Badacsony – Akár helikopter hangár is épülhetne Rákay Philip védett villája alá – bővítve!

A Badacsony délnyugatról középen a romosan árválkodó Ranolder-villával - Fotó: Győrffy Árpád

A Ranolder-villa tulajdonosa érdekes indoklással és adatokkal kéri az önkormányzattól, hogy növeljék ötszörösére a terület felszín alatti beépíthetőségét. Amennyiben a képviselők támogatják, egy kisebb katedrálist is el lehet majd helyezni a Badacsony gyomrában.
A  cikk megjelenése után Rákay Philip levélben fejtette ki álláspontját, amit az írás végén változtatás nélkül közlünk.

A védett épület a környező ingatlanokkal “Mezőgazasági múzeum, volt Ranolder-féle püspöki nyaraló” néven szerepel az önkormányzat “Műemléki épületek” nyilvántartásában. A több mint 10 éve a felújítás és egy esetleges pusztulás között időző kultikus villa sorsáról többször írtunk az elmúlt években. Így arról is, hogy egy időben még Tiborcz István, illetve cége, a BDPST is birtokolta Ranolder János egykori veszprémi püspök 156 éve épített nyaralóját, majd az idén áprilisban Rákay Philip érdekeltségébe került.

A Ranolder-villa 2003 májusában, amikor még a hegy igazi ékessége volt – Fotó: Győrffy Árpád

A villáról egy éve annak kapcsán is írtunk, hogy a település önkormányzata 466 millió forint rendkívüli támogatást kapott egyes hegyi utak, köztük a Ranolder-villához vezető út helyreállítására.  Rákay Philip most azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy két ponton módosítsák a Helyi Építési Szabályzatnak (HÉSZ) azt a részét, ami a villára, illetve annak telkére vonatkozik.  Krisztin L. László polgármester a testület november 4-ei ülésén javasolja vitára a tulajdonosi kérést.

“Tisztelt Polgármester Úr! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a folyamatban lévő HÉSZ módosítás keretein belül a tárgyi ingatlan vonatkozásában az alábbi módosításokat vezettesse át a módosítás tervezőjével:
1. A felszín alatti beépítés mértéke 2% helyett 10%
Indoklás: Tárgyi ingatlan jelenlegi állapota: egy 2009-ben megkezdett és jó 10 évvel ezelőtt felhagyott építkezés és annak munkagödrei.
A műemléki felújítás során nagymennyiségű (mintegy 10 000 m3) földet kell visszatölteni, amelynek a helyszínre szállítása jelentősen megterheli a környezetet és az odaszállítás útvonalát.
Amennyiben az eredeti támfalak kontúrján belül földalatti beépítést alakítunk ki, úgy ennek a földtömegnek csak a felét kell a helyszínre szállítani.
2. Az eredeti műemléki funkció visszaállítása: Lakó
Indoklás: A műemléki felújítás során az eredeti tereket és az azokban egykor volt funkciókat kívánjuk helyreállítani, hogy a műemléki felújítás eszmeisége a legkevésbé sérüljön…

A Ranolder-villa nem sokkal a felújítás megkezdése után, 2009 májusában

A Ranolder-villa nem sokkal a felújítás megkezdése után, 2009 májusában – Fotó: Győrffy Árpád

A Ranolder-villa 2020 áprilisának végén

A Ranolder-villa 2020 áprilisának végén – Fotó: Győrffy Árpád

Információink szerint az érintett telek mintegy 3700 négyzetméteres, így a beépíthetőség 10 százalékra növelése esetén 370 négyzetméteres föld alatti terület válna beépíthetővé.

A 370 négyzetméteres alapterülettel és a Rákay Philip által megadott, legalább ötezer köbméteres térfogattal számolva a Badacsony gyomrába kerülő üreg átlagos belmagassága 13,5 méter lehetne. Ebben a térben már nyugodtan el lehetne helyezni egy kisebb fogadalmi templomot, de mellette még egy helikopter hangárnak is maradna hely. Ha az utak védelme miatt kevesebbet töltenek be a 10 ezer köbméteresnek írt munkagödrökből, akár egy kisebb toronyházat is be lehetne építeni a villa alá.

Győrffy Árpád

A cikk megjelenése után Rákay Philip levélben fejtette ki a fentiekkel kapcsolatos véleményét. Engedélyével változtatás nélkül közöljük a levelét.

 

Tisztelt Győrffy Árpád!

Feltételezem, hogy amikor Önt megkérdezik, mi is a foglalkozása, büszkén rávágja: újságíró. Ki kell zökkentsem ebből a rózsaszín álomból: nem, nem az. A valódi újságíró először felkészül, tájékozódik, kérlelhetetlen kiváncsisággal utánajár az adott témának, netán megkérdezi az érintetteket, akikről közölni készül valamit, majd leül és ír. Jó esetben igazat.
Nem így Ön, aki mindenféle berögzült percepciók alapján fabrikálja cikkeit, tele ostobasággal, hangulatkeltő negyedinformációkkal és hangzatos badarságokkal, amelyek persze köszönőviszonyban sincsenek az igazsággal.

Ha megkérdezett volna engem, netán a Ranolder villa tervezésével megbízott műemlékes építész csapatok vezető tervezőit, örömmel elmondtuk volna, hogyan szeretnénk megmenteni – az utolsó utáni pillanatban – azt a közös kulturális kincset, amelyet Ranolder püspök atya hagyott az utókorra. De Öntől távol áll az ilyesmi, nem kérdez… Nyilván sokkal egyszerűbb leírni, azt a marhaságot, hogy “Akár helikopter hangár is épülhetne Rákay Philip védett villája alá’. Akár. Persze. Akár űrhajókilövő bázis is, de akár vidámpark óriáskerékkel, nem is beszélve a 4-es metró új, badacsonyi megállójáról…

Ezzel szemben az igazság az – amennyiben Önt ez egyáltalán érdekli -, hogy Magyarország legjobb szakembereivel éppen azon dolgozunk, hogyan lehet a villát statikailag megerősíteni, az eredeti támfalvonal mentén olyan tartószerkezetet, betonból készült kubatúrát építeni köré, amely kellőképpen megóvja az épületet a hegy felől érkező omlástól, nyomástól, lezúduló víztől és egyéb eróziótól. Minderre azért is szükség van, mert az épület mögül az elmúlt évtizedben több ezer köbméter bazaltot termeltek ki illegálisan, ami miatt a hegy irányából bármikor beomolhat, megcsúszhat a partfal, súlyos – vagy akár végzetes – károkat okozva a műemlék épületben.

A HÉSZ módosítását is éppen azért kezdeményeztük, hogy a támfalrendszer belsejét – amit statikai, műemlékvédelmi szempontból amúgy is elkerülhetetlen lesz megépíteni – ne földdel kelljen visszatölteni, hanem elhelyezhessük benne az épület egykori kiszolgáló funkcióit. Ezek a funkciók korábban több melléképületben és gazdasági épületben voltak elhelyezve, ma viszont csak a villa védett, műemlék tereiből lehetne leválasztani őket, ami miatt sérülnének a korábbi, reprezentatív térkialakítások. Ráadásul a villa alatti mínusz 1-es pinceszint beton alaplemezét – egy korábbi érvényes építési engedély birtokában – sok-sok évvel ezelőtt az egyik tulajdonos már elkészíttette, erre a meglévő állapotra épülne a villát körülölelő, földalatti védmű, az eredeti, külső támfalvonal visszaépítésével.

Magyarul: a hegy gyomrába semmi más nem épülne vissza, nem ásna ki senki semmit mélyebbre, mint amilyen a mostani állapot, s kívülről sem látszana semmi egyéb, mint a régi, a villára oly jellemző, karakteres első támfal. S a pinceszinten elhelyezett kiszolgáló helyiségek kiváltanák annak a két melléképületnek a visszaépítését is, amelyek mind a mai napig fel vannak tüntetve a hivatalos térképmásolaton, s amelyekkel így nem kellene tovább növelni az egyébként 4080 négyzetméteres telek beépítettségét, terhelve ezzel a villa közvetlen környezetét.

Ez tehát az igazság, amit örömmel elmondtunk volna az ominózus cikk megjelenése előtt is. Amennyiben Ön képes túltenni magát azon, hogy éppen az én cégem a tulajdonosa ennek az emblematikus épületnek, akár megírhatná a valóságot is!

Köztünk szólva, nem éppen Ön az, aki – ha van oka rá, ha nincs – folyamatosan a Balaton értékei miatt aggódik? Ha őszinte ez a lángolás, akkor rossz hírem van: ebben a pillanatban én vagyok az egyetlen, aki meg akarja menteni és eredeti pompájában tündöklő, klasszicista villaként szeretné helyreállítani a Ranolder villát.
Meglehet, idealista vagyok, amikor azt gondolom: az ilyesfajta törekvést illene valamelyest tiszteletben tartani. Már csak azért is, mert a Ranolder villa – ha egyszer végre elkészül – olyan közös kulturális kincsünk, amelyben mindenki gyönyörködni fog, aki e páratlan tájra látogat, vagy akár itt él…

Higgye el, az ilyen írások nem segítik, kizárólag hátráltatják a Ranolder villa megmentésének amúgy sem zökkenőmentes, ráadásul rendkívül költséges és bonyolult folyamatát!

Belátásában bízva,

Üdvözlettel:
Rákay Philip

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

7 Comments on "Badacsony – Akár helikopter hangár is épülhetne Rákay Philip védett villája alá – bővítve!"

 1. Bazaltvirág | 2021.09.12. at 22:32 |

  2021.09.12. A villa továbbra is rohad…

 2. Kemény Zsigmond | 2020.11.17. at 20:35 |

  El, és újra olvasva Győrffy Ur cikkét, valamint a hozzá írt véleményeket, megerősödött bennem a tudat, hogy komoly erőkkel veszi fel a küzdelmet, aki szélesebb közérdek védelmében száll síkra. A felvetett téma csak egy az egyre mindennapivá váló – nem tiszta/vitatható- szerzési törekvések és azokban alkalmazott trükközések sorában (Balatonkenese, Kikötő utcai “parti”-telkeket ővező, többszáz négyzrtméter meder teljes csupaszra kotrása,m ráadásul azzal a “jótékonysággal”, hogy természetvédelmileg megtisztítják a szennyezettségtől…Feltehetően ezt is felmérte és megítélte valamely hatóság(ok)…Nem hagyható figyelmen kívül az a vészjelző pökhendiség, lenéző arrogancia, amit megengednek maguknak a jogi csűrés, csavarással is felvértezett -úgy, pestiesen… ügyeskedők!

 3. Tisztelt Varga úr!
  Örülök, hogy egyes “Balatonért aggódó cikkeim” megfelelnek az Ön ízlésének, gondolkodásának, elvárásainak. Ugyanakkor nem várom el, hogy Ön minden cikkemmel így legyen.
  Üdvözlettel: Győrffy Árpád

 4. Varga Gyula István | 2020.11.12. at 12:07 |

  Tisztelt Győrffy úr,
  Ez a cikk valóban kilógott a Balatonért aggódó cikkei sorából, tele hatásvadász elemekkel, mintha nem is Ön írta volna…. Szerencsére rendbe tette a tulajdonos.
  Én a műemlék épületnek drukkolok, hogy megmaradjon,felújuljon, mint a környék egyik legszebb műemléke.Ilyen munkára mindig is csak mecénás hajlamú, s erre hivatott emberek vállalkoztak, akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgokat.
  Cikk írás előtt nem ártott volna tanulmányozni Ranolder püspök Balaton-felvidékről írt gondolatait is(ami a mai napig nem igen valósult meg.)
  Kérem, tartsa meg az eddigi színvonalat, ne engedjen a bulvárosodás kísértésének.
  Üdvözlettel:
  Varga Gyula István

 5. Győrffy Árpád | 2020.11.07. at 21:49 |

  Tisztelt Haris Úr!
  Én nem gondolom, hogy a blikkfangos címmel probléma lenne. Ha nem ilyet adok a cikknek, Ön bizonyára el sem olvasta volna, s a gondolatait sem oszthatta volna meg velünk.
  Én egy nyilvános ülés előterjesztését ismertettem egy kis számolással kiegészítve, hogy szemléletesebbé tegyem, milyen háttérrel hoznak döntést a képviselők. Azt nem is reméltem, hogy a kérelmező itt olyan kijelentéseket tesz, amik alapján később könnyebb lesz számonkérni rajta az eredményt. Talán ez is segít abban, hogy a Ranolder-villa helyreállítása nem csak a műemléki hatóságok egyetértésével, hanem szabályosan is történjen. S így elkerüljük, hogy például erre is kiugró manzárdablakok kerüljenek, mint a Szent György-hegyi Tarányi-présházra. Úgy tudom, hatósági engedélyben ott sem volt hiány. https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/szent-gyorgy-hegy-gazdara-talalt-a-taranyi-preshaz-de-ezt-meg-szoknunk-kell/
  A focistadionos párhuzammal illetve véleményével teljesen egyetértek.
  Üdvözlettel:
  Győrffy Árpád

 6. Haris György | 2020.11.07. at 00:39 |

  itt üt vissza, ha egy blikkfangos cím miatt az egész cikk valóságtartalma megkérdőjeleződik. Nem vagyok egy NER fan, sőt. De a válaszlevélben elég sok megfontolandó információ elhangzik. Talán azokat kellene górcső alá venni a felesleges hangulatkeltés helyett. Egy műemléki épület felújítása – ha az megfelel az előírásoknak – csak üdvözlendő. Még mindig több értéket mutat mint egy focistadion Bivalybereznyén….

 7. Kedves Olvasók!
  Jelzem, hogy több kamunévről, címről leadott hozzászólást töröltem. Ide csak felnőtt, véleményét nevével, személyével is vállaló emberek hozzászólását várom.
  Győrffy Árpád

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár