Révfülöp – Új tartalommal is nagyon sikeres volt a “Rianás”

Jó párosítás volt a disznóvágás és a bor forralás. Mind egy szálig elfogyott a kolbász és a hurka - Dobai Kálmánné és Oláhné Kajdi Éva fogyasztáshoz készíti elő az adagokat - Fotó: Győrffy Árpád

A forralt boroknál az igazán hagyományos ízvilág, a disznótoros ételeknél a visszafogott fűszerezés jött be igazán a vendégeknek a Révfülöpi Rianáson szombaton.

 

A révfülöpiek tizenkettedik alkalommal köszöntötték a farsangot és a tél közeli befejeződését a balatoni jég megrepedéséről, illetve annak hangjáról, a rianásról elnevezett önkormányzati rendezvényükkel. Annyit azért változtattak a hagyományokon, hogy a korábbi években megszokott süteményverseny helyett az idén disznóvágással, disznótoros uzsonnával, vacsorával társították a forralt bor főző versenyt. Bár néhányan hiányoltuk a finom édességeket, a hurka, kolbász, toros káposzta nagyon jó volt kárpótlásnak.

A rendezvény előkészítő része hajnalban indult valahol Kisapátiban, ahol levágták azt a 157 kilós disznót, amit aztán már Révfülöpön hagyományosan lepörzsöltek, tisztítottak, bontottak, daraboltak. A szabadtéri rendezvényközpont parkolójában, majd benn, a közönség fedett része alatt reggel héttől zajlott a munka. Borbély Attila, Csikós János, Eitner József, Slemmer József, Oláhné Kajdi Éva és Dobai Kálmánné Szilvia a disznó minden használható darabját bedolgozta a kolbászba és hurkába.

 

Eitner József az egyik kövesztőüsttel, amiben a hurka alapanyagát készítik – Fotó: Győrffy Árpád

 

Oláhné Kajdi Éva a belet készíti elő a kolbásztöltéshez – Fotó: Győrffy Árpád

 

Slemmer József és Oláné Kajdi Éva egy profi kolbásztöltő berendezéssel – Fotó: Győrffy Árpád

 

Slemmer József a véres hurka anyagát készíti elő a töltéshez – Fotó: Győrffy Árpád

 

Borbély Attila a toroskáposztát főzi – Fotó: Győrffy Árpád

Délután kettőkor Kondor Géza polgármester köszöntőjével elkezdődött a forralt bor főző verseny is, amin az idén 7 csapat indult nyolc borral. Bár az eredmény megítélésében, a helyezések elosztásában voltak viták, minden bor hamar elfogyott.

 

A díjátadó. Balról Kondorné Pintér Zsuzsa, a program főszervezője, középen Kondor Géza polgármester és Kaiser Zsuzsanna, az 1. helyen végző Vörös Mámor csapat vezetője – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Vörös Mámor csapat tagjai Kaiser Zsuzsanna (balról) félig titkos receptje szerint Fülöpi bájitalt forraltak Othello és Izabella alappal. A fahéjon, szegfűszegen, szegfűborson kívül, füge, birsalma, narancshéj és még két titkos összetevő került a borba – Fotó: Győrffy Árpád

 

A 2. helyen a helyi Polgárőrséget képviselő Védőitalosok csapat végzett. Kardos Márta a versenyzés mellett kora délelőttől védőitallal erősítette a disznó feldolgozását végzőket és a szervezőket – a képen a kiváló zenét szerkesztő Kovács (Pepi) Péter – Fotó: Győrffy Árpád

 

A 3. helyen végző Tüzesek csapat a Badacsonytördemici Ökoturisztikai Látogatóközpont dolgozóiból verbuválódott. Pósza Miklós vezetésével vörösbort és fehéret is forraltak. A 3. helyet az utóbbival nyerték el – Fotó: Győrffy Árpád

 

Slemmer Balázs és barátai Olaszrizlinget forraltak fahéjjal, kardamonnal, csillagánizzsal, szegfűszeggel fűszerezve, almát, citromot, narancsot főztek bele. Először indultak a versenyen. Azt mondják, pörköltben erősebbek – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Révfülöpi Vitorlás SE csapata – Molnár László (balról), Fehér Géza, Balog Péter – az idén minőségi bort, egy Zweigelt, Syrah cuvée-t használt alapnak, amit hagyományosan fűszereztek, ízesítettek – az egyik tudósítói különdíj – Fotó: Győrffy Árpád

 

A révfülöpi kötődésű budapestiekből álló Huncutka csapat Horváth László (jobbról) vezetésével vörösbort forralt, illetve hevített. Ezt hagyományos fűszerezték, édesítésre karamellizált nádcukrot használtak. Az italhoz a fogyasztásnál külön – nyersen – adták hozzá a száz százalékos narancsturmixot és barackvelőt – másik tudósítói különdíj – Fotó: Győrffy Árpád

Az idén is elindult a versenyen Kondor Géza polgármester, aki tavalyelőtt sört forralt bor helyett, tavaly pedig Balatoni riadás néven két rész bort dúsított egy rész vodkával és gyümölcstea kivonatokkal, citromfűvel a lengyel-magyar barátság jegyében. Az idén simán bort forralt, ezzel nem aratott olyan szenzációt, mint a korábbi kísérleteivel.

 

Kóstolóra várók – Fotó: Győrffy Árpád

A disznótoros “tálat” 1200 forint értékű támogatójegyért lehetett venni. A 20 deka kolbász és ugyanennyi hurka mellé toroskáposzta is került a kóstolóba. A szervezők szerint minden elfogyott este hétre.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

1 Comment on "Révfülöp – Új tartalommal is nagyon sikeres volt a “Rianás”"

  1. Luxné dr Vincze Judit | 2019.02.23. at 05:03 |

    Győrffy Árpád a köszönet a kitűnő írásért. Fotóival visszahozta azt a remek napot.
    Luxné Judit és családja, aki hiába budapesti a szíve Révfülöpé

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár