Estére alíg maradt valami a reggel levágott 155 kilós disznóból, és a forralt borok is nagyon jól fogytak a szombaton megrendezett hagyományos borfőző versenyen, a Révfülöpi Rianáson.
Jeget évekkel ezelőtt láttak utoljára ebben az időszakban, így a rianás emlékét is mostanában csak a közös evés-ivás élteti. Az evéshez a disznó Kisapátiból már leölve érkezett. Reggel kilenckor kezdte feldolgozni Slemmer József böllér és szűkebb csapata, Eitner József, Simon László és Domina Balázs. Persze voltak mások is, akik hosszabb-rövidebb időre beálltak segíteni a régi szokások szerint zajló munkába.

Bontják a disznót – Slemmer József (balról), Domina Balázs, Eitner József – takarásban Simon László – Fotó: Győrffy Árpád
A pörzsölést gázzal végezték. Így talán kényelmesebb, és a bőr épségére is jobban lehet vigyázni a böllér szerint. A mosás után pillanatok alatt szétbontották az állatot. A hús többsége a kolbászba ment, de jutott elég a toroskáposztába is.

Eitner József és a Domina család kolbászt tölt – Fotó: Győrffy Árpád
Délután kettőkor nyolc csapat részvételével megkezdődött a borfőző verseny. A művelődési ház, illetve az önkormányzat minden csapatnak biztosított fehérbort. Persze saját borral is lehetett indulni, vagy a fehér mellett, vagy helyett lehetett vöröset is főzni. Így végül tizenegy borral pályáztak az első helyre és az azzal járó ajándék csomagra.

Kondor Géza polgármester az utóbbi években különleges italokkal hívta fel magára a figyelmet. Forralt már sört, vagy éppen adott vodkát a vörösborhoz, hogy valami új szint vigyen a versenybe. Az idén hagyományos anyagokból főzött laboratóriumi méretben – Fotó: Győrffy Árpád

Pechesek csapat – Az egyik nagymama nyaralója révén révfülöpi kötődésű pesti fiatalok két adagot is főztek a szervezőktől kapott fehérborból, mert az első hamar elfogyott. Hagyományos fűszerezést használnak egyéni ízlés szerint, mondták – Fotó: Győrffy Árpád

Huncutka csapat – A révfülöpi kötődésű budapesti csapat a helyi fehérbor mellett vöröset is főzött Egri Bikavérből. A vöröset kék áfonyával, sóval ízesítették, a fehérbe aszalt barackot és Kecskeméti Barackpálinkát tettek a hagyományos fűszerezés mellett – Fotó: Győrffy Árpád

Révfülöpi Vízi Sportegyesület – Vörös Zweigelt bort főztek. Fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezték, narancsot, aszalt szilvát tettek bele – Fotó: Győrffy Árpád

Polgárőrség avagy Piroska és a Farkas – Fehér és vörösbort is főztek, mindkettőt hagyományos fűszerezéssel. A fehérborukkal 2. helyezést értek el

Hörpintők – Ugyancsak helyiekből álló csapat vörös- és fehérbort is főzött hagyományos fűszerezéssel. A vörösborukkal harmadikak lettek – Fotó: Győrffy Árpád
A zsűri nagyon elégedett volt az eredménnyel. A szóvivőjük, Sümegi Gábor, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub elnöke a díjak átadása előtt is elmondta, hogy a forralt bor készítésénél tisztelni kell a bort. Nem szabad teletömni különböző fűszerekkel, vagy olyan gyümölcsökkel, amelyek esetleges ellentétesek a bor természetes ízével. A tapasztalataik szerint a csapatok is így gondolkodtak.

Sokan haza is vittek a disznótoros kóstolóból – Fotó: Győrffy Árpád
Miközben készültek a borok, megsült a kolbász és a hurka, elkészült a toroskáposzta is. Talán a szél vitte jó irányba az illatokat, vagy valaki közben online közvetítést tartott, a lényeg, hogy az elkészült borokra, ételekre azonnal megjelentek a vendégek is. Késő estig zene mellett beszélgetve kóstolgatták, ki sütött, főzött jobbat.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)