Balatongyörök – Zuhogó esőben főztek, buliztak a Szépkilátóban

Csak arra vigyáztak, hogy a tűz ki ne aludjon a bogrács alatt - Tibi, a Tibi, az uram, meg én nevű csapat séfje éppen megkavarja a györöki tarhonyás betyárosát

A néha borzalmasan szakadó eső ellenére is nagy érdeklődés mellett, rendkívül jó hangulatban zajlott Balatongyörökön a 3. alkalommal megrendezett “Háromlábú fesztivál”, az ország talán legszebb helyen megrendezett főzőversenye.


 

A sikert mutatja, hogy az első két rendezvényen induló 12-12 csapattal szemben az idén tizenhárom indulója volt a Szépkilátóban megrendezett versenynek. Bár a program, illetve a főzőverseny a bográcstartó állványról kapta a nevét, más eszközökkel is lehetett főzni. A lényeg, hogy valamilyen szabad tűzhöz illő finom ételt készítsenek az indulók.

A csapatok elsősorban a községben élő állandó lakosokból, magyar és külföldi üdülőtulajdonosokból, vendégekből verbuválódtak, a baráti társaságok mellett több civil szervezet, munkahelyi közösség is benevezett, de voltak olyan távolabbról érkezők is, akik kimondottan a rendezvény miatt választották az idén is kirándulásuk, nyaralásuk célpontjául Balatongyörököt.

Az ételeket retróáron, 200 forintos kóstolójeggyel lehetett vásárolni a csapatoktól, akiknek a művelődési ház 15 ezer forintig finanszírozta a nyersanyagköltségeket

Az ételeket retróáron, 200 forintos kóstolójeggyel lehetett vásárolni a csapatoktól, akiknek a művelődési ház 15 ezer forintig finanszírozta a nyersanyagköltségeket

 

Miközben készültek az ételek, a nagysátor alatti színpadon először a Mr. G. Blues Banda játszott, majd a képen is látható Badacsony Kedély Egylet Zenekar

Miközben készültek az ételek, a nagysátor alatti színpadon először a Mr. G. Blues Banda játszott, majd a képen is látható Badacsony Kedély Egylet Zenekar

A főzőcsapatok sátrak alatt próbálták megóvni magukat, ételüket, tüzüket a hol csak szemerkélő, máskor szakadó esőtől.

A Tourinform dolgozói csirkepaprikást főztek

A Tourinform dolgozói csirkepaprikást főztek

 

A győriekből álló Happy Pepe csapat séfje, Józsi éppen az autóhoz indul egy kis fűszerért a szakadó esőben

A győriekből álló Happy Pepe csapat séfje, Józsi éppen az autóhoz indul egy kis fűszerért a szakadó esőben

Az ételeket szakemberek értékelték. A zsűrit két mesterszakács, Gombkötő János és Németh Tamás, egy gasztroblogger, Somogyi Zoltán Max és Fekete György Pro Tourismo díjas szállodai szakember alkotta.
A közös véleményt összefoglaló Fekete György elmondta, hogy nagyra értékelték minden csapat munkáját, mert a rendkívüli körülmények között is finom és izgalmas ételeket kóstolhattak. A zsűri tetszését különösen a káposztás ételek nyerték el a szép kialakítás, jó állag és a finom ízek alapján. De kóstoltak nagyon jó pörkölteket, vadragút és más, a bográcshoz illő ételeket is. Személyes kritikaként annyit jegyzett meg, hogy amíg régen az ételek jelentős részét el szokták sózni, addig most inkább kicsit hiányzott a só némelyik ételből.

A zsűri - Gombkötő János, Németh Tamás, Somogyi Zoltán Max és Fekete György

A zsűri – Gombkötő János, Németh Tamás, Somogyi Zoltán Max és Fekete György

A konkrét eredményeket Villányi Éva, a rendezvény főszervezője, a művelődési ház vezetője ismertette. Az okleveleket és ajándékokat Bíró Róbert polgármester adta át.

A csapatok vezetői a díjátadón

A csapatok vezetői a díjátadón

Kilenc csapat elismerő oklevelet kapott és egy-egy üveg bort. Különdíjas lett a győriekből álló Laci Konyha csapat. Az oklevél és bor mellé egy egyhetes strandbelépőt.

A különdíjas Laci Konyha csapat vezetője átveszi a díjat Bíró Róberttől

A különdíjas Laci Konyha csapat vezetője átveszi a díjat Bíró Róberttől

A harmadik helyezett lett a Györöki Vadkanok csapata, második a Balatongyöröki Hölgyklub, az első pedig az osztrák, német, magyar tagokból álló Kicsi Huszár Regimentje csapat lett.
Az első helyezett jutalma az Andromeda Travel felajánlásaként egy 2×3 fős görögországi, makrigialoszi szállás hét éjszakára.

Györöki Vadkanok - Németh István (balról) és Bíró József 15 kilogram vaddisznó húsból készített pörköltet vargányával és vörösborral megvadítva

Györöki Vadkanok – Németh István (balról) és Bíró József 15 kilogramm vaddisznó húsból készített pörköltet vargányával és vörösborral megvadítva

 

Balatongyöröki Hölgyklub - Király Lászlóné (balról), Riba Istvánné és Romány Jutka - húsgombócos töltöttkáposztát készítettek györöki módra, pörkölttel, tejföllel

Balatongyöröki Hölgyklub – Király Lászlóné (balról), Riba Istvánné és Romány Jutka – húsgombócos töltöttkáposztát készítettek györöki módra, pörkölttel, tejföllel

 

Kicsi Huszár Regimentje - Györökön élő osztrák és német üdülőtulajdonsok, a Hatod kisvendéglő törzsvendégei a jobbról álló főnökkel, Kicsi Huszárral, azaz Márkus Tamással - itt is a kedvenc ételüket, a levélbe csavart töltöttkáposztát főzték

Kicsi Huszár Regimentje – Györökön élő osztrák és német üdülőtulajdonosok, a Hatod kisvendéglő törzsvendégei a jobbról álló főnökkel, Kicsi Huszárral, azaz Márkus Tamással – itt is a kedvenc ételüket, a levélbe csavart töltöttkáposztát főzték

 

Az eredményhirdetés után a tapolcai Jazzy Cherry zenekar koncertje zárta a programot. Közben kisütött a nap, igaz, nem sokáig, mert beesteledett

Az eredményhirdetés után a tapolcai Jazzy Cherry zenekar koncertje zárta a programot

 

Közben kisütött a nap, igaz, nem sokáig, mert beesteledett - a képen a Hamutiprók sátra a tanúhegyek panorámájával

Közben kisütött a nap, igaz, nem sokáig, mert beesteledett – a képen a Hamutiprók sátra a tanúhegyek panorámájával

Kép és szöveg Győrffy Árpád


 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár