Balatonföldvár – Jelentős fejlesztések és újabb fizetős strand a láthatáron

A jövőnyárra várhatóan megújul a földvári Nyugati szabadstrand, de a szabad előtag kimaradhat a névből

Nem volt vitáktól mentes az elmúlt év Balatonföldváron, és a jelek szerint hasonló folytatásra számíthatunk az idén is, miközben a város turisztikai eredményei minden területen javultak.

 

A település legjelentősebb strandjának, a Keleti strandnak az életében, működésében az idén új periódus kezdődött. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán elnyert 40 millió forintos támogatásból fövenyes partszakaszt, baba-mama szobát alakítottak, értékmegőrzőket és beléptetőrendszer telepítettek. Az utóbbi egyben a másik változást is hozta, hogy a korábbi szabadstrandon az idei évtől belépődíjat kellett fizetni. Holovits Huba polgármester szerint nem volt könnyű folyamat a döntés elfogadtatása.

– Az elvünk az, hogy a strand működtetésével, fenntartásával járó költségeket nem valami általános adóból kell fizetni, hanem azoktól kell beszedni, akik használják a strandot. Az elv elfogadtatásában nagyon sokat segített a Földvár Kártya bevezetése, ami a helyi lakosoknak és üdülőtulajdonosoknak 5000 forint ellenében, illetve a környékbelieknek 7000 forint ellenében egész évben lehetőséget biztosított a strandra való belépésre és a strand előtti parkolásra. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel. A július 1-ei nyitástól 46.700 belépő volt a strandon, és több mint 20 ezer alkalommal használták a Földvár Kártyát.

 

Holovits Huba szerint a strandi belépődíj elfogadtatását nagyon segítette a Földvár Kártya bevezetése

Nem volt ennyire sikeres a vendégéjszaka után kapható térítésmentes turisztikai kártya, ami 25 százalék kedvezményt adott a belépőnél. Talán jobb kommunikációval eredményesebb lett volna.

– Hogyan alakult a strand gazdasági mérlege?

– Nyilván még nem készültek el az üzemeltetést végző Kft. teljes körű összegzései, de annyit már tudhatunk, hogy harmincmillió forint folyt be a belépődíjakból, ehhez még hozzájönnek a szolgáltatók által fizetett bérleti díjak.

– A fizetőparkolás bevezetését hasonló ellenérzésekkel fogadták, mint a strand fizetőssé válását.

– Ahogy korábban is hangsúlyoztuk, a város vezetését elsősorban nem a bevételi forrásaink bővítése motiválta ennél a döntésnél, a kikötő környékén és a part közeli utcákban kialakult kaotikus viszonyok felszámolása volt az elsődleges cél. Ez teljesen megvalósult, járhatóvá vált az érintett terület a legkeményebb nyári hétvégeken is. Ugyanakkor 16 millió forint bevétel származott belőle.

 

A tavasszal több lépcsőben alakították ki a fizetőparkolókat

– Hová mentek a kiszorított autók?

– Megtalálták azokat a területeket, ahol díjmentesen lehetett parkolni, és elfoglaltak egyes közparkokat. Igaz, ez nem volt teljesen új jelenség, mert a korábbi években is előfordult a főszezoni hétvégéken, hogy így kerestek helyet. Az egyik ilyen parknak besorolt területen, amit a gyakorlatban korábban is parkolóként használtak, hivatalosan is parkolót akarunk kialakítani. Ehhez át kell minősítenünk, és város más részén kell helyette zöld területet létrehozni. Ugyancsak parkolásra alkalmas helyeket akarunk kialakítani a kikötőhöz vezető utca mindkét oldalán. A terveink szerint ezek is fizetőparkolók lesznek a turisztikai főszezonban.  

 

Jövőre már hivatalosan is parkolóként fog működni a Bajcsy-Zsilinszky utca melletti terület, ahol a főszezonban fizetni kell majd a várakozásért

– Bár még korai mérleget vonni a nyári szezonról, milyen eredményre számítanak a szálláshelyek befizetései alapján?

– Tavasszal sokan azzal riogattak, hogy a Keleti strand és a parkolás fizetőssé tétele tönkreteszi a város idegenforgalmát. A július végéig ismert adatok azt bizonyítják, hogy több más balatoni településhez hasonlóan Balatonföldvár is növelni tudta a vendégforgalmát. A kereskedelmi szálláshelyeken és a magánszálláshelyeken összességében 10 százalék fölötti volt a növekedés. Mindez úgy, hogy vannak negatív tényezők is. Több olyan, eddig milliós idegenforgalmi adót fizető szálláshelyen fordult elő, hogy a gyermeküdültetésre koncentráltak, így adó onnan kevesebb folyt be. A bevételek várhatóan ennek ellenére is meghaladják majd a tavalyit.

– Az egy évvel ezelőtti beszélgetésünkben több tervezett fejlesztésről feltételesen, illetve tágabb időhatárokkal nyilatkozott. Hogy állnak most a tervekkel?

– Balatonföldvár nagyon szerencsésen tudott élni a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kínálta lehetőségekkel. Négy projekt megvalósítását céloztunk meg 1,2 milliárd forintos összköltséggel, mind a négyet támogatásra méltónak találták a bírálók. A település történetében még soha nem állt rendelkezésre ilyen nagy fejlesztési forrás, illetve lehetőség, ami közel egy időben tud majd megvalósulni. A legjelentősebb ezek közül 680 millió forint értékben a Zöld város pályázat. Ennek keretében az alapoktól a teljes rendszerig korszerűsítjük a nagyon népszerű, évi mintegy 50 ezer látogatót vonzó szabadtéri színpadunkat, a Kultkikötőt. Modern, kényelmes nézőtérrel, részben fedett színpaddal, megfelelő infrastrukturális, technikai háttérrel, szolgáltatásokkal újul meg. A pályázat megvalósítási területe kiterjed a környező park sétányaira, zöldfelületeire is. Mivel semmiképp se szeretnénk, hogy a munka akár a színház működését, akár az idegenforgalmi szezont zavarja, ezért csak következő szezon után kezdődik el a munka és a 2019-es szezonra készülnénk el vele.

 

A Kultkikötő színpada, nézőtere és teljes infrastruktúrája is megújul

 

Felújítják a Kultkikötő körüli sétányokat zöld területeket is

Ugyancsak TOP-os pályázati támogatásból valósítjuk meg a városháza teljes energetikai korszerűsítését megújuló energiára építve. A talajhőszivattyús rendszerű fűtést, megfelelő hőszigetelést építünk ki, és az épület két eltérő stílusú részét összhangba hozzuk. Ennek a fejlesztésnek a legfontosabb eredménye az lesz, hogy kevesebbe fog kerülni a működtetése. A munkát a nyár elejére szeretnénk befejezni.

 

Pofásabb és takarékosabb lesz a városháza épülete

Két olyan turisztikai pályázatunk van, amit szeretnénk már a 2018-as idegenforgalmi szezonra megvalósítani. Az egyik a Kulipintyó felújítása. Az épület emblematikus jelentőségű a város számára, mert ez volt a települést megálmodó Széchényi-családnak, Széchényi Viktornak, majd később a fiának, Széchényi Zsigmondnak, az Afrika-utazó vadásznak a villája. Öt éve kaptunk meg ingyenesen a magyar államtól, akkor átesett egy kisebb felújításon. Egy helytörténeti kiállítást alakítottunk ki benne, önkormányzati irodák működnek itt, és egy ingyenes felnőttképzési központ programjainak ad helyet az épület. A tetőszerkezet és a nyílászárók állapota nagyon leromlott. Ezeket a gondokat szeretnénk megoldani a támogatásból, és egy kisebb turisztikai attrakcióval, a 19-20. század fordulójának miliőjét, hangulatát megidéző interaktív bemutatóval bővül a hely.

 

A kulipintyóba új kiállítást is telepítenek

– Mi lesz a Nyugati szabadstranddal, aminek fejlesztése a tavalyi tervek között is szerepelt?

– Ez egy nagyon régi adósság, már harminc, de inkább negyven éve napirenden lévő kérdés. Ez a másik olyan turisztikai fejlesztés, amit a szezonra meg akarunk valósítani. Egy 150 millió forintos projekt keretében modernizáljuk a fogadóépületet és környezetét, burkolattal látjuk el a sétányokat, sportpályákat, játszóteret és a meglévő beton védmű mögött egy homokos napozó területet szeretnénk kialakítani. A strand a meglévő szolgáltatásokkal, szolgáltatókkal üzemelne tovább, de modernebb, esztétikusabb körülmények között.

– Pénztár is lesz a modernizált fogadóépületben?

– A belépődíj kérdésében még nem döntött a képviselő-testület. Ahogy mondtam, az elvünk az, hogy szolgáltatásokért, így a strand működtetéséért, fenntartásáért is a szolgáltatást igénybe vevő közönség fizessen, ne a város összes lakója. Amennyiben a testület itt is marad ennél az elvnél, a strand várhatóan belépődíjas lesz. Mivel ez jóval kisebb, és a rendelkezésre álló keret is jóval kevesebb fejlesztést tesz lehetővé, mint, ami a Keleti strandon az elmúlt 7 évben lezajlott, ezért a belépődíj mértéke várhatóan kevesebb lesz. Jelen pillanatban egy 500 forintos felnőtt és egy 300 forintos gyermek belépő gondolata kezd körvonalazódni.
Szeretnénk, ha a jövőben Balatonföldváron lenne egy jó minőségű, talán majd az ötcsillagos minőséget is elérő Keleti strand és az adottságai alapján egy kicsit szerényebb és mérsékeltebb árú Nyugati strand.

 

A következő szezonra korszerűsítik a bejáratot és a táblát is lecserélik

– Egy évvel ezelőtti beszélgetésünkben nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy 2018-tól már belépődíjat szednek a város nyugati részén nyitott kutyás fürdőhelyen.

– Nem lesz változás a következő szezonban, ingyenes marad a hely.

– Mit terveznek a kikötőtől nyugatra lévő fürdésre használt, sokak által központi szabadstrandnak is nevezett résszel?

– Ez egy mindenki által szabadstrandnak hívott, és így is használt, de kijelölt fürdőhelynek nem számító terület. Továbbra is megmaradna térítés mentesnek, ingyenesnek, így mindegyik kategória kedvelői meg tudják találni a nekik, illetve pénztárcájuknak is megfelelő fürdési lehetőséget.

 

A központi, vagy középső szabadstrand a kikötő nyugati oldalán

– Az öltözőhengereken és a vízibicikli kölcsönzőn túl itt legfeljebb mobilvécé jelentette a szolgáltatást.

– Ez pillanatnyilag így is marad, hisz mint mondtam, nem kijelölt fürdőhely. A jövőben az hozhat változást, ha a Bahart megvalósítja a vitorlás kikötő fejlesztésével kapcsolatos terveit. Ennek a területnek a szomszédságában egy szolgáltató épületet hoznak létre, amiben vendéglátóegységek és kulturált vizesblokkok is helyet kapnak, amiket részben a fürdőzők is használhatnak.

– A tervezett fejlesztés nagy port kavart a nyilvános internetes fórumokon több helyen arról lehetett olvasni, hogy a kikötőfejlesztés miatt elveszik a “szabadstrand” területét.

– A Bahart a meglévő mólók, illetve stégek átrendezésével 80-90 hellyel szeretné bővíteni a kikötő befogadóképességét. Ennek a feltétele a szükséges parti infrastruktúra megépítése. A Bahart elképzelése szerint a kikötő nyugati oldalán, a szabadstrandként ismert területtel határosan alakítja ki az előbb említett szolgáltató egységet. A fejlesztést a saját területén valósítaná meg, az önkormányzat a megfelelő mennyiségű parkolóhely kialakításához biztosítana mintegy 500 négyzetméternyi területet. De ez nem befolyásolja a strandolást, mert az érintett részt a fürdőzők eddig sem használták. Ráadásul a területért cserébe sokkal nagyobb és értékesebb fejlesztési, fejlődési lehetőséget kap a város. Így végre lehetőségünk lesz arra, hogy a kaszinó mellett már meglévő parkkal összekapcsolva a kikötő előtt egybefüggő közparkot alakítsunk ki, ahogy ezt 1905-ben is elképzelték.

 

A kikötő melletti szabadstrand zöldfelülete, aminek a széléből az 500 négyzetméternyi területet parkolónak akarják használni

 

A kikötőnek és a “szabadstrandnak” is helyet adó félsziget a wego.here.com műholdas térképén. A P betűvel jelzett, sárga téglalappal kiemelt részen most is működik egy parkoló mintegy 30 hellyel. Az érintett terület mintegy 8-900 négyzetméteres. A délkeletre lévő zöld területen ennek felénél kicsit nagyobb területet alakítanak parkolóvá

 

A kikötő bejárata előtti terület jobb oldalán jelenleg több büfé és egy fagyizó működik

– A kikötő bejárata előtti terület közepén jelenleg népszerű vendéglátó üzletek vannak.

A 2019-re megújuló kaszinó épületben egy minőségi étterem lesz, és az alsó szintjén ugyanolyan szolgáltatások kapnak helyet, amik itt megszűnnének. Ugyanígy a Bahart tervezett szolgáltató épületében is több üzlet lesz, így a szolgáltatási kínálat nem romlik, inkább javul.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár