Örvényes – Három napon át együtt ünnepelt a falu

Örvényes – Három napon át együtt ünnepelt a falu – 2015.08.26. 




Az ünnepi hosszúhétvégén háromnapos falunapi rendezvénysorozattal zárták a főszezont az egyik legkisebb Balaton-parti településen, az alig 150 lakosú Örvényesen.


A sok nyaralónak, horgásznak és a község más kedvelőjének köszönhetően egy-egy program résztvevőinek száma jóval felülmúlta a falu összlakosságát. Az önkormányzat és az IKSZT szervezésében zajló rendezvényt kiállításnyitóval, nosztalgia zenével és Huszár Zoltán polgármester megnyitójával indították. Az első napot hajnali kettőig tartó utcabál zárta. 
Talán legtöbb érdeklődőt a második nap programjai vonzottak. Közülük is kiemelkedett az Örvényesi ízek kavalkádja című közös főzés, amit az idén már nyolcadik alkalommal rendeztek meg.


 



 


Papp László, főzés főszervezője elmondta, hogy az idén különösen nagy volt az érdeklődés, hisz egyszerre 15 bográcsban főztek a strand melletti területen. Az ételek között volt lecsó, barnasörös csülök ragu, csülkös babos káposzta, currys csirke, palóc leves, több halászlé, pörkölt, de még padlizsánkrém is. A zsűrizést gyakorlatilag maguk a főzők és a nézők végezték azzal, hogy mindenki addig kóstolt, amíg fért bele. Jutott bőven, mert a nyersanyagok árához a helyi közalapítvány is hozzájárult. Számla ellenében ötezer forint támogatást biztosított minden olyan főző csapatnak, amelyik előre jelentkezett. Ezért cserében annyit főztek, hogy másoknak is jusson belőle. 


 



 


A péceli Márkus Tibor és felesége pécselyi telkükről jár Örvényesre már 17 éve. Másodszorra főznek a falunapon, most paradicsomos ragut készítettek lapockából olaszos fűszerezéssel.



 



 


Az örvényesi Nagy Gyuláné a kezdetektől főz, az idén már nyolcadik alkalommal. Most sertéspörköltöt készített oldalasból, lapockából és csülökből. Azt mondja, így jobb az íze az ételnek. Tarhonyával fogják tálalni.


 



 


Nebehaj János és Somogyi Kálmáné nyaralójukkal kötődnek a faluhoz, egyébként Komárom megyeiek. A falunap kedvéért vendégeik is jöttek Keszthelyről, Tatáról, Oroszlányból. Az idén már negyedszerre vesznek rész a “versenyen”, most babgulyást főztek, amihez saját csipetkét készítettek. Tizenöt adagra méretezték az ételt, így bőven lesz kínálni való is. Azt mondják, a korábbi években mindig elfogyott az étel az utolsó csöppig. Abban bíznak az idén is sikeres lesz.


 



A csipetkét a tatai Purgel Károlyné készítette a gulyáshoz.


 



Csiszár Attila az Örvényesen élő testvére révén kötődik a faluhoz. Az első alkalomtól kezdve minden alkalommal főznek.
– Ez egy eszméletlen jó buli, hogy itt együtt főzünk azokkal az emberekkel, akikkel csak nyaranta találkozunk és télen forralt borozunk velük a jégen, ha éppen befagy a Balaton – magyarázza, miért is jó.
Az idén csülökpörköltet készítenek, ami annyiban tér el a hagyományostól, hogy a végén egy kis krumplit is belefőznek a bográcsba. Az adatokat 25 főre számolták, abban bíznak, hogy mind elfogy.


 


 



A budaörsi Tungli Júlia (balról) és Tugli Borbála a kezdetektől bekapcsolódik a falunapi programokba. Az idén már harmadik alkalommal főzésre is vállalkoztak. Most éppen csülkös babgulyást készítenek egy kis kolozsvári szalonnával vadítva. Éppen édesapjukat várták, aki hazament a faluban lévő nyaralójukba egy nagyobb bográcsért, mert úgy látták, elbírna még egy kis vizet a gulyás.


 



Horváth András telke, csónakja van Örvényesen, ide jár horgászni és majd letelepedni is itt szeretne. Párjával, Böröczky Mendivel zöldséges, csirkés pennét készített sajtmártásban. Az ételről külön is olvashatnak a hét étele rovatunkban ide kattintva.


 



Az ajkai Reiner János (balról) és a füredi Koleda Frigyes már harmadik alkalommal főzött az idén a horgászegyesületben lévő tagtársaiknak. Az idén pörköltet készítettek szarvasból és némi füstölt csülökkel, vargánya gombával. Köretként sós főtt krumplit adtak mellé. Mintegy hatvan adagra méretezték az alapanyagokat, hogy másnak is jusson, ha valaki megkívánná.


 



A 99 fős horgászegyesület tagjainak Fock János főzte a halászlét. Azt mondja, az alaplét Balatoni módon passzírozva sok féle halból készítette már egy nappal korábban. Compót, süllőt, több féle keszeget, pontyot, balin tett bele.
A halászlét a falunapon főzték készre a horgászok által összeadott pontyszeletekből. Más halat ekkor már nem tettek bele. Bár alapvetően az egyesületnek szánták, ebből is kapott más is, amíg el nem fogyott.


 



A szegedi dr. Szendrei Gáborné húsz éve tölti nyarait Örvényesen. Korábban is eljöttek a falunapra, de az idén főznek először. Szegedi csirkés, krumplis tarhonyát készített, ami a baráti összejöveteleiken visszatérő étel, de ilyen nagy mennyiségben most készítette először. A bogrács gyors kiürülése azt mutatta, hogy jól sikerült. A képen épp Kelemen Tibornénak mert kóstolót.


 



Papp Gyula uruguayi disznópörköltet főzött gombával és babbal. A receptet még németországi munkája idején kapta egy uruguayi munkatárságtól. Annyira ízlett neki, hogy itthon is megfőzte. Örvényesen is nagyon bejött a kóstolóknak.


 



Papp László, a főzés főszervezője “magyaros egytálételt” készített. Azt mondja, a változatosság híve, minden évben mást készít. Tavaly például chilis bab, előtte provence-i sertésragu volt a menü, most inkább hazait akart csinálni. Mihalkó Benjámin és Pap Natália kóstolót kap a főnöki kajából Papp Lászlótól


 



 



 



 



Még zenei is volt a finom  ebédhez


 


A falunap résztvevői ingyen “kóstolhatták” az ételeket. Ha valaki akart nagy adagot is kaphatott, de inkább csak kicsit kértek, hogy minél több félét megkóstolhassanak. Az ingyenesség ellenére többen úgy gondolták, hogy valahogy meg kell hálálni a sok finomságot az ételek készítőinek.


 



A képen látható fiatalember például egy tálca sörrel kínálta végig a séfeket. Itt épp az uruguayi pörköltért mond köszönetet


 




 



Miközben a főzés zajlott, a strand homokos pályáján röplabda kupát rendeztek


 


A színpadon, illetve a strand füvén Staub Viktória és Magyar János gyermekműsorát, Rudi Bohóc, Kapcsándi Klaudia, Iker Bianka, Holczer Réka, Lakatos Anita, Fodor Zsóka, Kulcsár Lajos, Leild Hágár, Jurák Lili és mások műsora zajlott. Volt barantás bemutató és est szezonzáró retró diszkót csinált Dj. Johnny.


 




Rudi Bohóc egyik nagysikerű jelenete a vajas kenyér evés volt


 



Bíró Edit a gyerekek arcára festett “álarcot”. Főleg a cica volt népszerű, Bekő Krisztina Klaudia is azt kért magának


 


A falunapok programja vasárnap Scheer Lívia, Szikora Réka, Tímár András és Szikora József templomi koncertjével zárult.
Kép és szöveg Győrffy Árpád


Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről





Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár