani.

Győrffy Árpád

Kapcsolódó írásaink

Szántód – Továbbra is zárva a Balaland közforgalom elől el nem zárható parti sávja

Szántód – Balaland – Úgy tűnik, mégis kizárják a pórnépet a Balaton használatából

Szoba kiváltsággal – A Transparency International a turisztikai pénzosztásokról

Szántód – Szabad lesz a part a Balaland előtt, de még sokat kell aludni addig

Szántód – Jól halad a BalaLand Hotel és élménypark építése olvasóink segítségével

Ötcsillagos luxusszálló és familypark a kisgyerekes családoknak egy csomó közpénzzel

Balatoni időjárás – A klímaváltozás hatása tagadhatatlanul eljutott ide is

A kutatók szerint beruházások veszélyeztethetik a Balaton ökológiai épségét

Szálláshely támogatás – A pályázók egy százaléka vitte a pénz több mint harmadát

Ha érdekesnek találta az írásomat, segítsen azzal, hogy megosztja, ajánlja ismerőseinek is!

 

Iratkozzon fel a balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

3 Comments on "Szántód – Balaland – Úgy tűnik, mégis kizárják a pórnépet a Balaton használatából"

  1. Antoni Vilmos | 2021.08.23. at 17:59 |

    Mi is jártunk a kb.két méter széles gyalog útnál,kíváncsiságból, hogy hogyan lehet a mágnások szavára adni! Hát így! Úgy emlékszem,hogy nincs is kapu az út elágazásánál,csak a kerítés, akkor minek az elágazás? Röhej! Lejjebb van kapu, de zárva volt.Az út végén a Balatonba az útról nem lehet bemenni, csak ha felvállalja valaki, hogy a sziklákon bukdácsolva bemászik, a csak ott hínáros vízbe. A szálloda strandja persze nem hínáros, kitisztíttatták.Már kezd gazosodni a tényleg nagyon szép út,gaztenger lesz a sorsa, az tuti. Az ingatlan tulajoktól nőnek át az ágak, kerülgetni kell őket. A Balatonföldvári keleti strandon láttunk három,kiszedett régi (de jó) lejárót, egyet el lehetne kérni Holovits polgármester Úrtól,( biztosan odaadná),kitisztíttatni a hínártól a vizet és lenne még egy szántódi klassz kis lejárós strand a Balcsiba. Jobbak is,a régi lejárók mint az újak, mert nem vágja az ember talpát a vasrács. Igaz csúszósabb, de az ellen lehet védekezni. A vasrács vágása ellen, csak úgy, ahogy a szántódi Rigó utcai strandon csináltatta meg profi módon Vízvári polgármester Úr.

  2. Németh Attila | 2021.08.20. at 22:02 |

    Sajnos a lakosság részére csak egy, szépen kiepitett strand van a rigó utcában, a többi lejárat, keskeny, zsúfolt, elhanyagolt

  3. Molnár Enikö Zsuzsa | 2021.08.18. at 20:56 |

    Nagyon igaz sajnos mi szegények nem tudunk csinálni semmit,mert ha szólunk valakinek le ordítják a fejed!!!!!!

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár