Balatonszárszó – Levágták, feldolgozták és meg is ették a jól megtermett disznót

Nagy János böllér (balról) és segítői a 255 kilogrammos disznóval a pörzsölés végén - Fotó: Győrffy Árpád

Kétszázötvenöt, huszonöt, kétszáz. Ha számokkal kellene leírni, talán ezzel hárommal lehetne legjobban összefoglalni a nagy sikert arató Szárszói Disznólkodás nevű szombati programot.

 

A Fiatalok Balatonszárszóért Egyesület tagjai által kitalált és az idén már harmadik alkalommal megszervezett program címe kicsit talán megtévesztő, mert alapvetően nem disznólkodásról, hanem egy jó hangulatú disznóvágásról van szó, ami a reggeli pálinkás koccintástól az esti disznótorig, mulatságig pontosan követte a hagyományokat.

 

A pálinka újra és újra visszatérő szereplője volt a programnak. Itt a tréfás hagyománynak megfelelően a disznó körmeit használták kupicaként – Fotó: Győrffy Árpád

A bevezetőben idézet három szám közül a kétszázötvenöt a disznó súlya volt, amit egyébként sokáig titkoltak, hogy egy szerencsés tippelő elnyerhessen vele egy üveg valódi szilva pálinkát. A huszonöt a böllérek, főzéssel, tisztítással és más feladatokkal foglalkozó segítők száma volt a reggeli kezdésnél. Végül a kétszáz az esti disznótor résztvevőinek száma. Lettek volna többen is, de a művelődési ház fizikai méretei csak ennyit engedtek.
A munkát most is Németh Klaudia fogta össze. Az idén újdonság volt a pecsenyekóstoláshoz kapcsolódó délelőtti műsor Polgár Petivel, aki zenés humoristaként, parodistaként a korai időpont ellenére is nagyon jó hangulatot varázsolt az udvarra. Ugyancsak újdonság volt a hurkatöltő verseny is, amit minden bunda nélkül a Szárszó Néptáncegyüttes nyert meg egyedüli indulóként. És ugyancsak újdonságként említhetjük az erdélyi testvértelepülés, Gyergyóalfalu küldöttségének részvételét Bege László alpolgármester vezetésével.

A disznóvágás délelőtti eseményeit képekkel mutatjuk be. A pecsenyét csak tányéron, vagy ott sem szeretők, illetve az ilyen látványtól irtózók inkább keressenek más néznivalót maguknak.

 

A 255 kilogrammos disznó már leszúrva érkezett a Gyurka-portáról. A művelődési ház udvarán először szalmával, majd gázzal pörzsölték a bőrét, szőrét – Fotó: Győrffy Árpád

 

Izgatottan figyeli mindenki a disznódedikálást – Fotó: Győrffy Árpád

 

A pörzsöléstől kormos disznóval az idén is elkészült a böllérek és segítőik hagyományos csoportképe az erdélyi vendégekkel – balról a  főszervező, Németh Klaudia és népviseletben a házigazda, Horváth István. Középen guggol Nagy János főböllér – Fotó: Győrffy Árpád

 

A pörzsölést a mosás követte – Fotó: Győrffy Árpád

 

A mosás után gyökérkefével, késsel tisztára vakarták a disznó bőrét – Fotó: Győrffy Árpád

 

A disznó “bontása” a sötétre perzselt fülek levágásával kezdődött – a képen Puskás Bernadette, a gyergyóalfalvi delegáció egyik tagja kóstolja a szárszói disznó fülét – Fotó: Győrffy Árpád

 

Így kezdődött a valódi bontás – Fotó: Győrffy Árpád

 

Szárszón nem a belső részekkel kezdik a bontást, ahogy sok más helyen, itt a közepét hagyják a végére – Fotó: Győrffy Árpád

 

Másfél méter levescsont és egy kis vége a kocsonyába – Fotó: Győrffy Árpád

 

A bontással párhuzamosan elkezdődött a kolbászhús előkészítése – Fotó: Győrffy Árpád

 

A fűszerek porciózása a főböllér dolga volt – Fotó: Győrffy Árpád

 

A gyúráshoz már inkább erő kell – Fotó: Győrffy Árpád

 

A töltéshez motorral hajtott gép is volt, de a gyerekek is besegíthettek egy hagyományos töltővel – Fotó: Győrffy Árpád

 

A karajba és szűzpecsenyébe közvetlenül töltötték be a masszát – Fotó: Győrffy Árpád

 

A szalonna kockázását ó, a bőr lefejtését az asszonyok végezték – Fotó: Győrffy Árpád

 

Délelőtt tíz felé elkezdték sütni a pecsenyét és a májat, hogy az egyre szaporodó vendégeknek legyen bőven kóstoló – balról Fekete János polgármester, jobbról Kovács Gyula a tárcsavas mellett – Fotó: Győrffy Árpád

 

Közben a művelődési ház konyhájában az esti disznótorhoz elkezdték főzni a gombócos káposztát, sütötték a pecsenyét, kolbászt, májas és véres hurkát, készítették a levest – Fotó: Győrffy Árpád

 

A hurka töltő versenyben teljes erőbedobással dolgoztak a Szárszó Néptáncegyüttes tagjai a győzelemért – Fotó: Győrffy Árpád

 

A több rádióműsorból is ismert Polgár Peti nagy sikert aratott a korai óra ellenére – Fotó: Győrffy Árpád

 

Pálinkával nyitották a napot, és a képsorozat végére is egy áldomás illik legjobban – Fotó: Győrffy Árpád

Ahogy a bevezetőben írtam, a rendezvény esti disznótorral és hajnalig tartó táncos mulatsággal zárult.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár