Estére alíg maradt valami a reggel levágott 155 kilós disznóból, és a forralt borok is nagyon jól fogytak a szombaton megrendezett hagyományos borfőző versenyen, a Révfülöpi Rianáson.
Jeget évekkel ezelőtt láttak utoljára ebben az időszakban, így a rianás emlékét is mostanában csak a közös evés-ivás élteti. Az evéshez a disznó Kisapátiból már leölve érkezett. Reggel kilenckor kezdte feldolgozni Slemmer József böllér és szűkebb csapata, Eitner József, Simon László és Domina Balázs. Persze voltak mások is, akik hosszabb-rövidebb időre beálltak segíteni a régi szokások szerint zajló munkába.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/Slemmer_Jozsef-Domina_Balazs-Eitner_Jozsef-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Bontják a disznót – Slemmer József (balról), Domina Balázs, Eitner József – takarásban Simon László – Fotó: Győrffy Árpád
A pörzsölést gázzal végezték. Így talán kényelmesebb, és a bőr épségére is jobban lehet vigyázni a böllér szerint. A mosás után pillanatok alatt szétbontották az állatot. A hús többsége a kolbászba ment, de jutott elég a toroskáposztába is.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/Papp_Livia-Eitner_Jozsef-Domina_Csaba-gyerekek-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Eitner József és a Domina család kolbászt tölt – Fotó: Győrffy Árpád
Délután kettőkor nyolc csapat részvételével megkezdődött a borfőző verseny. A művelődési ház, illetve az önkormányzat minden csapatnak biztosított fehérbort. Persze saját borral is lehetett indulni, vagy a fehér mellett, vagy helyett lehetett vöröset is főzni. Így végül tizenegy borral pályáztak az első helyre és az azzal járó ajándék csomagra.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/Kondor_Geza-Bor-Labor-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Kondor Géza polgármester az utóbbi években különleges italokkal hívta fel magára a figyelmet. Forralt már sört, vagy éppen adott vodkát a vörösborhoz, hogy valami új szint vigyen a versenybe. Az idén hagyományos anyagokból főzött laboratóriumi méretben – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/Pechesek-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Pechesek csapat – Az egyik nagymama nyaralója révén révfülöpi kötődésű pesti fiatalok két adagot is főztek a szervezőktől kapott fehérborból, mert az első hamar elfogyott. Hagyományos fűszerezést használnak egyéni ízlés szerint, mondták – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/Huncutkak-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Huncutka csapat – A révfülöpi kötődésű budapesti csapat a helyi fehérbor mellett vöröset is főzött Egri Bikavérből. A vöröset kék áfonyával, sóval ízesítették, a fehérbe aszalt barackot és Kecskeméti Barackpálinkát tettek a hagyományos fűszerezés mellett – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/RVSE-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Révfülöpi Vízi Sportegyesület – Vörös Zweigelt bort főztek. Fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezték, narancsot, aszalt szilvát tettek bele – Fotó: Győrffy Árpád
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/Piroska-esa-farkas-polgarorseg-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Polgárőrség avagy Piroska és a Farkas – Fehér és vörösbort is főztek, mindkettőt hagyományos fűszerezéssel. A fehérborukkal 2. helyezést értek el
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/Horpintok-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Hörpintők – Ugyancsak helyiekből álló csapat vörös- és fehérbort is főzött hagyományos fűszerezéssel. A vörösborukkal harmadikak lettek – Fotó: Győrffy Árpád
A zsűri nagyon elégedett volt az eredménnyel. A szóvivőjük, Sümegi Gábor, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub elnöke a díjak átadása előtt is elmondta, hogy a forralt bor készítésénél tisztelni kell a bort. Nem szabad teletömni különböző fűszerekkel, vagy olyan gyümölcsökkel, amelyek esetleges ellentétesek a bor természetes ízével. A tapasztalataik szerint a csapatok is így gondolkodtak.
![](https://www.balatontipp.hu/wp-content/uploads/2020/02/hurkak-revfulop-borfozo-disznovagas-balatontipp-gyorffya.jpg)
Sokan haza is vittek a disznótoros kóstolóból – Fotó: Győrffy Árpád
Miközben készültek a borok, megsült a kolbász és a hurka, elkészült a toroskáposzta is. Talán a szél vitte jó irányba az illatokat, vagy valaki közben online közvetítést tartott, a lényeg, hogy az elkészült borokra, ételekre azonnal megjelentek a vendégek is. Késő estig zene mellett beszélgetve kóstolgatták, ki sütött, főzött jobbat.
Győrffy Árpád
•
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)