Balaton Bike Fest Balatonfüred


Június 22-26. Bringa park
Balaton Bike Fest


A térség legnagyobb kerékpáros fesztiválja, idén nyáron öt szakágban indít versenyeket, így a sportolók a G-híd Triál, Monter Energy Dirt, X2S Tereptriatlon, Right Guard XCE versenyszámokban nevezhetnek.
Újra alkalom nyílik Balatonfüred legszebb részein a Balaton felvidék festői környezetében vezetett különböző nehézségű túrákon – Fundango Csillagtúrák, Bianchi Balaton Kerülő Túrákon- való részvételre.
2011-ben egy különleges túrával bővül a nyári Balaton környéki események listája. Az Ultrabalaton futóverseny és a Balaton Bike Fest rendezősége úgy döntött, hogy közösen indítja útjára júniusban az Ultrabalaton Bringatúrát. A három napos fesztivál központja Tihanyban lesz a Belső-tó partján, de a Balaton Bike Festen is lehet majd nevezni. Az Ultrabalaton Bringatúra nem verseny, hanem teljesítménytúra.
Egy hihetetlenül sikeres első 2010-es évad után az FMB World Tour megnyitotta az új évad kapuját. Az idei Freeride Mountainbike World Tour még több helyszínt foglal magában, ahol a versenyzőknek lehetőségül van a pontok gyűjtésére, hogy az összetettben minél előbbre kerüljenek. A turné 21 európai és észak amerikai állomásból áll, mely versenysorozat 8. állomásának a Balaton Bike Fest ad otthont. A nemzetközileg elismert biciklis rendezvények nagyszerű sportolókkal és magas rangú versenyekkel erősítik a freeride vonalát.


Versenyek – túrák


 


G-híd Triál


Helyszín: Balatonfüred, Bringa Park


Időpont: 2011. június 24-26.


 


A versenyek adott körökből állnak, ezek pedig ellenőrzött zónákból, úgynevezett szekciókból, melyek minimális lábletétellel teljesítendőek. A különböző akadályokból épült pályán a versenyzők látványos ugrásokkal mennek végig.


A balatonfüredi Bringaparkban idén MTB Triál Magyar Kupa versen is lesz. A Bringaparkban felépített pálya különlegessége, hogy minden természetes akadály, minden helyzet / technika / kihívás megtalálható, illetve alkalmazható. Óriás farönkök, több szikla, mint eddig bármikor, betoncső és kábeldob erdő fogadja az ide látogatókat. Idén is az összes kategória megmérettetheti magát a Balaton Bike Festen, kiemelt figyelemmel az UCI versenyzőkre – juniorok, elitek.


Az egykerekű-, és a Bike triál versenyzők közt – együtt és külön-külön – a fesztivál második napjában folyamatos verseny zajlik majd.


A Duál triál versenyen két versenyző két párhuzamos pályán küzd egymással. Az autós gyorsulási versenyekéhez hasonlóan az győz, aki előbb ér a célba.


A Magyar Triál Kupa napján 32 egykerekűs pályán, valamint 2×18 bike triál pályán zajlik majd a verseny.


 


Monster Energy Dirt


Helyszín: Balatonfüred, Bringa Park


Időpont: 2011. június 23-25.


 


A Mountainbike és BMX cross versenyeken belül a Dirt Jump mindig is jelen volt. Kezdetben a rendezvényeken ez csak egy olyasféle műsorszám volt, aminek segítségével kevésbé volt unalmas a közönség számára az idő. Ekkor a versenyzők összegyűltek egy ugratónál, ami nem feltétlenül a versenypálya része volt, mindösszesen egy szempontnak kellett, hogy megfeleljen: minél nagyobb magasságokba repítse a ridert, minél több időt töltsön a levegőben, így ott a lehető leglátványosabb trükkjét tudja bemutatni. Itt nem az idővel versenyeztek, egyszerűen, akinek a legnehezebb, leglátványosabb trükk után sikerült landolnia kerékpárjával, az nyert.


Mára a sport kinőtte magát nemzetközi versenyeket, rendezvényeket építenek a szakágra. 2010 óta, a Balaton Bike Fest – Monster Energy Dirt versenyszáma a legsikeresebb versenysorozat a – Freeride Mountain Bike World Tour része. A nemzetközileg elismert biciklis rendezvények nagyszerű sportolókkal és magas rangú versenyekkel erősítik a freeride vonalát. Célja egy objektív ranglista létrehozása, amely hétről hétre mutatja a legfrissebb állást, amely a turné elejétől a végéig nyomon követhető.


 


X2S Tereptriatlon Országos Bajnokság


Időpont: 2011. június 26.


 


A Balaton Bike Fest keretein belül a tavalyi, szelesre sikeredett verseny után idén – 2011. június 26. vasárnap – a Tereptriatlon Országos Bajnokságát rendezi meg a sportág első számú csapata az X2S KONA TEAM.


A balatonfüredi verseny a legkönnyebben teljesíthető tereptriatlon verseny. A kevés szintkülönbség miatt a megfelelő edzettséggel, de kevesebb technikai tudással rendelkező sportolóknak komoly lehetőség, hogy egy Országos Bajnokság keretében próbálják ki magukat.


A víz lételemünk, minden sportos családban van terepkerékpár és milyen jóleső érzés, tanulás vagy munka után felfrissülni egy pár kilométeres kocogással. Nem titkolt célunk, hogy a tereptriatlont ilyen típusú versenyekkel kell megszerettetni a több sportágat – akár csak hobbi szinten – űző multi sportolókkal.


2011-ben a Balaton Bike Fest-en az X2S Tereptriatlon Országos Bajnokságán szeretnénk a futást egy különleges Nemzetközi Kategóriás Olimpiai Cross Mountain Bike versenypályán megrendezni. A döntött kanyarban futás és a mini ugratók adta lehetőségek, igazán különleges, egyedi élményt nyújtanak majd, így a versenyt egy játékos futással tudod befejezni. Mindezek mellé a Balaton-felvidék dombjainak látványa garantálja a maradandó emlékeket.


 


Right Guard XCE Kupa


Időpont: 2011. június


Magyarországon először a fesztivál keretein belül megrendezésre kerül a MTB legújabb hivatalos szakága, az XCE verseny. A Right Guard XCE Kupa egy egyedülálló új típusú verseny, amely versenyszámot az idei évtől vezette be a nemzetközi szövetség. A verseny rendkívül látványos, a kb. 600 méteres pálya teljesen belátható, sok technikás kanyarral.


A pályát a Balaton idegenforgalmi központjában, Balatonfüred határában jelöljük ki, a várostól nyugatra (Tihany irányában), közvetlenül az új Bringapark mellett, ahol a dirt, és a triál versenyek is zajlanak.


A pénzdíjas verseny nyílt, bárki elindulhat, versenyzői licenc nem szükséges. Az egyes futamok résztvevőit a helyszínen sorsoljuk ki a nevezések függvényében.


Minden futamban maximum 10-en indulnak és onnan 4 versenyző jut tovább a következő futamban. A verseny egyenes kieséses rendszerben zajlik.


A Balaton Bike Fest Right Guard XCE nyertese egy HEWLETT PACKARD HPQ NB 620 laptoppal lesz gazdagabb.


 


Ultrabalaton Bringatúra


Időpont: 2011. június 25-26.


 


2011-ben egy különleges túrával bővül a nyári Balaton környéki események listája. Az Ultrabalaton futóverseny és a Balaton Bike Fest rendezősége úgy döntött, hogy közösen indítja útjára júniusban az Ultrabalaton Bringatúrát.


A vonalvezetés különlegessége, hogy a túrázók Tihany után Aszófő felé veszik az irányt majd onnan Pécsely és Vászoly dombjaira kell felkapaszkodni. Dörgicse után egy jó minőségű, döngölt földúton kell megtenni pár kilométert. A kezdeti nehézségeket feledteti a látvány, hiszen hol a Balaton hol pedig a Káli-medence tárul a kerékpárosok elé. A Balaton-felvidéket közelebbről is szemügyre lehet venni, hiszen Köveskálon keresztül halad tovább az út a Tanúhegyek felé. Kátalantóti után Nemesgulácsban van frissítő állomás így a bazaltoszlopokat alaposan meg lehet tekinteni.


A Balaton partját Badacsonytördemicnél “nyerik vissza” a résztvevők és Keszthely belvárosán áthaladva a déli partról is gyönyörködhetnek a maguk mögött tudott északi oldalban. Ezt követően mindvégig a kerékpárúton, illetve a kerékpárok számára kijelölt úton halad a túra útvonala.


 


Mindenki a saját tempójában haladva kerülheti meg a Balatont, a szintidő több mint 27 óra. 10 frissítőponton fogyaszthat minden résztvevő vizet izóitalt, kekszet, mazsolát, szőlőcukrot, gyümölcsöt (a frissítőpontok kb 20 km távolságra vannak egymástól). A célban óriási hangulat várja a Balatonkerülőket.


 


Az Ultrabalaton útvonala 19,8 km és 24,4 között nem aszfaltúton halad. A bringatúra


résztvevői szabadon eldönthetik, hogy ezen kívánnak menni, vagy az elkerülő aszfaltúton. Ez utóbbi 17 km-rel hosszabb. A két teljesítés között a szervezők nem tesznek különbséget.


 


 


 


 


 


 


 


Fundango Csillagtúrák


Időpont: 2011. június 24-26.


 


Balatonfüred legszebb részein és a Balaton felvidék festői környezetében vezetett különböző nehézségű túrák – Koloska túra, Nagy Gella (közepes) túra, Dörgicse (hosszú) túra, Kilátó túra, Éjszakai túra. Amelyek könnyű, erőpróbáló valamint haladó, edzett kerékpárosoknak ajánlunk. Az elveszett kalóriák és energiák pótlása is része a programoknak.


Kilátó túra


Ezt a túrát elsősorban haladó, edzett kerékpárosoknak ajánljuk, nem csak 48 km-es hossza, hanem relatív nagy szintemelkedése miatt is. A túra a Balatonfüred – Hidegkút – Balatonalmádi háromszög által határolt területen halad, érintve a környék legnagyobb hegyeit, melyek tetején felmászhatunk a térség legszebb panorámáival rendelkező kilátóira is.


Elsőként megmásszuk a Hidegkút mellett lévő 431m-es Recsek-hegyet, melynek tetején a Balaton-felvidék egyik legmagasabban álló kilátóhelye található.


Innen már látható következő úti célunk a veszprémfajszi Kálvária-domb (373m).


Felsőörs környékén egy étteremben felkészülünk a további mászásokra.


Következik a 295m-es alsóörsi Csere-hegy, a 327m-es csopaki Csákány-hegy és a 317m-es Tamás-hegy, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik Balatonfüred városára. Utóbbi három hegy mindegyikéről élvezetes, technikás, egy nyomsávos lejtőn száguldozhatunk, hogy ne csak a meredek mászásokról szóljon a túra.


Útvonal: Balatonfüred – Hidegkút – Veszprémfajsz – Alsóörs – Csopak – Balatonfüred


Táv: 48 km


Péntek (2011.06.24.) 15:00


Szombat (2011.06.25.) 14:00


Vasárnap (2011.06.26.) 10:00


 


Nagy Gella (Közepes) túra


Füredet elhagyva, a Koloska-völgy kanyargós ösvényein át a Koloska csárdához jutunk. A Balaton-felvidék egyik legmagasabban fekvő kilátópontjához (Recsek-hegy, Noszlopy Gáspár kilátó) meredek emelkedőn át jutunk el, ahonnan jó látási viszonyok közt Veszprémfajszra, Balatonfüredre és Tihanyra nyílik kilátás. Rövid pihenő után Hidegkútra lejtőzünk, majd kisebb mászással a Nagy-Gellát ostromoljuk meg. Innen pár kilométer száguldás a gyönyörű fekvésű Balatonszőlősi pincék mellett és kis levezetéssel a fesztiválközpontba érkezünk.


Útvonal: Balatonfüred – Koloska-völgy – Recsek-hegy – Hidegkút – Nagy-Gella – Balatonfüred


Táv: 30 km, terep.


Péntek (2011.06.24.) 15:30


Szombat (2011.06.25.) 10:00, 15:00


Vasárnap (2011.06.26.) 11:00


 


Koloska (Rövid) túra


Könnyű túra Füred legszebb részein át a híres Koloska csárda érintésével. A túra aszfalton halad a csárdáig, majd a merészebbek behatolhatnak az erdőbe is. A távot bárki képes teljesíteni. A végén Füred savanyú ásványvizét élvezhetjük.


Útvonal: Füredi móló – Fenyves park –„Piros templom” – Koloska Csárda – Koloska völgy – Fehér templom – Berzsenyi forrás – Füredi móló                  


Táv: 15 km


Péntek (2011.06.24.) 16:00


Szombat (2011.06.25.) 11:00, 16:00


Vasárnap (2011.06.26.) 12:00


Éjszakai túra


A 30 km-es túra megegyezik a közepes túra útvonalával, közepesen technikás terepen halad, ám az éjszakai viszonyok gyakran próbára tehetik a túrázókat.


Füredet elhagyva, a Koloska-völgy kanyargós ösvényein át a Koloska csárdához jutunk. Akik csak az éjszakai kerékpározás hangulatára kíváncsiak, itt meg is állhatnak. A túra további része éjszaka nehéznek, bizonyos szakaszokon nehezen járhatónak számít! A vállalkozóbb kedvűek a Balaton-felvidék egyik legmagasabban fekvő kilátópontjához (Recsek-hegy, Noszlopy Gáspár kilátó) meredek emelkedőn át jutnak el. Rövid pihenő után Hidegkútra lejtőzünk, majd kisebb mászással a Nagy-Gellát ostromoljuk meg. Innen pár kilométer száguldás a Balatonszőlősi pincék mellett és kis levezetéssel a fesztiválközpontba érkezünk.


Első és hátsó lámpa kötelező ezen a túrán! Olyan lámpa ajánlott, amiben nem csak egy pár kis led pislákol, hanem látni is lehet vele. Az idő is hűvösebb, mint nappal, megfelelő ruházat javasolt.


Útvonal: Balatonfüred – Koloska-völgy – Recsek-hegy – Hidegkút – Nagy-Gella – Balatonfüred


Táv: 10/30 km


Péntek (2011.06.24.) 21:00


 


Dörgicse (Hosszú) túra


Erőpróbáló túra a Balaton felvidék festői művészfaluihoz. Itt minden a kézművességről szól; borászatok, családi galériák, fazekas műhelyek. Mindez a Balatoni dombság változatos tájain keresztül, erdők, mezők, néhol nehezen járható utak. Szarvasok, őzek, más vadállatok felbukkanása várható. Az elvesztett kalóriák és energiák pótlása is része a programnak. Dörgicsén gulyás, Vászolyon házi tej- és sajt kóstolás a tószínpadon. A túra nagy része terepen halad. Csak megfelelő erőnléttel ajánlott!


Útvonal: Füredi móló – Tótvázsony felé – Zádorvár – Halomhegy – Dörgicse – Vászoly – Pécsely – Aszófő – Füredi móló


Táv: 56 km


Szombat (2011.06.25.) 9:30


 


A túrák változtatásának jogát fenntartjuk.


 


Bianchi Balaton kerülő túrák


Időpont: 2011.június 24-26.


 


Ezek túrák kifejezetten a családoknak, a Balaton körül üdülő vendégeknek, valamint a túrázni szerető kerékpárosoknak szólnak. Nem szükségeltetik a teljesítésükhöz versenyzőktől megszokott erőnlét, csak egy kis kitartásra és egy jó állapotban lévő kerékpárra van szükség, valamint az elhatározásra, hogy aktívan töltsük el szabadidőnket. Mindegyik túra vezetett, vagyis a szervezők kísérik a csapatot. Így lehet nézelődni, ismerkedni, kurjongatni, dalolászni menet közben.


 


Rövid túra (21 km)


A rövidebb túra kifejezetten a családoknak, bámészkodóknak szól, valamint nyeregbe pattanhatnak a versenyzők családtagjai, hogy belekóstoljanak ebbe a gyönyörű sportba.


 


Balatonfüredről indulunk a Tagore sétány végétől, a kerékpárúton haladunk a főút mellett. Majd felmászunk a belső út mellett frissen épült kerékpárúton Tihany szívébe, az Apátsághoz. Itt megtekintjük a panorámát és legurulunk a komphoz, ahol megfordulva a part melletti úton visszakerekezünk Füredre, itt némi frissítő mellett kipihenjük ezt a nem túl megerőltető kirándulást.


A túra várható időtartama 2 óra


A teljes szintfelvétel: kb. 150 méter.


A szervezők a túraútvonal változás jogát fenntartják.


 


Közepes túra (39 km)


A közepes hosszúságú 39 km-es túránk Magyarország egyik legszebb vidékén halad. A Balaton Felvidékből kaphatunk kis ízelítőt, de vigyázat, ebben a túrában van egy kis szintemelkedés, ezért a kissé merészebb kerekeseknek ajánljuk. Ne ijedjenek meg a „vasárnapi kerekesek” sem, mert tapasztalt túravezetőink tanácsai segítségével könnyen teljesíthető a táv. A gyönyörű kilátás kárpótolni fog minden bátor kerekest!


Balatonfüreden, a Tagore sétányról van a start és ide is érkezünk majd meg. Elindulunk a kerékpárúton, elhaladunk Tihany alatt, majd Aszófő, Balatonudvarinál átkelünk a főúton és haladunk tovább a bringaúton. Majd egy éles jobb kanyar után felmászunk a Vászolyra – az erőnket ide tartalékoljuk. Itt megpihenünk, feltöltjük kulacsainkat és magunkat némi energiával, majd átkerekezünk Dörgicsére és kezdődik a “gurulóverseny” Balatonakalira, közben megcsodáljuk a Balatont a “magasból”. Leérve a Balatoni kerékpárúton jutunk vissza Füredre.


A túra várható időtartama 3.5 óra.


A teljes szintfelvétel: kb. 350 méter.


A szervezők a túraútvonal változás jogát fenntartják.


 


 


Hosszú túra (75 km)


A leghosszabb 75 km-es túránkon a Balaton keleti medencéjét kerekezzük körbe a RÉV segítségével. Ezt kis Balaton-körnek is nevezik.


Elindulunk Balatonfüredről, a Tagore sétány végéről, haladunk a kerékpárúton, majd Tihanyban a part melletti műúton és elérjük a kompot. Áthajókázunk Szántódra, majd gurulunk Siófok felé. Balatonvilágoson szusszanunk egyet, gyönyörködünk a kilátásban, majd nekivágunk a „maradék” távnak. Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóőrs, Csopak és már vissza is értünk Füredre.


 


A túra várható időtartama 5 óra.


A teljes szintfelvétel: kb. 350 méter.


A szervezők a túraútvonal változás jogát fenntartják.


 


A túrákat tapasztalt kerékpárosok kísérik, tempójukat minden esetben a túrázók menetteljesítményéhez igazítva. A túrát szervizautó kíséri szerelőkkel a táv teljes részén, akik a továbbhaladáshoz szükséges kisebb javításokat (defekt, láncszakadás) percek alatt elvégzik.


 

Balaton Bike Fest – Balatonfüred 2011


Június 25. és 28. között kerül sor Balatonfüreden az első Balaton Bike Festre, amely egy nagyszabású, négynapos kerékpáros fesztivál lesz. Az érdeklődők a kikapcsolódás mellett több mint tíz versenyszámban tehetik próbára ügyességüket, s ha neveznek, ismert sportolókkal, celebekkel küzdhetnek együtt.


Okkal vetődik fel a kérdés, tulajdonképpen mi is a Balaton Bike Fest, és miért jött létre? 
– Régi elképzelésem volt, hogy csinálunk egy ilyen kerékpáros fesztivált – kezdte az ötletgazda Orczy Gergő. – Korábban már szerveztem rendezvényt bringásoknak, mint a két Mammut közötti dirt jump, illetve a Deák téri metro ride. Ráadásul ott voltam Magyarország első mountain bike, közelebbről downhill versenyén is. Az autósportba is belekóstoltam, onnan ismerem Szalay Balázst, és én, mint a bicikli szerelemese, illetve Balázs, mint kerékpárt kedvelő ember döntöttünk úgy, hogy belevágunk ebbe. Balázsnak remek kapcsolatrendszere van, és a tavalyi Közép-Európa Rali szervezésével a rendezés terén is letett valamit az asztalra, miközben én szakmailag átfogóan ismerem a kerékpárosokat, így a kettő jól kiegészítette egymást.
Orczy Gergő azt is hangsúlyozta, kerékpáros körökben Magyarországon még nem volt ilyen fesztivál, s ugyan sokan kérdően tekintettek rájuk, hogy meg tudják-e szervezni, de ő hisz benne, hogy működőképes eseményről van szó.


– Az olaszországi Garda Bike Fest mintájára egy többnapos kerékpáros fesztivál megvalósításán dolgozunk. Balatonfüred és Tihany legszebb részeire tervezzük az eseményeink központját, a versenyek útvonalát. A négy nap alatt közel tizenötezer résztvevőre számítunk. A rendezvény sportértékén túl Magyarország egyik legszebb természeti kincsére, az Európa-szerte egyik leglátogatottabb turista központra szeretnénk felhívni a figyelmet – mondta elöljáróban Szalay Balázs szervező.  


A Balaton Bike Festnek, valamint egyes versenyszámainak védnökségére több neves politikust sikerült megnyerniük a szervezőknek. Az alábbiakban az ő, illetve a fesztiválnak otthont adó városok polgármestereinek nyilatkozatait, és egy versenyző véleményét olvashatják.


Dr. Ujhelyi István, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke, a verseny védnöke: A szabadidő és versenysport események sokaknak kikapcsolódást, edzettséget, az országnak pedig hírnevet, reklámot és turisztikai bevételt jelentenek. Hosszú évek óta dolgozunk Balaton Bike Festhez hasonló rendezvényeken, remélem, hagyományt teremtünk, és sokakat látunk vendégül.


Bánki Erik, a verseny védnöke: „A Magyar Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának elnökeként mindkét szakterület szempontjából kiemelt jelentőségűnek tartom a Balaton Bike Fest rendezvényt. Az aktív kikapcsolódás iránt egyre növekvő igény mutatkozik, amit a turizmus kínálatának is követnie szükséges. A Balaton térségében e nagyszabású sportrendezvény, amelyre a szervezők mintegy tizenötezer résztvevőt várnak, méltó nyári szezonnyitónak ígérkezik. A Balaton Bike Fest olyan komplex rendezvény, amely minden korosztálynak színvonalas és sokszínű programot kínál a családoktól a sportolókig. A hazai vendégek mellett így méltán számíthat a külföldiek érdeklődésére is. Bízom abban, hogy mind a magyar, mind a hazánkba látogató külföldi résztvevők olyan élménnyel gazdagodnak, amely a későbbiekben is arra ösztönzi őket, hogy újra felkeressék a Balatont, és más hazai fesztiválokat, sportrendezvényeket.”


Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a verseny védnöke: „Balatonfüred tavaly elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet. A város azonban a kultúra mellett nagy támogatója a sportnak is. Balatonfüreden több mint 140 éve alakult az első vitorlás klub, a sportág eredményessége és múltja miatt évtizedek óta említik a települést a vitorlázás fellegváraként. Tavaly nagyszabású fesztivál keretében ünnepeltük a 40. Kékszalag vitorlásversenyt, melyet idén is hasonlóképpen kívánunk megrendezni és támogatni. Mióta a város kézilabdacsapata feljutott az élvonalba, azóta egyre több nemzetközi kézilabda tornának adtunk otthont. Rendeztünk már Tájfutó EB-t, két héten belül sor kerül egy Vívó Európa-bajnokság lebonyolítására, június 7-én pedig Triatlon Európa-bajnokságot rendeznek nálunk.
A városban 15 bejegyzett sportegyesület működik, összesen 23 sportágban. E sportágak közül a vitorlázókon és a kézilabdázókon kívül egyre sikeresebbek kerékpározóink is. Éppen ezért örömmel fogadtuk a többek között pár évvel ezelőtt Balatonfüreden megrendezett Tour de Hongrie-t, valamint nagy várakozással nézünk elébe a június 25-28 között rendezendő Bike Fest eseményeinek, ahol remélhetőleg láthatjuk majd a kerékpáros sportág színe-javát.
A Balaton Bike Fest eseményeivel egy időben, Tihany, Csopak és Paloznak településekkel együttesen rendezzük meg a VII. Balatoni Hal- és Borünnepet, valamint ebben az időpontban zajlik a Gitárfesztivál, a VI. Nemzetközi Kőszobrász Szimpózium is. Úgy gondoljuk, hogy e kulturális és gasztronómiai események még színesebbé, gazdagabbá teszik majd a Balaton Bike Festre érkező sportolók és kísérőik itt tartózkodását.”


Tósoki Imre, Tihany polgármestere, a verseny védnöke: „Önkormányzatunk stratégiai célként fogalmazta meg a település aktív turizmusának fejlesztését. Ezeket a célokat szem előtt tartva tudatosan tervezzük a kerékpárút építési programunkat, melynek első szakasza a tavalyi évben átadásra is került. Az új kerékpárút közvetlenül kapcsolódik a balatoni bringaúthoz, melyet összeköt a település központjával. 2010-re tervezzük a Balaton-parti szakasz átadását is. Kiemelten fontosnak tartom az egyre nagyobb méreteket öltő kerékpáros turizmus Tihanyba csábítását, hiszen a félsziget történelmi emlékhelyei, műemlékei, természeti adottságai kiváló lehetőséget nyújtanak az ide látogató vendégek számára. Szívesen támogatjuk az ehhez hasonló, nagyszabású sportrendezvényeket, hiszen sok látogatót vonzz a településre és óriási a reklám értéke. A Balaton Bike Fest tihanyi helyszíne a Visszhang dombot a hajóállomással összekötő út, amely kiválóan alkalmas a verseny megrendezésére.
Családommal én is gyakran kerékpározom; a környék rengeteg látnivalót kínál, és a testmozgás is fontos része az életünknek. Speciális downhill kerékpárokat eddig még nem próbáltam ki, de ha lehetőségem kínálkozik, természetesen szívesen kipróbálom.”


Buruczki Szilárd, hegyikerékpár-versenyző: „Szeretném idén megnyerni a Top Maraton sorozat és a maraton illetve az olimpiai krossz magyar bajnokság mellett az idei év nagy durranását: a Balaton Maratont. Nagyon örülök a Balaton Bike Fest kezdeményezésének, hogy hasonló biciklis fesztivált szeretnének a rendezők, mint a Garda tónál, Olaszországban van. Remélem, jobban fellendíti a bringázás népszerűségét és egyre többen jönnek versenyezni, tekerni.


Kritériumverseny:
Az országúti kerékpársport egyik leglátványosabb versenyszáma a kritérium verseny, melyek közös jellemzője, hogy városok központjaiban, a közönség számára folyamatos látványosságot nyújtó, 1-2 km-es körpályán kerülnek lebonyolításra. A verseny értékelésébe beszámítanak az előre meghatározott körönként (3-4 körönként) beiktatott részhajrák, ahol pontokat lehet szerezni. Minden egyes részhajrában az első négy versenyző szerez pontot (5-3-2-1 pontokat). A verseny végén győz az a versenyző, aki a részhajrák során a legtöbb pontot gyűjtötte. A nemzetközi verseny mezőnye 1 óra + 1 kört tesz meg a pályán, amely nem mindennapi látványosság a sportkedvelők számára.


Mountain Bike:
Az egyik legdinamikusabban fejlődő, alig néhány évtizedes múltra visszatekintő, az Amerikai Egyesült Államokból származó, természetben, terepen, kerékpárral űzhető sportág a mountain bike, magyar megfelelőjén: hegyikerékpár. Hegyvidéken, nehezen járható, saras, gyökeres, köves terepen rendezik versenyeit. A ’96-os olimpián, Atlantában mutatkozott be.  A sportág első magyar olimpikonja Vinczeffy „Zerge” Zsolt, aki a 2004-es athéni ötkarikás játékokon Magyarország képviselőjeként írt sportági történelmet; Pekingben Parti András 23-ként zárt. A hegyikerékpározás szakágai: az olimpiai krossz, a maraton, a downhill, a four cross és a triál, melynek képviselői bajnoki rendszerben is versenyeznek.


Downhill:
A Downhill – röviden DH – a mountain bike egyik szakága, melyen a pálya nyomvonala teljes egészében lejtőn kell, hogy haladjon, az nem kényszerítheti a versenyzőt tekerésre – írja a honi szabályzat –, mely a magyar hegyek sajátosságából, a nem igazán nagy és meredek mivoltából adódik. pálya hosszát meghatározó előírás a minimum 1000 méteres hossz. A verseny ideje minimum egy perc. Nem a tekerés, hanem a versenyző technikai tudása a fő szempont. A versenyeken kétszer száguldanak le a hegyoldalon a kerekesek, az időmérőt a döntő követi. Versenyeikre jellemző a nehéz pályaviszonyok ellenére elért hajmeresztő sebesség. Gyökeres, lépcsősoros szakaszokon is lélegzetelállító tempóban haladnak lefelé.


Triál:
Hegyikerékpáros szakág, melynél az ügyesség a legmeghatározóbb. Versenyeik lebonyolíthatók szabadban és fedett helyen egyaránt. A triál egy olyan típusa a kerékpáros versenyeknek, mely adott körökből áll, ezek pedig „ellenőrzött zónákból”, ún. szekciókból, melyek minimális hibaponttal teljesítendőek. A verseny teljes időtartamát mindig az adott összes akadály teljesítéséhez igazodva kell meghatározni.


Waterjump:
Vízbeugrás kerékpárral. Olyan műsorszám, mely látványossága miatt a közönség egyik kedvence lehet. A bringások ugratón felgyorsulva, a levegőben trükköket bemutatva érkeznek kerékpárjaikkal a vízbe. Viszonylag kis helyigénye van a produkciónak, ezért folyamatosan lehet követni a show-elemeket tartalmazó produkciókat.


Dirt:
Enyhe lejtésű, ugratókkal és extrém pályaelemekkel kialakított pályán megrendezett viadal, ahol nem a távolság és az idő leküzdése a szempont, hanem a „ridereknek” a közönséget és a bírókat kell látványos bemutatójukkal, levegőben produkált trükkjeikkel lenyűgözni.


Mountain Bike maratonok (XCM): 
A maratoni versenyeknek hazai viszonylatban is kiemelkedő jelentőségük van az indulók létszámát illetően. Az elmúlt esztendők tapasztalatai, rajtlistái alapján egy-egy nemzetközivé vált – volt, hogy tíz ország kerekeseinek részvételével zajlott az esemény – maratoni verseny alkalmával akár 1500-an is rajthoz állnak. A szakág kétezer körül alakult, 2004-től pedig már magyar bajnokot is hirdetnek. A szervezők alkalmanként közel 30 kategóriában hirdetnek győztest. Nem olimpiai szám.  A szakági szabályzat az amatőrök részvételét is lehetővé teszi, de bajnoki címet és a kupasorozat pontjait csak versenyengedéllyel rendelkezők kaphatják. A maraton versenyeken indulók három távból választhatnak: a maraton 2-4 ezer méteres szintkülönbséggel 80-100 kilométer feletti is lehet, a félmaraton 50-80 km, a kismaraton pedig 25-40 km. A hölgyek utóbbi kettőn versengnek. (Forrás: Balaton Bike Fest)


További információ a rendezvény honlapján

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár