Balatonszárszó – Többen is ismerték a finom halászlé készítés titkát

A laskói Munk Erik (oklevéllel) az idén is nagyon sikeres volt a versenyen - mögötte balról Dorogi Sándor polgármester, mellett Lukács István, a zsűri elnöke

Harmadik alkalommal is nagy sikerrel, kellemes hangulatban és finom ételekkel zajlott a Szárszói Halfőző Verseny a hétvégén.

 

A programot az idén is Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata és a Balatonszárszó Idegenforgalmáért és Turizmusáért Közalapítvány rendezte a község “Nagy strandján”, ahol a szükséges szolgáltatások már működnek, de június első felében még nem kell belépődíjat fizetni.
A több mint harminc csapat egy része szárszóiakból és a környező településeken élőkből verbuválódott, a többség azonban az ország távolabbi, halászléről neves vidékeiről érkezett. Így voltak a Balaton, a Duna, a Tisza, a Maros és Körösök mellől, és az idén is eljött a horvátországi Dráva-szögből a már többször is sikeresen szereplő laskói csapat. A feladat a szokásos volt, finom halételt kellett főzni.

 

Bajai Jópofa Srácok természetesen bajai módra készítették a halászlét. A főnök, Bíró Antal (kalapban) szerint ehhez nem kell semmi különös, csak egy jóízű ponty, finom apróra őrölt paprika, só, víz és hagyma. No, meg a végén a gyufatészta, amit csak a tálaláskor adnak hozzá

A zsűrit az idén is Lukács István háromszoros Oscar-díjas mesterszakács vezette, a laikus elnök dr. Obádovics J. Gyula matematikus, író, Balatonszárszó díszpolgára volt. A bírálásban részt vett még Tóth Imre, Nagy Tibor, Kiss Dezső Péter, Kertész Rezső és Mikulcza Gábor.

Lukács István szerint a zsűri tagjai rendkívül nehéz feladatra vállalkoztak, hisz már önmagában a több mint 30 halétel végigkóstolása is kemény kihívás. Ráadásul ezek közül ki kell választani a három legjobbat. Tovább nehezítette a feladatot, hogy a csapatok különböző tájegységeken kialakult receptek szerint főznek. Volt bajai, mohácsi, szegedi, balatoni stílusban elkészített halászlé és ezek különböző változatai.

 

A szárszói Baráti Bt. a halászlé mellett harcsapaprikást is készített. Mint a séf, Kovács Gyula (jobbról) elmondta, ehhez a 10 kilós harcsát a társaság egyik tagja fogta a Balatonban. A paprika is saját termésű volt. Az előre kicsit megsütött, megkérgesített harcsaszeleteket egy turmixolással sűrített, tejfölös habarással készített pörköltalapba főzték meg. Így finom is, szép is lesz. Most kapros nokedlivel ették, de túrós csuszával is finom – a zsűri harmadik hellyel díjazta a főztjüket

A zsűri végül is sikeresen elvégezte a munkát, és összességében úgy látták, hogy a csapatok többsége finom, de legalábbis emberi fogyasztásra alkalmas halászlét készített.  Lukács István szerint a legjobb halászlék mind ízük, mind állaguk szerinte kiválóak voltak. A készítők ismerték a kiváló halászlé készítésének titkát, a jó minőség alapfeltételét, hogy az ételt friss halból és megfelelő minőségű, mennyiségű fűszerpaprikából kell készíteni. Ezek adják meg a lé optimális sűrűségét, és ez biztosítja, hogy a halszeletek szépen egyben maradjanak a fogyasztáshoz.

 

Lukács István a 30-as sorszámú halászlével. A nemzetközi hírű mesterszakács szerint ennek az ételnek az állaga példaszerű

Dorogi Sándor polgármester az eredményhirdetés bevezetőjében nagyon sikeresnek értékelte a versenyt. Köszönetet mondott a versenyzőknek, a zsűrinek és az ajándékokat felajánló vállalkozásoknak, szervezőknek.

 

A megosztott első hely egyikét a Makói Autóscsárda baráti társasága nyerte el.  Mint Szabó Sándor csárdagazda (középen csíkosban) elmondta, különböző halakból készített alaplével főzik a halászlét. Filézve a Marosból fogott harcsát és egy ottani horgásztóból kifogott pontyokat főznek bele

 

A másik első helyet a  Dráva-szögi Laskói Ifjúsági Egyesület csapatát vezető Munk Erik kapta (középen a két évvel ezelőtt ugyanitt elnyerte a Kárpát-medence Halfőző Bajnoka serleggel). Az idén a csapatától függetlenül önállóan is főzött. A kettő közül az egyik csípősebb, sósabb volt. A halászlét a nálunk bajaiként ismert stílusban készítették és gyufatésztával fogyasztották. Az egyesület halászleve különdíjas lett.

A fentieken kívül különdíjat – és vele értékes ajándékokat – kapott a – szárszói Etelközi Csapat, az albertirsi Pont Y-JÓÓÓÓ Csapat, a Vidéki Ászok, a bátaszéki Balaton Királyai csapat és az Interambulance Zrt. csapata.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Balatonszárszó – Többen is ismerték a finom halászlé készítés titkát" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár