Balatongyörök – Az idén is keresztezték a halat a borral a szüreti mulatságon

Az idei szüreti menetet egy jól nevelt madárijesztő vezette - Fotó: Győrffy Árpád

A balatoni hagyományoknak megfelelő, passzírozott alaplével készült halászlék voltak többségben a balatongyöröki hagyományos szüreti főzőversenyen, de a dunai illetve bajai tésztás halászlét kedvelők sem maradtak ízletes kóstoló nélkül.

 

A parti sétányon szombaton délelőtt megtartott versenyen tíz csapat állította fel bográcsát, volt köztük olyan is amelyik két fogással is versenyzett. Az ételeket az idén is szakavatott tagokból, köztük egy mesterszakácsból álló zsűri bírálta el. Madáchy Attila, a hévízi Lótus Therme Hotel konyhafőnök-helyettese, a két halászlé kedvelő vállalkozó, Farkas Attila és Noé Árpád, valamint a tapasztalataikat tolmácsoló Fekete György Pro Turismo díjas turisztikai szakértő elégedett volt a csapatok főztjével. Mint elmondták, az idén a hagyományos módon készült halászlék jellemezték a versenyt, nem “újragondolt” ételekkel akarták elnyerni a zsűri tetszését, amit igazán nem is bántak.

 

Dolgozik a zsűri – Fekete György (balról), Madáchy Attila, Noé Árpád és Farkas Attila – Fotó: Győrffy Árpád

A zsűri alapos megfontolás után az első hellyel a tavaly is győztes Kerka- és Perintparti Fiúk csapatát jutalmazta. A második a Balatongyöröki Horgászegyesület tagjaiból álló csapat lett, akik a győztesekhez hasonlóan hagyományos balatoni halászlével versenyeztek. A harmadik helyen a Dobán családból és barátaikból álló csapat végzett egy bajai módon készült halászlével.
A zsűri két különdíját a Kapuvári Ízvadászok és a balatongyöröki Kaméleon Hostel csapata kapta.

 

A Kerka- és Perintparti Fiúk csapat Zala és Vas határvidékéről, illetve Szombathelyről verbuválódott – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Balatongyöröki Horgászegyesület Bokor László irányításával főző csapata – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Dobán családból és barátaikból álló csapat bajai módra, alaplé nélkül készítette a halászlét, amit helyben főzött gyufatésztával tálaltak – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Kaméleon Hostel csapot egy hagyományos balatoni halászlére kapta a különdíjat – Fotó: Győrffy Árpád

 

Kapuvári Ízvadászok kapros harcsapaprikással és egy haltócsival tálalt hallevessel nyerték el a zsűri tetszését – Fotó: Győrffy Árpád

A főzőverseny az idén is szüreti mulatsággal kapcsolódott össze, amit a Tourinform irodától indított felvonulással nyitottak meg. A menetzenét a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar biztosította. A táncosok és más szüreti népek mellett a Balatoni Borbarát Hölgyek tagjai is részt vettek a felvonuláson. A kisbíró a községháza előtt és a parti sétányon elmondott hirdetményében a környék szőlőit, borait ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Útközben többen borral kínálták a közönséget. A kínálók között feltűnt Dart Vader, a sötét nagyúr is.

 

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekart Kiss Tamás karnagy dirigálta – Fotó: Győrffy Árpád

 

A kisbíró a környék szőlőit, borait ajánlotta a hallgatóság figyelmébe – Fotó: Győrffy Árpád

 

Darth Vadertől is szívesen fogadták a Bece-hegyi bort – Fotó: Győrffy Árpád

A menet érkezése után először Sárkány ármány címmel gólyalábas komédiával szórakoztatták az egyre nagyobb számban gyülekező közönséget, majd a Kis-Balaton néptáncegyüttes mutatta be műsorát. Közben megnyitott a Varázshangok Családi Játszóház is.

 

A balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Táncegyüttes visszatérő vendége a györöki szüreti mulatságnak – Fotó: Győrffy Árpád

 

A pécsi Brass & Roll zenekar is színpadra lépett – Fotó: Győrffy Árpád

 

A szüreti mulatságon több pince kínálta borait – Fotó: Győrffy Árpád

A halászléfőző verseny már fent ismertetett eredményével együtt Biró Róbert polgármester átadta a Virágos Balatongyörökért verseny idei díjait. A virágos falusi kert kategóriát Ácsmánné Varga Valéria nyerte, az Épített örökség megóvásáért díjjal pedig Polster Tamás munkáját ismerték el, aki egy 1920-as években épült Balaton-parti villát újított fel az eredeti tervek alapján.

A györöki szüretet utcabál zárta a Crazy Monday zenekar közreműködésével.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Légy te az első hozzászóló a(z) "Balatongyörök – Az idén is keresztezték a halat a borral a szüreti mulatságon" íráshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár