Június közepétől nyári menetrend a balatoni vonatoknál – részletek a változásokról

Több balatoni járatot és nagyobb kapacitást ígér a MÁV az idei nyárra - Fotó: Győrffy Árpád

Június 15. és augusztus 25. között kerékpárszállítási lehetőség, korszerű, légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik, étkezőkocsik, hétvégén plusz vonatok várják a Balaton északi és déli partjára utazókat – ígéri a MÁV közleménye.

 

Mint írják, a menetrendi kínálat tovább bővült a tavalyi évhez képest, a vonatok nagyobb kapacitással közlekednek, és egyéb fejlesztések is megvalósulnak.

A legfontosabb idei újdonságok

 • A Balaton expresszekben étkezőkocsival várjuk utasainkat a komfortosabb utazás érdekében. A kínálatot a legfeljebb 1-3 órás utazások alatti igényekhez igazítottuk: egyszerű, változatos ételeket, hideg és meleg italokat is kínálunk a hazai utasok pénztárcájához igazodó árszinten.
  A Balaton expresszek idén júliustól a tavalyihoz képest több légkondicionált IC-kocsival közlekednek.
  A Miskolcról induló Ezüstpart expresszen, a Záhonyból induló Aranypart expresszen, és a Szegedről induló Aranyhíd expresszen idén légkondicionált IC-kocsi is közlekedik. Az Aranyhíd expressz idén minden nap közlekedik, kedvezőbb kapcsolatot biztosítva Dél-Alföld és a Balaton között.
 • Új „fürdős” vonatpár közlekedik hétvégén Budapest és Siófok között a strandolni vágyók igényeit kiszolgálva, mely csak a Velencei-tó partján, és a Balaton partján lévő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. A vonatpár nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít.
 • Javulnak Pécs és a Balaton közötti eljutási lehetőségek: péntek délután új közvetlen vonatpár közlekedik, az utasok igényeinek megfelelően.
 • Tapolcán kedvezőbb átszállásokat alakítottunk ki egyes vonatok és irányok között.
 • Egyes vonatok megállási rendjét és menetrendjét módosítottuk a tavalyi tapasztalatok alapján annak érdekében, hogy a vonatok menetrendje stabilabb legyen.

A menetrend már megtekinthető a MÁV-csoport honlapján a menetrendi keresőben, illetve innét letölthető

Megfelelő kerékpárszállítási lehetőséget is ígérnek – Fotó: Győrffy Árpád

Vonatközlekedés Budapest és a Balaton északi partja között

A korábbi években megismert Kék Hullám, Tekergő és Katica vonatokkal ismét utazhatnak a Balaton északi partjára nyaralni indulók.

 • Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám sebesvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A vonatokban légkondicionált InterCity kocsi is közlekedik, melyben WiFi szolgáltatás és a legtöbb kocsiban konnektorok is rendelkezésre állnak a komfortosabb utazás érdekében. A Kék Hullám vonatokon limitált számban, 16 darab kerékpár szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező a kerékpárjegy mellé. A Kék Hullámmal érhetünk a leggyorsabban Balatonfüredre, az út 1 óra 52 perc Kelenföldről.
 • A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbítanak, amelyben 16-47 darab kerékpár elhelyezésére van lehetőség, emiatt kifejezetten ajánljuk a kerékpárral utazóknak. A Tekergő vonatok idén is gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe, a legkedvezőbb árú eljutást biztosítva a Balaton északi partjára.
 • Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Katica sebesvonatok közlekednek, melyek Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A légkondicionált és alacsonypadlós Desiro motorvonatok a babakocsival és utazók számára is kényelmesebb közlekedést biztosítanak. A Katicákon kerékpár csak korlátozott számban (4-12 db) szállítható kerékpárhelyjegy váltásával.
 • Vasárnaponként 16:20-kor Balatonfüredről Kelenföldön át Kőbánya-Kispestre Fecske elnevezésű sebesvonat közlekedik, hogy csökkenjen az utána induló Katica sebesvonat telítettsége.

 

Desiro biciklisekkel Balatongyöröknél – Fotó: Győrffy Árpád

Vonatközlekedés Budapest és a Balaton déli partja között

A korábbi években megismert Balaton, Tópart, Déli›parti és Siófoki Flirt vonatokkal ismét utazhatnak a Balaton déli partjára nyaralni indulók.

 • A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely, a Tópart expresszvonatok Budapest-Déli és változó végállomások, Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között két-kétóránként közlekednek. A vonatok csak a jelentősebb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg, a tavalyi évhez képest változás, hogy Lepsényben és Balatonberényben nem állnak meg.A Balaton és Tópart expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező, így mindenkinek garantált ülőhelyet biztosítunk, a vonatokban külön gyorsvonati és InterCity szakasz közlekedik. A légkondicionált InterCity kocsikban komfortosabban lehet utazni, WiFi szolgáltatás és a legtöbb kocsiban konnektorok is rendelkezésre állnak. A helybiztosítási kötelezettség a kerékpárokra is vonatkozik, az expresszvonatokon limitált számban 8 bicikli szállítható – kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával. A vonatok nagy népszerűségére való tekintettel javasoljuk az elővételi jegyváltást, illetve a Balaton expresszeken való utazást, melyek júliustól több InterCity kocsival közlekednek.
 • Új szolgáltatás idén a kétóránként közlekedő Balaton expresszekben az étkezőkocsik forgalomba állítása. A kínálatban néhány egyszerű főétel mellett hamburger, hot-dog és ropogtatnivalók is elérhetőek. Az étkezőkocsikban hűtött üdítőkkel, csapolt sörrel és más szeszesitalokkal várjuk a felfrissülni vágyókat, de egy reggeli kávé és sütemény elfogyasztására is van lehetőség.
 • Budapest-Déli és a Balaton déli partja között kétóránként Déli›Parti sebesvonatok közlekednek Fonyódig és Balatonszentgyörgyig, melyek a magyar tenger partján végállomásukig valamennyi állomáson és megállóhelyen megállnak. Ez a vonattípus a biciklis utasoknak ajánlott, mert a vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival (36 db) közlekednek.
 • A hétvégén közlekedő Siófoki FLIRT vonatok a Déli›Parti sebesvonatoknál gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítanak a Balatonhoz utazóknak. A vonatok Siófokig csak Kelenföldön, Balatonaligán és Szabadifürdőn állnak meg. A többrészes motorvonatok Siófokon szétkapcsolódnak és külön folytatják útjukat: a vonatok első fele Balatonszemesig nem áll meg sehol, onnan viszont a végállomásáig (Balatonszentgyörgy vagy Fonyód) minden állomáson és megállóhelyen megáll. A vonatok hátsó része Siófoktól Balatonszemesig közlekedik, ameddig mindenhol megáll. Visszaúton a vonatok közlekedése hasonló, a két vonatrészt Siófokon kapcsolják össze.
  A légkondicionált, alacsonypadlós motorvonatokat kényelmesebben használhatják a babakocsival utazók vagy a kerekesszékes utasok is. A bicikliszállítás a vonatokon csak korlátozottan lehetséges, a kerékpárjegy mellé kerékpárhelyjegy váltása szükséges.
  Siófokra és az Aranypartra a leggyorsabban a Siófoki FLIRT sebesvonatokkal lehet eljutni. A Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 06 perc.
 • Az élet éjszakánként sem áll meg, a déli parton az éjszakai vonatközlekedést idén is Bagolyvonatok biztosítják, melyek a szórakozási igényeknek megfelelően csütörtök estétől hétfő hajnalig éjszakánként közlekednek (egyes vonatok eltérő napokon). A vonatok kedvező eljutást biztosítanak Siófokról a többi Balaton parti település és Budapest felé. A Zamárdiban rendezett nagy fesztiválok alatt (Balaton Sound, Strand, B my Lake) a Bagolyvonatok idén minden éjszaka közlekednek, így a rendezvényekről biztonságos és kényelmes a hazajutás.

 

A Kelenföld–Szabadifürdő szakaszon a menetidő mindössze 1 óra 06 perc – Fotó: Győrffy Árpád

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról a Balatonra

A korábbi évekhez hasonlóan idén is közvetlen vonatok közlekednek a nyaralók igényeinek megfelelően az ország több pontjáról a Balatonra. Ezek a vonatok jellemzően reggel indulnak végállomásukról, és délelőtt érkeznek a Balatonhoz, ahonnan délután visszaindulva estére érkeznek meg a végállomásukra. Az expresszvonatokon a helyjegy váltása kötelező, így mindenkinek garantált ülőhelyet biztosítunk.

 • Záhony, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok felől

Északi partra: Záhony és Tapolca között idén is naponta közlekedik egy pár Tekergő gyorsvonat, mely az északi part fontosabb üdülőhelyein áll meg. A vonatra gyorsvonati pótjegy váltása kötelező. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is lesz.

Déli partra: Záhony és Balatonszentgyörgy között naponta közlekedik az Aranypart expressz. A vonaton idén légkondicionált InterCity-kocsi is közlekedik, mely külön pótjegy váltásával vehető igénybe. A vonatban nagy befogadóképeségű bicikliszállító kocsi is közlekedik, amelybe a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

 • Miskolc, Füzesabony, Hatvan felől

A Rákos–Hatvan vasútvonalon zajló pályafelújítás miatt terelt útvonalon biztosítunk közvetlen kapcsolatot Miskolc és a Balaton déli partja között, az Ezüstpart expressz minden nap közlekedik. A vonat Miskolcról a Hatvan–Jászberény–Cegléd–Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár–Siófok útirányon át Balatonszentgyörgyig közlekedik. A vonatban idén légkondicionált InterCity-kocsi is közlekedik, mely külön pótjegy váltásával vehető igénybe. A vonaton nagy befogadóképességű bicikliszállító kocsi is közlekedik, amelybe a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

 • Szeged, Kiskunfélegyháza, Cegléd felől

Szeged és Keszthely között az Aranyhíd expressz idén minden nap közlekedik, mely csak a nagyobb dél-alföldi városokban, illetve üdülőhelyeken áll meg a Balaton déli partján. A vonatban idén légkondicionált InterCity-kocsi is közlekedik, mely külön pótjegy váltásával vehető igénybe. A vonaton a biciklik szállítása korlátozott, kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

Szolnok és Fonyód között a hétvégi napokon ezen felül egy pár sebesvonat közlekedik, mely gyorsvonati pótjegy váltása mellett vehető igénybe. Bicikli korlátozott számban, kerékpárhelyjegy váltásával szállítható a vonaton.

 • Győr, Pápa felől

Győr és Keszthely között közvetlen eljutást kínál a nagyobb településeken megálló Tanúhegy expressz. A vonaton 4 bicikli szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező.

 • Szombathely felől

Szombathely és a Balaton északi partja között Tapolcán át naponta közlekedik egy pár Kék Hullám sebesvonat, amelyben lesz légkondicionált InterCity kocsi is. A Kék Hullám vonatokon korlátozott számban, 16 darab bicikli szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező a kerékpárjegy mellé.

Szombathely és Keszthely között naponta két pár közvetlen vonat közlekedik. Az egyik vonatpár Keszthelyen át Balatonszentgyörgyön és Fonyódon át Kaposvárig/ Pécsig közlekedik, így a Balaton déli partja is kényelmesen elérhető.

 • Pécs felől

Pécs és Tapolca között Kaposváron, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Keszthelyen át naponta közlekedik egy pár sebesvonat. Az idei évtől péntekenként még egy vonatpár közlekedik ezen az útvonalon, mely Pécsről kora délután indul. Vasárnaponként Fonyód és Pécs között egy kora este induló közvetlen sebesvonat is közlekedik.

 

Vonat Fonyód-Bélatelepnél – Fotó: Győrffy Árpád

Nőtt az utasforgalom

A 2018-as nyári szezonban a Balaton parton (a tóparthoz, vagy onnan vissza, illetve a tóparti állomások között) 1 557 ezren utaztak vonattal, 120 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, 8,3 százalékos a növekedés (déli part +9,8 százalék, északi +5,2 százalék). (A díjmentesen utazókat nem tartalmazzák az adatok, így a ténylegesen utazók száma ennél jóval magasabb).

Egyes balatoni vasútállomások utasforgalma akár meg is tízszereződhet nyaranta, a legtöbb állomáson pedig az előző, 2018-es turisztikai idényhez képest is nőtt az utasforgalom: Fonyódon, Balatonbogláron és Balatonlellén is 17-17%-kal, Keszthelyen 16%-kal, Balatonföldváron 14%-kal, Zamárdinban 8%-kal, Siófokon 7 százalékkal. Ezzel együtt hasonló mértékben nőttek a bevételek is. A balatonfenyvesi kisvasút is egyre népszerűbb, 2018-ban 17 százalékkal, 24 ezerre sikerült növelni az utasszámot.

Siófok vezeti a legforgalmasabb állomások listáját, 318 ezer utas érkezett vagy indult innen. Fonyódon 127 ezres, Zamárdin 136 ezres, a Balatonfüreden 124 ezres, Balatonlellén 110 ezres, Keszthelyen 101 ezres utasforgalmat mértek a 2018-as nyári szezonban.

A bringások körében is sikerült népszerűbbé tenni a vonatozást, 54 ezer kerékpárjegyet és Balaton kerékpárjegyet, valamint 30 ezer kerékpárhelyjegyet váltottak a Balaton partjára.

Jegyvásárlási lehetőségek

A menetjegyek, de akár az IC pót- és helyjegyek is megvásárolhatók az egyre több helyen megtalálható jegyértékesítő automatákból. Budapest és a Balaton között a Déliben, a Keletiben, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Baracskán, Kápolnásnyéken, Velencén, Velencefürdőn, Gárdonyban, Agárdon, Székesfehérváron, Siófokon, Zamárdiban, illetve Balatonfüreden található jegyértékesítő automata. Fonyódon, Keszthelyen és Nagykanizsán, valamint Martonvásáron csak bankkártyát elfogadó automata található. Automatából történő vásárlás esetén a menetjegyek 5 százalékkal olcsóbbak, mint pénztárból vásárolva. (A teljes lista elérhető a www.mavcsoport.hu oldalon.)

Az interneten vagy a Vonatinfó alkalmazásból is megvásárolhatja belföldi vasúti menetjegyét vagy bérletét, aki szeretné elkerülni a pénztári sorban állást vagy attól tart, hogy az indulás előtt már nem lesz helye az IC-vonatokon. Az interneten vásárolt jegy a jegykiadó kioszkokból vagy automatákból is átvehető 5 százalékos kedvezménnyel. Az okostelefonon, laptopon, mobileszközön bemutatható e-vonatjegy használatáért 10 százalékos kedvezmény jár a pénztári árhoz képest.

 

Vonatra várók a világosi állomáson – Fotó: Győrffy Árpád

Kedvezmények a Balatonhoz utazóknak

A MÁV-START a tavaly nyáron már népszerűnek bizonyult kedvezményekből állította össze ajánlatát a nyári szezonra. A kedvezménycsomag öt elemből áll: Balaton-bérlet, Vakáció bérlet, peremidős kedvezmények a nyári balatoni vonatok egy részére, Balaton Card kedvezménykártyába foglalt vasúti kedvezmény és a dolgozói bérlet mellé váltható 33 százalékos kedvezményű menetjegy.

Vonatjegyet az internetről – akár 20 százalék kedvezménnyel

A Balatonhoz a menetrendi keresőben @ jellel jelölt vonatokra az online vagy Vonatinfó alkalmazásból váltott, e-vonatjegyek esetében csúcsidőn kívüli vonatokra, legalább 100 kilométeres utazásokra 20 százalékos kedvezményt biztosít a vasúttársaság.

Balaton-bérlet

Budapestről a Balatonra korlátlan számú utazást biztosít a 30 napra váltható Balaton-bérlet 14 900 forintért. A Balaton partjára kedvezményes eljutási lehetőséget biztosító bérlet augusztus 15-ig vásárolható meg.

Vakáció bérlet a diákoknak

A 2015-ben bevezetett Vakáció bérlet főleg a fiataloknak szól. Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. A Vakáció bérlet további előnye, hogy a bérlet mellé gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, viszont fontos tudni, hogy a többi feláras vonat esetén (pl. InterCity) a pót- és helyjegyek megváltása alól nem ad mentességet. A köz- vagy felsőoktatásban részt vevő, érvényes magyar vagy nemzetközi nappali és esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkező tanulók, hallgatók válthatnak Vakáció bérletet (érvényes leghamarabb június 15-től). Ez a bérlet vasúti személypénztárban, jegyértékesítő automatából és interneten (automatás átvétellel) is megváltható. A 60 és 90 napos akár szeptember 30-ig is érvényes lehet, a 30 napos bérletek legkésőbbi érvényesség kezdete augusztus 11., a 15 naposé augusztus 25. lehet; az érvényesség kezdetét az utas választhatja meg (https://www.mavcsoport.hu/vakacio).

A 15 napos bérlet ára 9900 forint, augusztus 25-ig vásárolható meg; a 30 napos 15 900 forintért augusztus 11-ig, a 60 napos 24 900 forintért augusztus 1-jéig, a 90 napos pedig 34 900 forintért július 1-jéig váltható.

 

Irány a part – Fotó: Győrffy Árpád

33 százalékos kedvezmény a dolgozói bérlet mellé

Szeptember 30-ig 33 százalékos kedvezménnyel utazhat a MÁV-START és a GYSEV belföldi hálózatán, aki utazása megkezdésekor érvényes dolgozói vasúti bérlettel rendelkezik. A vasúttársaság nyári akciója lehetőséget ad a naponta vagy rendszeresen ingázóknak arra, hogy nyáron az ország egyéb pontjaira is – legyen az a Balaton, a Velencei-tó, a Mátra vagy más úti cél – kedvezményesen vonatozzanak (https://www.mavcsoport.hu/dolgozoi33). A 33 százalékos kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a kedvezményes jegy érvénytartamának első napján a vonattal utazó személy rendelkezik érvényes, tetszőleges viszonylatra szóló, saját részre (igazolványszámra) kiállított dolgozói vasúti bérlettel.

Diákmunkások az utasokért

A nyári időszakban diákok, hoszteszek segítik az utasokat a budapesti pályaudvarokon az egysoros sorban állásnál, illetve menetrendi információk nyújtásával számos Balaton-parti állomáson, de fiatalok segítenek a kocsiknál a bicikliseknek a kerékpárok fel- és leadásában is.

Diák segítők nyújtanak információt Fonyód, Keszthely, Badacsony, Révfülöp, Balatonfüred és Balatonalmádi állomásokon. Siófok és Zamárdi állomásokon, valamint a Balatonfenyvesen a kisvasút állomásánál angolul és/vagy németül is beszélő diákok segítenek az utasoknak. A siófoki, a fonyódi, a balatonfenyvesi, a balatonalmádi és a balatonfüredi állomáson minden nap, Badacsony és Révfülöp állomásokon pedig hétvégén a kerékpárok vonatra történő fel- és leadásának megkönnyítése érdekében szintén diákok segítenek.

Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár