Almádi hotelfelújítás – Az ingyen vacsora mellé az étkészletet is lenyúlnák – Frissítve 2.0!

Balatonalmádi panoráma a Csere-hegyi kilátóból a hányatott sorsú egykori Auróra Hotellel - Fotó: Győrffy Árpád

A napokban adták hírül a médiumok, hogy teljesen megújult Balatonalmádi legnagyobb szállodája, az egykori Auróra hotel.  Az adatokat látva nekem úgy tűnik, az 1454 millió forint közpénz támogatással lezajlott munka jórészt kimerült a bútorok és más berendezések lecserélésében. Persze ez sem kevés. Ami igazán új, kisemmiznének bennünket az ötven éven át fenntartott szabad átjárási jogból.

Az Auróra több siófoki szálloda után, az 1960-as évek második felében épült a balatonfüredi Marina Hotellel egy időben. “A Balaton-parti szállodaépítési program soron következő állomása Balatonalmádi, ahol Auróra néven 240 szobás idényszálló építését kezdik meg a jövő évben. A színész üdülő, s a védett jegenye-sor között épülő 12 emeletes szálló költsége előreláthatólag meghaladja a 35 millió forintot. Az étterem nélkül létesítendő szálló valamennyi szobáját loggia veszi körül, ahonnan ragyogó kilátás nyílik körkörösen a Balaton-partra” – tudósított a Napló 1966 karácsonya előtt néhány nappal.

Az “idényszállóhoz” éttermet azért nem terveztek, mert nem sokkal korábban, 1964 augusztusában adták át a vendégeknek a Pannónia éttermet a falu közepén. A szezonális és éves működésű részt is tartalmazó 800 személyes vendéglátóhelyet a VÁÉV 6 hónap alatt építette meg a tervezett 15 hónap helyett 9 millió forintért.

A Pannónia Étterem öt évvel az átadás után – Fotó: Inkey Tibor – Fortepan.hu

A Hotel Aurórát 1969. április 28-án avatták fel, május első napjaiban fogadták az első külföldi vendégcsoportokat, ezek jellemzően a “baráti szocialista országokból” érkeztek. 1975. júniusában én is kalauzoltam őket, amikor egy délutános műszakot ledolgoztam kocsirendezőként az Aurórában. Akkor főleg jugoszláv és csehszlovák vendégek voltak, az endékásokat későbbre ígérték. Csomagokat cipeltem a portáig, vagy irányítottam a vendégeket az étterembe, az alagsori drinkbárba, reggelizőbe és a közeli saját strandra. Lifttel felmehettek a panorámában gyönyörködni a tetőtéri teraszra.

A Hotel Auróra a park felől az állványzatra emlékeztető jellegzetes képével. A terveket a Középület Tervező Vállalat készítette Kürthy László irányításával – 1969 – Fotó: Bauer Sándor – Fortepan.hu

Ajándékbolt a hallban – Hotel Auróra – Fotó: Bauer Sándor – Fortepan.hu

A 75-ös árakra nem emlékszem, csak az ezerforintos havi fizetésemre (plusz borravaló). Szerencsére az induláskori árak fennmaradtak egy hirdetésben: 1969-ben egy kétágyas szoba egy éjszakára reggelivel az elő- és utószezonban 130.—, a július—augusztusi főszezonban 200.— forintba került.

A Hotel Auróra recepciója a nyitás idején – Fotó Bauer Sándor – Fortepan.hu

A szálló második nagyobb korszaka 1995 áprilisában kezdődött, amikor a privatizációra kijelölt hotelt Wossala György cége vette át üzemeltetésre. Mivel az előző üzemeltető az összes addigi foglalást visszamondta, dömpingáron, 2.500 forintért próbálta értékesíteni a szobákat egy-egy éjszakára. Terve be is jött, a vendégeknek tetszett, de más balatoni szállodások körében nem aratott nagy sikert, mert jóval aláment a megszokott mértéknek. Annyira kiakadtak rá, hogy politikai beavatkozással semmisnek nyilváníttatták az üzletet, amikor Wossala 1995 nyarán az Állami Vagyonügynökségtől 60 millió forintos vételár és 600 millió forintos beruházási ígéret ellenében elnyerte a szálloda, a strand és a szomszédos Kakas csárda tulajdonjogát. Több csavar és csel után a szálloda egy év után mégis Wossala birtokába került.

A Hotel Auróra és a felüljáró részlete a móló felől 1970-ben – Fotó: Főfotó – Fortepan.hu

Az új tulajdonos az indulásnál azt tervezte, hogy a fűtési rendszer teljes kiépítésével, megfelelő éttermi kapacitás kialakításával és új szolgáltatásokkal megteremtik az egész éves működtetés lehetőségét. A terv része volt azt is, hogy az eredetileg csak háromcsillagos kategóriának megfelelő szobákat a teraszok beépítésével kibővítik négycsillagos méretűre. Így is lett.

A Hotel Auróra egyik szobája a nyitás idején – Fotó: Bauer Sándor – Fortepan.hu

A nagy átalakítást 2002 őszén indították volna 2003 májusi befejezéssel. A bontás 2002 novemberében el is kezdődött, de az újranyitás csak 2005 júliusában volt. Majd októbertől már a Ramada lánchoz csatlakozva működött a hotel.

A korábbi 240 szoba helyett 12 apartmant és 204 szobát alakítottak ki, és közülük is 12 egybenyitható lett. Az étterem kapacitását 350 főre bővítették, 500 személyes kongresszusi termet és egy továbbosztható, 180 személyt befogadó szekciótermet létesítettek. A konferencia rész mellett, alatt 800 négyzetméteres wellness központot hoztak létre, benne 25 méteres úszómedencével, élményfürdőkkel, szaunával, konditeremmel, masszázzsal, szépségszalonnal. A bővítésnek egyedül a korábbi tekepálya esett áldozatul. A korábban 1,2 milliárdosra becsült átépítés a tervek módosítása miatt közben 1,6 milliárd forintra emelkedett, a közpénzből osztott támogatás 520 millió forint volt.

A megújult Auróra már Ramada Hotelként töltött utolsó szezonban a 375-ös mozdonytól (talán) – Fotó: Győrffy Árpád

Wossalának, ahogy másoknak is, beütött a 2008-as válság. Bár a szálloda forgalma rendben volt, nem tudta megfelelően fizetni a hiteleket, ezért az Erste Bank 2011 nyarán felszámolást indított ellene. A szálloda 2011 végén került a bank tulajdonába. Az üzemeltetés még öt évig Wossala érdekeltségében maradt, de ez az időszak sem volt mentes pénzügyi problémáktól.

A hotel harmadik korszaka 2016-ban kezdődött, amikor a gázszerelőből lett pénzügyi zseni érdekeltségébe került. Az üzemeltetés pedig az ugyancsak hozzá tartozó Hunguest Hotels Zrt-hez. Ekkortól Hunguest BÁL Resortként (BÁL, mint Beatrix, Ágnes, Lőrinc – frissítés) működött a Covid-járvánnyal járó bezárásokig. Csak most nyitottak ki, miután elvégezték a 4 milliárdosnak mondott felújítást.

Az egykori Auróra, majd Ramada Hotel napjainkban Hunguest BÁL Resortként – Fotó: Győrffy Árpád

A cég munkát többek között így foglalta össze: “Az eddig szinte kizárólag a Balaton közelségére építő, mára elavult hotel egy, a modern kor igényeit is kielégítő wellness- és konferenciaszállodává válik.
A lapokban megjelent sajtóanyagokban főleg olyan szolgáltatásokat sorolnak – például itt, és itt – amelyek jórészt már a Wossala-féle 2005-ös átépítés során megszülettek. A képek alapján viszont elmondható, valóban megújult a hotel közös tereinek belsőépítészete, és a szobák berendezéseit is kicserélték.

A hotel felújított társalgója – Fotó: Hunguest BÁL Resort

Az egyik felújított szoba – Fotó: Hunguest BÁL Resort

A korábban meglévő elemeket újként előadó felsorolásból is kiemelkedik “a 13. emeleten tetőbár is helyet kapott”- rész, ami ráadásul azzal folytatódik, hogy “A Skyrose Bar 270 fokos panorámát kínál a Balatonra és a Balaton-felvidékre.”

Mivel több mint tíz éve én is többször koktéloztam a tetőbárban, nem igazán értettem, most mi kapott helyet a 13. emeleten. Ráadásul úgy, hogy az a Balaton mellett a Balaton-felvidékre is “panorámát kínál”.  Ha nem Mészáros Lőrinc lenne a háttérben, csak mosolyognék azon, hogyan látják a Balaton-felvidéket a hotelt körbeölelő almádi hegyeken át. De vele számolva kicsit óvatosabb vagyok. Mi van, ha komolyan gondolják, és ehhez el akarják bontani a kilátást akadályozó Öreghegyet?!

A vasútállomás és a városközpont a Ramada Hotel tetőbárjából 2008-ban – Fotó: Győrffy Árpád

Budatava és a Fűzfői-öböl a Ramada Hotel tetőbárjából 2007-ben – Fotó: Győrffy Árpád

A Balaton-felvidéket kitakaró Öreghegy a Ramada Hotel tetőbárjából 2007-ben

A korábban meglévő dolgok újként való beállítása persze érdekes, de alapvetően számlázási, elszámolási kérdés a támogatás lehívásánál – aminek már úgyis búcsút mondhatunk. Ami jobban elszomorít, hogy nem csak a pénzünket viszik el, ráadásként még a parkon való átjárás jogának is búcsút mondhatunk.

Ötven éven keresztül nyugodtan átsétálhattunk a szálloda kertjén a város központjából a mólóhoz menő felüljáróhoz és vissza. Úgy tűnik ennek most vége. A hotel hiába nyitott ki hivatalosan június 1-én, hiába szűnt meg a “munkaterület” minősítés a park területén, a városháza felőli kapu zárva van, egy nagy reklámtáblával befalazták.

Korábban itt volt a bejárat a felüljáróhoz vezető sétányhoz – Fotó: Győrffy Árpád

A felüljáróhoz vezető sétány a lezárt park kerítésén át – Fotó: Győrffy Árpád

Mint informálisan megtudtam, a hotel másik oldalán, a parkoló felől még naponta 10-18 között szabad az átjárás a Balatonhoz. Rövidesen ez a lehetőség is megszűnhet, csak megfelelő kártyával rendelkezők tudják majd nyitni a szálloda felől a felüljárót lezáró ajtót. Akkortól már csak a 71-es mellett nyíló közvetlen feljárón mehetünk fel a felüljáróra.

A felüljáró hotel felőli vége. Az ajtót ma még napközben ki lehet nyitni, de csak a parkoló felé lehet kimenni. Később ez a lehetőség is bezárulhat – Fotó: Győrffy Árpád

A lezárással kapcsolatos kérdéseimet elküldtem a szálloda vezetőinek, választ eddig nem kaptam.

A park lezárásának ötlete már a Wossala-korszakban is felmerült. Talán ekkor csinálták a felüljáró hotel felőli végén lévő közvetlen lejárót a 71-es főút mellé. Szerencsére nem nagyon lett rá szükség, mert rövid idő eltelte után újra kinyitották a park kapuját is. A nyitottság a Hunguest idején is megmaradt a felújítási munkák indulásáig.

A Hotel Ramada idején egy rövid időszakot leszámítva szabad volt az átjárás – Fotó: Győrffy Árpád

A park elzárásával egy 50 éven át fennálló átjárási jogot vennének el az emberektől. Ezzel nem csak a szokásjogot sértenék meg, szembemennének a terület önkormányzati besorolásával is, ami a parkot Zkk3 – zöldterület, közkert – kategóriába sorolta.

A város rendezési tervének részlete. A hotel parkját a Zkk3 jelzésű zöld terület jelzi, ami a felüljáróig húzódik – Forrás: a balatonalmadi.hu

A park közös használatával kapcsolatos problémák eddig nem kerültek nyilvánosságra. Lezárása ugyanakkor kellemes élménytől fosztana meg sokakat. Most lehetne, most kellene kiállni érte, amíg jogilag is védhető az igény.

Ehhez persze kellene egy önkormányzat, amelyik gondol a város lakóira és a más szálláshelyeken nyaralókra, kirándulókra is. Ha nem vállalják fel a kérdést, akkor valamilyen civil szervezet vehetné kezébe az ügyet, hogy akár bírósághon védje meg az “ősi átjárási jogot”.

Frissítés 1.0

Június 10-én,  pénteken 17 órakor Hunguest BÁL Resort aláírással megérkezett a válaszlevél az átjárással kapcsolatos kérdéseimre. Mint írták, “Érdeklődve olvastuk a szállodánkról szóló cikkét, elnézését kérjük, hogy levelére nem kapott választ, ennek tényéről csak a cikkét olvasva szereztünk tudomást, mivel technikai okokból kifolyólag a spam mappába került.
A továbbiakban részletesen írtak arról, milyen átalakításokat, felújításokat végeztek az elmúlt két évben, majd az átjárással kapcsolatos kérdéseimre az alábbi választ adták – ezt betű szerint idézem:

“A HUNGUEST Hotels Zrt. tulajdonában álló, közkert besorolású területen befejező munkálatok zajlanak, várhatóan július 10-tól kerül megnyitásra a Városháza felőli kapu. A közkert jelenleg is elérhető a szálloda Bajcsy-Zsilinszky út felőli bejárata felől.

A HUNGUEST Hotels Zrt. tulajdonában álló felüljáró szálloda felőli kapuja a korábbi negatív tapasztalatok miatt, vagyonvédelmi okokból júliustól már csak kulcskártyával vehető igénybe, ez azonban nem befolyásolja a felüljáró hozzáférhetőségét, mivel a 71-es út melletti lépcsőről bárki hozzáférhet és használhatja a felüljárót korlátozások nélkül.”

Ha jól értem a fentieket, júliustól a szálloda parkjába bárki bemehet a városháza felőli kapun is, de a parkon keresztül, a felüljárót használva továbbra sem lehet lemenni a Balatonhoz, illetve onnan a felüljárón és a parkon át nem lehet visszajönni a városközpontba. Ez szerintem továbbra is azt jelenti, hogy elveszik az ötven éven át érvényes átjárási jogot.

Frissítés 2.0

Mint a fentiekben olvasható, a Hunguest állítása szerint a felüljáró a tulajdonukban van. Megnéztem az ingatlan-nyilvántartást, amiből számomra az derült ki, hogy a felüljáró északi vége valóban az ő területükről indul, a móló felőli vége egy olyan telekre ér – 1635 hrsz. -, amelyik az önkormányzat tulajdonában van.

Az e-kozmu oldalon elérhető ingatlantérkép részletén a felső, nagyobb körrel jelöltem a felüljáró móló felőli végét, a kisebb piros körrel pedig az érintett földrészlet számát emeltem ki

A Balatonalmádi 1635 hrsz ingatlan tulajdoni lapjának nem hiteles másolata. Ebből az derül ki, hogy az ingatlan a balatonalmádi önkormányzat tulajdonában van

Azt gondolom, hogy ez megfelelő tárgyalási alap lehet a képviselő-testület kezében, hisz a város ugyanúgy kitilthatja a szálloda vendégeit a felüljáró egy részének használatából, ahogy azt a Hunguest megteszi az almádiakkal és másokkal. Persze ez sem lenne egy normális dolog, de ilyen lépésekre így lehet reagálni. Persze ehhez arra van szükség, hogy az almádi képviselők valóban a várost képviseljék.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta az írásomat, segítsen azzal, hogy megosztja, ajánlja ismerőseinek is!

 

Iratkozzon fel a balatontipp.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

1 Comment on "Almádi hotelfelújítás – Az ingyen vacsora mellé az étkészletet is lenyúlnák – Frissítve 2.0!"

  1. S.Novotny Júlia | 2022.06.09. at 11:45 |

    Mi az utóbbi években rendszeresen jártunk az uszodába, infraszaunába. Az almádi, környékbeli nyugdíjasoknak kedvezményt adtak bizonyos napokra, napszakokra. Úgy látom most, hogy ez is elveszett.

Comments are closed.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár