Somló Hangja  Fesztivál 4.0 – Doba –  Erdődy-kastély – 2012. július 19-22.

Világzene, népzene, jazz, családi programok, kiváló magyar élelmiszerek és borok Dobán, az Erdődy Kastély parkjában  – az Útitárskártyával rendelkezők a belépőből 10 százalék kedvezményt kapnak.  

 

2012 július 19. Csütörtök

 

Kis színpad

15.00 Vendégeink köszöntő műsora, ünnepélyes megnyitó

            – Bokréta Táncegyüttes (Montreal), Kékiringó Néptáncegyüttes (Székelyudvarhely)

Kékiringó Néptáncegyüttes Erdély, Székelyudvarhely

A csoport Székelyudvarhelyen működik Both Aranka néptánctanár, a Magyar Kultúra Lovagja vezetésével. Tagjai általános iskolás, közép-és felsőfokú iskolába járó fiatalok, akik a magyar tánckultúrát anyanyelvi szinten művelik. Természetesen elsősorban a szűkebb vidékük, Udvarhelyszék táncaival foglalkoznak. 2011-ben résztvevői voltak a Magyar – Magyar Kulturális Találkozónak, emellett további napokat töltöttek Kiscsőszön egy néptáncos tábor keretében.

Bokréta Néptáncegyüttes Kanada, Montreal

Az együttes tagjainak nagy része kanadai magyar, de francia, belga, perui tánckedvelők is járnak a csoportba. Heti rendszerességgel gyakorolnak Montrealban, több mint egy órás magyar tánc repertoárral rendelkeznek. Montrealban évente több alkalommal tartanak táncházat, gálaműsort. Minden évben magyar tánctábort rendeznek, melyen a résztvevők száma meghaladja a száz főt. Erre az alkalomra magyarországi zenészeket és néptánc oktatókat hívnak meg. Magyarországon együtt még nem jártak, első alkalommal kerülnek meghívásra 2012-ben.

 

16.00 Kodolányi Jazz – Bencze Alma & Novai Gábor duo

 

Bencze Alma és Novai Gábor a Kodolányi János Főiskola Jazz tanszékén ismerkedtek meg és kezdtek el együtt zenélni. Műsorukon a blues-os balladáktól kezdve a lendületesebb jazz sztenderdeken keresztül a populárisabb slágerekig sok minden szerepel, mindez saját stílusukra formálva, improvizációs elemekkel tarkítva.

 

18.00 – Budafolk band –

 

Az elmúlt években a magyar népzenéről alkotott közgondolkodás pozitív fordulatot vett és soha nem látott “retro” divatját éli. Minden talán azzal kezdodött, hogy a hazai underground és mainstream kultúra prominensei felfedezték maguknak a saját gyökereikben rejtozködo magyar népzenét. Manapság a jazz és rock zenekarok sorra cserkésznek be népzenei elemeket számaikba, de az új generáció autentikus zenészei sem maradtak a kaptafánál, igyekeznek lépést tartani a jelennel. Ennek eredménye egy sajátos népzenei stílus kialakulása. A népzene valóban élővé és recenssé válhat, mert ezek a fiatal formációk visszahozzák a véráramba és érdekes ruhákat adnak rá. Van egyébként a magyar népzenének egy megmagyarázhatatlan csontig hatoló ereje, amit az ember megérezhet mondjuk egy londoni bevásárló központban, amikor a háttérbol halkan felcsendül egy-egy közismert Muzsikás szám. A saját kultúránknál keresve sem találhatunk jobb nagykövetet! Jó pár mai zenekarunk már nemzetközi hírnévre tett szert és ilyen lehet a nemrég alakult Buda Folk Band is. A 2007-ben létrejött banda fiatal tagjait olyan zenészek alkotják, akik egytől-egyig, ízig-vérig népzenészek, mégis ha körülnézünk rendre ott találjuk őket a legnépszerűbb jazz és blues zenészek oldalán. A zene határtalan, a műfajok pedig átjárhatóak. “népzene és világzene XXI. századi behatással.”

 

20.00 – Borbély Mihály Balkán Jazz Project – lemezbemutató koncert

    Borbély Mihály – szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák

    György Mihály – gitár, buzuki

    Lukács Miklós – cimbalom

    Agatics Krunoszláv – harmonika

    Horváth Balázs – bőgő

    G. Szabó Hunor – dob, ütőhangszerek

A Balkán Jazz Project a Quartet B és a Vujicsics együttes közös koncertjei során alakult ki a nép- és világzene, a jazz és kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos, Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. A két zenekart a sokoldalú fúvós személye köti össze, s eddigi nagysikerű koncertjeik bizonyították, hogy a Kárpát-medence, a Balkán és a jazz energiái könnyen gyűjthetők egy fókuszba. Koncertjeiken a népzene, jazz és világzene rajongói különleges élményre számíthatnak: erőteljes ritmusok, finoman áttetsző, lírai melódiák és fergeteges táncdallamok egyaránt megszólalnak. A Somló Hangja fesztiválonnemrég megjelent, “Live at Fonó feat. Theodosii Spassov” című albumuk zenei anyagát mutatják be.
Borbély Mihály a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó muzsikus. Számtalan lemezfelvételen közreműködött, Európaszerte, az USAban, Mexikóban és Ausztráliában koncertezett. A magyar élvonal mellett többek közt a következő muzsikusokkal játszott: Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Bob Mintzer, Arnie Somogyi “Improvokation”, Michel Montanaro “Vents d’Est”, Herbie Mann, Zbigniew Namyslowski, Gerard Presencer, Saxophone Summit (Michael Brecker-David Liebman-Joe Lovano), Jiri Stivin, ROVA Saxophone Quartet.

 

Nagy Színpad

 

17.00 – Bakos Árpád és a Búsulók

 

Bakos Árpád a vajdasági zenei élet jeles személyisége. Népzenész, zeneszerző, színházi ember. Mindent kipróbált, ami a jó zenéhez, a színpad világához köthető. A Szabadkai Magyar Népszínház Magyar Társulatának zenekara a magyar és a balkáni népzenei világhoz is erősen kapcsolódó stílusú zenei feldolgozásokat játszik.

 

19.00 – Cimbaliband

 

Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetartja a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a “cimbalom Chuck Berry-je” ként! Gyors “riffjeivel” változatos stílusban mozgatja irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus “keverőpult” mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti Kelet- európai cimbalom Rock’n’Roll!

 

21.00 – Lajkó Félix

 

“A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvízatív dallamokat.”

Lajkó Félix-hegedű, Brasnyó Antal – brácsa, Dresch Mihály -saxofon, fuhun

 

Papp Zoli kocsmája 23.00-tól táncház.

Muzsikál Lipics Viola, Mesics György és zenekara

 

 

2012 július 20. Péntek

 

14.30-tól kapunyitás, vásár, borvásár, játszótér

15.00 Lipics Viola, Mesics György és zenekara muzsikál a borvásárban

 

Kis Színpad

 

16.00 – Borfolk zenekar

 

A Borfolk elkötelezett híve a magyarországi borkultúrának és az ehhez kötődő hagyományoknak. Összeállításaikban úgy idéznek fel egy-egy tájegységet, ahogy a jó bor is magában hordozza a talaj minden ásványát és a nap éltető erejét. A zenekar tagjai: Olasz György – hegedű, Kovács Géza – kontra, Szűcs Sándor – Tambura, Nagymarosy András – nagybőgő

 

18.00 – Ökrös Csaba és a Dunazug

 

2003 óta látjuk el élő magyar népzenével a Pilis-Dunakanyar kistérséget és a Szentendrei-szigetet. Jellemzően táncházi zenekar vagyunk, valamint ünnepi fellépéseken is rendszeresen muzsikálunk.

Kezünk alatt Dunántúltól Moldváig számos tájegység zenéje szólal meg különböző hangszerelésben, a vonós-cimbalmos zenekartól a tamburazenekaron át, egészen a moldvai (furulya-hegedű-koboz-dob) felállásig. Mintegy 15 féle hangszer segít ebben minket

Sikerrel szerepeltünk 2005-ben Brüsszelben, a Magyar Bálon , a 2006-os Új élő népzene 12. című lemezen és 2008-ban Barcelonában, a Magyarok házában.

Célunk a térségben a táncházi hagyomány meghonosítása – ami több településen meg is valósult (Szentendre, Leányfalu, Pilisborosjenő, Szigetmonostor) -, s ezen keresztül minél több aktív résztvevő megnyerése a magyar  népzene és a magyar kultúra ügyének.

Farkas Annamária – ének, Nagy Koppány – basszprímtambura, koboz, gitár, Nagy Zoltán – cimbalom, Kovács Géza – Brácsa, Mocskonyi Péter – nagybőgő, Ökrös Csaba – hegedű

 

20.00 – Ferenczi György és a Rackajam

 

Egy magyar professzionális csoport, ami a 21. századi városi népzene és hagyományos műfajok egy megdöbbentően érdekes fúzióját játssza. A rock and roll Soul, Blues és a népzene meghatározhatatlan keveréke döbbenetes erejű muzsikát eredményezett.

 

Nagy Színpad

 

17.00 Mits Jazz Band

 

A Mits Jazz Band jelenlegi formációja 2007 óta működik. Tagjai: Mits Márton (szaxofon), Horváth János (billentyűk), Kovács Gergő (basszusgitár), valamint Potesz Balázs (dobok).

A zenekar alapítója és vezetője Mits Márton 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszékén, jelenleg pedig többek között a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola jazz-tanszékének tanárja. A zenekar másik három tagja 2010-ben diplomázott ugyanezen intézményben.

Zenéjük ötvözi a “hagyományos” jazz elemeit a modernebb, fúziós jazz világával. Legfőképp saját szerzeményeket játszanak, amelyeket 2011-ben lemezre is rögzítettek.

A különböző magyar fesztiválokon, koncerteken kívül játszottak már Németországban, Olaszországban és Ausztriában.

 

19.00 – Magyarvista Social Club

 

A zenekar egy lemezprojekt “utóéleteként” jött létre, a tagok többsége Mohácsy Albert “Lili dalai” című CD-jén szerepelt meghívott közreműködőként. A koncertfelkérések nyomán alakult ki 2011 tavaszán a 8 fős felállás, amely azóta már a következő lemezanyagon dolgozik. A névsorból kitűnik, hogy különböző stílusokat képviselő, saját területükön elismert muzsikusokról van szó. Horváth Sára – ének; Németh Ferenc – ének; Sipeki Zoltán – gitár; Kovács Ferenc – trombita, hegedű; Bágyi Balázs – dob; Oláh Péter – basszusgitár; Csikós Péter – ütőhangszerek; Németh Péter – ének, billentyű

 

21.00 – Muzsikás Együttes

 

A három és fél évtizede működő Muzsikás együttes idehaza és külföldön egyaránt ismert és közkedvelt. Sokoldalúságukra jellemző, hogy otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei, alternatív zenei, jazz, kelta zenét kedvelő, vagy zsidó zenei rendezvényeken.

 

Papp Zoli kocsmája 23.00-tól táncház.

Muzsikál Lipics Viola, Mesics György és zenekara

 

 

2012 július 21.  Szombat

 

kapunyitás 14.30

15.00 Lipics Viola, Mesics György és zenekara muzsikál a borvásárban

 

Kis Színpad

 

16.00 Kodolányi Jazz – Vörös Janka Group

 

2011 januárjától működik jelenlegi zenekarom, a Vörös Janka Group, kiváló fiatal jazz zenészekkel játszhatok együtt, mint Fövenyi Máté, Horváth János, Bögöthy Ádám és Hoff Marcell, akiknek szintén rengeteget köszönhetek.

2011 májusában a Magyar Jazz Szövetség megbízásából szervezett Magyar Jazzünnep egyik fellépő zenekara voltunk Székesfehérváron.

 

18.00 Paradicso

 

Mi történik ha egy osztrák és egy magyar (lány,) egy la reunioni francia és egy bajor (fiú -srác – férfi, ) összetalálkoznak? Semmi különös, egészen addig, amíg el nem kezdenek együtt muzsikálni!

Zenéjük a blues,a  bossa nova, a jazz, a klezmer és más stílusok üdítő keveréke – egyszóval világzene.

Auzinger Carina:        klarinét, ének

Kilyenfalvi Ágnes:      nagybőgő

Edbauer Christian:      gitár, ének, cajon

Désiré Fabrice:         ukulele, mandolin, ének

20.00 – “Hidak” Magyar – Magyar gála

fellépnek: Kékiringó Néptáncegyüttes (Székelyudvarhely), Bokréta Táncegyüttes (Montreal),

 

Nagy Színpad

 

17.00 – Zapphyreproject

“Nem az a célunk, hogy minden lehetséges forrást kimerítsünk, hanem az, hogy magunk számára megtaláljuk a kimeríthetetlent.” (Hamvas Béla után szabadon) A Sapphyre Project nevű formációt 2002-ben két fiatal: Nagy ‘Roberson’ Róbert (zongora, szintetizátorok) és Szakács ‘Cato’ Antal (basszusgitár) alapította. A magyar valósággal tisztában lévő fiúk valami olyannal próbálkoztak, ami sajátos és belülről fakad.  Nemsokára Mentes Balázs (dobok) csatlakozott hozzájuk. A trió gyakran dolgozott együtt vendégzenészekkel. Így kerültek kapcsolatba Lencsés Gáborral (gitár), aki idővel állandó taggá vált. A fiatalos lendület és temperamentum rengeteg ötletet hozott felszínre, melyek folyamatosan dolgozták ki önmagukat.  Nagy Róbert elmondása szerint: Számukra fontosabb az emberi, baráti kapcsolat és egymás megértése, megismerése a művészetben és az élet más területein is, mint megnyerni az egész világot maguknak. Az együttzenélésben a bennük rejlő dallamok, harmóniák kifejezésére törekednek. Inkább műhely jelleggel vannak jelen a zenei világban, és az alkotásra tevődik a legnagyobb figyelem.

“Ha csak egy ember szívét megérinti, amit alkottunk, akkor a munkánk már elérte célját.”A zenekar jelenlegi felállása:  Nagy “Roberson” Róbert – szintetizátor, zongora, Szakács ‘Cato’ Antal – basszusgitár, Mentes Balázs – dob, Lencsés Gábor – gitár

 

19.00 Romengo

 

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagyrésze ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal érkezik a magyarországi színpadokra a zenekar, azok után, hogy 2006 óta Európa számos országában igyekezett Magyarország jóhírét vinni.

Lemezük 2010-ben jelent meg Kétháné ( Együtt ) címmel Gryllus Dániel gondozásában,amely 2011 szeptemberében felkerült az Európai világzenei lista ( World Music Charts Europe ) előkelő 5. helyére.

A 2011-es évben a World Music Charts Europe 100-as listáján,egyetlen magyarországi zenekarként szerepel.

 

21.00 Duna Művészegyüttes – Feketetó

 

Előadásuk kiindulópontja az Erdély történelmi határán fekvő Feketetó, ahol évszázadok óta Közép-Európa egyik legnagyobb vásárát rendezik meg. Az eredetileg hagyományos vásár képe az idők folyamán jelentősen megváltozott: a paraszti világ mindennapi szükségleteit kielégítő kínálat szinte teljesen kicserélődött, Feketetó mára idegenforgalmi látványosság lett, afféle zsibvásár, ahol olcsó bóvliként kínálják nekünk a múltat, féláron a jövőt…

 

Július 22. Vasárnap

 

Geotúra a Fesztiválra hangolva a Somló-hegyen a Somló Hangja Fesztivál idején

 

Kirándulj velünk a kialudt vulkán tetejére, és fedezzük fel együtt a több millió évvel ezelőtti vulkánkitörések nyomait: az egykori lávaárakat, vulkáni bombákat, tufaesőket!

 

A geotúra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal partneri viszonyban jön létre, melyek során a túravezető nemcsak a Somló-hegy geológiai múltjával, hanem növény- és állattani, valamint kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a résztvevőket. A túra végén mindenkit borkóstolásra várunk!

A geotúra a 2012. július 19-22. között tartó Somló Hangja Fesztivál idején zajlik!

Időpont: Július 22. (vasárnap)

Találkozó: 9.00 óra, Doba, Három diófa buszmegálló.

Időtartam: kb. 4-5 óra

Részvételi díj: 700 Ft (a borkóstolás külön fizetendő).

Kérjük, részvételi szándékodat előre jelezd az alábbi elérhetőségeken:

Czibula György geotúra-vezető, tel: 06 30 919 58 68, szarvashaz@szarvashaz.hu , www.szarvashaz.hu

 

 

2012 július 22 Vasárnap

 

A Somló Hangja Fesztivál térségi kulturális és vidékfejlesztési napja  – Egész nap családi programok, térségi hagyományőrző és művészeti csoportok előadásai, utcaszínház, táncműsorok.

 

10.00-tól Vásári programok, főzőverseny

Kézműves foglalkozások – kovácsolás, fafaragás, vesszőfonás, agyagozás, nemezelés.

Utcaszínházak Találkája

A Kajárpéci Vizirevű kiállítása, Deszka Hungarica

Netz Táncprodukció

Garagulya gólyalábas utcaszínház

 Látványos gólyalábas utcaszínházi műsorok  a sátoraljaújhelyi Garagulya társulat előadásában

Történelmi Lovas túra Nemeshanytól Dobáig július 22-én, vasárnap

Jelentkezés: Kiss Attila +36-20-8002208

 

Lovaglási lehetőség a Magyar Fogyatékosok Lovassport Szövetsége szervezésében

12.00-14.00 Jó ebédhez szól a nóta – Sallai Flórián és cigányzenekara muzsikál a Borvásár területén

 

Kis színpad

 

14.00 – Térségi művészeti csoportok bemutatói

fellépnek:

 – Doba Jövőjéért Egyesület Asszonykórusa

 – Viva Voce Énekkar

 – Kerta Gyermek Néptáncegyüttes

 – Csögle Gyermek Néptáncegyüttes

 – Sümeg Néptáncegyüttes

 – Bobai Daloskör

 – Bahar Orientális Tánc Egyesület

 – Forrás Női Kamarakórus Ajka

 

16.00 Romano Trajo és Romungro fiúk

 

Mindkét zenekar lelkes, fiatal csapat, akik elsősorban a zenében rejlő hagyományos értékeket és a kiváló közösségi hangulatot keresik. Sikereik alázatos, őszinte színpadi megformálásnak és a sodró hangulatú muzsikának köszönhetőek.

 

18.00 Jazz Steps Band

 

A Jazz Steps Band fő törekvéseként a jazz aranykoraként ismert ’30-as, ’40- es évek swing korszakának máig népszerű kompozícióit eleveníti fel.  A kitűnő hangszerelésekben bővelkedő swing zene mellett a dixieland és a mainstream jazz világából is színesíti repertoárját. A stílusokat a professzionális zenészek igényességével, egyéni íz és ötletek hozzáadásával szólaltatja meg. A 2000-ben történt alapítás óta eltelt több mint 10 év alatt, a hazai és külföldi fesztiválok, koncertek lendületes, dinamikus előadásával, és a fellépések sikerességével szerzett a zenekar magának hírnevet.

Tagok: Bartus Patrícia, Finok Zoltán, Lázár István, Czakó Tibor, Juhász Attila, Kovács Tamás, Lutz János.

 

Nagy Színpad

 

16.00  “Hidak” Magyar – Magyar néptánc gála

 

fellépnek:

– Délibáb Táncegyüttes (Bécs),

 – Bokréta Néptáncegyüttes (Montreal),

 – Kékiringó néptáncegyüttes (Székelyudvarhely),

 – Kenderszer Néptáncegyüttes Takácsi

 

18.00 Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes és a Zagyva Banda közös gálaműsora, táncháza

 

A két kiváló társulat tevékenysége évek óta összefonódik. Mind a Tánccsoport, mind a Zenekar magas színvonalom műveli a magyar kultúra szinpadi vonulatát, így együttműködésükben látványos, virtuóz előadás valósul meg.

 

20.00 Tükrös Zenekar

 

Műsoruk első felében a 2010-es év Fonogram díjas népzenei albuma A mi Mezőségünk kerül bemutatásra.

A Zenekar ezzel a lemezzel tiszteleg a kiváló mezőségi (Magyarpalatka, Magyarszovát, Szék, Bonchida, Nagysajó, Visa, Kolozs) cigánybandák muzsikusai előtt. A műsorban bemutatásra kerülő album főhajtás ugyanakkor azok előtt is, akik gyűjtéseikkel megörökítették az utókornak e páratlan zenei kincseket. A program másik felében a zenekarnak szintén nagyon kedves szatmári tájegység zenéi, valamint ádámosi, gömöri és maros-menti muzsikák szólalnak majd meg. A teljes műsorban közreműködik Kádár Ignác a 2011-es évad legjobb férfi táncművésze, valamint Baranyai Barbara.

 

Folyamatos programok

 

Koncert Orosziban, a Katolikus Templomban

 

A koncertről – Megszólalnak majd a Régi magyar táncok a XVII. századból, Haydn zenélőórára írt darabjai a XVIII. századból és ezek mellett Pachelbel, Bach és Schubert ismert művei.

Hegedűn Vincze Eszter játszik majd, aki a Bartók Béla Zeneművészeti konzervatórium hallgatója.

Orgonál Harmati Máté, a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója.  Július 22-én, vasárnap, 15.00-kor.

 

Oroszi községről

 

A település a Somló-hegytől keletre,2 km-re található . A falu első írásos említése 1288-ból származik Vruzy majd Orozi néven .Valószínűleg Szent István király korabeli település. 155o-ig nemesek és parasztok lakják, utána már csak a nemeseket említik az oklevelek. 155o-ig nemesek és parasztok lakják, utána már csak a nemeseket említik az oklevele. A török hódoltság idején lakatlan hellyé vált, sem az 1696.évi dikta – jegyzékben , sem az 1715.és az 1720.évi összeírásban nem szerepelt. 1733-ban írják újra össze kuriális nemességét a nem nemesi családokkal együtt.1773-ban magyar ajkú , katolikus felekezetű községként tartják számon. Iskoláját már az 1750-es években megemlítették. Legnagyobb népességét 1869-ben érte el, amikor 558 lakost számláltak. Határa jelentős részét az 1880-as években Noszlophoz csatolták, így a földéhség, a kevés munkalehetőség miatt 1921-1930 között 69 lakos vándorolt el. 1937-ben a község 178 gazdasága közül egy sem haladta meg az 50 katasztrális holdat, ugyanekkor 48 kisiparost tartottak számon.

A kultúrház felépítése Oroszi szülöttének, id. Dr. Antall Józsefnek köszönhető. Mellszobrát rá és tetteire emlékezve állítatta szeretett szülőfaluja, az általa nagyon szorgalmazott út mellett kialakított téren. A kultúrház falán található id. Dr. Antall József miniszter és ifj. Dr. Antall József miniszterelnök emléktáblája.

A falu lakossága többségében katolikus felekezetű .A templom 1757 körül épült,tornya 1821-ben készült el. Itt található a XII. századból származó vörös homokkő keresztelőkút. A templomot Szent Mihály tiszteletére nevezték el. Búcsúja szeptember 29-én van. A noszlopi plébánia filiáléja.

 

“Hidak” Magyar – Magyar kulturális találkozó

 

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület “Hidak” programsorozatának részeként határon túli magyar néptáncegyüttesek és zenészek szerepelnek a Somló Hangja programjában.

 

Táncház Papp Zoli Kocsmájában

 

Lipics Viola, Mesics György és Zenekara csütörtökön, pénteken és szombaton, 23.00 órától táncházi muzsikát játszik Papp Zoli kocsmájában, a Falu központjában.

A táncház hangulatát garantálják a jelen lévő néptáncosok és muzsikusok és a házigazdák, akik szintén nagy keddvel mulatnak a szép muzsika hallatán.

 

Cifra Műhely a Somló Hangján

 

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület a 2009-es évben alakult, egy civil kezdeményezésnek köszönhetően. Egyesületünk népzenét és néptáncot kedvelő fiatalok alkotják. Célkitűzésünk a magyar és Kárpát-medencei népi kultúra őrzése, szakmai (népművészeti, környezetvédelmi, természetvédelmi, műemlékvédelmi tárgyú) konferenciák, kiállítások, fórumok, találkozók, táborok, táncházak szervezésével. A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretterjesztő munka végzése, nemzetközi művészeti alkotótáborok szervezése, a nemzetek közötti kulturális kapcsolatok kialakítása, ill. fenntartása.

A megalakulásunk alapját az a teljes cifra szoba bútorzat, valamint szőttes képezi, amely Erdélyből, azon belül Kalotaszeg egy kis falujából, Mérából származik. A bútorzat egy család hagyatéka, mely az újonnan épült családi ház képébe már nem illett. Miután a portalanítás, kisebb javítások megtörténtek, született meg a gondolat, hogy vándorlásra bocsájtjuk a bútorzatot. Azóta számos helyen fordult meg határainkon innen és túl egyaránt. Az eddigi tapasztalataink alapján egyre több intézményhez és ezáltal egyre több emberhez tudjuk eljuttatni üzenetünket, hogy adjunk számukra egy szeletet ebből az “élmény-kultúra-hagyomány-művészet” tortából. Ez azért is fontos számunkra, mert a jelen emberénél, a jövő generációinál szeretnénk elérni, hogy a mai globalizálódó, felgyorsult, fogyasztó-orientált világban, ne menjünk el az igazi értékek mellett, és az általunk bemutatott bútorokból ne legyen például tüzelőanyag.

Kalotaszegi Cifra szoba a Kajárpéci Vizirevű sátrában. Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület tulajdonában lévő gyönyörű mérai bútorzat a fesztivál alatt megtekinthető a sátorban.

Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület

 

Kreinbacher Birtok Pincetúra – Fehér Csillagok

 

2012.07.20.      DOBA     BELÉPŐ: 1.000,- Ft/fő

A Kreinbacher Birtok a Somló Hangja Fesztiválhoz köti az élményvásárlás – élménytúra pincetúra rendezvényét. A Dobán rendezett – várhatóan az idén is népes közönséget vonzó esemény két napján (július 20. és 21.) a Kreinbacher Birtok mikrobuszokkal szállítja a fesztivál helyszínéről a jelentkezőket egy pince túrára a dobai helyszín főbejáratától és vissza.

 

Kajárpéci Vízirevü – önkéntes színtársulat

 

Kajárpéc egy különleges hely. Ha az ember öt percig nem figyel oda, máris kinő a földből egy önszerveződő, civil, kulturális csoport. Így történt ez a Kajárpéci Vízirevüvel is valamikor 2001 nyarán, a Bakonyalji Vigasságok alkalmával. Eső után egyszerűen csak kinőtt a földből, aztán úgy maradt. Valami lehet a földben errefelé A névválasztást két dolog is motiválta. Az egyik, hogy Kajárpécen annyi remek dolog van, jó pincék, jó bor, jó emberek, csak víz nincs. Sehol egy folyó, egy tó, egy picike kis óceán, semmi Hát legalább a nevünkben legyen. A másik ok pedig, az első produkciónk – Hany Istók a láp fia – eleve vizes témaválasztása.

Produkcióink műfaja a szabadtéri vásári színjátékhoz áll a legközelebb. Természetesen zárt térben is előadhatóak, egyszóval bárhol, ahol van elég hely. Az előadások hossza kb. 50-60 perc. Előadástól függően 6-8 szereplő és egy zenész vesz részt bennük.

A Kajárpéci Vizirevű a Fesztivál teljes időtartama alatt “boldogítja” a közönséget.

állandó programjaik: Nemlétező Tárgyak Tárlata

Deszka Hungarica

Minden napra egy komédia

 

“Somlói, a nászéjszakák bora” borkiállítás és vásár

 

Borvásár és borkiállítás Dobán, a Somló Hangja Fesztiválhoz kapcsolódva. A Somló legkiválóbb borai mellett más borvidékek különlegességeit is megkóstolhatják a vendégek.

 

 Az Útitárskártyával rendelkezők a belépőből 10 százalék kedvezményt kapnak.

A Somló Hangja Fesztivál fő helyszíne a legfelső jelzésnél térképen


Somlói Borvidék térképen nagyobb térképen való megjelenítése

 


Várjuk a friss tapasztalatokat és jó fotókat a szerkesztobalatontipp.hu címre, az oldalunk üzenőjébe, vagy a Facebook oldalunkra – http://www.facebook.com/balatontipp – Lájkoljátok, osszátok meg, hogy más is láthassa


 


2011-ben írtuk

 

Cimbi (jobbról) és barátai  2011-ben már harmadik alkalommal rendezte meg az összművészeti fesztivált a dobai Erdődy-kastély ősparkjában.
Délutántól késő estig három színpadon zajlottak a folklór, dzsessz és világzenei programok. A fellépők között volt többek között Bakos Árpád, az Állami Népiegyüttes zenekara, a Szalonna Banda, a Dresch Quartet, a Budapest Ragtime Band, Mits Márton és Horváth János Duo, a Cimbaliband, a Fono, a Borfolk és a Békés Banda.
Felléptek a kistérség kulturális csoportjai, megrendezték a főzőversenyt, a geotúrát, a dobai kocsma esti táncházait és a lovaskirándulást is. A helyi borok mellett az ország más neves borvidékeiről is érkeztek gazdák.
A napi belépő csak 1500 forint volt – amiből
az Útitárskártyával rendelkezők még 10 százalék kedvezményt is kaptak.  

2011-ben ilyen volt a program

Július 14. Csütörtök

17.00 Somló, Te mindenem – Boldizsár Zsolt festőművész kiállítása –  Kiállítás megnyitó – Doba, Faluház
Megnyitja Kovács László Devecser alpolgármestere
“Az elmúlt húsz évben számtalan csoportos és egyéni kiállításon vettem részt. Képeim eljutottak Európa számos országába és a tengeren túlra is.
Négy alkalommal nyertem díjat az ajkai Képzőművészeti Szalonon, 2008-ban Vasváron, a XXX. Hegyhát Tárlaton, a zsűritől Külön-díjat kaptam. Bár festettem már aktot, csendéletet, egyházi témájú képeket, de munkáim legjelentősebb részét a tájképek teszik ki. Az Őrvidéktől kezdve a Gyimesi-szorosig bezárólag “átfestettem” a történelmi Magyarország területét. Imádom a vízpartokat, az árnyas erdőbelsőket a magyar vidék hangulatát festeni. De a fő festészeti témám az a hely ahova születtem, ahova midig jó visszatérni, ami úgy érzem midig visszavár, ez a Somló. Nap mint nap mindig új arcát mutatja nekem. Jó lenne addig élni amíg meg nem unom festeni a Pannon táj eme gyöngyszemét.”

Július 15. Péntek

Kis színpad a Kodolányi János Főiskola támogatásával

15.30  Lighthouse zenekar
 A Lighthouse Music színpadi megjelenésében látványos, hangzásában különleges, egzotikusan lüktető, érzékeny zenei megközelítésű, énekközpontú világzene virtuóz szólistákkal és különleges hangszerekkel.
“Zene amelynek lelke van…”
Gulyás Péter: 6 és 12 húros gitárok, vokál, zene
Brátán Vera: ének, ír furulya
Mády Kálmán (Coleman): fusion dob, udu, cajonga és más ütőhangszerek
Kelemen Gábor: ütőhangszerek, akusztikus effektek
Banos Gergely: 6 húros bundnélküli basszusgitár, basszusgitárok

17.00  Békés Banda
 A Békés megyei zenekar több mint 20 éve gyűjtője és ismerője a környék szlovák, német, délszláv és román muzsikáinak. Egymást kölcsönösen segítő kapcsolatot alakított ki a méhkeréki, kétegyházi és eleki zenészekkel és táncosokkal.
Barbócz Sándor – hegedű, dob
Csepregi András – bőgő
János Hajnalka – ének
Lipták Dániel – hegedű, dob
Nagy Gábor – hegedűkontra

18.30  Boja Zenekar
A zenekar 2010-ben alakult Pécsett. A Boja hun eredetű szó jelentése: törődés, gazdagság. Az együttes magyar népdalokat fúzionál progresszív jazz-rock elemekkel. A zenekar a 6.0 Budapest Fringe Fesztivál-2011 különdíjasa. A Boja tagjai: Martos G. Csongor – ének; Stangl-Bokor Viktória – ütőhangszerek; Balázs Gergely – hegedű, ének; Károly Zoltán – nagybőgő Büki Richárd – gitár. Felléptek: Kultúrházak Éjjel-Nappal Fesztivál(2010., Pécs),  Európa Kulturális Kertvárosa Fesztivál(2010., Pécs), “Ha Péntek akkor Villány”(2010.), Budapest Fringe fesztivál(2011).

20.00  Fonó zenekar
A Fonó Zenekar Budapesten alakult, 1997-ben. Tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-Medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják.
Agócs Gergely – ének, tárogató, magyar duda, fujara, pásztorfurulya
Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra
Pál István “Szalonna” – hegedű,
D. Tóth Sándor – brácsa, ütőgardon, dob
Kürtösi Zsolt – bőgő, harmonika

22.00 Mits Jazz Band
A Mits Jazz Band jelenlegi formációja 2007 óta működik. Tagjai: Mits Márton (szaxofon), Horváth János (billentyűk), Kovács Gergő (basszusgitár), valamint Potesz Balázs (dobok).
A zenekar alapítója és vezetője Mits Márton 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszékén, jelenleg pedig többek között a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola jazz-tanszékének tanárja. A zenekar másik három tagja 2010-ben diplomázott ugyanezen intézményben.
Zenéjük ötvözi a “hagyományos” jazz elemeit a modernebb, fúziós jazz világával. Legfőképp saját szerzeményeket játszanak, amelyeket 2011-ben lemezre is rögzítettek.
A különböző magyar fesztiválokon, koncerteken kívül játszottak már Németországban, Olaszországban és Ausztriában.

Vodafone Nagy színpad

17.00  Fláre Beás zenekar
A Fláre Beás a világ legjobb devecseri cigányzenekara. A repertoár a magyar cigányzene világából ismert autentikus slágerekből, beás cigány nótákból áll. Hagyományos hangszer összeállítással, hangulatos, sodró muzsikálással igyekeznek elnyerni közönségük tetszését. Mindig sikerrel járnak.
A zenekar tagjai: Orsós Ervin – gitár , ének, Bogdán Sándor – kanna, ének, Orsós Tibor – ének, Orsós László – kanna, ének, Kovács Norbert – kanna, ének
18.00 Önfeláldozó Civilek – In memoriam 2010. október 4.
A devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi iszapkatasztrófa kapcsán bebizonyosodott, hogy olyan országban élünk, ahol az emberek nem hagyják magukra a sors által megtépázott embertársaikat. A segítő kezek, a támogatások lehetővé tették, hogy a helyiek újraépítsék településeiket rendezzék életkörülményeiket. Essék néhány köszönő, elismerő mondat a jótevőkről.

19.00 Cimbaliband
A Cimbaliband olyan mint egy kelet-európai világváros. Régi letűnt korok nyoma, keveredik sokszínű új modern dolgokkal, állandó mozgásban van, nyüzsög, és mégis működik. Igazi multikulturális kavalkád. Szerb harmonikás, magyar hegedűs, horvát tamburás, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos. Mindenki más zenei világból érkezett. Magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, délszláv muzsika, rock’n’roll, különböző műfajok, de két dolog mégis összetarjta a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom.
Unger Balázs – cimbalom, ének
Szita Eszter – ének
Unger Gergő – gitár, vokál
Horváth Dániel – dob, kajun, derbuka
Boda Gellért – hegedű
Wertwtics Szlobodán – harmonika
Pataj Péter – nagybőgő, basszusgitár

21.30 Aranysarkantyúsok gálája
A békéscsabai Országos Aranysarkantyús és Aranygyöngyös Szólótáncverseny a magyar néptáncélet legrangosabb versenye. Csak a legkiválóbb néptáncosok juthatnak a döntőbe, közülük is csak néhányan érdemelhetik ki az Aranysarkantyú és Aranygyöngy kitüntetést. A gálában Aranysarkantyús férfiak szerepelnek. Virtuóz és elegáns táncműsort láthat a Közönség, melyet a régi idők kiváló békéscsabai kísérőzenekara, a Békés Banda kísér

Későn este – a programokat követően TÁNCHÁZ Papp Zoli kocsmájában, Dobán

Július 16. Szombat

Kis színpad a Kodolányi János Főiskola támogatásával

15.30 Fláre Beás zenekar
 Még egy kis Fláre Beás, hiszen a zenekar a kiváló hangulatú muzsikát játszik, ráadásul itt élnek Devecserben. Néhány nóta erejéig mulattatják a közönséget.

16.30 Borfolk
A Borfolk elkötelezett híve a magyarországi borkultúrának és az ehhez kötődő hagyományoknak. Összeállításaikban úgy idéznek fel egy-egy tájegységet, ahogy a jó bor is magában hordozza a talaj minden ásványát és a nap éltető erejét. A zenekar tagjai: Olasz György – hegedű, Kovács Géza – kontra, Szűcs Sándor – Tambura, Nagymarosy András – nagybőgő

18.00 Dresch Quartet
Dresch Mihály mai magyar jazz kiemelkedő alakja, kiváló szaxofonos, a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. Tizenhét évesen kezdett el komolyabban muzsikálni, Johnny Griffin játékának hatására választotta hangszerének a szaxofont. Első kvartettjét 1984-ben alapította, melynek a kilencvenes évek közepéig gyakorta változott a felállása. Az 1985-ös Sóhajkeserű, az 1987-es Hazafelé és az 1990-es Gondolatok a régiekről című lemezeken Grencsó István (fúvós hangszerek), Benkő Róbert (bőgő) és Baló István (dob) voltak a partnerei. Az 1993-ban megjelent Zeng a lélek című CD-n már Geröly Tamás dobolt és Lajkó Félix hegedült. 1995-ben adták ki újabb albumukat …Folyondár… címmel, melyen Lajkót Kovács Ferenc (hegedű, trombita) váltotta fel. A formáció 1998-ban jelentkezett új lemezzel, mely Révészem, révészem… címmel jelent meg. 1998 tavasza óta újra Baló István a kvartett dobosa, a bőgős pedig a fiatal Szandai Mátyás lett. Az új felállású négyes első lemeze Riding the Wind címmel először Angliában került forgalomba 2000 tavaszán. 2001-ben adták ki Szép csendesen című CD-jüket, melyet 2002-ben az Archie Shepp közreműködésével készült, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó Hungarian bebop követett. 2004-es albumuk, az Egyenes zene Gramofon magazin szavazásán elnyerte Az év legjobb magyar jazzlemeze díjat. 2006-ben Borbély Mihállyal közösen készített lemezt Te+Te címmel, legutolsó albumuk, az Árgyélus 2007-ben jelent meg.
Dresch Mihály – szaxofon
Lukács Miklós – cimbalom
Szandai Mátyás – nagybőgő
Baló István – dob

20.30 Groovy Tunes
A Groovy Tunes zenekar 2008 nyarán alakult a Balatonboglári Jazz Tábor keretében. Az első találkozás után úgy hozta az élet, hogy különböző formációkban, helyszíneken újra együtt játszottak. Ezután döntöttek úgy, hogy hivatalosan és véglegesen is együtt folytatják. Az idei év áprilisában stúdióba vonultak, így hamarosan megjelenik a Groovy Tunes első demóalbuma Máskép(p)  címmel.
A zenekar tagjai Buzsoo Zsuzsanna (ének), Jakab Dániel (alt szaxofon), Magda Balázs (zongora), Fazekas Attila (bőgő, basszusgitár), Kirschner László (dob) mindannyian hivatásos zenészek, akik elkötelezettek a jó hangulat és közönségük iránt.

Vodafone Nagy Színpad
15.30  Vendég néptáncegyüttesek műsorai
Kékiringó Néptáncegyüttes (Székelyudvarhely, Erdély), Muravidék Táncegyüttes (Lendva, Szlovénia)

17.00 Zapphyre Project
 “Nem az a célunk, hogy minden lehetséges forrást kimerítsünk, hanem az, hogy magunk számára megtaláljuk a kimeríthetetlent.”  A Sapphyre Project nevű formációt 2002-ben két fiatal: Nagy ‘Roberson’ Róbert (zongora, szintetizátorok) és Szakács ‘Cato’ Antal (basszusgitár) alapította. A magyar valósággal tisztában lévő fiúk valami olyannal próbálkoztak, ami sajátos és belülről fakad. Nemsokára Mentes Balázs (dobok) csatlakozott hozzájuk. A trió gyakran dolgozott együtt vendégzenészekkel. Így kerültek kapcsolatba Lencsés Gáborral (gitár), aki idővel állandó taggá vált. A fiatalos lendület és temperamentum rengeteg ötletet hozott felszínre, melyek folyamatosan dolgozták ki önmagukat. Az együttzenélésben a bennük rejlő dallamok, harmóniák kifejezésére törekednek. Inkább műhely jelleggel vannak jelen a zenei világban, és az alkotásra tevődik a legnagyobb figyelem.

19.00 Budapest Ragtime Band
A Budapest Ragtime Band 1980-ban alakult főiskolát végzett jazz és klasszikus muzsikusokból, akik a hagyományos ragtime zongorajátékot merész ötletekkel és újszerű hangszereléssel ültették át egyedi hangzássá. Később műsorukba jazz- és dixiland- örökzöldek, a világon egyedülálló zenei paródiák, ismert slágerek és operák humoros feldolgozásai is kerültek. A Budapest Ragtime Band a művészi színvonalú szórakoztatás mestere.

21.30 Duna Művészegyüttes (világzene-néptánc)
BAROCCO RUSTICO – A NÉGY ÉVSZAK
Vivaldi műve által ihletett előadásunk zenei anyagában a Négy évszak és a barokk hatására formálódó erdélyi népzene fonódik össze. E parasztbarokknak is nevezett zenei stílust Vivaldi emelte be az udvari zenébe, ugyanakkor Fabio Biondi Négy évszak-feldolgozása olyan nyers erőt, dinamikát és puritánságot áraszt, amely hangulatában és sodrásában a népzenéhez hasonlítható.
Előadásunkban nem csupán a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa alkot elválaszthatatlan egységet, hanem múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koregráfiák is. A Négy évszakban – akárcsak a Duna Művészegyüttes korábbi előadásaiban – a “holt” hagyományőrzés helyett az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekszünk.
Előadja a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar
Zene: Antonio Vivaldi, Ökrös Csaba
Koreográfusok: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt
Díszlet – jelmez: Túri Erzsébet
Fény: Lendvai Károly
Asszisztensek: Bonifert Katalin, Vámos László
Rendező: Juhász Zsolt

Későn este – a programokat követően TÁNCHÁZ Papp Zoli kocsmájában, Dobán

Július 17. Vasárnap

A Térség Napja (művészeti csoportok műsorai – néptáncosok, dalkörök, színjátszók) A rendezvénytér területén hangulatos előadásokat élvezhet a Közönség egész nap
A térségből fellépnek: Dobai Népdalkör, Padragkúti Színjátszó Kör, Sümeg Néptáncegyüttes, Bahar Orientális Hastánccsoport és még talán mások is...

12.00-tól Térségi főzőverseny a Somló boraihoz való ételekkel

14.00 -tól a rendezvény területén, alkalmi helyszíneken vásári hangulatú komédiák:
Padragkúti Színjátszó Társulat
A Padragkúti Színjátszó Társulat a helyi művelődési ház dolgozóiból és az ott működő klubok lelkes tagjaiból alakult. Csupán egy előadást terveztek, de a nagy sikerre valótekintettel, s a folyamatosan érkező felkéréseknek köszönhetően tovább komédiáznak. Ezúttal Tabarin: A megbékélt ellenségek című darabját láthatják tőlük.

SOK-SZÍN-PAD Társulat
Petőfi: A helység kalapácsa átdolgozása,  Zilahi: Szénapadlás
Fiatal amatőr színjátszó csoport vagyunk, 2007 nyarán alakultunk. Vas megyében, Bükön működünk.
A csapat azzal a céllal jött létre, hogy egyrészt folytassa azt a hagyományt, – amely Bükön a ’90-es évek végén megszakadt – az amatőr színjátszás visszatérését a településre.
Másrészt a népi és a modern színjátszás elemeit ötvözve bemutatkozzunk a kistérségben és a környék aprófalvaiban, falvaiban, városaiban. Legfőbb szervezőerő: a gyerekek, fiatalok, idősbek szeretnek játszani, s ehhez a kis közösséghez tartozni.
Boka Gábor egyszemélyes színháza
Petőfi hőskölteményét harsány vásári játékkal idézi meg Boka Gábor, aki Lopótök Társulatával megújította a vásári képmutogató hagyományokat. Ebben az előadásban egyedül játszik a közönségnek és a közönséggel. A táblaképek pillanatfelvételeit, Boka magával ragadó humorú játékával teszi pergő színházi élménnyé.
Az előadás korhatár nélkül megtekinthető.

Dobai Népdalkör
A csoport a Faluban élő dalkedvelő emberekből alakult. A az együttes repertoárjában magyar népdalok szerepelnek.

Kis Színpad a Kodolányi János Főiskola támogatásával

15.00 Bakos Árpád és zenekara
A vajdasági Csantavér sok kiváló művészt nevelt. Ilyen ember a népdalénekes, zeneszerző Bakos Árpád, aki zenekarával saját szerzeményeit adja elő. Zenei világában a magyar népzenei alapok mellett erős hatással van a Balkán aszimmetrikus ritmusvilága is.

16.00 Romungro Gipsy Band
Autentikus zene a világ minden részéről. Kiváló fiatal roma zenekar, akik valódi örömzenét játszanak. A cigányzene teljes hangulati és dinamikai töltése keveredik az újszerű hangszer-összeállítás adta fiatalos hangulattal.

17.30 Szalonna Banda
 Pál István “Szalonna” és zenekara a mai magyar népzenei élet legismertebb bandája. Ebben a felállásban a Magyar Állami Népi Együttes állandó kísérőzenekara, de természetesen önállóan is koncerteznek. Muzsikájukat a zenei alaposság mellett a hihetetlen lendület, a virtuozitás, a kiváló hangulat jellemzi.
Pál István “Szalonna” – hegedű
Karacs Gyula – brácsa
Doór Róbert – nagybőgő
Unger Balázs – cimbalom
Gera Attila – fúvós
19.00  KALONDA zenekar Erdélyből   Az együttes régi székely népdalokat és nótákat ad elő méltó módon búcsúztatva a rendezvényt
tárogató: Kovács Sándor
billentyűs hangszeren: Incze Róbert
akusztikus gitár: Elekes Levente
ének: Kisfaludi Karola és Elekes Levent

Vodafone Nagy Színpad

14.00 Hangadók – a Molnár Gábor Műhely Alapítvány zenekara
A múltról röviden: létezett az alapítványnak egy zenekara, ami Orgona László zenekarvezető irányítása alatt számos fellépést ért meg. Elsősorban ma már “klasszikusnak” számító könnyűzenei slágerek feldolgozásait játszotta, mint: Omega, Edda, Zorán, Presser stb.
Orgona László élete más irányba indult, ezért elváltak útjaik.
-Jelenleg Trócsányi Gergely a zenekarvezető, aki 2008 novemberében került az alapítvnyhoz.
A munkát azzal kezdte, hogy kiosztotta a hangszeres szerepeket, miután felmérte, hogy a fiatalok milyen tehetségekkel, illetve milyen kívánalmakkal, igényekkel fordulnak a zenéhez.
Így lett a zenekar frontembere Zemán Janó, aki amellett, hogy énekel, a dobos posztján is kiválóan megállja helyét. A basszusgitárt Berkes Jocó vette kezébe, a billentyűket pedig Kemenczky Laci nyúzza. Aranyos Iringó és Tróbert Eszter vokálozik, Szabó Balázs, Horváth Fecó, Mészáros András, Imre Csabi csörgőznek és vokáloznak, Dobai Laci pedig kongázik.A zenekar állandó segítsége Harangozó Botond és Szirmai Róbert, akik gitáron kísérik a csapatot. Dobfelszerelés és a hangosítás már a rendelkezésünkre állt, a gitárokat és az erősítőket az Eldorádó hangszer és a Scorpio Line Bt., a szintetizátort pedig a Roland képviselője adományozta az alapítványnak.

15.00
Néptánc előadások
A Székelyföldről, Székelyudvarhelyről érkezett Kékiringó Néptáncegyüttes, a Muravidék Néptáncegyüttes (Lendva, Szlovénia) és a Sümeg Néptáncegyüttes közös műsora

16.30 Hetedhét zenekar
A 2005-ben alakult Hetedhét zenekar a tiszta népzenéből merítve, picit a világzene felé mozdulva mutatja be különböző népek dallamait a magyartól a románon át a bolgárig, a zenei körítés azonban távolabbi tájakat is megidéz. Válogatott, igényes népi szövegek, valamint 20. századi költők művei népzenére alkalmazva, kiegészülve saját kompozíciókkal.
A régi dallamok új, aktuális felfogása és bemutatása átritmizálásokkal, elsősorban jazzes harmóniák, kiállások segítségével, improvizációval kiegészítve. Lassú balladák, gyors, balkáni páratlan ritmusú számok és néhány moldvai táncdallam.

19.00 Fabula Rasa
Zenekarunkat Szirtes Edina “Mókus” alapította 2006-ban.
Az első Budapest Fringe Fesztiválon mutatkoztunk be, ahol szakmai különdíjjal jutalmazták
produkciónkat. Ezt követően neveztünk az amerikai “Songwriter Competiton” versenyre, ahol a
beküldött mintegy 15.000 dal közül világzene kategóriában döntősök lettünk, a legjobb 15 közé
került be a “Furfangos” című szerzeményünk. A 2008-as Fringe Fesztiválon is nyertünk egy
különdíjat, egy Sony lemezszerződést. Az elkészült lemez címe: “Tesséklássék”.
Ez a lemez a 2010. év Fonogram díj világzenei albuma lett!
Országszerte számos fesztiválon, művelődési intézményben és klubban adunk koncertet.
Eklektikus zenei világunkat a környező népek folklórjának izgalmas ritmikái és témái ihletik,
melyeket rendkívül mély érzelmi fűtöttség és sokszínűség jellemez. Versmegzenésítéseinket,
népdalfeldolgozásainkat ugyanez motiválja. Mindezt komolyzenei, jazz és népzenei élményeink
hatják át és a bennünket körülvevő világ hatására modern elektronikus zenei elemekkel ötvözzük.
Dalainkat így leginkább “kortárs folk”-nak, divatos szóval világzenének nevezzük. Az elmúlt négy
év szerzeményei és koncertjei jórészt “Mókus” páratlan művészi munkájának köszönhetőek.
A zenekar Tagjai
Szirtes Edina, Mókus – ének, hegedű, zongora
Balogh Guszti – ének
Cserta Balázs – fúvós hangszerek
Varga Kornél – gitár
Földes Gábor – basszusgitár
Kertész Ákos – dob, ütőhangszerek

Egyéb programok

Történelmi Lovas túra Nemeshanytól Dobáig július 16-án, szombaton
Jelentkezés: Kiss Attila +36-20-8002208
Lovaglás a Magyar Fogyatékosok Lovas Sportszövetsége szervezésében

Geotúra a Fesztiválra hangolva a Somló-hegyen
Időpont:  Július 17. (vasárnap)
Kirándulj velünk a kialudt vulkán tetejére, és fedezzük fel együtt a több millió évvel ezelőtti vulkánkitörések nyomait: az egykori lávaárakat, vulkáni bombákat, tufaesőket!
A geotúra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal partneri viszonyban jön létre, melyek során a túravezető nemcsak a Somló-hegy geológiai múltjával, hanem növény- és állattani, valamint kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a résztvevőket. A túra végén mindenkit borkóstolásra várunk!
Találkozó: 9.00 óra, Doba, Három diófa buszmegálló.
Időtartam: kb. 4-5 óra
Részvételi díj: 500 Ft (a borkóstolás külön fizetendő).
Kérjük, részvételi szándékodat előre jelezd az alábbi elérhetőségeken:
Czibula György geotúra-vezető, tel: 06 30 919 58 68,
szarvashaz@szarvashaz.hu

Garagulya gólyalábas társulat látványos műsorai a Park területén pénteken és szombaton
Látványos gólyalábas utcaszínházi műsorok mindkét napon a sátoraljaújhelyi Garagulya társulat előadásában
Mese-Szép program gyerekeknek péntek-szombat-vasárnap, délután, kora-este “…a mese megkönnyíti a szívet, s oly porhanyová teszi az ember lelkét, hogy az álom magvai kicsíráznak benne.”
A szórakoztatáson túl  fontos és hasznos szerepet tölt be a gyerekek és a felnőttek életében a mese.
Minden élethelyzetünk fellelhető valamelyik mesében, hiszen a népmesék a hagyomány útján szentelt tudást, tapasztalatot hordozzák.
A mese nemessé teszi az embert és beforrasztja a lélek sebeit.
A mese iránytű is, mely segít eligazodni a világban;
De a mese legfőbb titka a remény! A mesében mindig van megoldás, mindig van remény, mindig van jövő.
A mesékben lehetünk bátor katonák, sárkányt legyőző vitézek, királykisasszonyok, és boszorkányok, de a lényeg ugyan az, eljutni egy célig, legyőzve és megoldva problémákat, miközben elfogadjuk, feldolgozzuk a kudarcokat.
Ölelje át gyermekét, és hallgassák közösen a meséket! Engedje, hogy a mese átjárja az Ön lelkét is; utat találjon a sebekhez, és gyógyírként beforrassza azt!

A Somló Hangja Fesztivál fő helyszíne a legfelső jelzésnél térképen


Somlói Borvidék térképen nagyobb térképen való megjelenítése

 


 

 

Szervezők:
Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Somlóhegy Alapítvány, Somló Hangja Kft.

Partnerek:
A térség önkormányzatai, a Somló bortermelői, Doba Község Önkormányzata, Tornai Pincészet, “Kristály-völgy” Egyesület

Információ: cimbi@iplus.hu, +36-20-3786459

További információ a fesztivál honlapján ide kattintva érhető el

 


 

 

Az egy évvel korábbi részletes program

Július 14. Szerda

15.00 HANGULATKELTŐ MULATSÁG DOBA KÖZPONTJÁBAN, majd vonulás az Erdődy Kastélyhoz

GARAGULYA – TÉCSŐI BANDA – SZÁSZCSÁVÁSI ZENEKAR és a Falu apraja-nagyja

Kodolányi – Vodafone Jazz színpad
18.00 Kodolányi Jazz – Tóth Tímea Quartett
20.00 SoundGixer

AMC Népzenei színpad
17.00 Csornai Romungro Fiúk
18.00 Ökrös Csaba és a Dunazug
19.30 Fláre Beás zenekar
21.00 Zagyva Banda

FolkEurópa Világzenei színpad
19.00 Hétrét zenekar
21.00 PALYA BEA ÉS SZOKOLAY DONGÓ BALÁZS

Vásári udvar
17.30 Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia
18.30 Técsői Banda

Népek Sátra
17.30 Szászcsávási Zenekar

Július 15. csütörtök

Kodolányi – Vodafone Jazz színpad
16.00 Kodolányi Jazz  – MIEGYMÁS zenekar
18.00   PARADICSO
21.00  Borbély Műhely      

AMC Népzenei színpad
15.00 Bahar Orientális Tánc és Kulturális Egyesület hastánc bemutatója
16.00 Szászcsávási zenekar
17.30 Borbély Mihály & Farkas Zoltán “Batyu”
18.30 Tárkány művek
20.30 Budafolk Band     

FolkEurópa Világzenei színpad
18.30 Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás
21.00 Csík zenekar       

Vásári udvar
17.00  Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia
18.00 Szászcsávási zenekar

Népek Sátra
16.00-18.00  Técsői Banda

Július 16. Péntek

Kodolányi – Vodafone Jazz színpad
16.00 Kodolányi jazz – Groovy Tune’s zenekar
19.00 Benkó Dixiland Band 

AMC Népzenei színpad
15.00 Bahar Orientális Tánc és Kulturális Egyesület hastánc bemutatója
16.00  Técsői Banda
19.00  Bognár Szilvia és zenekara
21.00 Cimbaliband
Hawk and a Hacksaw

FolkEurópa Világzenei színpad
18.30 Bakos Árpád és zenekara
21.00 Makám 

Vásári udvar
17.00  Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia 

Népek Sátra
16.00 Kobzos muzsikák Bakos Árpád vajdasági népzenésszel
18.00 A Folkológia Népzenei Tábor résztvevőinek és oktatóinak közös nyilvános muzsikálása

Július 17. Szombat

Jazz színpad
18.00 Sapphyre Project
20.00 Kodolányi Jazz – Mits Jazz Band

AMC Népzenei színpad
16.00 Kőris zenekar
17.00 Bahar Orientális  hastánc bemutatója
18.00. Los Andinos
20.00 Etnorom

FolkEurópa Világzenei színpad
19.00 Mitsoura
21.00 Duna Művészegyüttes – Örökkön örökké

Népek Sátra
17.00 Fláre Beás zenekar örömzenéje

Egyéb
szombat 10.00 óra
Geotúra – a Somló-hegy geológiájának mesés világába  Indulás: Doba, Három diófa

Július 18. Vasárnap

Lovarda melletti téren 8:00 – tól 14:00
NÁSZÉJSZAKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYE

10.00-tól estig
Gyerkőc program
Bor és gasztronómiai vásár, kézműves vásár
Leader közösségek bemutatkozása
Véradás a Magyar Vöröskereszt szervezésében
Díjmentes vércukor és vérnyomásmérés

Jazz színpad és szabadtéri helyszínek
11.00- 18.00 Somló Hangja Népi Komédiás Színjátszó Találkozó

Jazz színpad
16.00 Hangadók Molnár Gábor Műhely Alapítvány Zenekara
18.00 Kodolányi Jazz – Dobai-Kiss G. Jazzfúzió

ACM Népzenei színpad
11.00 Bahar Orientális Hastánc előadás
14:00  Devecseri Ijfúsági Fúvószenekar
15.00-tól – 17.30 Hagyományőrző Dalkörök előadásai
* Ajka-Padragkúti Forrás Női Kamara Kórus
* Borostyán Férfikar Ajka
* Igari Népdalkör
* Lyra Vegyesker Somlóvásárhely
* Dobai Népdalkör

18.00 Peregrinus együttes

19.00 Bahar Orientális Hastánc előadás

Világzenei színpad
16.00 Somló Hangja Néptáncfesztivál
* Botorka Néptáncegyüttes, Balatonalmádi
* Apte Táncegylet, Ajka
* Szárazág Táncegyüttes, Zöldág Táncegyüttes Ifjúsági csoportja, Litér
* Vadvirág Néptáncegyütes, Pápa
* Bíborvirág Táncegyüttes, Kemenesszentpéter
* Kenderszer Néptánccsoport Takácsi
* Sümeg Néptáncegyüttes
* Csöglei Búzavirág Tánccsoport
* Csöglei, kertai néptáncos gyerekek
* Táncol”KODO” Táncegyüttes (Kodolányi János Főiskola)
* Dunántúl Népi Kommandó
* Veszprém Táncegyüttest

Egyéb
11:00  Margit búcsú alkalmából ünnepi mise a Margit Kápolnánál (déli oldal)

Helyit helyben, egészségesen – helyi termék kiállítás és vásár fenntartható praktikákkal fűszerezve
A Kristály-völgy Egyesület feltérképezve és összefogva a térségünk értékeit a közönség elé tárja azokat kiállítás, vásár és a közönséget is aktivizáló, néha játékos programok formájában. Megjelennek a térségben élő alkotók, kézművesek, helyi termék készítők, vállalkozások, programok.

Gyermek és családi programok a park egész területén
Játszóházak, bábszínházak, állatsimogató, lovaglási lehetőség, íjászat, zenés játszóház, táncház, utcaszínházi programok.

Népi Komédiás Színjátszó Találkozó
Magyar és külföldi szerzők vásári hangulatú népi komédiáit mutatják be a Találkozóra érkező színjátszó társulatok. A komédiák helyszínei a színpadok és a park zöldterületei. A rendezvény társszervezője és házigazdája a Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete.

A Vidék Napja július 18-án, vasárnap
Ezen a napon főként a térség művészeti csoportjai, kézművesei, vállalkozásai mutatkoznak be. Fellépnek népdalkörök, tánccsoportok, színjátszó csoportok, zenekarok. Lesz sétakocsikázás, megrendezzük a Lucullus Fogadó által támogatott Somló Hangja Főzőversenyt, és valódi Somló-környéki piknikké varázsoljuk a kastélyparkot.

 


Somló Hangja – 2009. július 15-18.

Program a dobai Erdődy Kastély parkjában

Július 15. szerda

    NAPKÖZBEN FOLYAMATOSAN 9.30-TÓL

    – Lovaglás gyerekeknek és felnőtteknek a Magyar Fogyatékosok Lovassport Szövetsége szervezésében
– Íjászat
– Családi programok, kézműves foglalkozások
– Népi iparművészek, kézművesek, őstermelők, vására, KIRÁLYOK BORVIDÉKE Gasztronómiai udvar
– Állatsimogató (bárányok, kecskék, kutyusok simogatása)

    

VILÁGZENE RÉT

10.00-tól 16.00-ig
Ramazuri Báb-Színjátszóház
ügyesség- és készségfejlesztő fajátékok, színes látványelemek, színes ülőpárnákkal, folyamatos, foglalkozás a látogatókkal.
Játszóház: színes ötletek papírból, terményből, textilből, agyagból.
Bábelőadás: két bábelőadás 40 – 40 perc; zenés interaktív mesék
Itt a király , hol a király… mesék Mátyás királyról, Őrdöngős mesék- magyar népmesék
Arcfestés

KIRÁLYOK BORVIDÉKE GASZTRONÓMIAI UDVAR – CSIRIBIRI VÁSÁR

10.00-tól
Középkori Vásártér – régi játékok játszótere

10.00-12.00
Gyermekjátszó, kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek
“Hegyen-Völgyön”: népi játékok, dalok, mondókák és tánc óvodásoknak és kisiskolásoknak Korpás Évával és Lakatos Róberttel
Korpás Évának immár 3 gyermekeknek szóló lemeze jelent meg az elmúlt években. Kettő a Tükrös Zenekarral, egy pedig felvidéki barátaiból álló saját zenekarával. Az énekesnő férje és alkotótársa a kiváló hegedűs-brácsás Lakatos Róbert, aki mindhárom lemez elkészülésében oroszlánrészt vállalt.

11.00
Amatőr művészeti csoportok műsora – A Magyarpolányi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény táncos tanulóinak bemutatója (Borudvar színpada)
Az Intézmény a nagymúltú ajka-térségi néptáncélet jelenlegi fellegvára. Több száz gyermeket, fiatalt tanítanak a magyar kultúrára. A műsorban a Somló térségében működő kihelyezett tagozatok táncos gyermekei, illetve ajkai gyerekek lépnek fel.

13.00
“Jó ebédhez szól a nóta- – Cigányzene Sallai Flóriánnal és Bandájával (Borudvar színpada)
A magyar cigányzene világszerte híres dallamai szólalnak meg a régió egyetlen fennmaradt vonós cigánybandájának hangszerein.

14.30-15.00
Színpompás zenés felvonulás – Ágoston Béla és együttese

15.00-15.45
“Hegyen-Völgyön”: népi játékok, dalok, mondókák és tánc óvodásoknak és kisiskolásoknak Korpás Évával és Lakatos Róberttel

15.00
Kőris zenekar muzsikál

15.45-16.15
Színpompás zenés felvonulás – Ágoston Béla és együttese

16.15
Bor mellé való dalok a Padragkúti Bányász Férfikórus tolmácsolásában
Az ajkai Bányász Férfikórus a térség kiemelkedő énekkara. Kiváló színvonalon szólaltatnak meg a legkülönbözőbb műfajú kórusműveket. Karnagyaik Fábiánné Adorján Renáta és Dr. Lukács Andrásné

17.00-17.30
Színpompás zenés felvonulás – Ágoston Béla és együttese

18.00
Kőris zenekar koncertje (Borudvar színpada)
A zenekar megyénk népzenei életének egyik “utolsó mohikánja”. Hangszereiken a magyar nyelvterület több tájegységének muzsikáját is megszólaltatják. Aki a szép magyar zenét szereti, hallgassa meg az együttest! Tagok: Baksa Kata – ének, Bódis Erika – hegedű, Farády Tamás – brácsa, Búzás Csaba – nagybőgő.

20.00
SoundGixer (Borudvar színpada)
A zenekar 1988-ban gimnáziumi együttesként alakult, három taggal. Az amatőrökből álló zenekar könnyen fogyasztható, de nem igénytelen muzsikát játszik, a jazz és a popzene határvidékéről, olyan neves előadóktól, mint a Mezzoforte, a Liquid Soul, a Freak Power, az Incognito, de egy-egy dal erejéig megidézzük Miles Davist, Marcus Millert is. A repertoáron saját instrumentális szerzemények is szerepelnek.
A felállás:
Bolvári Örs: egyéb ütős; Bordás Zoltán: dob; Bótyik Attila: gitár; Hamza Gábor ének; Neichl Norbert: szaxofon; Ocskay Gyula: billentyű; Szádóczki Iván: trombita; Szladik Tibor: harsona; Zdosek Ádám: basszusgitár.

 

FOLKEURÓPA VILÁGZENEI SZÍNPAD

17.30

Lighthouse Music

A Lighthouse Music színpadi megjelenésében látványos, hangzásában különleges, egzotikusan lüktető, igényesen változatos hangszerelésű, énekközpontú világzene virtuóz szólistákkal és különleges hangszerekkel.
Zene amelynek lelke van…
A zenészek: Gulyás Péter: akusztikus és elektromos gitárok, basszusgitár, ír furulya, Brátán Vera: ének, ír furulya, Coleman: fusion dob, udu, cajonga és más ütőhangszerek, Kelemen Gábor: ütőhangszerek, akusztikus effektek, Ásmány Kata: fuvola, ír furulya, Banos Gergely: basszusgitárok, Szabó Ágnes: basszusgitár, akusztikus gitár, Papp Tímea: ütőhangszerek, cajone, konga, Grencsó István: szaxofon, duduk, Bencze Boglárka: hegedű, elektromos hegedű
www.lighthouse.hu

19.00
Prímástalálkozó
A koncert különlegességét az adja, hogy bár Dresch Mihályról, Balogh Kálmánról vagy Both Miklósról elsősorban a dzsessz, a világzene, vagy a rock hangzásvilága jut eszünkbe, a prímástalálkozón kizárólag népzenét játszanak, természetesen saját egyéniségüknek megfelelő módon és ki-ki a saját hangszerén. Ebben az esetben nem arról lesz szó, hogyan lehet a különböző műfajokat “házasítani”, hanem azt tudhatjuk meg, hogy a népzene óriási tárházából az est szólistáit mely tájegységek zenéi, dallamai, falusi zenész zsenijei késztették arra, hogy folyamatosan a népzene felé is forduljanak ihletésért. A kíséretet mindannyiuknál a hagyományos népzenei kísérőhangszerek mesterei adják a szólókhoz Doór Róbert nagybőgős és Mester László brácsás. A “koncertmester- pedig a komoly és népzenét egyaránt magas szinten művelő, innovatív muzsikus Lakatos Róbert lesz és a legelismertebb népzenész egyéniségek közül hallhatjuk még a hegedűvirtuóz Pál István “Szalonnát”, valamint az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázst. Két kiváló énekesnő Herczku Ágnes és Korpás Éva közreműködése is az est igazi attrakciói közé tartozik.
Pál István “Szalonna”- hegedű, Lakatos Róbert – brácsa, hegedű, Both Miklós – gitár, Dresch Mihály – fúvós hangszerek, Balogh Kálmán – cimbalom, Vizeli Balázs – hegedű, Korpás Éva – ének, Herczku Ágnes – ének, Doór Róbert – nagybőgő, Mester László – brácsa

 

21.00
Ghymes együttes

Az 1983-ban alakult (1984-től Ghymes nevet viselő) együttes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.
A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.
Díjak: Nyitott Európáért díj 1999, Don Quijote díj 2001, Magyar Művészetért Díj 2001, Arany Zsiráf díj worldmusic/jazz kategória (MAHASZ) 2001, 2002, eMeRTon díj a legjobb határon túli magyar zenekar kategória (Magyar Rádió) 2002.
Éghymese című albumuk 2005-ben elnyerte a MAHASZ Fonogram díjat, azonos című koncertjük pedig az “Év produkciója- elismerést kapta az ARTISJUS-tól. 2006-ban Bartók Béla emlékdíjjal tüntették ki a zenekart.
Szarka Tamás – ének, hegedű, gitárok, koboz , Szarka Gyula – ének, gitár, basszusgitár, bőgő, Jelasity Péter – szoprán- és altszaxofon, Jász András – altszaxofon, Nagy Szabolcs – szintetizátor, nagydob, Széll Tamás / Lau János – dobok , Kún Csaba – szintetizátor
www.ghymes.gu

KULTÚR-HÁZIMOZI

Házigazda a Mediawave Fesztivál, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató
18.00
Filmvetítés – beszélgetés
Rövidfilmek válogatás rajzfilmek, animációs filmek
Beszélgetés Hartyándi Jenővel

A fesztivál 1994 óta használt neve “FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA – ANOTHER CONNECTION- szakmai és nemzetközi körökben jól cseng, azonban Magyarországon az alapítvány nevéről elsősorban MEDIAWAVE Fesztiválként közismert, bár e név egészen más tartalmat sugároz nemzetközi szinten. www.mediawave.hu

 

Július 16. Csütörtök

    NAPKÖZBEN FOLYAMATOSAN 9.30-TÓL

    – Lovaglás gyerekeknek és felnőtteknek a Magyar Fogyatékosok Lovassport Szövetsége szervezésében
– Íjászat
– Családi programok, kézműves foglalkozások
– Népi iparművészek, kézművesek, őstermelők, vására, KIRÁLYOK BORVIDÉKE Gasztronómiai udvar
– Állatsimogató (bárányok, kecskék, kutyusok simogatása)

VILÁGZENE RÉT

10.00-tól 16.00-ig
Ramazuri-buli Báb-Szín-Játszóház
ügyesség- és készségfejlesztő fajátékok, színes látványelemek, színes ülőpárnákkal, folyamatos, foglalkozás a látogatókkal.
Játszóház: színes ötletek papírból, terményből, textilből, agyagból.
Bábelőadás: két bábelőadás 40 – 40 perc; zenés interaktív mesék
Itt a király , hol a király… mesék Mátyás királyról, Őrdöngős mesék- magyar népmesék
Arcfestés

KIRÁLYOK BORVIDÉKE GASZTRONÓMIAI UDVAR – CSIRIBIRI VÁSÁR

10.00-tól
Középkori Vásártér – régi játékok játszótere

10.00-12.00
Gyermekjátszó, kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek
“Hegyen-Völgyön”: népi játékok, dalok, mondókák és tánc óvodásoknak és kisiskolásoknak Korpás Évával és Lakatos Róberttel

 

11.00
Bemutatkozik a Régió
A Régió művészeti csoportjainak bemutatkozása. (Borudvar színpada)

13.00
“Jó ebédhez szól a nóta- – Cigányzene Sallai Flóriánnal és Bandájával (Borudvar színpada)

14.30-15.00
Színpompás zenés felvonulás – Ágoston Béla és együttese

15.00-15.45
“Hegyen-Völgyön”: népi játékok, dalok, mondókák és tánc óvodásoknak és kisiskolásoknak Korpás Évával és Lakatos Róberttel

15.00
Fláre Beás zenekar koncertje (Borudvar színpad)

A Fláre Beás a világ leghíresebb devecseri cigányzenekara. Autentikus roma muzsikájukat ezrek élvezték már Európa-szerte. A régies hangszerfelállás, a vidám hangulatú koncertzene felhőtlen szórakozást, emellett valódi zenei élményt ígér. Muzsikálnak: Orsós Ervin, Orsós Tibor, Orsós György, Bogdán Sándor, Kovács Norbert www.apteegyesulet.hu

 

15.45-16.15
Színpompás zenés felvonulás – Ágoston Béla és együttese

16.15
Dinnyés József Daltulajdonos előadása (Borudvar színpada)
Költők között zenész, zenészek között költő vagyok. Múlt – Jelen – Jövő – ezért élek és dolgozom. Gondolkodom költőként a zenészek között és írok zenét a költők között
A Balkán zenei stílusa nem szolgálja, az angolszász muzsika prozódiája megtöri nyelvünk ritmusát. Az utóbbi 300 évben a német zene, értékeivel együtt, elvetette, átigazította még népdalainkat is. A liturgikus egyházi latin zene, Istennek köszönhetően, csak a költészetre hatott, az ősi zenét meghagyta a népnek. Megmaradni magyarnak, hogy felismerjen az erre járó kíváncsi kultúrember, többszörös energiát igényel.
www.dinnyes.com

 

17.00-17.30
Színpompás zenés felvonulás – Ágoston Béla és együttese

18.00
Ágoston Béla és zenekara
“Műsorunkban (…) a magyar népzene, a balkán énekelt és hangszeres dallamai és saját ötleteink kapnak új foglalatot. Az évszázadok során ez már sokszor megesett hol egy fúvós, vonós, tamburás, citerás banda esetében is sok-sok dallammal. A foglalat ebben az esetben egy hegedűst és egy bőgőst jelent a vonósbandából, egy gitárost a tamburazenekarból, egy szaxofonost és egy kis-nagydobos-cintányérost a fúvósbandából és a dudást, mint a régi játékmód őrzőjét. Zenénk olyan keverék, mely modern ritmusaival, régi dallamaival, hullámzó dinamikájával Föld és Lélek között lebeg: WORLD MUSIC. (…) Az etno jazz, a népzenéből táplálkozó free jazz vagy világzene stílust követjük, de nem is ez a lényeg! Nem örülnénk annak, ha stílus-skatulyákba szorítanának minket. Mindegyik szerzeményben fellelhetők azok a motívumok, melyek alapján bármelyik kategóriába be lehetne sorolni a számokat.”
Ágoston Béla – altszaxofon, baritonszaxofon, ének, duda, Szabó Zoltán – duda, klarinét, Móser Ádám – harmonika, duda, Fülöp Attila – elektromos gitár, Hock Ern? – bőgő, Kiss Gábor – dob.
www.agostones.hu

20.00
Hot Jazz Band Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band napjainkra Magyarország egyik legsikeresebb professzionális zenekarává vált. Annak a csodálatos zenei világnak a képviselője, melyet egyszóval jazz-korszaknak nevezünk. A ’20-as, ’30-as, ’40-es évek, a korai jazz, a swing és a dixieland revival kel életre tolmácsolásukban. Repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből a korszakból származó magyar szerzemények is.
A HOT JAZZ BAND TAGJAI: Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének, Bera Zsolt – harsona, (ének), Fodor László – klarinét, altszaxofon, (ének), Szili Róbert – gitár, (bendzsó), Juhász Zoltán – bőgő, Galbács István – dob, (mosódeszka)
www.hotjazzband.hu

FOLKEURÓPA VILÁGZENEI SZÍNPAD

17.30
Fiatalok órája – Fabula Rasa
“Zenekarunk 2006-ban alakult. A Budapest Fringe Fesztiválon mutatkoztunk be, ahol szakmai különdíjjal jutalmazták produkciónkat. Azóta országszerte számos fesztiválon, művelődési intézményben és klubban adtunk koncertet. Az év végén elkészült első albumunk “Csindratta- címmel, melyen saját szerzeményeink szerepelnek.
Eklektikus zenei világunkat a környező népek folklórjának, izgalmas ritmikái és témái ihletik, melyeket rendkívül mély érzelmi fűtöttség és sokszínűség jellemez. Mindezt komolyzenei élményeink hatják át és a bennünket körülvevő világ hatására modern elektronikus zenei elemekkel gazdagodik. Dalainkat így leginkább “kortárs folk”-nak nevezzük, melyben az általunk tisztelt népek zenei hagyományai ötvöződnek saját érzésvilágunkkal.”
Szirtes Edina, Mókus – ének, hegedű, zongora, tilinkó, Kertész Ákos – ütőhangszerek, Varga Kornél – gitár, Földes Gábor – basszusgitár, Balogh Guszti – ének, szájbőgő, Cserta Balázs – fúvós hangszerek

19.00
Etnorom
Az Etnorom megalkotta a “roma világzene- fogalmát: a repertoárban új feldolgozásban, elsöprő dinamikával csendülnek fel magyar, balkáni, szerb, román, orosz, török, spanyol – és ami igazi csemege! – arab gyökerekig visszanyúló roma dalok, Ceglédi Alexandra táncával “a Balkántól Andalúziáig- repítve a közönséget. A koncerteket szabolcsi roma táncokkal és szájbőgővel is fűszerezzük – Balogh István “Pacala”, az ország legjobb szájbőgőse előadásában. Az együttest 2007 márciusában (több mint négyszáz előadás közül) a Budapest Fringe Fesztivál “kiemelt szakmai díjával- tüntette ki a zsűri és meghívta a 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztiválra. Az Etnorom bemutatkozó albumát – “Rományi Luma – Gipsy World- – 2006 őszén jelentette meg a Fonó Records. A zenekar tagjai: Balogh József – gitár, ének, Künstler Ágnes – ének, Balogh István “Pacala- – ütőhangszerek, szájbőgő, tánc, Major László – hegedű, Samu István – gitár, Balogh Miklós – billentyűs hangszerek
www.etnorom.hu

21.00
Nikola Parov Quartett
A hazai világzene egyik úttörője és állandó megújulásra képes kulcsfigurája Nikola Parov. A 80-es években a ZSARÁTNOK, a 90-es években a BARBARO zenekarok frontembere, valamint a RIVERDANCE alapító tagjaként a világ minden szegletében otthagyta névjegyét.
Herczku Ágnes – ének, Födő Sándor – ütősök, billentyűk, Wertetics Szlobodan – harmonika, Nikola Parov – buzuki, gitár, gadulka, kaval, gayda.
www.nikola.hu

 

KULTÚR-HÁZIMOZI

Házigazda a Mediawave Fesztivál, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató
18.00
Filmvetítés – beszélgetés
Rövidfilmek válogatás – humor és erotika
Beszélgetés Hartyándi Jenővel

 

Július 17. péntek

    NAPKÖZBEN FOLYAMATOSAN 9.30-TÓL

    – Lovaglás gyerekeknek és felnőtteknek a Magyar Fogyatékosok Lovassport Szövetsége szervezésében
– Íjászat
– Családi programok, kézműves foglalkozások
– Népi iparművészek, kézművesek, őstermelők, vására, KIRÁLYOK BORVIDÉKE Gasztronómiai udvar
– Állatsimogató (bárányok, kecskék, kutyusok simogatása)

VILÁGZENE RÉT

10.00-tól 16.00-ig
Ramazuri-buli Báb-Szín-Játszóház
ügyesség- és készségfejlesztő fajátékok, színes látványelemek, színes ülőpárnákkal, folyamatos, foglalkozás a látogatókkal.
Játszóház: színes ötletek papírból, terményből, textilből, agyagból.
Bábelőadás: két bábelőadás 40 – 40 perc; zenés interaktív mesék
Itt a király , hol a király… mesék Mátyás királyról, Őrdöngős mesék- magyar népmesék
Arcfestés

KIRÁLYOK BORVIDÉKE GASZTRONÓMIAI UDVAR – CSIRIBIRI VÁSÁR

10.00-tól
Középkori Vásártér – régi játékok játszótere

10.00-12.00
Gyermekjátszó, kézműves foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek
“Hegyen-Völgyön”: népi játékok, dalok, mondókák és tánc óvodásoknak és kisiskolásoknak Korpás Évával és Lakatos Róberttel

11.00
Kéz a kézben – Hangadók – a Molnár Gábor Műhely Alapítvány zenekara
A zenekar olyan fiatalokból áll, akik valamilyen fogyatékkal kell, hogy éljék az életüket. Mindent megtesznek azért, hogy a környzetük teljes értékű emberekként kezelje őket. Ezen igyekezetükben alakították kiváló zenekarukat, amely ismert régi slágereket játszik, nagyon is élvezetes módon, magas minőségben.

 

13.00
“Jó ebédhez szól a nóta- – Cigányzene Sallai Flóriánnal és Bandájával (Borudvar színpada)

14.00
“Fújd fel Dudás, a dudádat!- a Kákics együttes gyermekműsora

A gyerekek életkorához igazított műsorban játékos formában ismerkedhetnek meg déd- és ükszüleik korának jellegzetes népi hangszereivel (bőrdudával, tekerőlanttal, somogyi hosszúfurulyával, moldvai kavallal, hegedűvel, brácsával, bőgővel, stb.). Az előadásból nem hiányozhat a gyerekek által kedvelt műfaj a mese sem. Meséink attól különlegesek, hogy muzsikusról, illetve hangszerről szólnak vagy zenei betétekkel gazdagítottak. Az egyik egy dudásról szól akinek a keresztapja maga az ördög volt és vizet fakasztottak egy szomorú faluban .A másik az egész Kárpát-medencében elterjedt, elveszett kecskéről szóló zenés mese, melyhez bátran hozzányúltunk: átültettük mai környezetbe, a gyerekek által ismert helyszínekre.

15.00
“Hegyen-Völgyön”: népi játékok, dalok, mondókák és tánc óvodásoknak és kisiskolásoknak Korpás Évával és Lakatos Róberttel

16.00
Az ajkai Reneszánsz együttes koncertje

A zenekar az ajkai zeneiskola tehetséges növendékeiből verbuválódott 1991-ben, azóta egyre magasabb szinten népszerűsíti a korabeli magyar és európai zenét. Előadásaikat korhű jelmezben, gyakran táncbetétekkel színesítve tartják. A zenekar vezetője Bedők László reneszansz.freeweb.hu

 

17.00
Dinnyés József Daltulajdonos előadása (Borudvar színpada)

 

18.00
Los Andinos együttes koncertje

A Los Andinos együttes 1982 őszén alakult Székesfehérváron. Azt a célt tűzte ki, hogy egy földrajzilag igen-igen messze eső, ám dallamvilágában nagyon is közeli kultúrát idézzen meg. A Dél-amerikai Andok hegységben élő népek változatos és gazdag népzenei anyagát gyűjti és adja elő. Innen ered választott nevük is: Los Andinos (Andokiak).
Műsoraikban megszámlálhatatlan indián és mesztic eredetű – néhol misztikus hangzású – húros, fúvós és ütős hangszer hangja csendül fel. A dalok származásuknak megfelelően spanyol, aymara vagy kechua nyelven szólalnak meg.
www.losandinos.hu

20.00
Cimbaliband

Aki látta már Kusturicától a Macskajajt, az Undergroundot, a Cigányok idejét, vagy hallotta a Taraf de Haidouksot, a Boban Markovics Orkestart, vagy a Fanfare Ciocarleat, annak nem lesz idegen a Cimbaliband muzsikája. A zenekar tagjai mindannyian szenvedélyes balkáni zene rajongók, művelők. Fő szerepet kap a cimbalom, mely ritmikájával, improvizatív lehetőségeivel tökéletesen beleillik a Balkán és a magyar zenék világába. A másik vezető hangszer a harmonika, mely a Balkánon a legkedveltebb hangszerek egyike napjainkig. E két hangszer harmóniája határozza meg a zenekar hangzását. A zenében a hegedű, a tambura, a tamburabrácsa, a nagybőgő, a derebuka és természetesen az énekhang is megszólal. Muzsikusok: Szita Eszter – ének, Unger Balázs – cimbalom, Boda Gellért – hegedű, Radek Krisztián – tamburabrács, derbuka, vokál, Pataj Péter – nagybőgő, basszusgitár, Wertetics Szlobodán – harmonika, Unger Gergő – gitár, vokál
www.cimbaliband.hu

 

FOLKEURÓPA VILÁGZENEI SZÍNPAD

17.30
Fiatalok órája – Budafolk
A huszonévesekből álló formációról nem nehéz megjósolni, hogy sok örömet fog okozni az elkövetkező években azoknak, akik vevők az új zenei ötletekre és a fiatalos lendületre. A zenekar a hazai népzene kiteljesedését és a minőségi világzenét divatba hozó nagy zenész generáció méltó követői. Innovatív muzsikusok, akik mostanság keresik azokat a kifejezési lehetőségeket, amiből rövid úton markáns, csak erre a zenekarra jellemző egységes stílusjegyek válhatnak.
Fekete Zsuzsanna – ének, tánc, Balogh Melinda – ének, tánc, Maruzsenszky Andor – hegedű, Éri Marci – brácsa, bőgő, Csoóri Sándor – brácsa, gitár, tambura, dob, Salamon Soma – tangóharmonika, furulyák, tánc, Kiss Krisztián – gitár, szaxofon, tánc, Lukács Ákos – bőgő, tánc

19.00
Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band
Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okoz törést a zene egységében. Koncertjeiken íly módon sokféle kultúra sokféle zenéje megszólal, ez lehet az egyik ok, amiért nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon közkedvelt és foglalkoztatott a zenekar. Zenéjüket nyugodt szívvel nevezhetjük világzenének a szó szoros értelmében, hiszen repertoárjukban megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene, csakúgy, mint a spanyol flamenco muzsika, vagy akár a különböző balkáni népzenék. A zenekari felállás sem a megszokott, hiszen a hagyományosnak mondható hegedű, cimbalom, nagybőgő összeállítást trombita és gitár egészíti ki. A zenekar lebilincselő színpadi játékából árad a muzsikálás öröme, amely a közönséget is magával ragadja.
Balogh Kálmán – cimbalom, Bede Péter – szaxofon, György Mihály – gitár, Frankie Látó – hegedű, Kovács Ferenc – hegedű, trombita, Novák Csaba – nagybőgő
www.kalmanbalogh.hu

 

21.00
Csík zenekar

Frenetikus sikerű feldolgozásaik az elmúlt két évben a hazai zenei élet egyik legnépszerűbb zenekarává tették a Csík Zenekart és tegyük hozzá, sikereik sokat lendítettek az autentikus népzene ügyén is. Legújabb lemezükről a következőt írja az együttes:
“A lemez címadó dalaként egy kalotaszegi népdal első sorait, illetve annak feldolgozását választottuk,- Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…”. Többféle szempontból is találónak tartjuk ezt a címet. Az egyik az a tény, hogy legutóbbi lemezünk a – Senki nem ért semmit.- című, amely nem csak autentikus magyar népzenét, hanem tradicionális blues muzsikát, József Attila Bolyongok című versét, no és meglepetésként alternatív rock muzsikát is magában foglal, sokak szerint egy új irányzatot hozott létre a magyar zenei életben. Ezt a szakma 2007 évben a MAHASZ Fonogram díjával jutalmazta, amely az év zenei albuma címet jelentette világzene kategóriában. A közönség elismerését mindenképpen bizonyítja, hogy 2007 novemberében ez a lemez Aranylemez lett. Ez a népzenei szakmában nagy elismerést jelent.
Mivel az új lemezen is követni szándékozunk azt a hagyományt, hogy miközben megőrizzük a régi szép magyar népzenei értékeket, nyitunk a változó világunk felé is, hogy a népzene igazi szépségét azoknak is meg tudjuk mutatni, akiknek talán kevesebb alkalmuk van a vele való találkozásra. Ahogy az előző lemezünk sikere is igazolja, akkor – Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…”
Ez a képzeletbeli vonat nemcsak térben, de időben is elvisz minket olyan helyszínekre, ahová mi már nem juthatunk, de jó emlékeket idézhet fel és mellette kellemes szórakozást is, ígér.- – Csík zenekar
Majorosi Marianna – ének, Barcza Zsolt – cimbalom, tangóharmonika, ének, Bartók József – bőgő, ütőgardon, ének, Csík János – hegedű, ének, Kunos Tamás – brácsa, ének, Makó Péter – szaxofon, klarinét, Szabó Attila – hegedű, gitár, ének
www.csikband.hu

KULTÚR-HÁZIMOZI

Házigazda Szomjas György
18.00
Vagabond Szomjas György filmje – beszélgetés a Rendezővel

Szomjas György olyan kultikus filmek, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Könnyű testi sértés, a Falfúró vagy a Roncsfilm rendezője. Munkáját és személyiségét is erősen meghatározza a hagyomány tisztelete, ismerete. Forgatott táncosokkal, zenészekkel, hagyományőrzőkkel, a népművészeti élet jeles személyiségeivel. 2002-ben jelentkezett Vagabond című nagyjátékfilmjével.
Vagabond (2003)
Karesz állami gondozottként nőtt fel. A film elején utcagyerekek csapatához tartozik, akik a piros lámpánál megálló kocsik ablakát tisztítják meg borravaló reményében. Emellett sok mindenben benne vannak még, ami rosszaságot a nagyváros kínál, verekszenek, betörnek, isznak, kábítóznak. Karesz Zsófit követve véletlenül kerül be a táncházba és megragadja annak eredeti hangulata. Karesz miközben megpróbálja Zsófi figyelmét felhívni magára, ismerkedik a táncokkal, sőt dobolással is kísérletezik. Eközben régi barátai is előkerülnek és belerángatják egy betörésbe. Később berúgnak és Kareszt részegen elüti egy kocsi. Kórházba kerül, ahol Zsófi meglátogatja. Amikor Karesz felgyógyul, a táncházi társaság már tagjává fogadja, velük is lakik. A dobolásba is egyre jobban belejön, és már úgy tűnik, hogy sikerül elszakadnia alvilági barátaitól, amikor azok lebuknak és Kareszt is letartóztatják.

 

Július 18. szombat

    NAPKÖZBEN FOLYAMATOSAN 9.30-TÓL

    – Lovaglás gyerekeknek és felnőtteknek a Magyar Fogyatékosok Lovassport Szövetsége szervezésében
– Íjászat
– Családi programok, kézműves foglalkozások
– Népi iparművészek, kézművesek, őstermelők, vására, KIRÁLYOK BORVIDÉKE Gasztronómiai udvar
– Állatsimogató (bárányok, kecskék, kutyusok simogatása)

 

VILÁGZENE RÉT

10.00-tól 16.00-ig
Ramazuri-buli Báb-Szín-Játszóház
ügyesség- és készségfejlesztő fajátékok, színes látványelemek, színes ülőpárnákkal, folyamatos, foglalkozás a látogatókkal.
Játszóház: színes ötletek papírból, terményből, textilből, agyagból.
Bábelőadás: két bábelőadás 40 – 40 perc; zenés interaktív mesék
Itt a király , hol a király… mesék Mátyás királyról, Őrdöngős mesék- magyar népmesék
Arcfestés

KIRÁLYOK BORVIDÉKE GASZTRONÓMIAI UDVAR – CSIRIBIRI VÁSÁR

A RÉGIÓ NAPJA
A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TÖRTÉNELMI BORVIDÉKEINEK BEMUTATKOZÁSA, BORKÍNÁLÁS, BORKÓSTOLÁS

10.00-tól
A konyha művészeinek versenye – Zsűrizett főzőverseny, melynek házigazdája és szervezője a noszlopi Lucullus Fogadó

10.00-12.00
Gyermekjátszó Korzenszky Klárival és a Tűz Lángja Zenekarral

10.00-tól
Középkori Vásártér – régi játékok játszótere

10.00-16.00
A Somló környékén élő emberek művészete. A térség művészeti csoportjainak bemutatkozása, színpadi előadásai
Népdalkörök, tánccsoportok, zenekarok (Borudvar színpada)

15.00
Gyermekjátszó Korzenszky Klárival és a Tűz Lángja Zenekarral

15.45
Moldvai táncház a Tűz Lángja Zenekarral

 

16.15
Tűvétevők – Illyés Gyula vásári komédiája az Alig Színpad előadásában (Borudvar színpada)
Az egyszerre vásári komédiák és népszínművek hangulatában megírt komédia központi kérdése egy tű keresése. Ha a néző azt gondolná, ez egy semmi, vacak kis dolog, bizony nagyot téved! A tű meglelésén egy házasság múlhat! S hogy a darab végére megkerül-e a tű, azaz megtalálja-e minden zsák a maga foltját, vagyishogy a tű a cérnáját, vagyishogy az egymást szeretők egymást, az előadásunkból kiderül.
A darabot egyaránt ajánljuk minden korosztálynak minden olyan rendezvényre, ahol a jókedv a főszereplő.

 

17.30
Peregrinus együttes

Fiatal, képzett zenészekből álló zenekar, régizenei alapú, dallamos, szépen feldolgozott muzsikát játszanak. A zenekar tagjai Veszprém megyeiek. Egyre többször mutatkoznak be művelődési házakban, templomi koncerteken.
Sipos Balázs, Kissné Wittmann Bernadett, Kiss Attila, Hutvágner Erika, Kiss György, Pásztorné Simon Annamária
www.peregrinusegyuttes.hu

 

19.00
Tűz Lángja Zenekar
A Tűz Lángja zenekart 2003-ban alakította két ifjú tordasi zenész, Salamon Soma és Kiss Krisztián. Hodorog András moldvai furulyás egyszer azt mondta nekik: “…fújjátok úgy, ahogy én mutatom nektek, de legyen abban a muzsikában egy kicsi belőletek is!- A fiúk megfogadták a tanácsot és az együttes ars poeticája mai is hűen, mégis újszerű arculattal reprezentálni az autentikus moldvai csángó népzenét. Azóta a zenekar felállása változott, a zenei hangzás egyre terebélyesebbé, komplexebbé vált, s ezáltal lehetőség nyílt a feldolgozásokra is, amelyekben a műfaj legjobb mestereitől elsajátított autentikus népzenei tudásanyagot társítják könnyedebb zenei stílusok elemeivel. Az eredmény: egy teljesen újfajta zene, amely egyedülálló a mai táncház életben.
Salamon Soma – furulyák, tangóharmonika, Kiss Krisztián – kobza, szaxofon, furulyák, Darabos Péter – kobza, gitár, Korzenszky Klára – ének, Porteleki Áron – dob, brácsa, Zimber Ferenc – cimbalom, Szabó Csobán Gerő – nagybőgő
www.tuzlangja.hu
20.30
Veszprémer Klezmer Band
A Klezmer veszprémi képviselői több, mint tíz éve muzsikálnak együtt számos koncerten terjesztették a zsidó zene szépségét. A jellemző eredeti hangszerösszeállításban megszólaló dallamok Barta János ismertetőivel kovácsolódnak koncertté. A koncert után még egy rövid közös táncra is van lehetőség.
Tagok: Barta János, Tax Zoltán, Fodor Papp Ferenc, Wágner Balázshttp://web.t-online.hu/bartajanos/

 

FOLKEURÓPA VILÁGZENEI SZÍNPAD

17.00
Romano Drom
A zenekar, amelyet idősebb és ifjabb Kovács Antal, Gojma és Anti alapított, néhány év alatt referenciává vált a magyarországi oláh-cigány zene előadásában. Bár a 2005-ben elhunyt nagyszerű id. Kovács Antal, Gojma űrt hagyott maga után, ez nem törte meg a tagok lelkesedését és törekvését arra, hogy folyamatosan megújulva, igényes előadásmódban a roma kultúrát tovább vigyék. Az eredeti hangzás, Anti kreativitásának köszönhető. Dalaik megőrizték az oláh-cigányzene energiáját, de új hangzással, hangszerekkel gazdagították őket, teret adva új zenei inspirációknak. Koncertjeik során követhetjük az oláh-cigányzene fejlődését is, hiszen ez a 30 éve csak szűk közösségben játszott, ritmusra és énekhangra alapozott muzsika mára tovább fejlődött, táplálkozva a modern zenei irányzatokból is. Romano Drom, romani nyelven “cigányok útja”, egy sajátos kultúra közvetítését is jelenti generációról generációra. A szájhagyományokra épülő, anyanyelven énekelt dalok újszerű zenei hangzással egészülnek ki, ahol a kanna és a kanál hagyományos játékát kiegészíti a gitár egyre erősödő jelenléte, a nagybőgő és a tangóharmonika.
Érzelmek, őszinteség és energia, ezzel jellemezhetjük igazán a Romano Drom játékát, amely büszkén viszi tovább ősei hagyományait, de ugyanilyen nyitott a különböző más kultúrákra is.
Ifj. Kovács Antal – szólógitár, ritmusgitár, ének, kanna, kanál, ütősök, Balogh József – ének, gitár, Rafael Zsigmond – kanna, szájbőgő, Farkas “Harcsa- Róbert – harmonika, hegedű
www.romanodrom.com

19.00
Makám

“Már Bartók számára nyilvánvaló volt, hogy a népzene továbbélésének egyik hiteles útja, ha az a városi művészt megihletve, artisztikus formát ölt. Éppen ez történik a Makám együttes muzsikájában, melyet világzenének, etnodzsessznek szoktak aposztrofálni. (…) Cikáznak benne magyar, balkáni, török, zsidó, afrikai, sőt távol-keleti dallamok, a sok nép zenéje együtt virul, évszázadok mélyéről tör elő, hogy a zeneszerző, Krulik Zoltán félreismerhetetlenül elegáns zenei szőttesébe fonva jusson el a XXI. századba. És a városba. Mert a városi kultúra gyakran még ma sem tud mit kezdeni a népdallal. A Makám nem divatos zenei montázsokat fércelget, sajátos egységbe forrasztja a különböző hatásokat. A végeredmény pedig egészen magyar. Nem teremhetett volna másutt, de nem születhetett volna meg a Kelet kincsei és a Nyugat filozofikussága, művészete nélkül sem.- A MAKÁM együttes, húsz éves fennállása óta bejárta Európa számos országát, tartott lemezbemutatót Párizsban és eljutott a távoli Indiába is. Elmaradhatatlan meghívottjai számos hazai fesztiválnak, visszatérő fellépői a népzenei, jazz és világzenei színpadoknak.
Bede Sarolta – ének, Hornai Zóra – ének, Korzenszky Klára – ének, Eredics Dávid – klarinét, kaval, furulya, Horváth Olga – hegedű, Krulik Zoltán – gitár, Boros Attila – basszusgitár, Keönch László – ütőhangszerek
www.makam.hu

21.00
Duna Művészegyüttes
Tavaszi szél
A múlt számunkra nemcsak egy valamikor volt jelen, megidézhető emlékkép, hanem olyasmi, ami rejtetten benne van a legapróbb mozdulatainkban is, s kíséri minden lépésünket. Vállalt múltunkban fellelhetők tudatos értékválasztásaink, mindennapjaink örömei, bánatai, vagyis éppen azok a mozzanatok, amelyek egyszerivé és megismételhetetlenné tesznek bennünket.A Duna Művészegyüttes alkotói – immár 50 éve – céljuknak érzik, hogy egyszerre elégítsék ki a hagyomány ápolásának és a jelenlét követelményének kívánalmait.Legújabb bemutatónk a tavaszi ünnepkör “jeles napjainak- megidézéséről szól. Azok a rítusok, közösségi formák, melyekkel eleink egykoron ünnepelték a tavaszt, mára már érvényüket vesztették, ismeretlenek életünkben. Pedig “Kellenének szokások! Nincs elég szokásunk. Minden porlik, szóba foszlik.- – ahogy Rilke fogalmazott egyik versében. Megidézni valamit, azt jelenti, hogy jelenvalóvá tesszük, átadjuk magunkat neki. Erre vállalkozunk tehát. Szakrális és a profán, ínséges-aszketikus és a bőség jegyében töltekező “napok- váltogatják majd egymást a színpadon: harsány vidámság és ünnepélyes komolyság egyaránt. Mindenekelőtt azonban a termékenység ünnepe a tavasz, a természet megújulásának sosem múló misztériuma.

KULTÚR-HÁZIMOZI

Házigazda Szomjas György
18.00
Rosszemberek – Szomjas György filmje – beszélgetés a Rendezővel
(1978) A nincstelenség, a nyomor, a bosszúvágy fűti Gelencsér Jóskát és bandáját. Egy rablás alkalmával Jóska felismeri és megöli az öccsét kivégeztető marcali bírót. Soromfai, a banda alvezére kegyelem fejében segít a hajdani negyvennyolcas Hegyessy főszolgabírónak Gelencsért tőrbe csalni…

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár